Oana Moraru, despre experiența de a autoriza o școală privată în București: Sunt victima unui vădit abuz în serviciu. ARACIP ar fi recunoscut un document necesar autorizării, după ce cazul a devenit public

11.764 de vizualizări
SURSA: Facebook/Oana Moraru
Expertul educațional Oana Moraru acuză agenția din subordinea Ministerului Educației care se ocupă de acreditarea și autorizarea școlilor de “abuz în serviciu”. Fondator al unei școli private în Călărași, Moraru spune că a făcut toate demersurile pentru a deschide, din această toamnă, o școală privată și în București. ARACIP ar fi respins de 4 ori punctul de vedere ISU care spunea că clădirea nu are nevoie de aviz pentru că înainte a fost tot școală, iar construcția nu a suferit modificări.

Moraru a făcut public cazul astăzi, pe pagina sa de Facebook. Contactată de Edupedu.ro, Oana Moraru a declarat: “Ciudat este că azi au acceptat negația de la ISU [adică precizarea ISU că clădirea nu are nevoie de aviz – n.red.], deși până acum ziceau că nu este bună. Mi-au dat e-mail, imediat ce am făcut cunoscută situația pe Facebook, să încarc documentul în platforma lor că e ok. De ce azi e bun și acum 5 zile nu era? Asta este strigător la cer. Am avut 3 audiențe la ei și îmi spuneau mereu că ‘așa interpretează’ ei; eu iar mă duceam la ISU, ei iar contestau ca mai sus, până m-am prins că nu fac decât jocul amânărilor”.

Decizia Inspectoratului General pentru Situații de Urgență

Mi-au trimis acum 2 ore o adresa în care îmi spun că decizia asta ISU e bună și că declanșează procedura de evaluare în teren între 4 septembrie și 30 octombrie! Și mă avertizează că am ieșit din calendar. Deci trebuie să deduc eu că ei vin în teren, dar mă autorizează pentru la anul! Adică nu am voie să deschid din septembrie, așa lasă de înțeles”, a precizat Moraru, pentru Edupedu.ro.

Aceasta a explicat pentru Edupedu.ro că răspunsul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență este că nu are nevoie de aviz de securitate la incendiu pentru că spațiul a funcționat și în trecut ca spațiu școlar. “Nu s-au adus modificări în construcția clădirii și a avut destinație școală, este o adresă de la Primărie care spune asta. Plus că Inspectoratul Școlar al Municipiului București a trecut clădirea în rețeaua școlilor sectorului 3. De asta am și închiriat această clădire“, a declarat Moraru.

Aceasta a scris în cursul după-amiezii, pe contul său de Facebook: “Sunt victima unui vădit abuz în serviciu. Așa cum știți, vreau să deschid o Școală Helikon în București. (…) Am depus, conform procedurii ARACIP (agenția din subordonarea Ministerului Educației), documentația necesară autorizării școlilor private. Printre documente, se află, obligatoriu, punctul de vedere ISU referitor la siguranța clădirii la incendiu”.

Au chestionat de 4 ori documentul ISU depus de noi și de 4 ori au primit confirmarea că este bun (prin două adrese venite la ei și prin alte două, la mine). Ultima adresă de la IGSU, re-re-re și ultra- reconsolidată, este de astăzi, către mine. Frecușul adreselor a durat, în ping-pong de la instituție la alta, 8 săptămâni și mai bine, timp în care le-am cerut respectuos să vină în teren să își facă evaluarea finală la fața locului, conform contractului și taxei mele către ei de aprox. 8 000 lei. Nu au venit. Astăzi ei invocă expirarea timpului pentru evaluare și spun că nu am cum deschide școala – după ce toți copiii și profesorii sunt pe poziție. De ce nu vin? Fiindcă a expirat timpul acela de care au tot tras ei prin adrese, ca să amâne autorizarea”, scrie Moraru.

INFORMAȚII DE BACKGROUND

Amintim că Guvernul Dăncilă cu Ecaterina Andronescu ministru al Educației a încercat în luna aprilie 2019 să scoată autorizația ISU dintre condițiile pentru acreditarea școlilor de stat, menținând-o însă drept condiție la privat. Oana Moraru a declarat atunci că aceasta este o dublă măsură, care blochează inițiativa privată în educație.

Edupedu.ro a scris în exclusivitate despre intenția executivului social-democrat, trecută chiar într-o Ordonanță de urgență pe educație. Potrivit surselor Edupedu.ro, Guvernul a schimbat textul OUG pe educație din 3 aprilie de la ieșirea din ședința executivului și până la publicarea în Monitorul Oficial, scoțând modificările pe care le avea în vedere cu privire la necesitatea avizului ISU.

Citește și:

 

 


3 comentarii
  1. Adica in punctul de vedere la care se face revenire ISU ce spusese? Documentul postat se raporteaza la un altul, care nu e postat. Asteptam completarea.

  2. De 4 ori ISU a spus ca nu aveti nevoie de aviz? Mi se pare halucinant! Puteti, va rog, sa dati cartile pe fata si sa faceti publice si celelalte 3 puncte de vedere ISU?

  3. De ce?
    – Pentru ca sunt niste nomeclaturisti ranchiunosi?
    – Pentru ca nu ati dat spaga?
    – Pentru ca multi dintre cei care se ocupa de sistemul de educatie sunt plantati acolo de politicieni fara nicio legatura cu educatia?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

SURSE: Subiectele de la examenul scris pentru directorii de școli, concepute de Universitatea din București / Cîmpeanu: Mulțumesc domnului rector Marian Preda pentru colectivul de profesori care își vor aduce o contribuție esențială la relevanța acestui concurs

Subiectele pentru concursul de directori de școli vor fi realizate de profesori de la Universitatea din București, potrivit surselor Edupedu.ro. Este vorba despre subiectele care vor fi date la proba…
Vezi articolul
Școala după școală - înscrierea în clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani

Lovitură pentru familiile care își duceau copiii la peste 300 de after school-uri private: acestea nu mai pot fi organizate în aceeași clădire cu grădinițe private. Christian Comșa, Asociația Școlilor Particulare: Normele vin foarte târziu, s-au făcut investiții, s-au înscris copiii la after

Peste 300 de after school-uri private nu mai pot funcționa în acest an școlar, pentru că erau organizate în spații comune cu grădinițe private. Interdicția apare cu doar două săptămâni…
Vezi articolul

Școlile din Franța, împovărate de procedurile de depistare a contacților Covid-19 / “Până acum, ne puteam ocupa de cazuri unul câte unul, în ordinea venirii. Acum suntem copleșiți” – director francez de liceu

A trecut mai puțin de o săptămână de la redeschiderea școlilor după Crăciun în Franța, dar la liceul Jean Renoir din Boulogne-Billancourt, un oraș în apropiere de Paris, unul din patru…
Vezi articolul