O parte din profesori vin la cursurile de educație rutieră, pentru a obține dreptul de a preda aceste noțiuni, doar ca să ia o diplomă pentru gradul didactic, spune Titi Aur / Ce tipuri de lecții rutiere sunt în alte țări

7.326 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
„O parte din profesorii care se duc la cursuri prin care să predea siguranță rutieră, se duc din interesul de a-și obține gradul”, spune la DCNews Titi Aur, specialist în conducere defensivă. Specialistul în condus defensiv face referire la gradația de merit care poate fi obținută de un cadru didactic la 5 ani dacă are suficiente diplome care să ateste dezvoltarea în domeniul educațional. “Toate școlile din lumea civilizată au câte un poligon în curte unde fac ore. În Germania se dă permis de bicicletă la vârsta de 10 ani”, mai spune Titi Aur într-o altă intervenție la Europa FM.
  • Amintim că, la finalul anului școlar trecut, în iunie 2024, Ministerul Educației a publicat 3 ghiduri de educație rutieră și le-a recomandat profilor să le folosească „ca resurse educaționale în timpul orelor de dirigenție/al activităţilor de educaţie rutieră”, dar profesorii nu au fost instruiți în mod specializat pe această temă.

“Sunt profesori care vin la cursurile de siguranță rutieră oferite de un ONG doar ca să își ia o diplomă pe care să o folosească la obținerea unui grad”, semnalează Titi Aur.

El spune că la aceste cursuri care practic instruiesc profesorii care vor să și predea noțiuni de educație rutieră sunt prezenți nu „profesorii care vor să predea, ci cei care, pentru a-și obține gradul, au nevoie de cât mai multe diplome pentru a demonstra câte lucruri fac”. 

„A început un program interesant, agreat de Asociația E.D.I.T., un ONG care face lucruri extraordinare pentru siguranța rutieră, a autorizat la Ministerul Educației un proiect prin care învață profesorii care vor să ajungă să predea siguranță rutieră la acele cursuri opționale. Vă spun din culise. Știți ce profesori vin ca să facă cursurile? Nu vin profesorii care vor să predea, ci cei care, pentru a-și obține gradul, au nevoie de cât mai multe diplome pentru a demonstra câte lucruri fac”, a spus fostul pilot de raliu din Brașov. 

O parte din cei care se duc la aceste cursuri, ca să devină profesori cu dreptul de a preda siguranță rutieră, se duc din interesul de a-și obține gradul. Tot programul e făcut doar pe fonduri private și sponsorizare, cei de la E.D.I.T. au obținut câțiva bani din sponsorizări și au reușit să pregătească câteva sute de profesori. Totuși, în programa școlii nu există ore plătite, ci doar opționale trecute la „și altele“. Sistemul ar trebui să vină și să spună că ar trebui făcute anumite lucruri. Jumătate din participanții la trafic din România nu au niciun fel de pregătire“, a completat Titi Aur.

Într-o altă intervenție la Europa FM, de marți, 3 septembrie, Titi Aur a spus că Ministerul Educației și-a schimbat perspectiva în privința educației rutiere în școli, însă o face “numai ca să se facă, să nu mai spună lumea că noi nu facem”.

“S-a trecut cum spuneam de la faza să se facă la opționale, la trebuie să școlarizăm niște profesori și trebuie să facă niște cursuri. ONG-uri în mediul privat au făcut asta, au format profesorii iar acum brusc s-a venit cu această decizie din punctul meu de vedere într-un fel de disperare și oricum total necontrolată, să se facă numai ca să se facă, să nu mai spună lumea că noi nu facem. Nu ne bagă nimeni în seamă pe noi cei care facem cursuri de conducere defensivă: nu ne bagă nici Ministerul Transporturilor, nici Ministerul Educației”.

Întrebat ce fel de cursuri de educație rutieră pot face elevi minori care nu au permis auto, Titi Aur a dat ca exemplu alte țări, cum ar fi Germania.

