OFICIAL Criteriile de acordare a burselor pentru elevi au fost publicate în Monitorul Oficial / Bursa rurală de 200 de lei pe lună nu se mai acordă liceenilor, iar în acest an școlar niciun elev de clasa a V-a nu va putea lua bursă de merit

50.068 de vizualizări
Foto: captură ordin
Ordinul de ministru care reglementează noile criterii de acordare a burselor a fost publicat în Monitorul Oficial, luni, în aceeași zi în care Avocatul Poporului a spus că prin eliminarea burselor sociale pentru liceenii care învață într-o altă localitate față de cea de domiciliu „se mențin și se vor adânci inechitățile între elevii din mediul rural și cei din mediul urban, ceea ce contravine chiar Proiectului România Educată”.
  • Printre cele mai criticate criterii din noul ordin: eliminarea burselor de merit pentru elevii de clasa a V-a dar și cele rurale pentru liceeni care învață în altă localitate decât cea de domiciliu. Nici una dintre modificări nu a fost anunțată public de ministru

Avocatul Poporului a precizat azi într-un comunicat primit de Edupedu.ro că prin eliminarea burselor sociale pentru liceenii care învață într-o altă localitate față de cea de domiciliu „se mențin și se vor adânci inechitățile între elevii din mediul rural și cei din mediul urban, ceea ce contravine chiar Proiectului România Educată”. – Detalii pe acest subiect

Tot astăzi a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul de ministru despre care a scris Edupedu.ro din 8 septembrie care prevede noile criterii de acordare a burselor școlare în anul 2022-2023. Publicarea în MO echivalează cu intrarea în vigoare a actului și implicit a noilor criterii, iar acest lucru se întâmplă după ce a trecut prima săptămână de cursuri din acest an școlar.

Ce prevede ordinul

Bursa de merit nu se mai acordă elevilor de clasa a V-a. Aceasta se acorda până acum pe baza mediei din semestrul al II-lea, însă anul acesta anul școlar este împărțit altfel, pe module, nu pe semestre. Din această cauză, bursa de merit este acordată doar elevilor din clasele VI-XII, din școlile de stat, prevede ordinul ministrului Educației.

De asemenea, este eliminată și bursa socială pentru elevii din mediul rural care învață în altă localitate decât cea de domiciliu. Potrivit surselor Edupedu.ro, reprezentanții Ministerului Educației ar fi invocat lipsa banilor în tăierea liceenilor din mediul rural de pe lista beneficiarilor de burse de ajutor social. Consiliul Național al Elevilor a acuzat ministerul Educației că nu a transmis public modificările criteriilor de acordare a burselor și a semnalat că se produce o inechitate pentru elevii care nu mai beneficiază de bursă socială dacă învață într-o altă localitate față de cea de domiciliu. – detalii aici

S-au adus modificări și la criteriile pentru bursele de performanță. Este vorba despre acordarea acestor burse și elevilor școlile particulare.

Ordinul integral publicat în Monitorul Oficial:

18 comments
  1. As dori sa știu dacă fetita a terminat clasa a 12 a și a luat bursa sociala pana în luna iunie 230 ,bursa fiind de 400 luna pina cind a terminat cursurile ,este normal?Dosarul de bursa este și pe timpul vaceantei ,fiind bursa sociala ,Fetei nu i-au mai dat pe iunie 170 diferența, pe iulie și august.Am sunat la burse și mi sa spus ca au trimis.is bani către liceu ,dar la liceu îmi spun ca nu sint și ca se dau pana termina anul școlar, as dori sa știu care este adevărul.va rog și va multumesc

  2. Domnule Campeanu,

    Ati distrus copiii, pe parintii acestora si nu in ultimul rand EDUCATIA SOLIDA!!

    Ce inseamna domnule ministru definiria Subiectului pe care o invata copiii din clasa a v-a : “subiectul este partea care se exprima prin substantiv”?? ce inseamna domnule aceasta defintie ieftina??
    Sunteti responsabil cu introducerea “Nouvorbei”??

