OFICIAL Testele de salivă se vor face lunea și joia în toate școlile și grădinițele, dimineața, în clase, de către profesori sau personalul medical acolo unde există. Ce se întâmplă dacă un test e pozitiv

70.548 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Testarea elevilor cu teste antigenice rapide din salivă se va realiza în prima și în a 4-a zi lucrătoare a săptămânii, potrivit procedurii adoptate de Ministerul Sănătății, precizează instituția într-un comunicat.

„Testarea se va efectua în sala de clasă/grupă, de către cadrul medical/persoanele desemnate din cadrul unității de învățământ, la începutul orelor de program. Testarea propriu-zisă este simplă și ușor de executat, fără a necesita cunoștințe medicale de specialitate”, susține ministerul.

Ministerul Sănătății anunță astfel că a finalizat instrucțiunea privind procedura de lucru privind realizarea testării rapide antigen din salivă, pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 a elevilor în unitățile de învățământ.

“Personalul unităților învățământ va fi instruit privind colectarea testelor utilizate, acestea fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios. Testele se vor arunca în coșuri de gunoi prevăzute cu capac și pedală prevăzute cu sac de gunoi, și vor fi colectate și eliminate pe un circuit separat”, conform prevederilor OMS 1226/2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale şi a Metodologiei de culegere a datelor pentru baza naţională de date privind deşeurile rezultate din activităţi medicale.

Procedura de testare a elevilor se va încheia cu dezinfecția corectă a mâinilor.

În cazul elevilor cu test antigenic rapid din salivă pozitiv:

  • Cadrul medical/persoanele responsabile desemnate vor anunța imediat părinții/reprezentantul legal al elevului.
  • Elevul va fi izolat în cabinetul medical sau în spațiul special desemnat și organizat, unde va fi monitorizat de către un cadrul medical sau persoanele special desemnate, conform prevederilor prevăzute la punctul VI – Protocoale, subpunctul 4 – Protocol de izolare a copiilor cu simptome specifice COVID-19 din Anexa la Ordinului comun MS/MEC/5338/2015/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2;
  • Cadrul medical sau, după caz, persoanele responsabile desemnate din cadrul unității învățământ vor solicita la direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București efectuarea testării prin metoda RT-PCR elevului.

Unitățile de învățământ din sistemul public și privat vor raporta direcțiilor de sănătate publică județene si a municipiului București, cazurile cu rezultat pozitiv la testul antigenic rapid din salivă, în vederea testării prin metoda RT-PCR.

Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București vor asigura testarea prin RT-PCR a elevilor cu rezultat pozitiv la testul antigenic rapid din salivă.

De asemenea, direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București vor coordona din punct de vedere metodologic, în colaborare cu inspectoratele școlare județene / Inspectoratul Școlar al Municipiului București, testarea pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 a elevilor în unitățile de învățământ. Și vor asigura instruirea cadrelor medicale și a persoanelor desemnate din unitățile de învățământ privind modalitatea de utilizare a testelor antigen de salivă.

Articol în curs de actualizare

Foto: © PojoslawDreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


27 comments
  1. Lăsați-ne copiii în pace !
    Nu le furați copilăria și bucuria .
    Nu le băgați în suflețelele lor frica , spaima și nesiguranta.
    Copiii au dreptul să învețe pt asta vin la școală, nu să fie traumatizati.
    Cei din învățământ nu ar trebui să țină cont de ideile unor (…) ci să țină seama că au în față lor o clasă cu copiii ce așteaptă să învețe ceva frumos și să se bucure fiecare de doamna lui ,de colegi
    Doamna învățătoare , doamna profesoară sau doamna educatoare să nu-și piardă statutul său de pedagog sau ,, doamna este a doua mamă cât ești tu la școală,, ( așa știm noi de la părinții noștri) și să se transforme în …
    Dragi cadre didactice aveți datoria morală să vă primiti sau să găsiți copiii în clasă cu bucuria și gingasia lor și să le-o păstrați curată să nu fie înfricoșați tocmai de către dvs.
    Să ne ajute Dumnezeu!

  2. Ce mizerie! Nu mai bine le puneau la dispoziție părinților aceste teste și fiecare își testa copilul acasă înainte sa îl trimita la școală? Sau le dădeau testul înainte de întrarea în gradinita/scoala, ii testau rapid și apoi vedeau dacă mai întra în școală sau pleacă acasă? Și pentru ce testarea PCR? De ce nu întra automat în izolare după cea rapida? Exista riscul ca la Pcr rezultatul sa fie negativ? Este posibil ca cei care ies pozitivi la testul rapid sa fie izolați și umiliți fără sa aibă nimic de fapt? Cât va mai bateți joc de copiii nostri? Sunt cadru didactic, dar sunt și mamă. Prefer sa-mi țin copilul de grădiniță acasă.

