OFICIAL Elevii nu vor primi testele de salivă pentru testările de săptămâna viitoare. Raed Arafat a explicat graficul de livrare, iar cele 7 milioane de teste care mai sunt disponibile ar ajunge în școli abia în săptămâna Crăciunului

25.148 de vizualizări
Raed Arafat / Foto: gov.ro
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență mai are de livrat 7 milioane de teste pe bază de salivă în școli, iar acestea sunt programate în perioada 17 (vineri) – 21 (marți) decembrie, în condițiile în care 23 decembrie este ultima zi de școală înaintea vacanței de Crăciun. Datele de livrare au fost transmise de șeful DSU, Raed Arafat, la Digi24. În concluzie, săptămâna aceasta și cealaltă testele nu vor fi disponibile pentru elevi, sau cel puțin nu pentru toți elevii, potrivit graficului de livrare detaliat de secretarul de stat din Ministerul de Interne.

UPDATE duminică, 12 decembrie: Testarea elevilor nu se mai face luni și joi săptămâna aceasta, ci marți și vineri din cauza întârzierii livrărilor de teste pe bază de salivă, anunță Ministerul Educației, care precizează pentru prima dată după contrele publice: Cîmpeanu și Arafat sunt „în permanentă legătură”

Știrea inițială:

În primul rând, Arafat a pasat responsabilitatea pentru teste, pentru contracte și prețuri la Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate, spunând că Inspectoratul General pentru Situații de Urgență face doar livrarea și plata în acest caz.

„Vreau să explic această situaţie, pentru că am auzit foarte multe chestii comentate, şi acuze, şi una şi alta. Trebuie să înţelegem un lucru: la DSU, la IGSU noi avem un rol pe partea logistică, stocurile strategice, ONAC-ul care este Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate, care nu este la DSU sau la IGSU, face negocierea, acordul-cadru, tot, care se fac transparent, se publică, dar pe durate mult mai scurte şi după care IGSU semnează doar contractele subsecvente receptează, validează ce a receptat şi distribuie pe baza solicitărilor Ministerului Educaţiei, Ministerului Sănătăţii, sau oriunde sunt indicaţiile de distribuire. Acest lucru noi l-am făcut de la începutul pandemiei, este un rol la nivelul protecţiei civile să sprijine autorităţile pentru că avem o parte logistică semnificativă care putem prin ea să facem acest oficiu”, a explicat Raed Arafat.

 • Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a spus apoi că nu sunt livrate teste din salivă care ar fi trebuit să ajungă să săptămâna acesta în şcoli pentru că unii dintre furnizorii de teste au refuzat să semneze contractele subsecvente pentru furnizarea testelor, în timp ce alţii cer preţuri prea mari.

„Noi am primit acordurile cadru de la ONAC semnate şi au început colegii de la IGSU să semneze contractele subsecvente. Şi aici avem: primul furnizor, 3 milioane de bucăţi, furnizorul nu a semnat contractul subsecvent, a refuzat să-l semneze. Al doilea furnizor, 5 milioane de bucăţi livrate în data de 25 noiembrie, distribuite. Al treilea furnizor, 1 milion de bucăţi, preţul foarte mare. Sunt doi furnizori care au un preţ foarte mare şi aici am rămas sub semnul întrebării, preţul este de trei ori mai mult decât cel mai mic preţ. S-a acceptat o variabilitate, dar aici – îi lăsăm, dacă vedem că situaţia nu se rezolvă decât aşa, o să mergem şi pe linia asta, dar totuşi – adică pe linia să te duci să contractezi, pentru că ei au acord cadru, dar preţul este de trei ori cât cel mai mic preţ şi aproape de două ori cât cel mai mare preţ următor, după ei.

Asta a fost o negociere, nu putem să spunem că ONAC-ul a greşit, dar în acelaşi timp ne gândim că poate că vin ceilalţi care au preţurile totuşi mai rezonabile. Şi aici mergem mai departe.

Am avut unul cu 2.400.000, nu a livrat, trebuia să livreze în 2 decembrie. Mai avem unul cu 1.500.000, trebuia să livreze în 2 decembrie, a livrat în 25 noiembrie, deci mai devreme. Avem încă unul cu 3 milioane de bucăţi, deci contractul nu a intrat în vigoare, nu a fost constituită garanţia de execuţie, dacă nu a constituit garanţia înseamnă că nu l-a mai interesat să vină, doar că a participat, a semnat acordul-cadru, nu a mai venit. Mai are de livrat un milion de bucăţi în data de 17 decembrie. După care mai avem încă cineva cu 3 milioane de bucăţi tot la preţul de 14 lei, care aşteptăm, în aşteptare să vedem ce se întâmplă. După care avem: 1 milion de bucăţi care urmează, dacă se respectă contractul, să se livreze în 18 decembrie, mai avem 1.500.000 în 14 decembrie şi le-au livrat în 1 decembrie, mai devreme, mai avem 2 milioane care urmează în 20 decembrie, mai avem 3 milioane în 21 decembrie”, a mai spus Arafat.

