Educația primește 3,02% din PIB, cu 9,8 miliarde lei în plus în 2019 față de 2018. Bugetul propus de Finanțe ar cuprinde și investiții de 2 miliarde lei

3.526 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Ministerul Finațelor anunță în prezentarea Bugetului că pentru Educație s-au alocat suplimentar de la bugetul de stat, comparativ cu anul 2018, cca. 9,8 miliarde lei, reprezentând o majorare de 47%. Banii ar fi  pentru acoperirea creșterilor salariale și pentru investiţii (2 miliarde lei).

Potrivit prezentării, aceste 2 miliarde de lei ar urma să finanțeze implementarea unor proiecte finanțate din fonduri europene în vederea modernizării procesului de predare-învăţare cu ajutorul tehnologiilor informaţiilor şi comunicării, prin dotarea şcolilor cu table interactive.

De asemenea, sunt alocate 1,1 miliarde lei pentru implementarea unui nou program prin care sunt asigurate de rechizite pentru copii din învătâmăntul preuniversitar.

Denumire instituție COD Buget 2018

plăti efectuate

Proiect buget

2019

% creștere

2019/2018

Influențe

2019-2018

1 2 3=2/1 % 4=2-1
MINISTERUL EDUCAȚIEI NAȚIONALE 25 21.011.304 30.829.261 46,7% 9.817.957

Procentual, raportat la Produsul Intern Brut (estimat la 1022,5 miliarde lei), suma propusă de Finanțe pentru Educație este de 3,02% din PIB. Anul trecut, propunerea de buget a fost de 23,79 miliarde lei, potrivit Guvernului, adică 2,57%. Asta înseamnă a creștere de 0,45 puncte.

Potrivit datelor prezentate de Finanțe, suma finală executată în bugetul Educației în 2018 a fost până la urmă mai mică, de 21,01 miliarde lei în 2018, adică a reprezentat 2,21% din PIB-ul rectificat (949,6 miliarde lei). Între suma finală de anul trecut și propunerea de buget pentru 2019, creșterea raportată la PIB este de 36,65%

SURSA: Edupedu.ro

 


1 comment
  1. Potrivit cifrelor din articol, in 2018 au ramas nefolositi din bugetul educatiei 2,78 miliarde lei (diferenta dintre 23,79 miliarde lei alocati si 21,01 miliarde lei cheltuiti). La cat de subfinantata este educatia, mi se pare un scandal. Totusi, inainte de a discuta despre incompetenta manageriala a ministrilor din 2018 (il scot din discutie in acest punct pe Liviu Pop, care are alte componente ale incompetentei, dar raman co-responsabili Valentin Popa, Rovana Plumb si Ecaterina Andronescu, precum si aparent inamovibilii secretari de stat care intra mai rar in atentia publica), ar merita sa stim unde exact nu s-au cheltuit banii. La alocarile centralizate ale MEN? La banii directionati prin consiliile judetene catre scoli? La universitar? La investitii? La co-finantarea pentru proiecte europene? Aici ar merita o analiza, ca sa stim mai exact cum s-a ajuns ca educatia, si asa calamitata, sa salveze deficitul lui Valcov si Orlando.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii români nu sunt bine plătiți, spune ministrul Daniel David: Cred că este o greșeală ideea unor politicieni că profesorii ar trebui plătiți prin salarii bazate pe indicatori de performanță

Întrebat dacă profesorii sunt bine plătiți, ministrul Educației și Cercetării a declarat într-un interviu pentru PROTV că „răspunsul meu direct este nu”. Stabilirea salariilor prin indicatori de performanță ar fi…
Vezi articolul
Postlicealele Ministerului de Interne

De la 1 ianuarie 2025, inspectoratele școlare trec la autoritățile județene, dar sunt coordonate de Ministerul Educației, potrivit unei noi variante a proiectului de OUG pentru reducerea deficitului bugetar / Până atunci, trebuie să îndeplinească două condiții pentru a nu fi desființate

Inspectoratele școlare trec la autoritățile județene, dar sunt coordonate de Ministerul Educației, potrivit unei variante actualizate a proiectului de ordonanță de urgență pentru a reduce deficitul bugetar, document publicat de…
Vezi articolul

Mutarea unor ore de matematică, fizică și chimie din trunchiul comun în curriculum la decizia elevului la profilul tehnic afectează pregătirea elevilor pentru BAC și limitează accesul la învățământul superior – Asociația Generală a Inginerilor din România

Reducerea unor ore de matematică, chimie și fizică în noile planuri cadru pentru liceele tehnologice la profil tehnic din noile planuri cadru, vor avea un impact negativ asupra pregătirii pentru…
Vezi articolul

Guvernul României: Definirea manualului şcolar ca „bun de interes public” și „principal instrument de lucru al elevului” nu mai reflectă actualitatea realității din societate

„Definirea manualului şcolar ca „bun de interes public” și „principal instrument de lucru al elevului” nu mai reflectă actualitatea realității din societatea națională și internațională, raportat la diversitatea și importanţa…
Vezi articolul