    VREM SANSA SANATOASA PENTRU COPIII NOSTRI DE A INVATA SI DE A FI REASPLATITI PRIN BURSE PENTRU MUNCA SI INTERESUL LOR FATA DE A INVATA CARTE SI DE A NU STA PE STRAZI, MANIFESTAND O EDUCATIE UNDERGROUND!!!

    LUATI-VA MAINILE DE PE COPII SI DE PE MINISTERUL EDUCATIEI!!
    DEMISIA!!! DEMISIA!!! DEMISIA!!!

  3. O alta anomalie savarsita in acest sistem de invatamant deja precar! Se fura cu nerusinare exact din drepturile (castigate pe drept si prin munca cinstita exact de la cei mai vulnerabili). Sunt parinte unic, mi-am crescut singura fiul, in varsta de 15 ani la data decesului sotului meu, profesor in invatamantul preuniversitar in mediul rural. Ei bine, mi s-a refuzat restituirea celor 25% din salariul sau, taiat in guvernarea Boc. Motivul? Pentru profesorii decedati, copiii acestora nu au dreptul sa primeasca dreptul parintelui decedat. Deci… exact cei mai vulnerabili nu au dreptul sa primeasca ceea ce se cuvine si a muncit parintele lor!

  4. Un nerușinat de “ministru”! Taie bursele copiiilor, să taie pensiile private, nu amărâții aceia de 200 lei. A urcat media pentru bursa de merit la 9,50, daca un copil are 9,49, ghinion! Trebuia să le lase de la 9,00 in sus, cei cu media generală 7,50 dar sărăci prind o bursă de studiu sau socială, dar cei care și-au dat silința și au învățat, dar nu de 9,50+, și care au părinți din clasa de mijloc, ei nu primesc nici un stimulent… sunt părinte singur și mă zbat pentru a oferi un trai decent copilului meu. Are media 9,37 și nu se încadrează la nici o bursă! Venitul casei? Puțin peste cat ar trebui ca să primească o bursă de studiu sau socială…. Deci?! Ce îi răspunzi copilului când exclamă”Eu nu mă încadrez pentru nici o bursă?!”

  5. Taiem banii de burse dar pensile speciale sunt venituri câștigate!!!! Este trist cum nu vor sa investeasca in viitorul acestei țări! La alegeri in schimb promit multe… Urât!!! Țara are nevoie de oameni slab pregătiți pentru a avea ei la pensie venituri mari!

  6. este trist ca am ajuns sa taiem banii de la copii, viitorul acestei tari cand am putea foarte bine sa taiem din acele pensii de sute de milioane pe care ls primesc oricum abuziv

  7. Nu au bani pentru liceenii ce învață în altă localitate, dar au bani pentru bursele copiilor din liceele private. Rușine să vă fie! Așa adânciți segregarea invatamantului, inechitățile între păturile sociale, discrimarea între copii, abandonul școlar.

  8. Buna, sunt părinte monoparental pt trei copii, un băiat și două fete .Fetele încă minore.Datorita bursei de 200 lei am avut posibilitatea de a școlariza o fetiță la școală profesională în localitate învecinată la Turism Alimentar .Asta in detrimentul localității mele care este un orășel și școala profesională într-o comună.Doresc să menționez faptul că fara bursa fetia mea nu avea șanse la școală din cauza transportului pt că fiecare clasă are un anumit orar.Respect Daniel B.

  9. Chiar dacă au în localitate o instituție de învățămînt dar poate sunt copii care nu au intrat acolo și au optat la un alt liceu din alta parte, asta nu înseamna ca acel copil dsu copii trebuie dati la o parte să vă fie rușine dom ministru să vede că dum aveți mai și vă doare undeva de acești copiii sau de părinți lor scutitima de texte deastea

  10. Daca ar fi salarile mai mari nu de 2000 si de 5000 la toti romanii care munces nu ar mai fi nevoie de tot felu de ajutoare de carduri de alimente ,de burse etc cum era cu ani in urma tara asta ar merge bine ,preturi mai mici la toate si taxe mai mici , si mai putine materi inebunitii copii de cap cu 15 materi si inca se mai vor mai multe nustu cate .Daca leai da la parlamentari sa invete atat ar fi probleme mari Va bateti joc de copii tari.

