O treime dintre itemii de la concursul pentru directori de școală vor verifica capacitățile cognitive, iar restul abilitățile manageriale și de leadership. La interviu vor fi situații practice, studii de caz, ce decizii iei – spune ministrul Educației / Ar putea candida și tineri de 27-28 de ani

15.785 de vizualizări
Foto: Alex Micsik / Agerpres Foto
O treime dintre cei 50 de itemi de la concursul pentru directori de școală 2021 vor verifica capacitățile cognitive, iar restul abilitățile manageriale și de leadership, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu la Digi 24. Ministrul a explicat faptul că proba de interviu va consta din verificarea deciziilor pe care candidații le-ar lua în situații practice, „studii de caz”.

Cîmpeanu susține că prin noul regulament de concurs ministerul dă posibilitatea participării tinerilor:

„E una dintre schimbările pe care aproape că le-am impus, pentru că metodologia pentru organizarea concursului de director este încă în dezbatere publică până pe 14 iunie, este posibilitatea de înscriere la concurs a tuturor celor care sunt cadre didactice titulare cu vechime de cel puțin 5 ani. Am spus 10 ani e prea mult… deci asta se poate întâmpla la vârsta de 27-28 de ani de exemplu, să îndeplinească condițiile, să fie director”, a declarat Cîmpeanu.

Aici sunt cele 8 condiții pe care un candidat trebuie să le îndeplinească pentru a putea participa la concursul acesta.

Edupedu.ro a scris încă din 2 iunie că ministerul Educației deschide participarea tinerilor la concursul pentru funcțiile de directori și directori adjuncți de școală.

Proba scrisă, care va avea loc pe 27 iulie 2021, va consta într-un test standardizat cu 50 de itemi pe care candidații trebuie să îi rezolve în 120 de minute. O notă peste 7 le asigură calificarea în etapa următoare, cea de interviuri. Nota de la scris contează 40% în nota finală de la concurs, potrivit metodologiei.

Ministrul Cîmpeanu a dat și câteva detalii despre structura testului: „Vor fi 50 de itemi, o treime vor verifica capacitățile cognitive, e important zic eu, și două treimi vor verifica abilitățile manageriale și de leadership, la examenul scris. Mai apoi, la interviu, vor fi situații practice, subliniez practice, studii de caz, ce faci, ce decizie iei în anumite situații”.

Cum vor fi selectați reprezentanții companiilor din comisiile de interviu

„În comisie vom avea un reprezentant al inspectoratului școlar județean, pentru că inspectoratele școlare județene, conform legii, organizează concursul pentru ocuparea posturilor de directori în fiecare județ. Apoi vor fi doi profesori titulari din școala pe care candidatul dorește să o conducă, aleși prin vot secret dintre cadrele didactice titulare, nu dintre membrii consiliului de administrație, ci dintre toate cadrele didactice titulare din acea școală. Al patrulea va fi reprezentantul autorităților locale, iar cel de-al cincilea va fi un reprezentant, expert în resurse umane, e vorba despre companii mijlocii și mari care au departamente de resurse umane. Și dacă nu vom putea acoperi toate concursurile cu experți din resurse umane și din firme de recrutare, vom apela la universitari cu experiență în management instituțional și educațional.

Cum vom selecționa: imediat ce va fi publicat în Monitorul Oficial, am discutat deja cu președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Camera de Comerț și Industrie Română-Franceză, AmCham – Camera de Comerț Româno-Americană, Camera de Comerț Româno-Germană pentru a mobiliza companiile românești sau afiliate la alte camere de comerț pentru a sprijini, pe baza responsabilității sociale a întreprinderilor, fiecare după propriile posibilități, prin delegarea de experți, trei zile, patru zile, o săptămână, două săptămâni fiecare cât poate.

