UPDATE OFICIAL Planurile-cadru pentru liceu au fost modificate și pentru elevii de la pedagogic. Toți elevii de clasa a XII-a, indiferent de profil și specializare, vor avea câte o oră în plus pe săptămână, pentru disciplina „Istoria comunismului din România”. Cei de la seral studiază noua disciplină în clasa a XIII-a

6.241 de vizualizări
Foto: Captură ordin
Planurile-cadru pentru liceu au fost modificate, pentru a fi introdusă oficial o nouă materie obligatorie pentru elevii de clasa a XII-a: disciplina „Istoria comunismului din România”. Materia va fi studiată obligatoriu de elevii claselor a XII-a, începând cu anul școlar viitor, 2025-2026. Noua disciplină a fost introdusă în curriculumul de liceu prin mai multe ordine de ministru, documente publicate în Monitorul Oficial pe 18 decembrie 2024 și 8 ianuarie 2025. Deși anunțul introducerii noii materii a fost făcut oficial luni, 16 decembrie 2024, în cadrul unui eveniment organizat de Ministerul Educației la Universitatea din București, programa școlară cu conținuturile concrete ce vor fi predate nu este publică, deocamdată.

Ministerul Educației a aprobat luni, 16 decembrie, programa pentru disciplina ce va fi obligatorie la liceu, în clasa a XII-a sau a XIII-a (pentru învățământul la seral). „Disciplina „Istoria comunismului din România” este obligatorie și se va preda, începând cu anul școlar 2025 – 2026, elevilor din clasele a XII-a (învățământ de zi), respectiv a XIII-a (învățământ seral și cu frecvență redusă)”, se arată în comunicatul Ministerului Educației.

Schimbarea vine și în contextul în care la primul tur al alegerilor prezidențiale (n. red. anulate ulterior) românii – tinerii și adulți – au votat un candidat cu discurs neolegionar, pro-putin, xenofob și antisemit. „O cunoaștere inadecvată sau chiar lipsa cunoașterii faptelor istorice din perioada regimului comunist lasă loc unor distorsiuni care pot influența inclusiv comportamentul social și, am văzut, electoral”, a spus Ligia Deca.

Elevii de la seral vor studia noua disciplină în clasa a XIII-a.

Filiera teoretică
Filiera vocațională

Specializarea învățător-educatoare

Specializarea educator-puericultor

Specializarea mediator școlar

Învățământul tehnologic
Filiera vocațională, profilul teologic, cultul ortodox, specializarea ghid turism religios
Filiera vocațională, profilul teologic, cultul romano-catolic de limbă maghiară, specializarea ghid turism religios
Filiera vocațională, profil artistic, specializarea conservare-restaurare bunuri culturale, cursuri de zi

Filiera vocațională, profilul teologic, cultul greco-catolic, specializarea ghid turism religios 
Filiera vocațională, profilul teologic, cultul romano-catolic, specializarea ghid turism religios

Învățământ seral

Despre istoria comunismului

În afară de disciplina „Istoria evreilor. Holocaustul”, elevii de liceu vor avea inclusă în trunchiul comun și „Istoria comunismului din România”, potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Anul trecut, planurile-cadru pentru liceu au fost modificate, după ce disciplina „Istoria evreilor. Holocaustul” va avea o oră în plus pe săptămână pentru elevii de clasa a XI-a, conform unor ordine publicate în Monitorul Oficial.

Articolul 88 – „(3) Planurile-cadru ale învățământului liceal includ „Istoria evreilor. Holocaustul“ și „Istoria comunismului din România“, ca discipline școlare, parte a trunchiului comun.

(6) Programa școlară, manualele, materialele didactice și metodologiile specifice pentru disciplina „Istoria comunismului din România“ se elaborează de către Ministerul Educației, în colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, în calitatea sa de centru guvernamental de expertiză și investigație în domeniu, folosind și expertiza altor instituții: Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, institutele Academiei Române care derulează programe de cercetare a comunismului în România, Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului și Academia Civică.”

Ce înseamnă, în prezent, trunchiul comun:

Planul-cadru cuprinde o zonă comună pentru toţi elevii numită „trunchiul comun”, reprezentată de numărul minim de ore prevăzut în planul-cadru pentru fiecare disciplină. În orele de trunchi comun se va parcurge programa şcolară.

Articol în curs de actualizare

Citește și:
Istoria comunismului din România – programa pentru disciplina obligatorie de liceu, aprobată de Ministerul Educației / În contradicție cu valorile democratice clamate, ministrul Educație a decis lansarea noii programe într-un eveniment la care jurnaliștii acreditați nu au fost invitați – surse

17 comments
  1. E bine că se introduce și aceasta istorie.

    E aglomerata situația pt că încă nu au redus sau scos deloc prostiile alea de fizică și chimie. Alea sunt chiar degeaba și doar iau unii bani pe ele fara sa le facă pt că cu o ora pe săptămână e degeaba, uita aia de la o săptămână la alta și sunt oricum inutile. In UE nu se fac.
    Alea trebuie scoase complet si lasate doar la profilul de științe.

    Sunt binevenite istoria holocaustului comunismului educație de gen educație și responsabilitate civică antreprenoriat și perspective globale. Astea sunt viitorul în UE.

  2. Propun ca pentru fiecare capitol al istoriei să se aloce câte o oră! Așa vom ajunge să avem in orar doar istorie!!

  3. O supraîncarcare a programului elevilor. 2 ore de istorie/săptămână la profilul matematică -informatică? Sunt și mama de elev de liceu și profesoară la liceu , mi se pare o aberație. De ce nu introduceți și istoria romilor să facă 3 ore de istorie/ săptămâna la mate -info?

