O școală din Sydney a renunțat la tablete și a revenit la învățarea și scriere clasice. ”Elevii înțeleg mai bine și sunt mai puțin distrași”

5.444 de vizualizări
Foto: freepik.com
În timp ce școlile din toată Australia, dar și de peste tot din lume, introduc manualele digitale și tabletele la clasă, o școală din Sydney a declarat că epoca tabletelor s-a încheiat, potrivit The Sydney Morning Herald. Profesorii și elevii au revenit la versiunea tipărită, clasică, a manualelor și au reînceput din nou să scrie pe caiete, deoarece, spun ei, acest mod de lucru îmbunătățește înțelegerea și face ca elevii să fie mai puțin distrași la ore.

În Australia, în ultimii 5 ani, în toate clasele primare și gimnaziale ale liceului Redwood House s-au folosit manuale digitale și tablete iPad. Elevii au fost foarte deschiși la introducerea tehnologiei la clasă, potrivit sursei citate, iar preferința lor pentru tablete nu mai trebuie explicată, este înțeleasă de la sine. Dar după ce un ciclu întreg, ciclul primar, au învățat doar de pe tablete, în clasa a V-a (la 11 ani), au avut de ales între tablete și manuale clasice. Au ales manualele clasice. Pe lângă asta profesorii școlii susțin că au observat că tabletele mai mult au distras atenția copiilor și în final nu au contribuit la aptitudinile digitale și tehnologice ale elevilor. Așa că școala a anunțat de curând că elevii nu ar mai trebui să folosească manuale digitale și trebuie să revină la versiunile clasice, tipărite.

“Nu am renunțat complet la hârtie”, a spus directorul liceului, Dave Pitcairn. “Am păstrat instrumentele clasice pentru copii de 11 și 12 ani. Când au ajuns la 11 ani, au făcut comparația între copia digitală și cea de hârtie. Au preferat hârtia. Cred că ei învață mai bine, folosesc mult mai multe abilități când interacționează cu manualele și caietele clasice. Cu cât mai multe simțuri folosesc în cercetare, cu atât sunt mai buni la citire și se vede și în notele pe care le iau”, a mai spus directorul.

Școala va elimina tabletele, dar nu va renunța la tehnologie, ci va dota clasele cu laptopuri.

Dr. Margaret Merga, lector în domeniul educației la Universitatea Edith Cowan, a declarat pentru cotidianul citat că analizând toate cercetările privind diferențele între cărțile clasice și cele digitale a constatat că înțelegerea se îmbunătățește atunci când informațiile sunt citite mai degrabă într-o lucrare scrisă decât într-un format digital.

Un studiu făcut de Universitatea din Maryland, în 2017, a constatat o diferență mică în cele două formate atunci când elevii au fost întrebați despre un anumit text și câteva cerințe legate de acel text. Versiunea tipărită i-a făcut să răspundă mai bine unor întrebări specifice. Autorii studiului au sugerat ca textul imprimat este preferat mai ales când sarcina dată necesită mai multă implicare, o înțelegere profundă sau când elevii de toate nivelurile școlare au fost puși să citească ma imult de o pagină sau peste 500 de cuvinte.

Cât despre greutatea ghiozdanului, directorul școlii respective spune că o soluție ar putea fi să lase manualele clasice în dulapuri, la școală și să continue să folosească manualele digitale acasă.

School photo created by freepik – www.freepik.com


3 comments
  1. Bună ziua și mulțumesc pentru corectură. Greșisem, am corectat. Mă bucur că avem cititori care sesizează micile noastre scăpări tocmai din Melbourne, Victoria, Australia. Mă bucur că dumneavoastra, fiind mult mai cultivat decât mine, mi-ați arătat cum se scrie cu adevărat corect și pentru asta ați folosit o adresă de email adevărată și un nume corect, nu unul inventat. Toate bune domnule Xulescu!

  2. Da, dar in Australia, ca si in statele europene, elevii au dulapuri incuiate si isi pot lasa acolo manualele si alte echipamente. La noi, in conditiile in care se invata in 2-3 schimburi, elevii cara bagaje. Si multe feluri de caiete si carti pentru ca temele pentru acasa sunt stufoase la toate disciplinele si trebuie facute de pe o zi pe alta.

  3. Un articol EXCELENT!
    …poate ar trebui trimis si cu dedicatie celor care tot bat apa in piua cu “tabletizarea” fortata inca din scoala primara, inainte de rezolvarea WC-urilor din fundul curtilor de scoli 🙁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Reprezentanții profesorilor, mințiți în față de reprezentanții Ministerului Educației că aplicația de salarizare EduSal ar fi permis mereu plata sporului pentru condiţii vătămătoare de muncă / Luna trecută, Tribunalul Hunedoara a obligat Ministerul Educației să actualizeze aplicația exact pentru ca acest spor să poată fi calculat

Reprezentanții Ministerului Educației au transmis sindicatelor profesorilor că aplicația de salarizare a personalului din Învățământ „a permis și permite și la momentul actual plata” sporului pentru condiţii de muncă periculoase…
Vezi articolul