Directoarea Colegiului Național I. L. Caragiale din București, Andreia Bodea: Unii elevi nu mai înțeleg pentru ce trebuie să învețe. Un elev de 17 ani mi-a spus că vrea să dea un tun și să se retragă. Noi în școală oferim modele, dar părinții nu ne lasă să ne facem treaba

92.506 vizualizări
Sursa: Captură TVR
Directoarea Colegiului Național I. L. Caragiale din București, Andreia Bodea, spune într-un interviu acordat TVR2, în emisiunea Educația la putere, că “unii elevi nu mai înțeleg pentru ce trebuie să învețe, pentru că multe exemple considerate de succes nu au prea multă carte, prea multe cunoștințe, prea multe competențe”. Directoarea Colegiului spune că școala poate oferi modele prin profesori, însă puterea le este slăbită pentru că în majoritatea cazurilor, părinți vin la școală să își apere copiii, aducând scutiri medicale sau implicându-se prea mult în ceea ce ține de partea educațională ce revine profesorului. Andreia Bodea a dat și două exemple de situații despre care spune că reprezintă obișnuința, nu excepția: “9 din 10 părinți așa sunt, nu ne lasă să ne facem treaba”, spune directoarea Colegiului I.L Caragiale din București.
  • Directoarea Colegiului I.L Caragiale din București semnalează că în școala pe care o conduce a fost un caz în care un elev avea la el droguri, iar reacția părintelui ar fi fost de amenințare cu presa dacă ia măsuri

Andreia Bodea, directoarea Colegiului spune că le este tot mai greu profesorilor să ofere modele bune elevilor, cât timp există exemple de tineri care devin “de succes” fără să știe “prea multă carte”. În plus, o mare problemă o reprezintă faptul că părintele nu le permite profesorilor “să își facă treaba”, pentru că fie intervine în actul educațional în privința notelor, fie își apără copilul chiar și atunci când i se dovedește că elevul are probleme la școală, chiar și când e vorba de consum de droguri, mai spune Andreia Bodea.

Unii nu mai înțeleg pentru ce trebuie să înveți, pentru că văd și ei, așa cum vedem și noi, nenumărate exemple de oameni tineri sau mai puțini tineri, care, din punctul lor de vedere sunt oameni de succes, ceea ce se consideră a fi de succes în anul de grație 2023, și nu numai la noi, ci în întreaga lume. Oameni care au ajuns la acest succes și financiar și pe alte planuri, fără prea multă carte, fără prea multe cunoștințe, fără prea multe competențe. Și atunci, acele lucruri care ni se spuneau nouă, de exemplu meseria, brățară de aur, este un discurs care e clar că se lovește de un zid, pentru că nu mai este meseria brățară de aur decât în cazuri foarte, foarte rare și cu totul excepționale. Noi în școală oferim sau încercăm să oferim niște modele de comportament, niște modele de a fi, dar ele intră de multe ori în conflict cu celelalte modele sau contra-modele care vin din celelalte medii care educă.

(…) În mod repetat el chiulește și eu te chem la școală și tu vii și-mi spui: “Dar dumneavoastră altceva n-aveți de făcut, doamna directoare, decât să-mi urmăriți copilul?”

Eu te sun să-ți spun că el la materii de bac, are bacul peste o lună, zace vizavi de 2 săptămâni și tu asta îmi răspunzi? Nici nu ne lasă să ne facem treaba (n.red părinții).

<<Aoleu, păi i-ați scăzut nota la purtare. Păi vă dau în judecată că pierde bursa>>. Așa și? Eu ce să fac? Deci eu n-am o problemă, lasă-mi copilul aici și spune-mi așa: <<Dacă mie nu-mi scoți oameni (…) fă-ți regulamentul tău, eu ți l-am adus de atât, vreau să mi-l scoți atât>>. După aia, dacă nu mi l-ai scos atâta, discutăm. Dar nici nu mă lași. Vii peste mine.

Și ce mi-a răspuns după aia? Părintele a venit cu scutire de la medic: <<În termen legal, trebuie să-i motivați absențele>>. Și da, trebuie. Păi și atunci, eu ce să fac cu părintele ăsta? Și 9 din 10 așa sunt. Dacă te chem și-ți spun, domle l-au turnat colegii, are droguri în ghiozdan, are canabis, pe românește spus și tu mă ameninți cu presa? Păi ia-ți-l atunci.

(… ) Nu mai am de mult timp sentimentul că alergăm părinți și profesori spre același final de cursă. Deci, în momentul în care tu, ca părinte vii și urli, vii și zbieri, jignești profesorii neavând niciun motiv, deci neavând niciun motiv, nu saluți, te comporți uneori într-un mod inacceptabil, cum să emit eu vreo pretenție ca acel elev să se comporte cu mine altfel? El se comportă așa cum am văzut acasă. Dar la fel de adevărat este ca să nu aruncăm acum un blam numai în zona familiilor, doamne ferește, și a părinților, ca să poți să educi, ca să poți să transmiți niște valori morale, trebuie să fii tu însuți, un om moral (…) Cum să trăiască în această lume un copil care este, să spunem, educat după valorile pe care tânjim? Toți vorbim, toți scriem, toți, dar sămânța acestor valori nu mai sădește nimeni acolo, nici părinții și școala… atât cât poate”, spune directoarea Colegiului.

Andreia Bodea a mai dat un exemplu despre cum s-au schimbat valorile în actuala societate față de anii trecuți, când unii elevi știau ce vor să devină și munceau la școală pentru a-și atinge scopul.