  3. Testarea fără acordul meu va atrage automat acționarea scolii și a celor responsabili de mascaradă, în judecata! Copii merg la școală sa învețe, nu merg în lagăre ! Când mai au timp și de școală? Copiii sunt și asa stresați de tot circul asta! Nu știti ce sa mai faceți ca să va atingeți scopurile mizerabile!

    1. Ministerul ar trebui acționat în judecată. Cei din minister au propus această nebunie. Profesorii sunt puși într-o situație foarte ingrată.

    2. Au vrut probabil să spună că încep luni și termina joi timp in care copii trebuie sa stea ne mâncați până le vine rândul la testare ministerul învățământului aberează că de obicei dar bună întrebarea Și atunci școală când e mai bine online.!!!

    1. Exact. Nu se poate face testare pe minor fara acordul sau prezenta parintelui. Nu sunt de acord. Mi se pare o nebunie. Cum sa accept sa-mi testeze de 2 ori pe sapt copilul? Bai, sunteti tampiti? Bagati-va si voi un bat pe gat in fiecare dimineata, imbecili ce sunteti. In alte unitati nu mai faceti asta. Ati gasit sa aplicati in scoli.

  4. Nu voi fi niciodată de acord cu o asemenea ipocrizie!!! Nu sunt de acord cu predarea online dar in cazul de față prefer să – mi tin copii acasă. Oricum ce școală se va mai face după ce vor termina de testat toți copii(20min/copil…)asta dacă vor fi de acord cadrele didactice… Doamne ferește!!! Fratilor suntem conduși de niște CRETINI cu diplome… Ăstora le-a verificat cineva diplomele sau au fost si licențele lor plagiate(asemenea altor parlamentari, ministri estc…)?

  5. Voi sunteți sănătoși la cap ,cum sa trimiți la școală copii nemâncați să puteți face testul de salivă ,o rară sau doua se pierd testând copii și stau nemâncați și pierd și ore ?.Cum adică să fie ,,nemâncați sau nu au voie sa bea apă cu oră înainte de testare,,,așa scrie in articol.Ce aveți în cap tărâțe? Când am sa văd că în parlament va testați cu acest test voi testa și eu copilul.Doua zile sa va testați și voi !

  6. Nici cadrele medicale din școli nu au in fișa postului asta si nici nu vor fi plătite în plus. Aceste teste se vând si in farmacii si se cumpără pt a fi făcute acasă deci si de cei fără calificare. Se va bulversa tot sistemul de învățământ

  7. Părere personală

    „Scuipă, mă!” sau „Scuipă-mă”?
    Singurul enunț în care chiar nu are relevanță ce valoare morfologica are acel”mă”. Chit că e interjecție sau pronume personal, tot aia e: o flegmă dată profesorilor de către cei care au avut geniala idee ca profesorii/ diriginții să fie cei care îi vor ajuta pe elevi la testele de salivă.
    Mda…Așa au ajuns cadrele didactice să fie culegătoare de salivă…Azi mâine vor culege altceva…nicidecum rodul muncii lor.
    Deci un profesor ( care în vremuri era unul dintre cei mai respectați oameni) a ajuns sa recolteze salivă de la copii? Pe bune? Și unii mai și sunt de acord cu așa ceva?

    Tu te-ai pregătit să fii profesor. Nu ești medic, și nici nu e cazul să devii. Ai drepturi. Ai fisa postului. Ai responsabilități și atribuții. Îndatoriri.
    A face recoltări de genul nu intra în atribuțiile tale, deci nimeni nu te poate forta sa le recoltezi elevilor probe biologice. Elevi, care la rândul lor, trebuie sa vină la școală nemâncati, nebăuti și cu dinții nespălați.
    După o instruire de 5 minute nu te califici asistent medical.
    Tu testeaza-le cunoștințele, și rămâi demn. De tine, de profesia ta.
    N-ai cum, deci n-ai cum să fii de acord cu așa ceva. Peace.✌️(Cs.Zs.)