Pentru că declarația este mai greu de urmărit, am făcut un tabel cu datele și numărul de teste despre care vorbește secretarul de stat.

Număr testeData de livrareDetalii
3.000.000 25.11.2021 a refuzat să semneze
5.000.00025.11.2021livrate
1.000.00025.11.2021preț prea mare
2.400.00002.12.2021nu a livrat
1.500.00002.12.2021livrate în 25.11.2021
3.000.000contract anulatnu a constituit garanția
1.000.00017.12.2021în termen
3.000.00017.12.202114 lei/test – preț prea mare
1.000.00018.12.2021în termen
1.500.00014.12.2021livrate pe 01.12.2021
2.000.00020.12.2021în termen
3.000.00021.12.2021în termen
27.400.000total
sursă date: Raed Arafat

Firmele câștigătoare ale licitației ONAC sunt următoarele:

Lotul 1:

 • Viggo Fashion International SRL – 5 milioane de teste de salivă
 • MEDPARK B.V. – 3 milioane de teste
 • EVA HEALTHCARE SRL – 1 milion de teste

Lotul 2:

 • DDS Diagnostic – 2,4 milioane de teste
 • Doctor Swiss – 1.5 milioane de teste
 • IossocialMedia – 4 milioane de teste
 • MCM EVA – 3.2 milioane de teste

Lotul 3

 • Self Care&CampMedica – 3 milioane de teste
 • Sinofarm&Vitrosens – 3.5 milioane de teste
 • Logaritm&Best Achizitii – 3 milioane de teste

În licitația ONAC, firmele își adjudecaseră livrarea a 29,6 milioane de teste.

Raed Arafat a mai a menţionat că reprezentanţii IGSU au contactat companiile care au de făcut livrări peste o perioadă mai mare de timp şi încearcă, împreună cu acestea, să vadă dacă testele pot fi livrate mai devreme. Oficialul vorbește, însă, despre noi licitații pentru a avea noi acorduri-cadru.

„Clar, clar, clar că ONAC-ul va mai trebui acum să încheie noi acorduri-cadru”, spune Raed Arafat.

Şeful DSU mai precizează că în caietul de sarcini nu s-a cerut ca testele să fie ambalate individual, iar dacă acest lucru se va întâmpla pe viitor este posibil ca numărul ofertanţilor să fie mai mic. Arafat spune că o solicitare ca testele să fie ambalate individual poate duce la o majorare a tarifelor cerute de firme. 

”Dacă în caietul de sarcini vom solicita să fie ambalate individual, e posibil să avem mai puține oferte. S-ar putea să limiteze ofertele și să crească prețul. În general, testele nu sunt împachetate individual. Din punct de vedere medical, nu văd o problemă. Problema noastră este să obținem cel mai bun preț și cea mai rapidă livrare”, a declarat secretarul de stat.

Reamintim că pe 9 octombrie Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat achiziția de teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă, potrivit hotărârii 83. Este vorba de cele 70 de milioane de teste care urmau să fie achiziționate prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a lansat pe 14 octombrie licitația pentru cele 70 de milioane de teste de salivă destinate școlilor. În total, achiziția era estimată la 1.050.000.000 lei fără TVA, potrivit documentației oficiale publicate pe SEAP și pe site-ul ONAC. Licitația s-a făcut în procedură de urgență și a durat 15 zile, fiind o „Negociere Fără Publicare Prealabilă”.

Testele sunt cumpărate și livrate inspectoratelor școlare prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, iar apoi acestea ajung în școli prin inspectorate. 

Prim livrare a fost pe 25 noiembrie, când Edupedu.ro a scris că cele 6,5 milioane de teste antigen rapide pe bază de salivă trimise în școli sunt suficiente doar pentru testarea din această săptămână.

În învățământ sunt 2.918.275 de elevi și copii de grădiniță, potrivit Ministerului Educației. Iar numărul total de „persoane încadrate în sistemul de învățământ preuniversitar” este de 292.872, potrivit aceleiași instituții. Împreună înseamnă 3.211.147 de persoane.

Două teste pe săptămână pentru aceste persoane înseamnă că, pentru săptămâna 6-10 decembrie, este nevoie de 6.422.294 de teste de antigeni pe bază de salivă. Asta în condițiile în care au fost achiziționate și livrate, potrivit declarațiilor publice de până la acest moment, 6,5 milioane de teste.

Au mai fost apoi livrare 1,5 milioane de teste pe 1 decembrie, iar în acest moment livrările sunt oprite.

A urmat o șarjă de declarații publice sau de cereri aruncate în presă de ministrul Educației, prin minister sau direct, pe de o parte și răspunsurile lui Raed Arafat, prin DSU/IGSU de cealaltă.

Pe 8 decembrie, miercuri, ministrul Cîmpeanu îi cere urgent lui Raed Arafat să prezinte graficul de livrare pentru testele pe care elevii ar trebui să le facă de săptămâna viitoare în condițiile în care testele de salivă livrate în școli au fost epuizate, iar unitățile de învățământ au rămas fără teste. În plus, ministerul Educației îi cere DSU ca testele să fie livrate săptămâna viitoare ambalate individual sau cu 2 teste într-un set.