“Am avut un elev în altă serie care visa să se facă se facă speolog marin. Cât s-a luptat băiatul acela să îl lase părinții. El asta a știut că vrea. Avea probleme cu părinții, n-aveau bani, dar copilul a avut “un drive” (n. red o ambiție) și acolo a și ajuns. E prin Australia, nu știu pe unde. Exact asta face acum. Acum, în seria actuală de elevi, un elev de 17 ani mi-a spus într-a XI-a că el vrea să dea un tun și să se retragă. Cred că am stat un minut pe scaun… la 17 ani să ai acest vis, la 17 ani când tu ar trebui să visezi să fii astronaut, să fii Nelson Mandela? S-a dus pacea pe pământ? Exact așa a spus: să dau un tun și să mă retrag“, a mai spus Andreia Bodea, directoarea liceului I.L Caragiale din București.


97 comments
  1. De ce as învinovăți părinții? părinții își iubesc copiii, se sacrifica pentru copii, încearcă sa-i ajute întotdeauna, si-ar da viata pentru copiii lor. Care dascal ar face asta pentru copilul meu ? Droguri? Alcool? Dark web? Trafic de carne vie ? Parintii sunt de vina. Păcanele? Parintii sunt de vina. Nu scoala care abia dacă le știe numele si ii tratează cu totala indiferenta, nu politia care tolerează și profita impreuna cu mafioții = oamenii cu bani din Romania7 , ca de unde credeți ca au bani marii noștri milionari , din cine știe ce afaceri complicate și care sa necesite scoala multa? Nu , banii vin din DROGURI, TRAFIC DE MINORI, TRAFIC DE TIGARI, PACANELE…Ce bine ca s-au găsit vinovații de serviciu – bieții parinti . Rușine!

    1. Doamne, cum puteti gandi astfel????
      Copilul sta cateva 20-25 de ore oe saptamana la scoala si aproximativ 150 in afara scolii. De unde credeti ca vine influenta mai mare? Degeaba il iubiti daca acoperiti orice pozne face ( ca e inca mic si nu stie, ca l-au influentat altii, ca e copil bun si are o scapare , etc.). Educatie parinteasca la alibi promovati dumneavoastra.
      Cand devine adult si greseste la locul de munca plateste sau nu? Greseste in societate este tras la raspundere sau nu? Atunci o sa aiba un soc pt ca seful nu il iubeste ca parintele care ii gaseste scuze mereu.

    1. Adevărat!! Aveți dreptate!!
      Și eu țin minte din copilărie, colegi din generala care luau 10 după ce îngaimau ceva la o teorema sau despre vreun personaj din opera lui Rebreanu, pentru că era bebeul nu știu cărui mahar și cum sa jignești progenitura?!!! Eu puteam sa recit tot luceafărul și sa umplu tabla cu formulele din tabelul lui Mendeleev ca mai mult de 6, 7 nu luam!!
      Mai eram și bătută!! În clasa a iv-a diriga a rupt umerasul pe spinarea mea!!
      Na!! Acum aceiași copii de 10 sar la gâtul profesorilor ca le maltratează progeniturile 😃
      Ce soarta ironica în țara asta!!
      Care vor fi rămas cu traume reale pana la urma?? Noi, bătuți și umiliți în fata clasei sau tocilarii ca asistau obligați la astfel de scene, crezând ca asa e normal??

  2. Oare școala când va lua în serios părinții? Conceptul de școală centrata pe elev nu se aplica deloc la noi, nu trebuie sa inventam apa calda, doar sa vedem ce au făcu alții, finlandezii de exemplu.
    Cum rămâne cu evaluarea cadrelor didactice făcută la mișto?

    1. roșu cristian, tu nu ești în Finlanda, mamă. Ce trăi au oamenii în România, și ce trai au finlandezii. terminați cu exemple din astea puerile că ați început să nu mai gândiți cum trebuie, vă ia educația centrată pe elev pe dinainte și vă scapă contactul cu realitatea locală.

  3. Cunosc personal o domnișoară care a terminat in2015, cu 9, 80 liceul Caragiale și care m a rugat sa o îndrum către un job unde poate cistiga un salariu Mare. Am întrebat-o cam ce ia plăcut mai mult în acest liceu… Desenul tehnic, oh nu , limba romana literatura sau poeziile, oh Nu, ce suntem la grădiniță? Am evoluat… Matematica? Am întrebat-o de geometrie, de aria cercului, de teoria ipotezelor, despre paralelipiped, triunghi, și răspunsul Nici atit, am învățat doar pentru nota, Pe calculator, leptop sa faci programe, ști? Ar putea fi o oportunitate sa te recomand, Asa și asa, nu prea bine, Limbi străine, spre o cariera de traducător? Da ma descurc, dar nu la perfecție pot scrie sau conversa, mai mult pe telefon, poate Sportul te a atras? Nicidecum, am fost scutita ca era un imbecil profesorul, Tatăl a pompat la greu, bani în meditații cu profesoara x, și asa a terminat Caragiale cu, 9 80. După banchetul de la Meriot unde elevii și elevele sau etalat cu ținute de milioane și limuzine Vip, a mărturisit ca politica liceului era ca toți elevii sa treacă cu note mari clasa, deoarece era un Brend acest liceu cu multe multe odrasle de vip-uri, Mafioti, oameni de afaceri, politicieni
    Moldoveanuși oricum, diriginta avea grija sa fie apreciata an de an la Superlativ. As amintii ca în perioada comunista, am însoțit, intimplator, la înscriere, pentru liceul seral, angajați Mai, MF A, Sportivi din diferite cluburi, etc, și care au învățat cit s a putut, la vremea aceea, pentru a da Bacalaureatul. Asa erau recomandați….