  11. Stiam ca avem coruptie in tara si hoție,dar sa ajungi sa te bucuri si de banii pe care ii dadeai copiilor, pentru a i ajuta,tu,Stat vai de capul tau.Ca mai bine ne descurcam si singuri.Plin de hoti de iti vine sa i bati zi si noapte pana le bagi mintile in cap.
    NU INCURAJEZ VIOLENTA,dar NICI HOTIA!
    Oricum,sistemul nostru e la pamant…Romania este o cauză pierdută.

  12. Romania educată, ahhh…un esec.Felicitari domnului presedinte, apoi marelui sinistru,pardon,ministru al educatiei.

  13. Se taie de la bursa rurală,ca să poată acorda burse copiilor lor că doar ei își permit să și trimită copii la școlile particulare. Prostimea rabdă si tace ,bine că plătim taxe și impozite. Nimic îmbunătățit pentru popor ,nici macar un leu nu le-a acordat ,mai degrabă a tăiat tot ce a putut.Pensiile speciale când se vor tăia? Salariile personalului din creșe care a trecut la învățământ s-au tăiat,ce mai urmează să ne puna sa muncim de pomană!

  14. Bună ziua ! Credeți că este normal și corect ca o familie din mediul rural să facă cheltuieli de: cazare, masă, transport ,, cheltuieli destul de mari” pentru copiii ei, care nu au în localitatea de domiciliu instituții de învățământ liceal și să nu mai primească copiii acea bursă rurală de 200 lei/lună ? Vă întreba un cetățean de la țară care vrea să vădă ce face această. ,, Putere în stat” cum este mass media. Mulțumesc!

  15. Și atunci să nu se mai mire onorat dom’ ministru și corpul profesoral, că mulți copii vor renunța la școală. Abandonul școlar, va atinge cote maxime. România Needucată 🤢🤮

    1. Trăiți cu impresia că profesorilor le face plăcere să vadă că elevii de liceu din mediul rural nu mai primesc burse? Bineînțeles că nu.
      Există și alte decizii care afectează direct salariile profesorilor. Adică li se iau bani în loc să li se de-a. Deci suntem cumva în aceeași oală.
      Trăiască ministrul ca poporul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

SURSE Toate liceele vor putea organiza examen de admitere la clasa a IX-a, acolo unde există concurență, potrivit proiectului de lege a învățământului preuniversitar / Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a va fi înaintea admiterii și susținută de către toți elevii

Liceele din întreaga țară vor putea organiza concurs de admitere pe 90% din locuri, potrivit prevederilor din proiectul legii învățământului preuniversitar, varianta Deca, conform surselor Edupedu.ro. Reamintim forma precedentă a…
Vezi articolul

Cîmpeanu: Noul termen pentru dosarele de bursă: 14 februarie / Lista documentelor, simplificată. Cei care au depus dosarele pentru burse la începutul anului nu mai trebuie să aducă alte documente / Elevii din mediul rural, școlarizați în altă localitate, iau bursă socială indiferent de venituri

Perioada de depunere a cererilor de bursă a fost extinsă cu 2 săptămâni, respectiv până la data de 14 februarie, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Acesta a anunțat luni…
Vezi articolul

Rezultate finale Olimpiada județeană de Informatică 2024, clasele IX-XII. Punctajele de după contestații au fost publicate de Societatea pentru Excelență în Informatică – SEPI / Etapa națională, din 23 aprilie, la București

Rezultatele de după contestații de la etapa județeană a Olimpiadei Naționale de Informatică (ONI) 2024, pentru elevii de liceu, au fost publicate de organizatori. Peste 5.000 de elevi de clasele V-XII au…
Vezi articolul