Tot pe 8 decembrie, Raed Arafat a răspuns următoarele, la briefingul de presă de la finalul ședinței de Guvern, când a fost întrebat când va ajunge noul lot de teste în școli: „Loturile sunt contractate și se așteaptă livrări. În secunda în care se livrează, noi le distribuim exact după metodologia dată de Ministerul Educației”.

Raed Arafat: „Nu pot să spun în ce zi se livrează, dacă s-au livrat, poate s-au livrat ieri. (…) Aceste teste sunt făcute ca achiziție de ONAC, iar ca implementare sunt făcute de IGSU prin mecanismul logistic pe care îl avem. Distribuirea lor se face în baza metodologiei de la Ministerul Educației. Dacă doriți, ne interesăm la nivelul IGSU-ului să vedem care este etapa în acest moment, câte s-au livrat, câte se distribuie. (…) Eu v-am mai zis că există, din păcate, situații de întârziere de livrare din partea unor firme. Unele firme nu pot livra, nu mai pot să continue contractul, acestea sunt aspecte comerciale și nu am intrat în ele. Din păcate, cu astfel de situații s-a confruntat IGSU-ul. Nu e vina IGSU-ului în acest context, dar încercăm cât mai repede să aducem în continuare și să continuăm livrările către școli”.

După care, pe 9 decembrie, joi, Arafat a revenit cu o adresa oficială, scrisă, ca răspuns pentru Cîmpeanu, în care clarifică faptul că nu are nicio responsabilitate în privința contractelor, sau stocurilor disponibile la firmele contractante: „nu DSU a făcut caietul de sarcini și licitația”, după care a prezentat contractele subsecvente încheiate sau care trebuia să fie încheiate.

Imediat Cîmpeanu a venit cu replica, spunând că nu are nicio responsabilitate în această situație: „Ministerul Educației nu are competențe/responsabilități în a se pronunța asupra unor date evaluate și stabilite de autoritatea ce are în atribuții desfășurarea procedurii de achiziție publică, respectiv contractarea și gestiunea bugetului aferent, neputându-se pronunța în niciun fel asupra unor aspecte care privesc firmele furnizoare, prețurile de achiziție sau alte detalii ce țin de organizarea licitației și nici asupra unor chestiuni ce țin de încheierea/executarea unor contracte în care Ministerul Educatiei nu are vreo calitate”.

 • Cîmpeanu a scris că va cere explicații suplimentare despre când vor fi livrate cele 7 milioane de teste care ar mai fi de preluat de la firmele care sunt în termen în privința furnizării.

Important de menționat este că în disputa dintre ministrul Sorin Cîmpeanu și fostul ministru interimar al Sănătății, Cseke Attila, care s-a desfășurat tot pe bază de scrisori și adrese publice, atunci fiind în „litigiu” procedura de testare, oficialul de la Sănătate explica în două rânduri, apăsat, că testele de salivă au fost solicitate de Ministerul Educației.

„Reamintim că, introducerea testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă a fost solicitată de către Ministerul Educației încă din luna februarie a acestui an și tot această instituție a solicitat specialiștilor din Sănătate o instrucțiune de utilizare.

Domeniul educațional care a solicitat utilizarea acestui tip de teste este îndreptățit să decidă și cu privire la modul de utilizare. Ministerul Sănătății va sprijini acest demers”, scria într-o precizare oficială ministrul Sănătății.

Foto: gov.ro


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Zeci de personalități din societatea civilă au semnat o petiție adresată liderilor coaliției: Deschiderea miniștrilor Educației, Justiției și Sănătății către dialogul cu AUR este scandaloasă și inadmisibilă, să înceteze imediat

Zeci de personalități din societatea civilă au semnat o petiție adresată liderilor coaliției, Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor, în care își exprimă îngrijorarea cu privire la…
Vezi articolul

DOCUMENT Ministerul Educației decontează câte 60 de lei de participant pentru fiecare activitate extracurriculară organizată online de universități, de 6 ori mai mult față de cele organizate fizic. Rectorii trebuie să trimită lista pentru bani până pe 2 decembrie

Ministerul Educației aprobă decontarea unei sume de câte 60 de lei pentru fiecare participant la o activitate extracurriculară organizată online de universități, potrivit ordinului de ministru al educației publicat în…
Vezi articolul

Școlile de stat nu vor putea să angajeze direct profesorii, așa cum se întâmplă în privat. Ligia Deca: „Soluția de acum din lege este cea potrivită” / În legea educației din 2011 exista prevederea ca școlile să își angajeze personalul, dar articolul a fost modificat în 2014 de Guvernul Ponta

Unitățile de învățământ de stat nu vor putea să angajeze direct profesorii, așa cum se întâmplă în privat și cum era prevăzut inițial în Legea Educației 1/2011. „Deocamdată, având în…
Vezi articolul