    1. Si zi asa, desen tehnic la un liceu teoretic in 2015? Nene Moldovene, intoarce-te in timp in 1970, de unde ai venit, si cand mai viziuni din astea gaseste pe cineva din generatia matale de comunisti care sa stie sa scrie, ca esti praf.

    2. Sunt profesor de mate.
      Sunt 3 factori care concura la starea aceasta dezastruoasa din invatamant: parintii sunt primii, cadrele didactice si elevul.
      Lipsa de interes si de timp a parintilor pt copiii lor a facut ca tinerii sa-si formeze educatia pe strada, in gasti, sau pe internet.
      Profesorii in general vorbind, sunt formalisti si distanti cu elevii, si se produce o prapastie intre profesori si elevi. Nimeni nu intelege ce se preda, dar la sfarsit profesorul intreaba, in mod formal: Cred ca ati inteles, nu ? Si toata clasa: Daaa.
      Exista si profesori dedicati care iubesc copiii si isi fac cu pasiune munca, dar acestia sunt unul din 10. Intrebati copiii si vi-i vor spune.
      Ultimul elevul, care este asaltat de informatii zilnic, unele de pe net, sau din anturajul care il au, unde exista intodeauna si personaje negative.
      Si fiindca tinerii de azi nu au principii si credinta in Dumnezeu a ajuns pe cale de disparitie, nu au nici discernamantul necesar sa deosebeasca intre bine si rau.
      Invatatorii si profesorii au un rol decisiv in modelarea copiilor. Chiar daca nu toti vor asculta, totusi multi se vor lasa corectati si modelati.
      Pentru asta cadrul didactic trebuie sa imbine lucrarea de predare cu cea de educatie, cu exemple practice, si copiii vor vedea o diferenta.
      Eu am pus o ora de pregatire inainte de inceperea cursurilor, pt copiii mai slabi si m-am trezit cu toata clasa. Directorul intreba copiii:
      Azi doamna de romana nu vine, e bolnava, ce ora vreti sa faceti ? Matematica !
      Atunci am vazut ca eforturile mele nu au fost in zadar.
      La inceputul anului, dupa o luna de scoala, m-am trezit cu 20 de parinti la cancelarie, nervosi:
      -Domnul profesor, ce aveti de gand cu copiii nostri ? Numai note de 4 ati pus la lucrare !
      -Problemele de la lucrare au fost facute la tabla si asa va fi mereu…
      -Am inteles, acum stim ce avem de facut.
      In lunile urmatoare jumatate de clasa a luat 10.
      Orice schimbare necesita un efort si intotdeauna va intampina impotrivire, dar rezultatele se vor vedea in viata.

      1. Felicitări ,domnule profesor de mate ! Ati demonstrat ca munca la catedră, facută cu implicarea necesara, dă roade. Nu sunteti departe de modelul finlandez . sau de cel japonez. De astfel de profesori ne amintim când am incheiat anii de școală. Elena l.

    3. Adevărat!! Aveți dreptate!!
      Și eu țin minte din copilărie, colegi din generala care luau 10 după ce îngaimau ceva la o teorema sau despre vreun personaj din opera lui Rebreanu, pentru că era bebeul nu știu cărui mahar și cum sa jignești progenitura?!!! Eu puteam sa recit tot luceafărul și sa umplu tabla cu formulele din tabelul lui Mendeleev ca mai mult de 6, 7 nu luam!!
      Mai eram și bătută!! În clasa a iv-a diriga a rupt umerasul pe spinarea mea!!
      Na!! Acum aceiași copii de 10 sar la gâtul profesorilor ca le maltratează progeniturile 😃
      Ce soarta ironica în țara asta!!
      Care o fi rămas cu traume mai mari? Cel bătut, umilit în fața clasei, sau cel care era obligat sa privească??

    4. Adevărat!! Aveți dreptate!!
      Și eu țin minte din copilărie, colegi din generala care luau 10 după ce îngaimau ceva la o teorema sau despre vreun personaj din opera lui Rebreanu, pentru că era bebeul nu știu cărui mahar și cum sa jignești progenitura?!!! Eu puteam sa recit tot luceafărul și sa umplu tabla cu formulele din tabelul lui Mendeleev ca mai mult de 6, 7 nu luam!!
      Mai eram și bătută!! În clasa a iv-a diriga a rupt umerasul pe spinarea mea!!
      Na!! Acum aceiași copii de 10 sar la gâtul profesorilor ca le maltratează progeniturile 😃
      Ce soarta ironica în țara asta!!
      Care o fi cel traumatizat ? cel bătut şi umilit în faţa clasei sau cel cu 10 pe linie “educat” să devină un psihopat !!

    5. Adevărat!! Aveți dreptate!!
      Și eu țin minte din copilărie, colegi din generala care luau 10 după ce îngaimau ceva la o teorema sau despre vreun personaj din opera lui Rebreanu, pentru că era bebeul nu știu cărui mahar și cum sa jignești progenitura?!!! Eu puteam sa recit tot luceafărul și sa umplu tabla cu formulele din tabelul lui Mendeleev ca mai mult de 6, 7 nu luam!!
      Mai eram și bătută!! În clasa a iv-a diriga a rupt umerasul pe spinarea mea!!
      Na!! Acum aceiași copii de 10 sar la gâtul profesorilor ca le maltratează progeniturile 😃
      Ce soarta ironica în țara asta!!

