Piesa “Zonă minată”, a Teatrului pentru copii “Gong” din Sibiu, în premieră la Festivalul Național de Teatru din București / Dramaturgul Mihaela Michailov: Educația prin artele performative este una dintre cele mai transformatoare forme de cunoaștere

148 de vizualizări
Teatrul Gong din Sibiu / Foto: www.festivalultanar.ro
Teatrul pentru Copii şi Tineret “Gong” Sibiu va prezenta joi premiera spectacolului “Zonă minată” în regia Simonei Ţăruş, la Liceul Teoretic “Tudor Vladimirescu” din Bucureşti, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru (FNT), informează un comunicat de presă remis Agerpres.

Spectacolul de la Bucureşti va avea două reprezentaţii, joi, 10 noiembrie, de la 12:00 şi 13:20, cu sprijinul UNITER şi Primăria Municipiului Bucureşti prin ARCUB. Acest spectacol este creat special pentru a fi jucat în sălile de clasă, fiind o co-producţie în parteneriat cu Asociaţia Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS).

  • La Sibiu, spectacolul va avea zece reprezentaţii gratuite, cu circuit închis, la Colegiul Naţional “Octavian Goga”, Colegiul Naţional “Samuel von Brukenthal”, Colegiul Naţional “Gheorghe Lazăr” şi la Liceul de Artă. Proiectul va fi reluat la anul şi este disponibil pentru programări în oricare din liceele din Sibiu, la cerere.

“Zonă minată” de Pamela Durr în traducerea lui Ciprian Marinescu are la bază interviuri cu supravieţuitori ai conflictelor sângeroase din Balcani din anii 90 şi încearcă să familiarizeze publicul tânăr cu istoria recentă a Europei. Jasna şi Emina sunt prietene. Nu le-a păsat niciodată că una dintre ele provine dintr-o familie sârbă, iar cealaltă dintr-o familie bosniacă. În 1992, când izbucneşte războiul în Iugoslavia, cele două fete sunt despărţite. Sarajevo e sub asediu, Belgrad încă e sigur. Cine evadează acolo e un duşman pentru croaţi şi bosniaci. După o fugă care le pune în pericol viaţa, cele două prietene se reîntâlnesc în Germania. Poate prietenia lor să reziste? Spectacolul regizat de Simona Ţăruş le aduce în prim – plan pe tinerele actriţe Oana Brânzan şi Mădălina Iagăr, într-o montare emoţionantă recomandată elevilor de liceu, se arată în comunicat.

Dramaturgul Mihaela Michailov: Educația prin artele performative este una dintre cele mai transformatoare forme de cunoaștere

“Prezenţa unor spectacole de teatru în şcoli şi licee, prezenţa unor artiste şi artişti în mijlocul celor care cresc astăzi inundaţi de un flux informaţional continuu, conectaţi non-stop la o varietate de conţinuturi şi imagini, reprezintă un mod de interacţiune directă, generatoare de relaţii vii, de contexte de socializare care nasc întrebări noi. Educaţia prin artele performative este una dintre cele mai transformatoare forme de cunoaştere şi de experimentare a unor situaţii de viaţă necunoscute, paradoxale, stimulative. Este laboratorul în care, prin imaginaţie, explorăm lumi necunoscute nouă, lumi posibile, lumi revelatoare”, a declarat dramaturgul și criticul de arte ale spectacolului Mihaela Michailov, potrivit comunicatului.

Cea de XXXII-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru are loc în perioada 5 – 13 noiembrie, reunind o selecţie coordonată sub tema “Graniţe fragile. Istorii fluide”. Anul acesta, în premieră, Festivalul Naţional de Teatru găzduieşte un amplu modul educaţional, structurat pe două paliere: spectacole şi ateliere dedicate publicului tânăr.

Teatrul pentru Copii şi Tineret “Gong” Sibiu este o instituţie publică de spectacole ce îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea Consiliului Local Sibiu şi a Primăriei Municipiului Sibiu.

Iniţiat de Asociaţia Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS), proiectul “Teatru contemporan în săli de clasă” este dezvoltat în colaborare cu Goethe-Institut Bucureşti şi agenţia Henschel din Berlin. Proiect cultural cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Noul Regulament de funcționare a CNATDCU, forul responsabil cu atestarea titlurilor universitare, a fost adoptat / Consiliul, devenit „comisie” cu autoritate diluată în cazul doctoratelor, proclamă „toleranță zero” față de plagiat / Numărul membrilor crește la 43

Prevederile din noua Lege a Învățământului Superior, adoptată anul trecut, ce diluează atribuțiile pe care le are în cazul doctoratelor CNATDCU, forul responsabil cu atestarea titlurilor universitare, devin aplicabile prin…
Vezi articolul
Camelia Gavrilă

Fostul deputat PSD Camelia Gavrilă, numită director la Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași. Primarul Chirică: „Este un imens pas înapoi şi este păcat că unul dintre cele mai îndrăgite Colegii din ţară să intre în circuitul nefiresc al sinecurilor politice”

Fostul deputat PSD Camelia Gavrilă a fost numită, vineri, de către șefa Inspectoratului Școlar Județean Iași, director al Colegiului Național „Costache Negruzzi”. Numirea acesteia este una controversată și a fost…
Vezi articolul

BREAKING Școala va decide dacă dorește și dacă are condiții pentru ca profesorii să facă testarea în școală, dacă nu testele vor fi administrate la domiciliu sub supravegherea părinților. Rezultatul testului va fi trimis în scris sau prin e-mail dirigintelui, anunță ministrul Educației

„Testele vor putea fi administrate la domiciliu, de către părinți sau sub supravegherea părinților sau a reprezentanților legali, sau în școală. Atunci când există dorința colegilor – cadre didactice –…
Vezi articolul