Peste 1.000 de proiecte de cercetare, lăsate fără 19 milioane de lei, cu trei luni înainte de finalul anului, de către Ministerul Cercetării / Autoritățile spun că sumele tăiate acum ar urma să fie realocate în 2023

1.261 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Proiectele de cercetare care primesc în continuare finanțare prin Planul Național de Cercetare 2015-2020 (PNCDI III) și care urmează să se încheie în 2023-2024 au rămas, anul acesta, fără 5% din bugetul alocat, în urma rectificării guvernamentale decise de guvern, au spus, la solicitarea Edupedu.ro, reprezentanții autorităților responsabile. Ei au insistat, însă, că acești bani “nu se taie”, ci sunt realocați pentru 2023. Sunt afectate peste 1.000 de proiecte, iar suma care nu va mai fi plătită în 2022 pentru acele proiecte este de circa 19 milioane de lei.

Andrei Alexandru, secretar de stat în cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, a spus, marți, pentru Edupedu.ro că “avem, într-adevăr, o rectificare de 19.157.000 de lei” în ceea ce privește finanțarea proiectelor de cercetare prin acest program. El a spus însă repetat că “nu este o tăiere, este o realocare pe 2023. Banii respectivi nu se pierd”.

  • Dintre proiectele în curs de desfășurare, el a arătat că numărul celor afectate (care urmează să se încheie în 2023-2024) este de 1.080, nefiind afectate 908 proiecte, anume cele care se încheie în 2022.

Andrei Alexandru a explicat faptul că această “realocare” determinată de rectificarea bugetară nu afectează proiectele care se finalizează în 2022, care primesc integral fondurile, ci doar proiectele care vor continua în 2023 și 2024. “Procentual, realocarea respectivă este de 5% din valoarea pe 2022. În funcție de tipul de proiecte, avem o realocare undeva între 3.600 de lei pe proiect, deci o sumă mică și 500.000 de lei pe proiect – dar în acest caz avem doar un proiect pe Soluții, cu o valoare totală de 10 milioane de lei”.

La rândul său, Adrian Curaj, directorul UEFISCDI, organism-cheie în finanțarea cercetării, a spus pentru Edupedu.ro că instituția a fost informată în legătură cu această reducere a finanțării pe 2022 în data de 29 septembrie și a transmis informația către beneficiari pe 3 octombrie. Potrivit lui Adrian Curaj, este vorba despre sume în general mici și “nu se pune problema” ca cei care coordonează programele de cercetare să fie afectați în activitatea lor.

El a vorbit și despre posibilitatea ca unii beneficiari de granturi care ar trebui să primească cei 5% abia la anul să primească totuși toți banii, deoarece sunt alții care ar întreba dacă nu pot să reporteze mai mult de 5% pentru anul viitor. Adrian Curaj:

  • “Toate proiectele au primit avansul – 90% (din finanțarea pe anul în curs – n.red.), așa cum cere legea. Au primit acei bani până în vară. Ar mai avea, la finalul anului, de primit 10%. Toate proiectele care se încheie anul acesta vor avea bugetul complet, fără niciun fel de diminuare.”
  • “Pentru proiectele care au desfășurare și anul viitor, practic e o diminuare a banilor de anul acesta cu 5%, adică vor mai primi doar 5%. Suma în discuție (…) este de 19 milioane de lei. Dar mai sunt lucruri interesante: atunci când am comunicat celor care au granturi, mulți au spus: dar nu putem să transferăm mai mult în anul viitor?”
  • “Din acești 19 milioane, este o afectare oarecum uniformă a proiectelor, cu 5% din valoarea lor.
  • “Suntem în dialog pentru ca, dacă unii spun că doresc să mute mai mulți [bani] la anul, să rămână posibilitatea ca celor care au sume mici anul acesta să le putem spunem ok, puteți finaliza.”

Întrebat care sunt cauzele acestei decizii, având în vedere că sunt fonduri alocate unui domeniu care primește oricum bani foarte puțini, secretarul de stat Andrei Alexandru a făcut trimitere la rectificarea bugetară:

  • “E o rectificare bugetară aprobată de Guvernul României. În momentul de față avem acest stopaj la proiecte, din păcate. E o situație economică foarte grea pentru țară și până la echilibrare… A fost o mică realocare de anul acesta spre anul viitor, practic nu s-au pierdut bani.”

De notat că această reducere a fondurilor pentru proiecte de cercetare vine în condițiile în care Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a primit un plus de 203,5 milioane de lei la rectificarea de anul acesta, motivul fiind nevoia de achitare a contribuțiilor restante ale României la Agenția Spațială Europeană.

Ce sume urmează să fie “realocate” pentru 2023 – valori medii pentru diversele competiții, conform reprezentantului MCID:
  • PED (Proiecte Experimental Demonstrative) – 7.400 de lei
  • PTE (Proiecte de transfer la operator economic) – 15.300 lei
  • Soluții – 70.000 de lei – “dar aici sunt proiecte foarte mari, inclusiv cel de 10 milioane de lei, cu o realocare de 500.000 de lei”
  • PCE 2020 (Proiecte de Cercetare Exploratorie) – 21.000 de lei
  • PCE 2021 (Proiecte Cercetare Exploratorie) – 12.000 de lei
  • TE 2019 (Tinere echipe) – 10.092 de lei
  • TE 2021 (Tinere echipe)- 6739 de lei
  • PD 2019 (cercetare postdoctorală) – 5449 lei
  • PD 2021 (cercetare postdoctorală) – 3600 lei

Bugetul Ministerului Cercetării a fost în 2022 de 0,1% din PIB, cel mai mic din toate statele Uniunii Europene.


3 comments
  1. Ii doare undeva, in dos, pe politicieni de voi cercetatorii, ce va mai chinuiti sa scrieti atatea articole elevate despre plagiat, despre competitii anume pentru unii, ca tot nu va vede nimeni, nu va asculta.

    E pierdere de timp!

  2. Cei mai, cu asemenea ministru si secretari de ministru se duce cercetarea in cap.La anul viitor nu mai au bani si taie de acum. La cate zeci de angajari noi de acum cu asa zisa digitalizare, le trebuiesc bani. In Ro unde totul se importa ce mai avem nevoie de cercetare, cu 0,1 din PIB ?!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Două potențiale vaccinuri pentru coronavirus, unul făcut de Universitatea Oxford, au început să fie testate pe dihori de laborator, în Australia. Primele rezultate ar putea fi gata în iunie

Două potențiale vaccinuri pentru coronavirus au început să fie testate în Australia, scrie BBC. Vaccinurile, făcute de Universitatea Oxford și compania americană Inovio Pharmaceutical, au primit permisiunea pentru testarea pe…
Vezi articolul

Impozit de soldaritate pe toate veniturile din salarii, pensii, chirii, dividende, rente mai mari de 3.200 lei net şi abrogarea sau amânarea Legii pensiilor, propunerile unui institut al Academiei Române pentru ca statul să aibă resurse suplimentare

Impozitul de solidaritate pe toate veniturile de 3.200 lei net pe lună este propus de un grup de sociologi de la Institutul de Cercetare a Calității Vieții (ICCV) al Academiei…
Vezi articolul