  4. Societatea le plateste scoală gratis de la invatamantul prescolar pana la studiile doctorale inclusiv , daca doresc sa studieze și îi ajuta capul.
    în occident la 18 ani ți s a taiat țâța. Acolo societatea nu e dispusa sa
    „ plateateasca „ totul costa , in special invatamantul superior. te inglobezi in datorii pe viata pentru fiecare an petrecut in universitar.

  5. Parintii copiilor care sunt acum in scoala au fost educati de catre acelasi sistem ‘de invatamant’, in multe cazuri chiar de catre aceiasi profesori.

    Ba mai mult, probabil ca au prins in perioada lor de formare si dezorientarea generala din anii ’90, cand a inceput moda tunurilor si promovarea/acceptarea non-valorii pe care le considera un tel in viata pustiul de 17 ani la care se face referire in articol (si probabil si parintii lui si multi altiii)

    Dar dincolo de bagajul ‘educational’ discutabil al elevilor si parintilor (dintre care multi sunt la randul lor profesori 🙂 ), sistemul de educatie si invatamant pur is simplu nu face fata la evolutia societatii de la cea analogica la cea digitala si la transformarea psihicului colectiv.

    Modernizarea invatamantului/educatiei nu inseamna doar sa trantesti niste table inteligente in clase si sa cumperi computere pe diverse fonduri, ci sa studiezi/cercetezi/inveti continuu (tu ca si profesor si sefii tai din minister) transformarea/evolutia pishopedagogica a generatiilor carora le predai, astfel incat ceea-ce predai si cum predai sa fie util si interesant pt elevii tai si sa nu li se para depasit si inutil din start.

    Adica prioritizarea know-how-ului in fata achizitiilor, sau si mai bine, sincronizarea celor doua.

    Dar atata timp cat la noi in sistemul decizional/politic ajung in mare masura doar persoane (sau mai exact personaje 🙂 ) care nu reusesc sa faca mare lucru in viata pe propriile picioare si au nevoie de ‘sustinere’, ori au reusit cate ceva dar viseaza la un ciolan si mai mare, sau isi doresc multa liniste/siguranta a jobului ‘la Stat’ (depinde de fiecare in parte), nu prea sunt sanse de redresare. Si asta e valabil pentru majoritatea sistemului decizional public de la noi.

    Si intr-un astfel de mediu, pana la urma si cei (putini) cu initiativa/dedicare/pasiune pentru ceea-ce fac vor ceda in fata sistemului sau se retrag din el, lasand sa se rostogoleasca mai departe bulgarele incompetentei.

  6. Aceasta doamna tot apare la TV și se pare ca are o singura idee fixa: părinții sunt niște Bau Bau , vinovati de toate cele. Ca părinte de liceana ma simt profund jignita și as vrea ca aceasta doamna sa-si măsoare cuvintele și sa fie trasa la răspundere pentru acuzațiile pe care le face, mi se pare absolut inacceptabila, total depășită de realitate și frustrata.

    1. deci continuați și dvs în aceeași notă haotică de a învinovăți profesorii nu părinții care nu și educă copiii. bravo! n ați înțeles nimic!

    2. Am lucrat cu aceasta doamna multi ani! Sunteți total pe dinafara referitor la aceasta doamna director care se zbate sa scoată ceva din odraslele voastre! Jos labele de pe aceasta doamna director!

    3. Dacă te simți jignita înseamnă că știi ce ai la usa…DA,educația pleacă din familie.Copiii sunt oglinda părintelui.

  7. Doamna directoare, „vin părinții peste noi”? Păi sigur că vin, dar asta DOAR pentru că li se permite. Nu vreau să dau lecții, dar dacă „școala” – generic vorbind – acceptă asemenea imixtiuni, e clar că vor veni și în continuare, considerând că „au dreptul”
    „Ne amenință cu presa”… Și ce dacă? Din moment ce știți că nu s-a comis niciun abuz asupra „d-lui Goe”, de ce v-ar fi teamă să vorbiți cu presa?
    Aaaa, doriți „liniște și stabilitate”, ca să-l citez pe „Întâiul Profesor al neamului”, fără reclamații la inspectorat sau minister, fără apariții în „presă” etc., păi în cazul acesta trebuie să vă asumați și ceea ce rezultă din lipsa unor delimitări clare ale rolurilor avute de fiecare parte: școala și familia.

  8. Am 43 de ani. 43! N-am nimic. Nimic! Casa, servici, venit, conturi, pamant, masina, acte de identitate…nimic! La 43 de ani… Din viata am invatat pe pielea mea ca scoala indobitoceste si cel putin teoretic te invata sa fii un angajat bun pentru patroni. Nu un om de succes, nu un sef, doar o sluga docila pe bani putini. Societatea, statul, familia au menirea sa te traga in jos. Asta e o alta lectie pe care am invatat-o. Dupa 43 de ani de viata am invatat ca elevul de 17 ani are dreptate. Povestile de succes prezentate in media, stiti, cu diversi care au o pensiune, vind diverse produse artizanale, etc, nu reprezinta majoritatea. Sunt doar povestile personale ale catorva cazuri izolate, irelevante social. Si de cele mai multe ori sunt “cusute cu ata alba”, cosmetizate pentru public, realitatea fiind alta. Si “da”! da doamna directoare, singura metoda reala, palpabila de succes cu procent mare de realizare, este sa dau o lovitura, “un tun”.

    1. Nu ai servici din cauza a celor învățate în școală? Mă îndoiesc. Sau acte de identitate? Probabil le ai aruncat cu bună știință.

    2. Dar macar sti sa ti exprimi coerent punctul de vedere . ceea ce nu i puțin. N ai trecut degeaba prin școala. Te exprimi mult mai cursiv decat ciolacu ,dancila , madame pepsiglas și multi alții cu conturi ,mașini și proprietați.
      Numai bine și respect !

