Opt ouă de struț cu vechime de până la 7.500 de ani au fost descoperite în Israel – FOTO

92 de vizualizări
Foto: Facebook.com – Israel Antiquities Authority
Opt ouă de struţ, unele dintre acestea datând din urmă cu 7.500 de ani, au fost descoperite în sudul deşertului Negev din Israel, a anunţat joi Autoritatea pentru Antichităţi din această ţară, informează agenţiile DPA şi Xinhua, scrie Agerpres.

Mai multe coji sparte provenind de la ouă străvechi de struţ au fost găsite lângă resturile unui foc dintr-un loc de campare al nomazilor, a indicat agenţia.

Ouăle au între 4.000 şi 7.500 de ani vechime şi sunt bine conservate deoarece cojile lor au fost acoperite mult timp de dune de nisip, potrivit directorului autorităţii. Clima deosebit de aridă din regiune a contribuit, de asemenea, la conservarea lor, a adăugat el.

Cercetătorii au estimat că acestea reprezintă primele semne arheologice ale gătirii ouălor la acea vreme, conform sursei citate.

Alături de ouă, echipa a găsit pietre arse, silex şi unelte din piatră, precum şi cioburi de ceramică, lăsate probabil acolo de nomazi.

Locul în care au fost descoperite ouăle, dar şi faptul că au fost găsite împreună indică colectarea intenţionată a acestora, mai degrabă decât găsirea lor accidentală, potrivit cercetătorilor.

FOTO de pe situl arheologic din Israel (sursa):

Descoperirea îi poate ajuta pe cercetători să afle mai multe informaţii despre viaţa nomadă străveche, a precizat autoritatea.

Struţii erau prezenţe obişnuite în regiune până la dispariţia lor din sălbăticie, în secolul al XIX-lea.

Potrivit Agerpres, descoperiri anterioare au indicat că ouăle de struţ erau utilizate drept obiecte de lux, bijuterii sau vase de apă, în ceremoniile funerare, dar şi ca sursă de hrană, a declarat Amir Gorzalczany de la Autoritatea pentru Antichităţi.

“Un ou de struţ are valoarea nutritivă a aproximativ 25 de ouă de găină obişnuite”, a spus el.

În majoritatea acestor cazuri în care au fost descoperite ouă de struţ, nu au fost găsite şi oase de păsări, ceea ce indică faptul că oamenii din vechime preferau să nu se confrunte cu aceste păsări mari şi se mulţumeau doar cu ouăle lor, au notat cercetătorii.

Ouăle urmează să fie reconstituite din cojile unite “ca într-un puzzle” şi examinate cu atenţie în laborator, a adăugat specialistul, conform sursei citate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Ana Caraiani

Matematiciana de origine română Ana Caraiani, multipremiată la nivel internațional: În liceu, eram descurajată fățiș, acum există multă încurajare / Fac ce pot să-i ajut pe alții să urmeze domeniul în care sunt activă, programul Langlands

“În liceu, mă confruntam cu descurajări fățișe, pe când în prezent sunt încurajată în mod deschis foarte mult”, spune, într-un interviu acordat Quanta Magazine, matematiciana Ana Caraiani, care, după ce…
Vezi articolul
Camelia Gavrilă

Fostul deputat PSD Camelia Gavrilă, numită director la Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași. Primarul Chirică: „Este un imens pas înapoi şi este păcat că unul dintre cele mai îndrăgite Colegii din ţară să intre în circuitul nefiresc al sinecurilor politice”

Fostul deputat PSD Camelia Gavrilă a fost numită, vineri, de către șefa Inspectoratului Școlar Județean Iași, director al Colegiului Național „Costache Negruzzi”. Numirea acesteia este una controversată și a fost…
Vezi articolul

Simulare BAC 2023. Rezolvarea subiectelor la Istorie, făcută de profesoara Andreea Martinescu: Este surprinzător faptul că la subiectul II apare un text referitor la evenimente din prima jumătate a secolului XIX

Subiectele pe care le-au primit liceenii la simularea de la Istorie au fost rezolvate pentru Edupedu.ro de profesoara Andreea Martinescu. Cadrul didactic este de părere că subiectele au fost accesibile:…
Vezi articolul