OFICIAL Bursa socială nu poate fi cumulată cu bursa „Bani de liceu”, după ce ordinul care stabilește criteriile pentru acordarea burselor a fost modificat

12.087 de vizualizări
Foto: Captură – Monitorul Oficial
Bursa „Bani de liceu” nu poate fi cumulată cu bursa socială, după ce ordinul care stabilește criteriile pentru acordarea burselor școlare a fost modificat. Este vorba despre ordinul 6.203 din 4 noiembrie 2022. Astfel, elevii beneficiari ai bursei „Bani de liceu” pot lua doar bursă de performanță/ merit/ studiu.

Concret, ordinul ordinul 5.379 din 7 septembrie 2022 va avea următorul cuprins la articolul 19, alineatul (4):

„(4) Elevii care beneficiază de sprijinul financiar «Bani de liceu» pot obține bursă de performanță/merit/studiu, dacă îndeplinesc criteriile prevăzute în prezentul ordin.”

Foto: Captură Monitorul Oficial

Edupedu.ro a scris că ordinul care stabilește criteriile pentru bursele elevilor încalcă 2 hotărâri de Guvern. Elevii cu bursa socială nu pot beneficia și de bursa „Bani de liceu” sau de cea profesională, conform HG-urilor, în timp ce noul ordin prevede că pot. – detalii aici

Elevii care iau bursa „Bani de liceu” nu pot beneficia și de bursă socială, potrivit art. 10 din Hotărârea de Guvern nr. 1.488 din 9 septembrie 2004: „Beneficiarii Programului național de protecție socială “Bani de liceu” nu pot beneficia în același timp și de bursă socială”.

Săptămâna trecută, secretarul de stat Florian Lixandru a declarat pentru Edupedu.ro că școlile nu trebuie să respecte ordinul de ministru în cazul suprapunerii bursei sociale cu bursa „Bani de liceu” sau cu cea profesională, ci trebuie să pună în aplicare prevederile hotărârilor de Guvern. – detalii aici

Tot atunci, Lixandru a menționat că a fost trimisă către Monitorul Oficial o îndreptare de eroare materială: „A fost o scăpare în ordin. S-a trimis către Monitorul Oficial o îndreptare de eroare materială care încă nu a fost publicată. A fost o eroare materială în ordin și așteptăm să se publice. Până atunci, puterea actelor juridice primează. Practic, hotărârea de Guvern bate orice act normativ care este emis sub ea”.

Înainte, ordinul 5.379 din 7 septembrie 2022, cel care stabilește criteriile pentru acordarea burselor școlare, menționa la art. 19 alin. (4) că „elevii care beneficiază de sprijinul financiar „Bani de liceu” sau „Euro 200” pot obține bursă de studiu/ merit/ performanță/ ajutor social, dacă îndeplinesc criteriile prevăzute în prezentul ordin”.

Pe de altă parte, ordinul publicat în Monitorul Oficial astăzi, 11 noiembrie, nu precizează nimic în legătură cu bursa profesională.

Conform unei hotărâri de Guvern din 2017, bursa profesională nu poate fi cumulată cu bursa socială, dar ordinul cu bursele menționează că elevii din învățământul profesional pot beneficia de burse de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social.

Iată ce apare la art. 5 din Hotărârea de Guvern nr. 951 din 28 decembrie 2017:

„(4) Beneficiarii Programului național de protecție socială „Bursa profesională“ nu pot beneficia în același timp și de bursă socială“.

Citește și:
Eroare majoră la Ministerul Educației. Ordinul care stabilește criteriile pentru bursele elevilor încalcă 2 hotărâri de Guvern / Elevii cu bursa socială nu pot beneficia și de bursa „Bani de liceu” sau de cea profesională, conform HG-urilor, în timp ce noul ordin prevede că pot
EXCLUSIV Școlile nu trebuie să respecte ordinul de ministru în cazul cumulării bursei sociale cu bursa „Bani de liceu”, respectiv cea profesională. Secretarul de stat Florian Lixandru: A fost o scăpare în ordin

14 comments
 1. Pana la urma primeac copiii bursa sociala?Eu am depus actele in septembrie si nu am primit nimic.Nici cei 500 de lei pentru rechizite.Bataie de joc😏

 2. Bine ca pe părinți, au pus sa facă o gramade de dosare și sa cheltuie bani pe ele și pana la urma pentru ce …sa afli după 2 luni ,ca ai făcut degeaba . Pana acum nici bani de liceu nici burse nu au primit copiii . Sa nu mai zic de cei 500 de lei pentru rechizite. Plătim abonamentele pentru copii câte 300 de lei și nu au primit nimic din el înapoi. Bătaie de joc fata de părinți și de copii!!!

 3. Buna ziua, cand vor fi bagate bursele… Sora mea si a depus dosarul pentru bursa de orfan in septembrie si nici pana acum nu a primit o.

  1. Cred că sunt necesare scuze din partea celor care au greșit! E mult prea mult că profesorilor sa li se ceară să aibă cunoștințe juridice avansate! Precizarea a venit foarte târziu când deja au fost aprobate Burse sociale pentru cei care beneficiază de Bani de liceu. Acum trebuie îndreptate lucrurile … Dar cine mai răspunde de greșeli în țara asta?!

 4. Am și eu 3 copii unul este la liceu și ceilalți doi sunt in generală, la liceu nu ia aprobat bursă socială cu pretextul că a depășit acel barem în schimb la cei mici au aprobato cu aceleași acte și aceiași membri .Cum este posibil asa ceva nu este aceiași lege peste tot.

 5. Buna seara,

  Am o mare dilema cu privire la interpretarea și aplicarea diferitelor prevederi aplicabile acordării burselor școlare.