    3. …si uite asa, tun dupa tun, Romania e “in aer” …aruncata in aer!!

      Ce le mai ramane “urmasilor urmasilor nostri”? Doar vesnicele pensii speciale de achitat pana …in veac, din fonduri europene probabil …

  9. Ce va mirați Intr atâta,doar părinții elevilor problema sunt cei care ,ca și odraslele lor au golanit prin școala ,au subminat activitatea dascălilor nu au realizat nimic in viata și același vis măreț de realizare îl au și pt progeniturile lor!

  10. Doamna directoare are dreptate, însă e părtinitoare. Dacă ar fi vorbit și despre profesorii incompetenți și despre sistemul românesc de educație nesatisfăcător as fi zis chapeau. Așa, deduc doar că dictonul corb la corb nu-și scoate ochii rămâne valabil. Si mai deduc că liceul Caragiale e plin de odrasle de parveniți troglodiți, pentru că majoritatea părinților pe care îi cunosc eu nu se comportă așa. Și nici eu nu mă comport așa.

  11. V-ați uitat cum arată tinerii de liceu astăzi? Obezi, fetele super machiate, îmbrăcați ca vai de ei, mâncând covrigi sau Mac. Stau 6-7 ore la școală unde trebuie sa ia note mari la toate materiile.Când să mai ai timp de sport, de hobbyuri, de film, de teatru? Decidenții din învățământ în loc să simplifice, au complicat viețile școlarilor de toate vârstele. Tinerii sunt obosiți, blazați și neiubiți de societatea care nu face nimic pentru ei.Iar de Caragiale, nu comentăm.Am văzut destul la TV.

    1. pai sa facă societatea pt ei ????pai eu și-au adus contribuția în societate???? Dumneavoastră gândiți când vorbiți??? societatea le da gratuitate la învățământ și la sistemul medical, restul intra în domeniul părinților. Tinerii sunt obosiți??? obosiți de ce ???ca stau 7 ore la școală??? Pai și noi cât stăteam?? nu tot atâtea??? Ar trebui sa fie ca pe în afara școala obligatorie doar pana la 14 ani și apoi cine e capabil și vrea sa învețe bine cine nu ,un șut în fund. Sa rămână în învățământ doar cei care vor sa învețe restul sa stea pe maidan și când vor vedea ca partea asta cu “vedetismul” nu ii duce nicăieri vor vrea la vârsta adulta sa se întoarcă pe băncile școlii. exact asta se întâmplă în SUA și Canada.

    2. As vrea sa va contrazic in ceea ce privește timpul alocat altor activități. Oare cei din generațiile anterioare care aveau ore 6 zile pe săptămână și tot atâtea ore pe zi ,și nu mergeau la școală cu mașina proprie sau adus de mămică sau tăticul până in poarta școlii(la clasele mici), oare cum aveau timp de toate. Simplu. Nu aveau atâtea petreceri, ieșit prin baruri, sau stat pe telefon toată ziua. Nu va faceți griji că nu se snopesc cu învățatul la cele așa zise 6-7 materii. Chiulesc cat pot(marea majoritate) , in cazul in care mai și învață o fac ptr a lua o nota de trecere. Iar de îngrășat nu se îngrașe. de covrigi , ci de fast food. La ora 9 dimineață sunt grămadă la fast food să își ia mâncare , in varianta in care a trecut numai o ora de curs.

    3. asa e. sunt deprimați, obosiți, trebuie sa facă pregătiri ca la școală nu înțeleg totul și dacă întreabă e scandal….bieții copii deștepți ai României….

    4. Societatea le plateste scoală gratis de la invatamantul prescolar pana la studiile doctorale inclusiv , daca doresc sa studieze și îi ajuta capul.
      în occident la 18 ani ți s a taiat țâța. Acolo societatea nu e dispusa sa
      „ plateateasca „ totul costa , in special invatamantul superior. te inglobezi in datorii pe viata pentru fiecare an petrecut in universitar.

    1. ”Casa /edificiul / construcția realizate pe nisip mișcător prezintă un mare pericol de prăbușire.”

      Degeaba ai în centru elevul, când măria-sa nu dă doi lei pe educație. Orz stricat pe gâște, toate metodele astea ultra-super-moderne-progresiste și strălucitoare (care sunt așa de grozave că nu le mai aplică nimeni pe nicăieri în lume în felul în care au înțeles mai marii noștri să le aplice, DAR noi vrem să le vedem dând randament de 1000% și pe gratis, dacă s-ar putea.)

      Dar nu-i nicio problemă, porțile școlilor sunt deschise pentru absolut toți acești specialiști în mestecat vorbe și practică zero, care doar trebuie să vină să demonstreze cum funcționează utopiile astea despre care vorbesc ei. Hai să vă vedem pe voi!

  12. Din fericire am o facultate și un master. Cu ce am învățat în 15 ani de studiu am o casa /vila și 2 copii care au terminat câte o facultate unul în Anglia și în celalalt în Austria. Deci se poate, nu trebuie să ai stand în Doraly/Europa si să fii un agramat. Cati din cei făcuți din banii lui tati sau mami au fost la Opera, Muzeuri, au citit o carte? Păcat de părinți, orice copil se naște bun, pot sa facă din el un cal de curse sau o gloaba indopata cu pastile sau droguri.

      1. ce ne place sa corectam , numai ptr a ne arăta așa zisa cultura. Asta da dovada de snobism. Se pare că nu ne-a plăcut comentariul și vrem să arătăm car de deștepți suntem noi. Păcat.

