(P) Jocuri STEM, jocuri de codare prin care copiii învață limbajul programării, board games și seturi pentru călătorii – pe magazinul online Mara and Tom. Antreprenoarea Iulia Mizgan spune povestea magazinului ce reunește jucării educative, concepute de cercetători cu dorința de a învăța prin joacă

16.553 de vizualizări
Iulia Mizgan / Foto: Arhiva personala
Jocuri de logică, jocuri cu circuite de electricitate, cu magneți sau lasere și lumini – perfecte pentru toate călătoriile cu mașina sau cu avionul, dar și board games care aduc familia la aceeași masă și le antrenează copiilor atenția, răbdarea și capacitatea de a respecta regulile – au fost selectate de Iulia Mizgan, o tânără antreprenoare pasionată de jucăriile care promovează educația STEM. În decembrie, Iulia a lansat magazinul online Mara and Tom.

În magazinul de jucării și jocuri Mara and Tom „găsim recomandări pe vârste, dar și în funcție de abilitățile pe care le dorim dezvoltate la cel mic. Copilul tău poate ți se pare că nu se concentrează suficient de mult, că nu e atent destul la o anumită activitate, și atunci avem mai multe jocuri care să-l bucure, dar și să-l ajute”, a explicat Iulia.

Tânăra a povestit cum a descoperit lumea jucăriilor SMART, cu ajutorul cărora copiii învață principii ale matematicii, fizicii, din inginerie sau  programare, fără să își dea seama că, de fapt, învață. Care sunt jucăriile vedetă ale magazinului Mara and Tom, ce sfaturi are fondatoarea acestuia pentru părinți – pentru ca jocurile să fie primite cu toată curiozitatea de către copii, dar și cum își pot alege jucăria care să-i ajute să dezvolte o anumită abilitate, ne-a povestit pe larg Iulia Mizgan, fondatoarea magazinului online de jucării Mara and Tom.

Rep: Ce găsim în magazinul Mara and Tom?

Iulia Mizgan, fondator: În magazinul Mara and Tom găsiți jucării educaționale și jocuri de logică care intră în conceptul de educație STEM, acronim care vine de la Științele naturii, Tehnologie, Inginerie și Matematică, metodă educațională apărută în Statele Unite ale Americii cam prin 2009, când Administrația Obama a anunțat campania ”Educație pentru Inovație” pentru a-i îndemna pe copii și elevi să exceleze în zona de Știință, Tehnică, Inginerie și Matematică pentru că interesul copiilor pentru aceste activități scăzuse foarte tare; au mers pe o abordare interdisciplinară care pune accentul pe rezolvarea problemelor prin aplicarea soluțiilor din viața reală și felul în care știința și tehnica pot fi folosite în viața de zi cu zi. Totul prin joacă. Copii nu simt că învață, dar la final deprind multe abilități.

Joc de logică, de creare a unui circuit electric real, Circuit Maze / Foto: maraandtom.ro

Avem un joc cu un circuit de electricitate, în cadrul căruia copiii primesc o tablă și cărți cu provocări, iar ei trebuie să așeze piesele astfel încât circuitul de electricitate să funcționeze. Prin joc, copiii învață astfel principii ale fizicii, puțină matematică, își antrenează răbdarea și atenția.

Mara and Tom a plecat de la ideea că noi  părinții, ne dorim să le oferim copiilor tot ce este mai bun, dar nu toți suntem profesori sau educatori și nu trebuie să ne simțim nici frustrați, nici slabi că nu suntem la curent cu noul curent de parenting.

Și părinții învață, o dată cu copiii lor. De la această idee i-am inventat, anul trecut, pe Mara și Tom – doi copii isteți și veseli, care vor să-i întâmpine pe părinți cu idei, recomandări, propuneri captivante, jucării și activități educative, glume și haz de necaz. Noi suntem aici și vrem să împărtășim cu voi rezultatele documentărilor noastre, un strop de ajutor într-o lume suprasaturată de oferte.

Joc de cooperare, Board Game Little Orchard – Mica Livada, Haba / Foto: www.maraandtom.ro

Găsim recomandări pe vârste, dar și recomandări în funcție de abilitățile pe care le dorim dezvoltate la cel mic. Poate ți se pare că copilul tău nu se concentrează suficient de mult, că nu e atent la o anumită activitate mai mult timp, și atunci avem mai multe jocuri: celebrele Board Games – jocurile de societate sau de masă, cum le mai numim – care antrenează foarte mult copilul. Sunt unele jocuri care lucrează la capacitatea copilului de a gestiona diverse frustrări. La 2-3 ani, copiii nu sunt dispuși să dea nimic din ceea ce au. Aici găsim jocuri unde trebuie să cedeze diverse lucruri și în astfel de roluri își antrenează capacitatea de a rezista frustrării, fără să-și dea seama. E greu la început, dar ca părinte trebuie să îi repeți până înțelege regulile, pentru că asta întâlnește și în viață. Trebuie să îți antrenezi această capacitate de a respecta reguli și de a oferi.

