OFICIAL Procedura de admitere la liceu 2023, pentru elevii olimpici, fără susținerea Evaluării Naționale. Lista olimpiadelor recunoscute pentru fiecare profil și specializare

15.243 de vizualizări
Foto: Monkey Business Images – Dreamstime.com
Elevii olimpici se pot înscrie la liceu, fără să mai susțină Evaluarea Națională 2023, potrivit unui ordin publicat marți, 21 februarie, în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul nr. 3.684 din 15 februarie 2023. Sunt vizați elevii care au obținut, pe parcursul gimnaziului, premiul I la etapa națională a olimpiadelor școlare organizate și finanțate de Ministerul Educației sau au obținut premiile I, II sau III, respectiv medalia de aur, argint sau bronz în numele României la competițiile internaționale recunoscute de Ministerul Educației.

Ordinul stabilește că pot participa la procesul de înscriere în clasa a IX-a reglementat prin această procedură într-un singur județ, fără susținerea evaluării naționale și fără susținerea probelor de aptitudini, respectiv a probelor de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă și respectiv, fără a li se calcula media de admitere prevăzută în Anexa nr. 2 la Ordinul ME nr. 5243/31.08.2022 privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal pentru anul școlar 2023 – 2024.

Înscrierea olimpicilor se face peste numărul maxim de elevi în formațiunile/clasele de elevi. Înscrierea „se realizează pe baza Listei privind corespondența specificului olimpiadei naționale/competiției internaționale cu filiera/profilul/ specializarea la care se face înscrierea.”

Ce trebuie să conțină dosarul elevilor

Art. 2 din ordinul citat stabilește că dosarele absolvenților de clasa a VIII-a care doresc să participe la admiterea în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2023-2024, pe baza performanțelor deosebite, sunt primite și centralizate de Comisia de admitere județeană/a municipiului București.

Dosarele conțin următoarele acte:

 • cerere pentru înscrierea în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2023-2024, pe baza performanțelor deosebite obținute la olimpiadele naționale sau la competițiile internaționale obținute pe parcursul gimnaziului, cu exprimarea unei opțiuni privind filiera/profilul/specializarea sau filiera/profilul/calificarea profesională și unitatea de învățământ liceal”;
 • documentele doveditoare ale premiilor obținute, în original și în copie;
 • cartea de identitate (dacă este cazul) și certificatul de naștere, în copie certificată „conform cu originalul” de către persoana din comisie învestită cu astfel de competențe;
 • foaia matricolă pentru clasele a V-a – a VIII-a (cu calculul mediei generale) și fișa medicală, în original și în copie.
Etapele înscrierii și repartizării în clasa a IX-a, în anul școlar 2023 – 2024, a absolvenților clasei a VIII-a care au obținut, pe parcursul gimnaziului, premii:
 • „depunerea dosarelor la inspectoratul școlar;
 • analizarea dosarelor de către comisia de admitere județeană/a municipiului București;
 • comunicarea rezultatului repartizării absolvenților;
 • preluarea dosarelor absolvenților de la inspectoratul școlar și depunerea acestora la unitățile de învățământ la care au fost repartizați;
 • transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației privind finalizarea înscrierii absolvenților;
 • completarea în SIIIR a datelor aferente absolvenților clasei a VIII-a înscriși în clasa a IX-a pe baza performanțelor: premiul I la etapa națională a olimpiadelor școlare, respectiv premiile I, II sau III, respectiv medalia de aur, argint sau bronz în numele României la etapa internațională a competițiilor școlare.”

”Înscrierea și repartizarea absolvenților, conform prezentei proceduri, se realizează până la data de 31 august 2023”, conform documentului.

Ordinul poate fi consultat mai jos.

Foto: Monkey Business Images – Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


2 comments
 1. Bună seara,
  Foarte interesant, faptul că este omisă Mica olimpiadă de geografie Terra. Iar olimpicii geografi sunt considerați admiși cei din clasele a VIII-a – a XII-a?!!!. Asta în condițiile în care majoritatea Olimpiadelor de gimnaziu cuprind clasele 5 -8.
  Iar CONCURSUL NAŢIONAL DE GEOGRAFIE „TERRA – MICA OLIMPIADĂ DE GEOGRAFIE” este inclus in CALENDARUL CONCURSURILOR NAŢIONALE ŞCOLARE FINANȚATE DE CĂTRE M.E. – 2023 la poziția 37.
  Este o scăpare sau există o explicație pertinentă?

 2. Bună ziua acest ordin e valabil doar pentru admiterea 2023 – 2024 sau și pentru anul 2024-2025,respectiv elevii care sunt acum clasa a VII-a? Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sunt 237 de mii de elevi care nu au internet și 287 de mii de elevi care nu au echipamente IT, anunță ministrul Educației / Sunt mai mulți elevi fără acces la educație online decât arăta recensământul oficial primăvara trecută. Datele vin după ce Guvernul a distribuit aproape 250 de mii de tablete și primăriile peste 100 de mii

În momentul de față, după centralizările de până acum, sunt 237 de mii de elevi care nu au avut internet și 287 de mii de elevi care nu au avut…
Vezi articolul