    1. sa înțeleg ca părinții își încurajează copiii sa studieze și sa trăiască în alte tari mult mai civilizate?
      realitatea e ca Școala românească formează tinerii pt a munci în alte tari,căci aici nu e loc pt tot romanu’

    2. Domnule Daniel, pluralul de la muzeu este MUZEE si NU MUZEURI! Seamana / rimeaza cu SUCCESURI! Mai multa atentie cu studiile acelea mentionate ca au baza cam subreda!
      Altfel, respect pentru educatia copiilor!

  13. Deci profesorii sunt ok, parintii sunt de vina? Iarasi suntem 2 tabere antagoniste, una mai buna decat cealalta. Daca ai o busola morala, poti sa navighezi si ca profesor printre parinti.
    Scoala a slabit ca institutie din multe motive, iar parintii sunt ultimii ajunsi la masa denigrarii, ma scuzati. O intreaga societate la care am contribuit toti, si profesorii, oricat va doriti sa fiti sfintisori, ati contribuit masiv.
    Ah, si vorbim de Caragiale, unde portarul si secretara se uita la marca de pantofi sau la ce masina ai parcat pe trotuar in fata portii, ca sa stie cum sa iti vorbeasca… “pai, doamna, aici sunt doar copii de 10, nu aveti ce cauta cu media asta de 9,80…” Yeah, right…

    1. Nimeni n-a zis ca TOTI profesorii sunt ok si ca TOTI parintii sunt de vina. Exista uscaturi printre profesori, asa cum exista parinti absolut remarcabili, cu care ti-e mai mare dragul sa colaborezi.
      Din pacate, cu ceilalti, cu acei parinti care iau scoala copilului pe persoana fizica si isi exerseaza pornirile si frustrarile in fata profesorului, asteptand ca acesta sa plece umil capul si sa le dea dreptate in solicitarile si intrebarile care mai de care mai agresive si aberante, acestora trebuie sa li se raspunda in acelasi registru, pana vor intelege exact, daca o vor face, care le e locul in triunghiul asta copil-parinte-scoala.
      Cat despre Caragiale, liceul, exagerati grotesc generalizand. Discutia este despre discursul doamnei directoare care, pentru cine stie cu ce se mananca scoala, este incantator de adevarat si de dur in acelasi timp.
      PS. Miruna, daca accepti un sfat…Englezismele acelea din final ti-au sters tot pseudo-discursul, renunta la ele. Limba romana, daca o cunosti, e mult mai ofertanta.

      1. Are dreptate Dna directoare,cunosc / am cunoscut părinți cu care am dus o luptă grea să introducem uniforma în școală,pierzând. Tinerele mămici( eu singurul bărbat în adunare) au avut reacții de totală respingere,cu argumente uluitoare,de tipul” adică băiatul meu cu pantofi sport de 2000 lei,să nu poată veni cu ei la școala? De ce i- am cumpărat?” Culmea că majoritatea lucrau,aveau facultate!

  14. Dacă aș avea putere aș elimina obligativitatea școlarizării copiilor. Să meargă la școală doar cine vrea cu adevărat. Iar pentru ceilalți locuri de muncă pe unde apucă.

  15. O generație care a facut armata la tunari , nu mai face nimeni la infanterie , pas cu pas adicătelea..
    Modelul societatii este gresit complet: vlogari , influienceri , manelisti, actrite de cabaret, frații Tate , saly , (salam e baiat muncitor, nu l pun pe același rand cu Tate )
    părinţii care cumparat mașini scumpe , nemeritate , parinți tunari , copchiii care vin la bac cu elicopterul în timp ce alții nu au bani de un pateu și lista v o las sa o continuați dumneavoastra
    poveste din. „ timpurile de glorie „
    Avea fiica-mea un coleg de banca care venea la scoala cu pachet de mancare , o jumate de măr. erau 8 copii acasa… SI ea s a uitat lung..
    A doua zi puștiul a venit cu un mar intreg dat in doua , sa dea jumate la colega că nu e frumos sa nu împarți cu cel de langa tine… . Cei doi foști colegi de banca sunt astazi : unul programator la o firma iar celălalt e cadru didactic la fac de informatica 😇 ..
    v.am pupat. bat cruci ca am terminat o cu scoala ca muream daca aveam de crescut un copil in ziua de azi .

  16. De ce sa fie Nelson Mandela ? Ca sa intoarca o tara in epoca de piatra ? Pai, nu trebuie toti sa ia bacalaureatul, nu trebuie toti sa faca liceul, dar na, Prpfii au nevoie de norme. iar universitarii la fel. De ce ne batem capul cu oameni care nu ai nevoie, sau.nu doresc? Doamna nu realizeaza ca este o bona de stat pentru acei parintii.

    1. Corect. Nu mai spunem de alocatia data degeaba 8 ani ……
      Caragiale este un liceu in care 99
      % dintre elevi sunt “de bani gata”.
      Elevul are dreptate , da un tun, exact cum a vazut
      in familie .

  17. Ma uit la doamna asta , era buna de ministru al educației.
    Stie ce înseamnă educatia , cu bune SI cu rele .
    Poate măcar consiliera a ministrului , sa mai fure si duamna deca oleaca de meresie..

  18. Părinții !!!! asta este principala problemă.Sunt vinovați că platesc taxe și impozite pentru niște “modele” ca ea.Un alt exemplu de “model”: dulapul de la Cotroceni. Protejați-vă copiii de acest sistem de învățământ !