  8. Eu nu-mi las copiii testați pentru că așa vor retardații de la conducere,dacă mi-l scoate pozitiv și știm bine că așa o să facă,ce facem??? Stăm toată familia în izolare 14 zile? Satane ce sunteți,se vede că e băgat diavolul in voi,de-aia dați astfel de legi drăcești

  9. Oameni buni nu va lasati copii atinsi de niste oameni cretini,nu va nenorociti copiii.
    Suntem condusi de oameni care nu stiu ce inseamna un copil.
    suntem mintiti mai rau ca pe timpul lui ‘nea nicu’.
    acum este dictatura
    acum este cenzura
    o populatie care doar se supune unor “capete luminate” ,oameni subordonati ce nu sunt in stare sa gandeasca singuri,at aceasta populatie isi merita soarta.
    copiii nu au nici o vina

    1. Nici nu vreau sa aud de asa ceva.Vor sa ne innebuneasca cu totul.Copiii mei sunt stresati deja pt ca lor le e teama,in general,de orice e legat de analize,teste,etc.Una dintre invatatoare le.a spus la ore ca e periculos virusul asta pt ca a omorat multi oameni,acum stresul va fi mult mai mare la ea ,sta cu gandul ca dc va iesi pozitiva.Prefer sa ii tin acasa decat sa mearga la scoala in asemenea conditii.

  10. Daca ma va solicita directorul sa fac asa ceva, iau testele, i le pun in brate si ii spun: In calitate si de profesor, va rog sa ne aratati intai dumneavoastra, nu am atata competenta. Si el are ore, chiar daca degrevat. Sa ne arate cum se face.

  11. Provocati sila, ciudatilor!
    S-a rămas in urma cu materia din cauza loviturii date Educatiei de insasi ministrul Câmpeanu.
    Se va ramane in continuare in urma cu materia din cauza colectarii probelor gretoase.

    1. Oare ăștia care au aprobat ipocriziile astea au copii? Si daca da, ce vârstă? !
      Ați citit de două ori ceea ce ati promulgat?
      Cum credeți ca reacționează un copil de 6-7 ani dacă testul asta al vostru de 2 iese pozitiv, si voi il izolati acolo….
      Ba ipocriților băgați teroarea in copii.
      Eu una nu sunt de acord cu testarea asta a voastră. Atât timp cat nu are nici o sintoma, copilul urmează pași de igienă strictă….. decii…

  12. Astfel de testare cred ca e utila in viitor la finalul pandemiei!!
    Eu nu imi trimit copilul la scoala nemancat (pt a fi relevante aceste teste copilul nu trebuie sa manance o ora,dar sigur va scurta domnul Campeanu acest timp ca sa fie bine,ca-n Franta)
    Scoala e sigura,cu elevi fara masca si saliva insirata in sala de clasa!!!
    Ii amintesc domnului ministru ca elevii nu sunt studenti!
    E inca pandemie!

    1. Corect.Nici eu nu trimit copilul nemancat.Idiotul de ministru stie ca ei stau cel putin 6 ore la scoala?Si nu am semnat pt nici o testare.Copiii sunt minori.Nu mai e necesara prezenta parintilor?

  13. Când mai învață copii dacă ne ocupăm de teste? Testarea copiilo dintr-o clasă va dura chiar și două ore.
    Ce calificare au profesorii să realizeze aceste teste?

  14. Directorii???

    Faceți comenzi pt cosuri de inox cu pedalå.

    De luni vor exploda prețurile.

    A! Si renegociați rapid contractele cu firmele de preluare a deșeurilor medicale.

    Domnul Tampeanu…scuze ca imi permit sa dau sfaturi in locul ministerului anchilozat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Explicațiile Universității din București pentru condițiile impuse la admiterea la Facultatea de Teologie, reclamată la Consiliul pentru Combaterea Discriminării: 1 articol de Constituție, 7 articole de lege, plus prevederile Protocolului cu BOR pentru predarea religiei /  Instituția de învățământ superior “nu poate emite decizii împotriva legislației în vigoare”

Un articol din Constituția României, 2 articole din noua Lege a învățământului superior, 5 articole din Legea privind libertatea religioasă și regimul cultelor, plus șapte articole ale Protocolului pentru predarea…
Vezi articolul

Putin a declanșat războiul în Ucraina / Populația pleacă masiv din țară, cozi imense în Kiev / Biden anunță noi sancțiuni, UE coordonează condamnarea Rusiei cu NATO și G7 / Ministrul de Externe ucrainean: Este o invazie la scară largă, un război de agresiune

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din regiunea Donbas, situată în estul ţării. Liderul de la Kremlin a cerut armatei…
Vezi articolul

Polonia a aprobat o lege prin care activitățile desfășurate de ONG-uri în școli vor trebui să fie aprobate de supervizori guvernamentali. Opozanții spun că predarea despre drepturile LGBT va fi astfel îngrădită

Parlamentul polonez a adoptat miercuri o lege care va înăspri controlul guvernului asupra şcolilor şi despre care criticii susţin că va reduce accesul elevilor la informaţiile despre comunitatea LGBT, transmite…
Vezi articolul