  Potrivit Anexei la Ordinul Ministrului Educației nr.5379/2022 privind aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor, din învățământul preuniversitar, elevii de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar pot beneficia de bursă de performanță.

  Acordarea acestor burse reprezintă o formă de stimulare a elevilor care obțin rezultate foarte bune la învățătură, la diferite discipline.

  Conform prevederilor art. 7, alin 1), lit a) și b) din Anexa anterior menționată:

  (1) Bursele de performanță se acordă elevilor care se încadrează în cel puțin unul dintre cazurile următoare:

  a) au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor școlare naționale organizate de Ministerul Educației;

  b) s-au calificat în loturile de pregătire organizate de Ministerul Educației pentru competițiile internaționale.

  Prin HOTĂRÂRE nr. 1.138 din 14 septembrie 2022 Guvernul României a aprobat cuantumul minim al burselor lunare de performanță pentru elevii din învățământul preuniversitar cu frecvență, care se acordă în anul școlar 2022-2023.

  Ordinul Ministrului Educației nr. 5379/2022, anexa aferentă asa cum a fost modificat prin Ordinul 6.203 din 4 noiembrie 2022 și HOTĂRÂRE nr. 1.138 din 14 septembrie 2022 a Guvernului României nu prevăd situația copiilor care au obținut rezultatele prevăzute la art. 7, alin (1) lit. a) și b) din Anexa la Ordinul Ministrului Educației nr. 5379/2022 la mai multe discipline și nu există un temei legal care să împiedice cumularea mai multor burse de performanță de către același copil.

  Băiatul meu a obținut următoarele rezultate în cadrul anului școlar 2021-2022:
  – Locul III la Olimpiada Națională de Fizică;
  – Locul III la Olimpiada Națională de Informatică;
  – calificare în lotul de pregătire organizat de Ministerul Educației pentru competițiile internaționale de matematică.

  Instituția de Învățământ al cărui elev este, a comunicat faptul că, pe listele primite de la Primarie în vederea completării, fiecare copil trebuie să apară o singură dată, astfel încât a trebuit să decidă ce rezultate să treacă pe listă. În cazul băiatului meu școala a transmis către Primărie doar rezultatul obținut la Olimpiada Națională de Informatică.

  El nu este un caz unic. Mai stiu inca 5 copii din tara in aceasta situatie.

  Față de cele expuse, va intreb cum sustinem drepturilor acestor copii minunati, si putini, care depun un efort enorm pentru a obtine rezultate pe care le obtin. Acesti copii care sunt mandria tarii cand vin cu medalii de la Olimpiadele internationale?

  Sunt convinsă că viziunea autorităților la instituirea acestor burse a fost legată de recunoașterea competențelor, eforturilor și seriozității și reprezintă o motivație pentru perfecționare și progres.
  Pentru acest motiv îmi exprim speranța in gasirea unei solutii care să recunoască valoarea muncii copiilor prin acordarea burselor pentru toate disciplinele la care au avut performanțe în anul școlar 2021-2022.

  Vă mulțumesc

 6. Buna seara oare când se va plati bursele profesionale am depus actele in septembrie cea de merit a intrat și pot să fac la anul bursa socială în ianuarie se mai pot depune acte sa doar ani viitor în septembrie

 7. numai de burse se tot vorbește dar de decontare a abonamentelor nu vorbește nimeni din 126 lei pentru perioada 15-30 septembrie băiatul meu a primit 20 lei bătaie de joc mulțumesc ministrul învățământului

 8. buna seara!oare la Baia De Aries jud Alba de ce nu se dau bursele copiilor la data stabilita de ministru de ce nu se respecta legea?Daca sun la scoala si intrebmi ze raspunde foarte urat ca nu au primit banii, sa le fie rusine la cate pretentii au.

  1. Bună seara!Nu școala plătește bursele.Ce vina are școala că nu primiti dumneavoastră bursele promise?Nu mai învinuiți școlile și nu mai sunați la școală să întrebați.O școală are sute de elevi!Dumneavoastră la cate telefoane cu aceeași întrebare rezistați?E f ușor să acuzi !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Decizia închiderii școlilor din Afumați „este o încălcare flagrantă a ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății”, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: Le transmit să remedieze în cel mai scurt timp situația în interesul elevilor

Decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Ilfov este o încălcare flagrantă a ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru Edupedu.ro. Acesta a…
Vezi articolul

Telenovela Educație-Sănătate privind testele de salivă continuă. Ordinul de ministru comun trebuie modificat săptămâna aceasta. Cîmpeanu: „Astăzi voi avea o întrevedere cu ministrul Sănătății / După ce vom lămuri lucrurile, voi anunța ce este de anunțat”

Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății urmează să fie modificat din nou zilele acestea, iar printre modificări se va regăsi și o directivă privind cine are responsabilitatea de a…
Vezi articolul

Răspunsul umilitor primit de la Ministerul Educației de 1.000 de directori de școli care au trimis un memoriu cu probleme pe care le au în activitate: Ocuparea funcțiilor de conducere este opțiunea voastră, nu o obligație

Peste 1.000 de directori de școli și grădinițe semnalează Ministerului Educației, printr-un memoriu, problemele cu care se confruntă în activitatea lor, precum salariile care nu le-au fost majorate și necesitatea…
Vezi articolul

Ministrul Cercetării, Bogdan Ivan: Doamne ajută și să ajute bunul Dumnezeu ca în 10 ani să vorbim despre visul care astăzi este doar un vis – că România este în câteva domenii cheie în top 10 mondial / Premiile acordate în cadrul Galei Cercetării Românești

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, prezent marți, 27 februarie, la Gala Cercetării Românești, a spus că speră ca în 10 ani țara noastră să fie în top 10…
Vezi articolul