    1. … Doamne Ferește-Ne de “oameni” ca dvs. care sprijină infractorii, drogații, dezaxații, etc. ” elevi” Neica -Nimeni în școlile din România, indiferent cum sunt ele.

  19. Cu parere de rau transmit doamnei directoare ca scoala de astazi, cu foarte putine exceptii, nu ofera niciun fel de modele de urmat. Despre ce vorbim, doamna directoare?…

  20. Pt cei care nu ii dau dreptate dnei Directoare cand spune ce spune despre amestecul parintilor : chiar nu vedeti pe grupurile de whatsapp ale parintilor cat de agramati sunt foarte multi dintre parinti, cat de greu le este sa-si spuna in scris o parere, o idee, o sugesti ?!?
    Stiuuuu, nu suntem la ora de gramatica, ce atata tevatura cu gramatica asta, altele sunt lucrurile importante ! Serios ?!?
    Pai, daca acel parinte are dificultati de exprimare, cum isi permite sa ridice glasul in fata dascalului si sa-i ceara socoteala de cum isi tine ora, de cum isi noteaza elevii ?!?
    Pai, cum credeti ca un astfel de parinte semi-analfabet, dar vocal, poate fi un partener de dialog constructiv, benefic cu scoala ?!?

  21. Partenerii educative ai școlilor nu au colaborat.si.nu colaborează eficient pentru a însănătoși societatea românească în ansamblul ei !
    Mă refer la Ministerul Culturii , Ministerul Sănătății, Ministerul Administrației și Internelor , C.N.A. etc
    Educația permanentă prin toate mijloacele , o legislație mai dură împotriva faptelor antisociale , o atitudine mai fermă a celor responsabili cu ordinea civică și participarea lor.la acțiuni de prevenire a faptelor antisociale ar.diminua problemele cu.care confruntăm !

  22. Aceasta este realitatea nu de acum ci de acum 20-25 de ani. Efectele unor legi ale educatiei carpite si proaste. Fiecare guvenare nu a facut nimic notabil pentru educatie. Efectele acestui dezastru se vad deja in atitudini pe strada, in magazine, parcuri transport public. Consecintele peste 5- 10 ani cand vor intra sa munceasca undeva. Cum isi vor educa la randul lor copiii nu vreau sa ma gandesc. Exeptiile cu cei 6 ani de acasa tot mai putine.

  23. Nu stiu de ce aveam impresia ca aceasta doamna este mai speciala?! Te trec fiorii cand vezi cum gandeste.

    >> tineri care devin “de succes” fără să știe “prea multă carte”
    Exista unii care isi tocesc coatele prin scoli si devin cercetatori de succes. Exista altii pentru care scoala rigida este un obstacol. Scoala nu se poate adapta le nevoile lor si ei o abandoneaza. Asemenea oameni pot deveni antreprenori de succes, manageri de succes sau tehnicieni de succes. Scoala nu are ce sa le ofere. Bodea nu face diferenta.

    >> părintele nu le permite profesorilor “să își facă treaba”
    Vremurile alea de glorie au trecut. Scoala trebuie sa colaboreze cu parintii. Doamna directoare insa nu are habar cum sa faca asta. Asa ca intretine o relatie conflictuala cu parintii. E mult mai simplu nu?

    Asta e sistemul care permite dinozaurilor sa ajunga in functii de conducere.

    1. Orice persoana mai răsărit are o relație conflictuala cu “dășteptii “.Asa a fost întotdeauna. Singura diferența este ca acum nu sunt doar mulți,mulți ci politicul le spune ca au dreptate.

      1. Cu personaje din astea are o relatie politia si sistemul de justitie. Nu scoala.

        Probabil ca sunt unii cu care nu se poate colabora. Ar trebui sa existe solutii. Cea mai simpla este sa intretii o relatie conflictuala si sa spui ca altu’ e de vina lol.

        1. are și inca una foarte buna , de invidiat chiar. n ați vazut cum se plimba prințul drogat și politia mai avea oleaca și i punea antemergator? lu Pascu zic .

    2. mai este ceva care trebuie sa fie RIGID ca sa fie EFICIENT.
      Nu pot sa scriu ca mi e rusine .. da daca e moale și flexibila nu și face funcția pentru care a fost gandita de marele creator și astfel o plimbam de colo colo degeaba și va trebui sa iesim la pensie la 70 cum se aude prin Germania.
      amin.

    3. nu știu ce greu de înțeles,draga Perplex….câte modele nu vezi și în masă media cu tinerei agramați dar plini de bani,deci,de succes…câți părinți nu vin zilnic in scoli sa spună cum se preda?! că …EI știu….
      deci e foarte limpede discursul doamnei !!!

    4. Deci cand se refera la tinerii de succes fara prea multa carte se refera la influencerii de pe net, asa zisele modele dupa care se iau tinerii de azi. Iar da, stiu foarte bine cazuri cand copilul chiuleste si mama vine cu scutire, cand face tampenii si mama ii ia apărarea. Pe bune? Si se spune ca ăștia ne vor plăti pensiile….păi ei nu stiu nici sa-si lege siretul la pantofi….