  4. Elevii sunt supraîncărcați deci eu nu- i văd rostul (ca o nouă oră de istorie -distinctă și specială)și holocaustul este o ora pe care trebuie să o regăsim într-un capitol din istorie !
    Nu putem
    Scoate momente din istorie pentru a mai marca ,introduce încă o oră în plus !
    Mi se pare despicarea firului în patru !

  5. Aveți dreptate. Acționăm pompieristic.Istoria PCR,Istoria Holocaustului ,Schimbările climatice ,educația antreprenorială și multe altele ,altminteri de actualitate ,nu numai la noi ,pot fi abordate în cadrul Istoriei ,Romaniei,Geografiei României Economiei etc. în capitole speciale .

  6. Cate discipline mai introduceti? Istoria comunismului nu face parte din disciplina Istorie? Nu era de ajuns un capitol sau mai multe, cum este normal, din aceeasi disciplina?

  7. Bine ca la liceu a mai ramas o ora de sport /saptamana sa introducă tot felul de inutilități să-și încaseze liderii de sindicat cotizații .
    Introduc și educație pt sănătate , dar îi țin pe copii 7 ore/zi cocoșați în bănci .

  8. excelent, de ce nu si 1h suplimentara dedicata intelegerii profunde a originilor fenomenului Miscarea Legionara (impreuna cu declinarile politice Totul pentru Tara, Garda de Fier)?

  9. Istoria hotiei si-a sangelui neamului varsat inutil cand se introduce in TC?
    Scoateti religia si introduceti 3 ore de educatie de gen si mai apoi peste 4-5 ani asa, plangeti-va ca au prea multe ore pe saptamana sarmanii si de aceea au inceput sa-si aministreze tratamente cu hormoni:)

  10. O mare tâmpenie! Cred că cineva are nevoie de ore în plus ca să iasă norma. Unde s-a mai pomenit să înveți atâta istorie. Istoria comunismului se poate studia la disciplina istorie. Nu sunt întrebați profesorii, elevii, părinții, doar se impune studiul acestei discipline. Care elev de clasa a XII-a ar vrea să mai petreacă o oră, în plus, la școală pentru o așa idioțenie, în loc să se pregătească pentru bacalaureat?

  11. Întâi a fost introdusă, în TC, ” Istoria evreilor.Holocaustul”, ceea ce a nedumerit și nedumereste multă lume. Apoi, pentru că au existat voci care au protestat în media- timid, că subiectul e delicat- , s-a introdus si Istoria comunismului. Prin urmare, orarul elevilor s-a ‘îmbogățit” cu încă două ore, deși
    temele puteau fi abordate în cuprinsul disciplinei Istorie.

  12. programa școlară cu conținuturile concrete ce vor fi predate nu este publică, deocamdată…

    Pt că nici măcar nu există.
    Programa, când va fi redactată
    va fi o însăilare de idei, unele culmea promovate de tineri profesori de 35 de ani care habar nu au ce cumplit a fost e pt ca nu au trăit efectiv sub regim.

    Vor inventa un limbaj de lemn, neatractiv si disciplina va avea succes fix la fel ca cealaltă disciplină impusă anul trecut, tot in domeniul istoriei

    In final probabil se va scoate istoria românilor.

  13. Deci Istoria comunismului din România este in trunchiul comun si nu se poate invata la Istorie. La Istorie probabil se invata cum sa gatesti si sa faci prajituri.

  14. Cu tot respectul dar acest obiect de studiu ,, Istoria comunismului,, se putea studia într-un singur capitol la Disciplina Istorie. Alte discipline au fost private de ore pentru a fi introduse aceste minuni….

    1. Aveți dreptate. Acționăm pompieristic.Istoria PCR,Istoria Holocaustului ,Schimbările climatice ,educația antreprenorială și multe altele ,altminteri de actualitate ,nu numai la noi ,pot fi abordate în cadrul Istoriei ,Romaniei,Geografiei României Economiei etc. în capitole speciale .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cine este noua ministră a Educației din Franța, Nicole Belloubet: tehnocrată de stânga, profesor de drept public și fost ministru al Justiției, a contestat în trecut centralizarea impusă școlilor

Franța are un nou ministru al Educației de câteva zile, după ce președintele Emmanuel Macron a eliberat-o din funcție pe Amélie Oudéa-Castéra, în urma scandalului generat de declarațiile cu privire…
Vezi articolul

Medicul Mihai Craiu: O abordare prudentă, bazată pe vaccinare și pe utilizarea testelor rapide de detecție antigenică, ar putea permite deschiderea școlilor și grădinițelor / Copiii noștri merită să incercăm un moment de responsabilitate colectivă

Copiii noștri merită să incercăm un moment de responsabilitate colectivă, scrie pe pagina Spitalului Virtual de Copii medicul pediatru Mihai Craiu. Acesta îndeamnă la redeschiderea școlilor și grădinițelor, cu măsuri…
Vezi articolul

Declarație care produce confuzie a Ligiei Deca: Chiar dacă un copil ar avea o zi proastă în ziua concursului de admitere, dacă el va fi ales de către liceu, are şansa să concureze din nou pe baza repartizării computerizate

Ministra Educației a declarat de la Palatul Victoria, după ședința de guvern în care a prezentat în primă lectură proiectele legilor educației, că admiterea la liceu în forma propusă este…
Vezi articolul