Părinții nu mai trebuie să ceară avizul epidemiologic sau să primească decizia de carantinare de la DSP atunci când copilul care a fost bolnav de Covid-19 revine la școală

7.375 de vizualizări
Foto: © Vladimir Melnikov | Dreamstime.com
Noul ordin comun al ministerului Educației și Sănătății (emis în data de 1 februarie) prevede că atunci când un elev care a fost testat pozitiv, și a trecut de boală, la reîntoarcerea la școală nu mai are nevoie de avizul medicului de familie sau de decizia de carantinare emisă de DSP, care de cele mai multe ori întârzia și depășea chiar perioada de izolare. În unele cazuri elevii nu erau primiți la școală fără aceste acte.
  • După ce am primit mai multe sesizări de la părinți care ne-au semnalat faptul că Direcțiile de sănătate publice județene nu trimit la timp deciziile de carantinare, ci după ce elevul iese din izolare, și că unele școli nu primesc elevii înapoi la ore doar pe baza SMS-ului primit de la Corona Forms care anunță perioada de carantină, Edupedu.ro a încercat să afle în ce condiții se pot întoarce elevii la ore, cine are dreptate: conducerile școlilor, DSP sau ministerul educației, și mai ales unde sunt prevăzute aceste condiții, de când și cui se aplică.
  • Pentru o mai bună înțelegere vom da câteva date ale unui caz fictiv: părintele unui copil confirmat cu Sars-CoV-2 în data de 31 ianuarie a primit un SMS de la Corona Forms în care era anunțat că elevul este pozitiv. După câteva zile a mai primit un SMS de la Corona Forms prin care i se specifica ieșirea din carantină în data de 6 februarie, după 7 zile. Pe mail nu a fost înștiințat de DSP. Așadar pe 7 ianuarie elevul putea reveni la ore și cu ce acte doveditoare?
  • A durat peste 2 ore să adunăm informațiile și să găsim răspunsurile în lege.

Pentru că nu știam exact cine cere școlilor deciziile de la DSP, și cel mai probabil, acte doveditoare în plus, care nu erau necesare, am început prin a suna la Direcția de Sănătate Publică București, la numărul 021 9462, pentru a afla în cât timp se trimite pe email părintelui decizia de carantinare. Un robot te roagă să aștepți pentru că linia este ocupată, însă după nici 5 minute convorbirea se suspendă. După câteva telefoane am înțeles că era inutil să mai sunăm la acest număr de telefon pentru a găsi răspunsuri.

Pe site-ul dspb.ro, cele mai recente proceduri afișate pentru reintrarea în colectivitate datează din 17 ianuarie 2021. Potrivit acestora:

Foto: DSPB.ro

Așadar, diferă numărul de zile de la care se pot întoarce la școală, elevii, între 7 și 10 zile, dacă au trecut prin boală sau au fost vaccinați (de precizat faptul că în cazul copiilor de clase primare vaccinarea abia a început pe 26 ianuarie anul acesta). Nicăieri nu se menționează o decizie de carantinare de la DSP.

Am sunat apoi la Inspectoratul școlar București. Nici reprezentanții instituției nu au putut să ne lămurească, “fiindcă nu au primit sesizări concrete în acest sens și este în special o problemă care aparține de ministerul sănătății și DSP”.

Mai departe, Edupedu.ro a contactat purtătorul de cuvânt al DSP București care ne-a oferit lămuririle finale: părinții nu mai trebuie să aștepte decizia de carantinare de la direcția de sănătate publică. Mai mult, elevii care au fost pozitivi pot reveni la ore după 7 zile de la recoltarea PCR, fără aviz epidemiologic. Toate acestea sunt trecute în ordinul comun al ministerului Educației și al Sănătății, ce datează din 1 februarie, și publicat a doua zi în Monitorul Oficial. Atunci, autoritățile au comunicat doar faptul că s-au modificat prevederile legate de numărul de zile în care o persoană depistată pozitiv trebuie să stea în izolare: de la 10 la 7 zile. În articol se precizează și faptul că medicul de familie primește decizia de carantinare de la Corona Forms, nu părintele.

Nimeni nu a comunicat oficial și public aceste informații esențiale pentru ca elevii să nu mai piardă zile până să poată reveni la ore. Lipsa de comunicare a dus la informații contradictorii, a pus părinți pe drumuri și să aștepte cu orele linia telefonică a DSP, iar la mijloc sunt prinși elevii care au pierdut zile întregi după ce s-au însănătoșit, pentru că unele școli cereau părinților dovezi diferite, nespecificate de lege doar din prea multă precauție.

În cazul prezentat de noi, în care elevul a fost confirmat pe 31 ianuarie, la acea vreme era în vigoare ordinul vechi, cu 10 zile de carantină, însă din 2 februarie s-au luat în calcul noile reguli, de aceea SMS-ul de la Corona Forms menționa ieșirea din carantină în data de 6 februarie.

Foto: © Vladimir Melnikov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


3 comments
  1. Ar fi fost bine sa se pună și în aplicare. Din păcate încă se cere aviz după ce i se termina perioada de izolare altfel nu poate fi primit copilul la scoala.

  2. Buna ziua.
    Eu nu gasesc in Monitorul Oficial citatul referitor la faptul ca nu mai este necesar avizul epidemiologic.
    Ordinul comun al Ministerului Educației (nr. 3.076/01.02.2022) și al Ministerului Sănătății (nr. 212/01.02.2022) nu contine ceea ce apare in imaginea dumneavoastra (“3. La punctul VI, literele d) si e) se modifica…”). De altfel nici nu exista literele d) sau e).
    Puteti furniza sursa oficiala a citatului dumneavoastra?
    Multumesc.

    1. Este vorba de Ordinul Ministrului Sănătății nr. 213 din 1.02.2022, publicat în MOf 106 din 2.II.2022, care modifică Ordinul MS 1513 din 2020.
      Trebuia să fie adus la cunoștiința unităților de învățământ, dar și tuturor angajatorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

FOTO Protest la Ministerul Educației, unde în jur de 20 de personalități ale societății civile i-au cerut miercuri demisia lui Sorin Cîmpeanu, acuzat de plagiat. Printre cei prezenți s-au aflat decanul Cristian Preda, regizorul Tudor Giurgiu, Lidia Bodea, Oana Gheorghiu. O singură televiziune a trimis echipă la protest / Protestatarii au anunțat că vin în fiecare zi până pleacă Cîmpeanu

Protest la Ministerul Educației, unde în jur de 20 de persoane au cerut miercuri, 28 septembrie 2022, demisia lui Sorin Cîmpeanu în urma anchetei jurnalistice care arată că acesta a…
Vezi articolul

În niciun caz nu este finalul valului patru, spune Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare. Activitățile care au legătură cu mersul la școală „vor conduce la creşterea riscului de infectare”

Reînceperea şcolii ar putea genera creşterea numărului de infectări cu SARS-CoV-2, este de părere Valeriu Gheorghiță, Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, informează…
Vezi articolul

Modificările din orarul elevilor prevăzute de Ghidul Ministerului Sănătății: Cursurile încep la ore diferite pentru clase diferite, pauzele sunt decalate, “dacă este posibil” orele de sport au loc și în sală, fără mască / Absențele elevilor și ale profesorilor vor fi monitorizate

Programul școlar al elevilor se modifică începând cu 14 septembrie, față de felul în care se desfășurau cursurile până acum, potrivit Ghidului cu măsuri sanitare publicate de Ministerul Sănătății. Cursurile…
Vezi articolul