    5. Pentru cineva care e zi si noapte pe Edupedu si o face pe cunoscatorul e putin jenant sa nu poti pricepe sensul unui articol. Dar nu esti singurul. Da, doamna directoare este speciala pentru ca e una din foarte putinele voci care se fac auzite si care spune lucrurilor pe nume DIN INTERIORUL SISTEMULUI. Pentru ca, altfel, de comentatori ca tine e plina tara si site-ul.
      Banuiesc ca locuiesti prin Pipera si esti vecin cu modelul suprem de succes in viata, caruia scoala nu a avut ce sa-i ofere, singurele cursuri la care pare ca a participat fiind cel de zoologie (doar la lectia despre oaie) si cel de religie. Altfel, nu scoala (buna sau proasta) trebuie sa se adapteze la nevoile fiecaruia, ci fiecare trebuie sa se adapteze la cerintele scolii. E logic si nu te lasa perplex.
      Cat despre parinti, ce trebuie sa intelegi si tu si Varavoi de mai jos (da, eu sunt, cu la fel de mult ”venin”) si toti cei care au impresia ca profesorii sunt angajati pe mosia personala a parintelui, este ca au inteles total gresit ideea de colaborare si au transformat-o intr-un fel de targuiala de piata de cartier impanata cu solicitari imperative. Si, bineinteles, cu atitudinea romanului adevarat care se pricepe la toate si care poate oricand sa-i spuna profesorului ce, cat, cum, unde si de ce sa faca atunci cand lucreaza cu odrasla. Si atunci da, devii conflictual, de ce nu?

  24. Ăsta e idealul lui! Ce josnic s-a ajuns să viseze unii tineri, iar alții se pot miliosi cu ușurință! Și părinții lui dau tot tunuri…. sub diverse forme!? Așa copil, așa părinți!

  25. Tocmai astăzi mama unui elev a venit la școala sa mi ceară explicații pentru faptul că ora trecuta fiul ei a primit nota cinci.I am spus ca singurul lucru pentru care am de dat socoteală este calitatea actului didactic.Despre ce vorbim?Din cate stiu,mama mea când venea la școala sa se intereseze despre situația la învățătură, intra in școală ca intr o biserică.

    1. De asta ai ajuns dumneata Profesor.
      Și eu cand vb cu un Profesor , nu pot să stau strâmb și cu mâinile în buzunar sau sa vb cu gura plină sau sa vorbesc vulgar ,nu pot și pace. Am așa ..un fel de sfială , nu știu de ce.
      E drept că mama era invățătoare ..

  26. de ar fi mai mulți directori cu coloana vertebrala ca această doamnă, s ar schimba mult lucrurile …Sunt încă directori care pleacă privirea în fața unor părinți….
    Felicitări,Doamna!

  27. Concluzia: vorbim despre o generație de părinți….frustrați în general de nivelul lor educațional, cu Bac luat după venitul părinților (știm cu toții cum era până acum 10 ani) etc Asta se întâmplă peste tot la liceele teoretice (cei pe tehnic sunt mai ancorați în realitate) …dar ei, părinții, distrug practic o generație..mai dur decât a făcut episodul “pandemia”!

    1. Va contrazic in ceea ce privește liceele tehnologice. Acolo e și mai rău. Daca la liceele teoretice sunt elevi cu părinți care au bani și iau bacalaureatul ptr că au unde să de-a și cunosc cat sa de-a, cei de la liceele tehnologice ,nu învață nimic. Vin la liceu cu note de 2-3 la admitere, și cred că și la Bacalaureat este la fel că la admitere. Trec prin școală așa cum au făcut cei 8ani anteriori , adică abia luând note de trecere ,și ajuns la final când pica bacalaureatul. Au o stare de apatie continuă. Gândul lor este la cine îi caută la telefon , sau ce a mai scris unul altu pe retelele de socializare. .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Iulian Cristache, Federația Părinților: Am cerut Ministerului Educației o analiză pentru a vedea câți bani se cheltuie pe fiecare temă din capitolul bunuri și servicii și ce procent cheltuie școlile, în realitate, pentru elevi. Vrem să ne asigurăm că nu se mai se cer bani părinților pentru markere, hârtii și alte materiale didactice

Președintele Federației Părinților, Iulian Cristache, spune că a cerut miercuri Ministerului Educației, în cadrul Comisiei pentru Dialog Social, o analiză realizată de Unitatea pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar (UFIP) la nivelul…
Vezi articolul

SURSE Întâlnire tensionată la Ministerul Educației, marți, pe proiectul de lege a învățământului preuniversitar. Ligia Deca a cerut amendamente de la experții partidelor, iar aceștia i-au cerut studii și justificări pentru măsurile cuprinse în legi. Deciziile „sensibile” legate de Admiterea la liceu, Bacalaureat și Admiterea în clasa a V-a vor fi luate politic, în Coaliție

Nicio concluzie clară legată de modificarea Admiterii la liceu, a Bacalaureatului sau a Admiterii la clasa a V-a, la întâlnirea experților desemnați de partidele PNL, PSD și UDMR cu ministra…
Vezi articolul

Cercetătorul Sergiu Pașca: După ce am întâlnit unul dintre primii mei pacienți cu autism și pe mama lui, autismul și cercetarea creierului au devenit principala mea preocupare / Este incredibil de important să avem studenți la medicină care fac cercetare cât mai devreme

„După ce am întâlnit unul dintre primii mei pacienți cu autism și pe mama lui, Ana Dragu, mi-am schimbat întru totul traiectoria, autismul și cercetarea creierului au devenit principala mea…
Vezi articolul

Normele de aplicare ale programului “Masa Caldă” în școli, aprobate de Guvern la o lună de la începerea școlii. Numărul de școli beneficiare și sumele alocate de Guvern sunt la fel ca anul trecut, dar lista școlilor încă nu e publică / Elevii vor primi masa caldă în câteva săptămâni, în funcție de durata licitațiilor, spune ministra Educației

Guvernul a aprobat Hotărârea de Guvern privind normele de aplicare pentru desfășurarea programul “Masa Caldă” în școli, la o lună de când a început școala. Întrebată la Euronews, când vor…
Vezi articolul