Vom încheia acorduri între Ministerul Educației și toate aceste entități care vor avea disponibilitatea să sprijine cu profesioniști concursurile pentru ocuparea posturilor de directori”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Conform metodologiei, inspectoratele școlare trebuie să publice posturile scoase la concurs cu cel puțin 30 de zile înaintea concursului. Tot acestea trebuie să publice și fișa postului scos la concurs.

Proba de interviu – susținută în fata unei comisii de evaluare, cu durata de 60 de minute pentru fiecare candidat, în cadrul căreia se evaluează:

Competențele de management strategic, operațional și de comunicare, prin prezentarea unui plan de dezvoltare al școlii pentru care candidează.

Abilitățile de rezolvare a unor situații-problemă, raportat la contextul și specificul unității d învățământ pentru care candidează;

Competențele digitale, printr-o probă practică de utilizare a calculatorului;

Interviul este evaluat cu punctaje exprimate prin numere întregi de la 1 la 10 de către fiecare membru al comisiei, punctajul final fiind media aritmetică a punctajelor acordate de către cei cinci membri ai comisiei de evaluare.

Punctajele se înregistrează în borderoul de notare.

Nota finală a candidatului, după susținerea celor două probe, se obține prin formula:

N=(4Ns+6Pi)/10, unde:
Ns=nota obținută la proba scrisă; Pi=punctajul obținut la proba de interviu; N=nota finală obținută la concurs.

Concursul începe, conform calendarului, pe 18 iunie 2021, când vor fi anunțate posturile vacante pentru care se organizează selecția. Același calendar se întinde pe următoarele 6 luni fără o săptămână, adică până pe 10 ianuarie 2022, când noii directori vor primi deciziile de numire.

În data de 9 ianuarie 2021 au expirat mandatele pentru număr de 4.250 de directori și directori adjuncți. Între cele 4.250 de numiri, 796 au fost persoane noi, spunea chiar ministrul Educației pe 3 februarie 2021. Majoritatea numirilor au fost făcute pe linie de partid, potrivit surselor Edupedu.ro.

Peste 4.500 de directori vor avea mandatul expirat în luna august. „În luna august când expiră și cei numiți în ianuarie vom avea 9.771 de directori și directori adjuncți. Cifra este exactă”, preciza Cîmpeanu.

Foto: Alex Micsik / Agerpres Foto


2 comments
  1. E imposibil ca în iulie cu un calendar atât de încărcat sa te pregătești pentru examen. Data examenului trebuie pus în septembrie – octombrie, iar etapa a doua în noiembrie – decembrie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca anunță că luni, pe 22 mai, în prima zi de grevă generală în școli, va fi o întâlnire la Guvern cu sindicatele din Educație și ministrul Muncii: Noi am făcut tot ceea ce ține de noi (…) sper ca acea întâlnire să oprească acțiunea de protest

„La discuțiile de astăzi cu federațiile sindicale din învățământ s-a agreat că va mai exista o întâlnire luni la Guvern, unde să poată participa și ministrul Muncii, Marius Budăi. Eu…
Vezi articolul

Prodecanul Facultăţii de Teologie, Vasile Răducă: „Am răspuns în calitate de preot ortodox, nu pot să justific nişte lucru pe care Biserica nu le permite”

Prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii Bucureşti, profesorul universitar doctor Vasile Răducă a declarat pentru ştirileprotv.ro că cele trei răspunsuri controversate pe care le-a dat la Radio Trinitas…
Vezi articolul

Definitivat 2023. Proba scrisă are loc pe 19 iulie. Instrucțiunile Ministerului Educației pentru profesori: Intrarea în săli se face de la ora 7:30 și până la 8:00. Nu este permisă schimbarea disciplinei pentru care candidatul a optat la înscriere

Proba scrisă de la Definitivat 2023 este organizată miercuri, 19 iulie, potrivit calendarului oficial. Profesorii au acces în sala de examen în intervalul orar 7.30-8.00, conform procedurii Ministerului Educației. Examenul…
Vezi articolul