Educatoarele, învățătorii, profesorii consilieri și logopezii din comisiile din cadrul unităților de învățământ pot să primească cel mult 6 puncte, potrivit unei rectificări publicate în Monitorul Oficial. În perioada 5-9 mai, profesorii, directorii și personalul didactic auxiliar care vor să ia gradația de merit, pentru o perioadă de 5 ani, vor depune dosarele la secretariatele școlilor, conform calendarului oficial.
Inițial, la criteriul pentru inovare didactică, ordinul de ministru a stabilit că pot fi acordate cel mult 5 puncte pentru activitatea celor din comisiile din școli:
„În cuprinsul anexei nr. 7 la anexa „Metodologia și criteriile privind acordarea gradației de merit personalului didactic din învățământul preuniversitar de stat în sesiunea 2025” la Ordinul ministrului educației și cercetării nr. 3.745/2025 pentru aprobarea Metodologiei și criteriilor privind acordarea gradației de merit personalului didactic din învățământul preuniversitar de stat în sesiunea 2025, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 322 și 322 bis din 11 aprilie 2025, se face următoarea rectificare:
— la nr. crt. 2 „Criteriul privind performanțe deosebite în inovarea didactică/management educațional”, coloana a treia „Punctaj maxim”, la lit. f), în loc de: „5” se va citi: „6””, se arată în document.

Rectificarea publicată în Monitorul Oficial despre Gradație de merit 2025:

Fișa sintetică de (auto)evaluare pentru cadre didactice din învățământul antepreșcolar, preșcolar, primar, învățământ special, profesori consilieri, profesori logopezi
Informații de context
Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, a declarat la prezentarea raportului săptămânal că documentele pentru obținerea gradației de merit 2025 „nu poți să le pui pur și simplu la dosar”. „Trebuie să fie confirmate de conducerea școlii”, a precizat acesta. Răspunsul a venit după ce ministrul a fost întrebat ce părere are despre diplomele și certificatele false.
Spre deosebire de anul trecut, sunt acceptate doar documente justificative emise de unităţi de învăţământ preuniversitar, de instituții de învățământ superior, de inspectorate școlare, case ale corpului didactic, centre de excelență, CJRAE/CMBRAE, precum și de Ministerul Educației și Cercetării și de instituțiile și unitățile care funcționează în subordinea sau coordonarea Ministerului Educației și Cercetării.
„Se acceptă doar documente justificative emise de unităţi de învăţământ preuniversitar, de instituții de învățământ superior, de inspectorate școlare, case ale corpului didactic, centre de excelență, CJRAE/CMBRAE, precum și de Ministerul Educației și Cercetării și de instituțiile și unitățile care funcționează în subordinea sau coordonarea Ministerului Educației și Cercetării, conform Hotărârii Guvernului nr. 731/2024 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării cu modificările și completările ulterioare, respectiv de parteneri sociali ai Ministerului Educaţiei şi Cercetării.
Documentele emise de alte instituții, organizații non guvernamentale, sau organisme instituționale, pot fi depuse și acceptate ca documente justificative numai în condițiile în care sunt vizate prin semnătură/certificate de directorul unității de învățământ sau de un reprezentant al inspectoratului școlar (ex: inspector școlar care coordonează disciplina/ domeniul, inspector școlar general adjunct, inspector școlar general)”, conform metodologiei.
Despre gradația de merit
Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 stabilește că gradaţia de merit se acordă prin concurs și reprezintă o creștere cu 25% a salariului de bază. Gradația de merit se atribuie pe o perioadă de 5 ani:
Articolul 217 – (1) Personalul didactic din învățământul preuniversitar beneficiază de gradație de merit, acordată prin concurs. Această gradație se acordă pentru 16% din posturile didactice existente la nivel județean/al municipiului București de învățământ preuniversitar și reprezintă 25% din salariul de bază. Gradația de merit se atribuie pe o perioadă de 5 ani.
(2) Metodologia și criteriile de acordare a gradației de merit este aprobată, la propunerea CNFDCD (Centrul Național de Formare și Dezvoltare în Cariera Didactică – n.red), prin ordin al ministrului educației, după consultarea federațiilor sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă învățământ preuniversitar.
În anul școlar 2022-2023, în sistemul de învățământ preuniversitar erau 212.332 de cadre didactice, potrivit Ministerului Educației. Pe aceste date, 16% înseamnă că aproape 34.000 de profesori încasează an de an acest spor de 25% din salariul de bază.
Foto: © Ammentorp | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
1 comment
inovare didactică?Dar ce așa inovatori suntem???ar mai trebui lucrat la criterii, măcar pe anul viitor,că sunt profesori care au elevi premianți la olimpiade naționale,elevi care încasează zeci de mii de lei burse,iar ei nu iau gradație…măcar de ar fi un salariu de merit care sa spună că un profesor la nivel de școală să încaseze in anul scolar următor premierii unui olimpic,un procent de 25 la sută din bursele pe care le încasează elevii pregătiți de ei, conform legii…sau faceți ceva pt acești profesori care pregătesc assa bine olimpicii…puneți la criteriile de gradație un punct acolo în care acești profesori sa poată obține 100 punctf pt premiul 1,90 puncte pt premiul 2 și 80 puncte pt premiul 3,astfel încât să nu mai depindă de celelalte criterii inventate,pt x putea obține mult mai ușor gradația,in comparație cu ceilalți colegi,care muncesc,dar care nu au Sașa sa aibă olimpici.