Rep: Care sunt jucăriile-vedetă, de la care ai pornit magazinul?

Iulia Mizgan: Mereu am fost pasionată de zona de educație, iar după ce am avut copii am mers în vizită în Finlanda, pentru a vedea sistemul lor educațional despre care citisem multe și îmi doream să aflu dacă, într-adevăr, tot ce se scrie despre performanțele lui este adevărat. Plus că voiam să mă inspir și să învăț să-mi setez așteptările și cerințele pentru educația copiilor mei. Am trecut prin fiecare ciclu școlar, de la creșă la universitate, și la un moment dat toată lumea a zis: mergeți să vizitați centrul de cercetare și inovație în jucării. Nu îmi imaginam că la Universitatea din Helsinki au chiar si un centru unde oamenii cercetează cum să creeze jucării care să țină pasul cu lumea în care trăim – se numește ‘Playful Learning Center’ și sunt lideri mondiali în cercetare, comunicare si promovarea beneficiilor învățării prin joacă.

Acolo am descoperit jocurile STEM, despre care știam vag și care mi-au rămas foarte tare în minte. Am venit cu dorința că trebuie să împărtășesc și că trebuie să afle cât mai multă lume despre învățarea prin joacă. Dintr-odată, învățarea prin joacă nu mai era doar o sintagmă de marketing, ci o realitate aplicată într-o societate în care vedeam copiii fericiți să fie la școală. Atunci am zis că se poate și că trebuie să împărtășim în România tot ce am aflat acolo. Astea sunt jucăriile STEM care îmi plac foarte mult:

Joc Magnetic, Magna-Tiles Clear Colors / Foto: www.maraandtom.ro

Avem jucării magnetice care te învață principiile ingineriei, fizicii, matematicii, care antrenează creativitatea. Magneții de la Magna Tiles, seturile magnetice de la SmartMax care merg de la 1 an.

Jucării magnetice, Power Vehicles, SmartMax / Foto: www.maraandtom.ro

Și americanii de la ThinkFun fac niște jocuri STEM extraordinare: circuite de electricitate, jocuri de codare prin care copiii învață limbajul programării.

E important de spus că aceste jocuri, care sunt de logică, de construire a rezilienței, sunt o alternativă foarte bună la jocurile video sau la jocurile online. Este mult mai simplu ca cel mic să intre pe tabletă și să se joace online cu parteneri pe care-i găsește oricând în rețea, dar creierul copilului nu este pregătit încă la 3-6-7 ani să stea în fața unui ecran mai mult de o oră pe zi.

Alternativa jocurilor STEM este foarte bună. Sigur că necesită mai mult timp, mai multă răbdare inclusiv din partea părintelui, dar beneficiile asupra copilului sunt net superioare celor pe care le aduc jocurile online fără limite.

Rep: Ce sfaturi ai pentru părinți – care sunt pașii pe care trebuie să îi respecte atunci când cumpără un joc de pe Mara and Tom, pentru ca efectul să fie de acceptare a jocului?

Iulia Mizgan: La Board Games este puțin de citit despre cum se joacă, care sunt regulile și nu toți copiii au răbdare să citească părinții sau să citească ei înșiși.

Așa că sfatul pentru părinți este următorul: Cel mai bine, ca să nu existe frustrare, nerăbdare, să nu se transforme un moment bun în nervi și ceartă, părintele să citească întâi instrucțiunile în liniște, să înțeleagă el cum se joacă și abia apoi să îi aducă și copilului jocul.

Rhino Hero, Joc de masă, Haba. Vârsta recomandată de la 5 ani / Foto: www.maraandtom.ro

În ziua de azi este invocată adesea problema ADHD sau a lipsei de răbdare. Chiar și nouă ni s-a sugerat că unul dintre băieți nu s-ar putea concentra, că e prea agitat la ore și că poate ar ajuta să investigăm suplimentar. Ne-am dus și noi la un psiholog să ne evalueze și când am mers la vizită am luat cu noi 2-3 jocuri să le facem cadou. Era un loc unde se perindă mulși copii și am zis că sigur o să fie utile acolo. Specialistul a văzut și l-a întrebat: poți să-mi explici și mie cum se joacă? După 20 de minute de joc în care nu a avut nicio problemă că și-a pierdut pionul în partidă, în care a avut răbdare să îi explice terapeutului regulile, acesta ne-a spus: eu am în fața mea un copil care are răbdare, cu o atenție și memorie foarte bune și care este foarte relaxat în a accepta niște reguli. Nici nu mai e nevoie sa investighez suplimentar, pentru mine e suficient ce am văzut jucându-mă cu el acest joc și, din punctul meu de vedere, nu are nicio problemă de atenție. Tot ea ne-a mai spus ca recomandă părinților care au dubii în privința puterii de concentrare a copilului lor să joace cu ei orice board games, iar dacă copilul va coopera, va accepta regulile și va sta în joc cel puțin 10-15 minute, atunci vorbim de un copil dezvoltat normal.