“Anumite lecții de siguranță rutieră se pot face în clasele primare. În clasele V-VIII se trece deja la lecții cum să mergi cu trotineta cu bicicleta. Toate școlile din lumea civilizată au câte un poligon în curte unde fac ore. În Germania se dă permis de bicicletă la vârsta de 10 ani. Nu e simbolic, e un act eliberat de către școală oficial legal. Copilul îl primește trebuie să vină cu bicicleta la școală și dacă până la 16 ani nu face nicio fel de problemă, nu e sancționat de poliție, primește direct permis de moped la 16 ani. Școala îl ține în mână, îl educă. Între 15 și 18 ani se fac acele cursuri de conștientizare: ce înseamnă asta? Îi explici ce poate să pățească dacă se urcă în mașina prietenului care la 18 ani are permis și ce vrea sa faca cu mașina lui ? Vrea să arate cât de tare merge cu mașina?”, a spus Titi Aur.

Informații de context

În ianuarie anul trecut Ministerul a cerut școlilor să trimită informații despre cursurile de formare pe tema educației rutiere la care au participat profesorii, potrivit unei informări pe care au primit-o inspectoratele școlare de la Ministerul Educației. Pe lângă datele despre cursurile pentru formarea profesorilor, unitățile de învățământ mai au de transmis și informații despre proiectele de educație rutieră și materiale de educare utilizate în cadrul acestora.

Edupedu.ro a semnalat recent că toți profesorii au obligația legală să facă educație rutieră, nu doar diriginții, iar modul în care se va implica fiecare va fi stabilit în consiliul clasei. 

Despre Strategia Națională privind Siguranța Rutieră în perioada 2022-2023

Un obiectiv al Strategiei Naționale pentru Siguranța Rutieră 2022-2023 a constat în creșterea nivelului de educație rutieră în rândul preșcolarilor și elevilor din sistemul de învățământ preuniversitar. Acțiunile pentru aplicarea obiectivului au fost, printre altele:

  • Derularea de activități periodice (2/semestru), care să includă teme de educație rutieră specifică* în cadrul bibliotecilor școlare și a centrelor de informare și documentare. (*în fiecare județ se vor organiza activități de educație rutieră specifice, având în vedere abordarea principalelor cauze de accidente în care sunt implicați minori din fiecare zonă în parte).”
  • „Crearea unui spațiu pe pagina de internet a ME și pe paginile de internet ale inspectoratelor școlare dedicat educației rutiere, care să conțină informații de sensibilizare, documente și resurse naționale și internaționale privind siguranța rutieră;
  • Revizuirea periodică a ghidurilor de educație rutieră și diseminarea acestora în toate unitățile de învățământ;
  • Desemnarea unei persoane responsabile cu educația rutieră la nivelul inspectoratelor școlare și a unităților de învățământ preuniversitar care să coordoneze activitățile privind educația rutieră;
  • Organizarea unor sesiuni de informare și cursuri de formare pe tema educației rutiere, adresate cadrelor didactice din învățământul preuniversitar;
  • Realizarea de proiecte parteneriale cu autoritatea publică centrală pentru afaceri interne sau cu organizațiile neguvernamentale pentru elaborarea unor materiale educaționale adaptate nivelului de studiu al preșcolarilor și elevilor, în domeniul educației rutiere;

O altă acțiune a Strategiei este „dezvoltarea a două campanii educaționale online în domeniul educației rutiere și al primului ajutor pentru conștientizarea a 3.000.000 beneficiari”.

Citește și:
Ministerul Educației: Toți profesorii au obligația legală să facă educație rutieră, nu doar diriginții. Modul în care se va implica fiecare va fi stabilit în consiliul clasei. Cele 3 ghiduri de educație rutieră pentru învățământul primar, gimnazial și liceal
Titi Aur, despre cazul unui adolescent care conducea periculos o trotinetă electrică, printre mașini: Când te duci la Ministerul Educației și spui de educație rutieră ți se spune că nu e timp, că au de făcut matematică, fizică, opționale. Ministerul se consideră vreun pic vinovat pentru faza asta? Tresare un pic? Să spună clar: „noi nu facem nimic pentru asta”

2 comments
  1. Titi Aur ar trebui sa vorbească despre lucrurile pe care le stăpânește cu adevărat. Nu are legătură gradul cu participarea la cursuri. Pentru grad se dau examene și se susțin inspecții de specialitate. El a dorit sa spună pentru gradația de merit, dar nici acolo nu e atât de importantă participarea la un astfel de curs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like