Peste 1.200 de elevi cu 10 la Bac și Evaluarea Națională vor primi bani de la Guvern și în acest an – proiect de HG

4.102 vizualizări
Foto: © Alberto Mihai | Dreamstime.com
Elevii care au luat media 10 la Evaluarea Națională și la Bacalaureat vor primi din partea Guvernului sume de bani, potrivit unui proiect de hotărâre publicat în dezbatere publică de Ministerul Educației. Este o decizie care se ia an de an, fără excepție, și care alocă aceleași sume pentru elevi ca și în trecut: 1.000 de lei pentru Evaluarea Națională, 3.000 de lei pentru Bacalaureat. Anul acesta sunt 1.207 elevi premiați.

Singura noutate din proiectul de HG, față de proiectul din anii trecuți, este înlocuirea pasajului citat din programul de guvernare al PSD cu cel din programul de guvernare al PNL. În rest, justificările din nota de fundamentare sunt aceleași, copiate de la un an la altul într-un exercitiu de autoplagiat perpetuu, care are loc, în mod paradoxal, într-un act normativ în care se premiază „excelența” și „performanța”.

Cum motivează oficialii oferirea de bani acestor elevi

„Prezentul proiect de act normativ urmărește crearea cadrului normativ al stimulării performanței școlare înalte din învățământul preuniversitar, răspunzând cerințelor actuale determinate de schimbările produse în legislația și practica națională și internațională”.

În anul 2020, un număr de 315 absolvenți de liceu au obținut media 10 la examenul de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2020 (cu 80 mai mulți decât în 2019), iar 892 absolvenți de clasa a VIII-a au obținut media 10 la evaluarea națională (cu 433 mai mulți față de 2019).

Sumele alocate vor fi urmptoarele:

  • 945.000 lei pentru 10 la bac;
  • 892.000 lei pentru 10 la EN.

În total suma este de 1.837.000 lei.

„Ținând cont că este vorba de tineri absolvenți de gimnaziu, respectiv de liceu cu rezultate remarcabile la învățătură, care au toate șansele să continue să obțină performanțe în învățământul liceal, respectiv în învățământul universitar, apreciem că li se poate oferi un stimulent financiar care să fie util în dezvoltarea lor ulterioară, în domeniul profesional și personal”, se arată în proiectul citat.

Exact cu aceleași cuvinte ca în ceilalți ani, autorii actului normativ scriu că „în contextul menționat anterior, apreciem că performanța lor este excepțională și merită evidențiată, stimulată și celebrată. Acest lucru constituie un semn de apreciere pentru rezultatele lor și o invitație către întreaga populație școlară la un învățământ de performanță înaltă”.

Foto: © Alberto Mihai | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Coaliția pentru Educație susține noile proiecte de planuri-cadru: Ministerul Educației a ales cea mai bună soluție pentru toate părțile implicate – părinți, elevi și profesori / Mai mulți membri ai organizației au făcut parte din comisiile pentru planurile-cadru

Coaliția pentru Educație susține noile proiecte de planuri-cadru pentru liceu, potrivit unui comunicat publicat pe pagina oficială. Reprezentanții organizației susțin că Ministerul Educației „a ales cea mai bună soluție pentru…
Vezi articolul

“Se poate afirma că accesul universal la învățământul religios ar afecta libertatea acestuia?” – sociologul Mircea Kivu reacționează la adresa Universității din București pe tema admiterii la Facultatea de Teologie Ortodoxă, reclamată de el pentru discriminare

Sociologul Mircea Kivu a reacționat, duminică, la adresa poziției transmise de Universitatea din București pe tema reclamației adresate de el Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), în legătură cu o…
Vezi articolul

OFICIAL Ordinul cu pilotarea corectării digitalizate pentru Evaluarea Națională și BAC 2022, în județele Călărași și Dâmbovița, a fost publicat în Monitorul Oficial cu o săptămână înaintea probelor: Profesorii care scanează lucrările elevilor primesc 150 de lei pe zi

Ordinul privind pilotarea evaluării digitalizate pentru Evaluarea Națională și BAC 2022 în județe Călărași și Dâmbovița a fost publicat în Monitorul Oficial. Concret, elevii din Dâmbovița vor avea lucrările corectate…
Vezi articolul

Facultatea de Litere a Universității din București, după ce Mircea Cărtărescu a fost respins de academicieni: Se dovedește din nou că vocile specialiștilor nu sunt ascultate. Au câștig de cauză manipularea, denigrarea și atacurile la persoană, chiar și la acest nivel

Facultatea de Litere a Universității din București (FL-UB) și-a exprimat, printr-un comunicat de presă, solidaritatea cu scriitorul și profesorul universitar dr. Mircea Cărtărescu, după ce candidatura sa la Academia Română…
Vezi articolul