Jocurile te ajută și să îți înțelegi copilul și să scapi de anumite frici pe care le-ai putea avea și foarte important mi se pare că implică atenția, concentrarea, memoria, logica, cooperarea, în funcție de specificul jocului.

Eu recomand cu tărie ca părinții să cumpere jocuri adaptate vârstei copilului. Dacă iau jocuri cu nivel de dificultate peste vârstă, cei mici tind să îl respingă și să se frustreze. Iar asta va însemna, concret, că va arunca jocul prin casă, dacă e un copil de vârstă mică ce nu poate încă să vorbească bine.

Dacă poate vorbi, cel mai probabil va spune: nu-mi place jocul ăsta! Dar în spatele acestui „nu-mi place” se ascunde mesajul: „nu-l înțeleg”, „încă n-am răbdare pentru el”, „nu pot să fac ce spun regulile jocului”.

Și le-aș mai spune părinților că, dacă au dubii cu privire la puterea de concentrare sau atenția copilului, un Board Game e întotdeauna binevenit: îl pune pe cel mic în situația în care își antrenează aceste abilități, plus că și creează o conexiune între părinți și copii. Chiar și între doi frați sudează legătura. Un astfel de joc adună toată familia în jurul unei mese pentru un scop comun.

Mai nou au apărut jocurile de cooperare, de unde recomand Djeco, care merge de la 2 ani, sau jocurile de la Haba, brand german pe care îl admir foarte tare, cu cercetare și inovare pe zona de jucării din lemn și cu tradiție.

Rep: Tu ai la tine în casă jucării din magazinul tău?

Iulia Mizgan: Da. Am prea multe și am găsit un sistem de a le readuce în atenția copiilor. Facem rotația jucăriilor, iar când vrem să aducem un joc nou, trebuie să renunțăm la unul dintre cele pe care le avem deja și pe care îl dăm unor familii din medii defavorizate.

Plus că prea multe jucării au un efect de orbire, încep să facă parte din decorul casei și nu îi mai atrag.

Rep: De ce aș da bani pe jucării din lemn sau alte materiale naturale, când pot cumpăra la prețuri mult mai scăzute unele integral din plastic?
Joc Magnetic, Magna-Qubix 29 Piese / Foto: www.maraandtom.ro

Iulia Mizgan: Când cumperi magneți de la Magna Tiles, nu ai grijă că peste 2 luni s-au spart, s-au ciobit. Eu am jucării Magna Tiles cu care copiii mei se joacă de 3 ani aproape în fiecare zi, pe care le luăm cu noi în toate excursiile cu avionul, cu mașina, și nu s-au stricat, ci arată exact la fel.

Așa se comportă și jucăriile de lemn de la Haba. Sunt vopsite natural, sunt bine făcute, detaliile sunt foarte bine realizate, nu zgârie, nu agață.

Plus că ele formează și un simț estetic aparte.

Foto: Kit căsuță pentru păsărele / Foto: www.maraandtom.ro
Rep: Ce ai vedea potrivit într-o grădiniță sau școală, din magazinul tău?

Iulia Mizgan: Abia aștept să merg în grădinițe și să duc acești magneți de la Magna Tiles, multe alte seturi magnetice și după aceea să iau feedbackul de la educatori.

La școala copiilor mei am dus de la 5 ani jocuri cu lasere și lumini.

Rep.: Câteva cuvinte despre tine?

Iulia Mizgan: Dintotdeauna am fost pasionată și preocupată de educație, de politică și de tot ce înseamnă mixul ăsta. Fiind preocupată de educație, după ce s-au născut copiii asta a devenit prioritate pentru mine. Așa am ajuns să îndrăgesc jocurile de logică, apoi am fost la un târg de jucării la Nuremberg, unde am dat de Magna Tiles și alte jocuri care nu erau în România, la momentul respectiv.

Eu sunt om de marketing, îmi finalizez un MBA la Maastricht School of Management și am lucrat 8 ani în marketing.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ULTIMA ORĂ Calendarul pentru admiterea la liceu 2023 a fost modificat. Termenul contestațiilor la probele de aptitudini și de limbă străină a fost decalat. Recomandările pentru elevii romi și pentru cei cu cerințe educaționale speciale se depun la școală până pe 15 iunie

Calendarul pentru admiterea la liceu 2023 a fost modificat de către Ministerul Educației, potrivit unor documente obținute de Edupedu.ro. Sunt vizați elevii care au dat probele de aptitudini, cele de…
Vezi articolul