Guvernul vrea să folosească instrumentul pilotării pentru a vedea dacă funcționează autonomia școlilor și să le lase sub umbrela unui program-pilot să angajeze cadrele didactice de care au nevoie. Aceasta este una dintre mpsurile prevăzute la capitolul „profesionalizarea și susținerea carierei didactice” din programul de guvernare PSD-PNL-UDMR obținut și publicat de G4Media.ro. Documentul va fi depus la Parlament în cursul acestei zile pentru ca Guvernul Ciolacu 2 să ceară votul de încredere al legislativului.
„Inițierea unor programe pilot privind descentralizarea recrutării resurselor umane, având ca obiectiv creșterea autonomiei școlilor”, este prevederea din program care nu are un anumit termen, dar care deschide oficial discuția despre recrutarea resursei umane de către școală, lucru refuzat de toate conducerile Ministerului Educației din ultimii cel puțin 10 ani.
În prezent, școlile private sunt singurele care pot face ce angajari vor în privința cadrelor didactice.
Pe 11 decembrie 2024, Edupedu.ro scria despre mesajele transmise membrilor de cptre sindicatul din Hunedoara: organizația menționa ca eventuale provocări ale profesorilor pe care o viitoare configurație politică ajunsă la guvernare le poate iniția: „transformarea” titularizării și angajarea profesorilor la nivel de școală.
Ce înseamnă pilotarea angajării la nivelul școlilor a cadrelor didactice
Pilotarea, de regulă, înseamnă experimentarea unui set de noi reguli de angajare într-un număr limitat de unități de învățământ, pentru a testa modul în care descentralizarea procesului de recrutare și selecție poate influența calitatea educației și eficiența angajărilor.
În mandatele ultimilor 6 miniștrii ai Educației, cel puțin, nicio măsură pilotată nu a fost analizată, cercetată și explicată apoi cu efecte și ajustări, scalată la nivel național.
Despre Titularizare
Modalitatea prin care Ministerul Educației îi angajează în școli pe cei care devin profesori (titularizarea) a fost criticată dur de specialiștii OCDE, instituție cunoscută la nivel mondial pentru organizarea testărilor PISA. Cele două rapoarte despre sistemul de educație din România au fost realizate de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) în 2017, respectiv 2024 la solicitarea Guvernului României. Ambele rapoarte oficiale au recomandat desființarea examenului de titularizare din România, care în forma actuală le permite profesorilor să predea chiar dacă nu obțin nota de trecere, adică 7.
Atât în 2017, cât și în 2024, România a fost sfătuită să renunțe la acest examen sau să îl completeze cu metode de evaluare mai eficiente, cum ar fi recertificarea.
Titularizarea este concursul organizat de inspectoratele școlare județene, respectând regulile și cu subiectele de examen concepute de Ministerul Educației – prin care inspectoratele angajează profesorii care predau în școlile din România. În 2024, statul român, prin inspectoratele școlare județene, a scos la concursul de angajare destinat profesorilor și intitulat „titularizare” aproape 75.000 de posturi. Dintre ele, 8.900 de posturi sunt titularizabile (sunt libere cel puțin 4 ani), adică pe acest număr de posturi profesorii se pot angaja pe perioadă nedeterminată, restul fiind libere doar pentru o perioadă de la 1 la 3 ani. La concursul de angajare pe aceste 75.000 de posturi, dintre care 8.900 libere pe perioadă nedeterminată, s-au prezentat 31.237 de profesori.
Pentru a obţine statutul de titular (deci pentru a se putea angaja pe perioadă nedeterminată), candidații trebuie să obţină minimum nota 7 (şapte) la examenul de titularizare. Pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5 (cinci) la proba scrisă (la examenul de titularizare). 41,9% dintre candidații care s-au prezentat și nu s-au retras din examenul de titularizare au obținut note peste 7 (sursa și detalii).
Prin organizarea titularizării de către Inspectoratele Școlare Județene (ISJ-uri), repartizarea profesorilor la o anumită școală se face de către inspectorat și contractul de angajare al profesorilor la inspectorat. Așadar, școlile din România nu își pot face propria politică de resurse umane: directorii de școli de stat nu pot angaja profesorii pe care ei și părinții îi doresc și nici nu pot da afară din sistemul de învățământ profesorii ineficienți, decât în situații extrem de limitate.
În luna septembrie, Lucian Ciolan, prorector al Universității din București, a declarat la Euronews.ro că „problema cu titularizarea e că la noi, atunci când se scot aceste posturi, ești titular în sistemul de învățământ. Deci, nu școala scoate postul, ci sistemul”. Acesta a mai spus că „trebuie să terminăm ușor-ușor cu treaba asta, cu centralismele astea gratuite, care s-a dovedit în timp că sunt neproductive”.
Profesoara Silvia Mușătoiu a declarat, la Euronews Romania, că titularizarea ar trebui să fie eliminată din sistemul de învățământ sau, cel puțin, reconfirmată periodic:
„Eu sunt de părere că titularizarea trebuie să dispară din învățământ sau – să o spunem mai frumos, pentru că sindicatele îmi vor sări în cap – titularizarea trebuie reconfirmată la 4 ani, 5 ani. Exact asta vreau să spun (n.r.: că profesorii uită meserie, pentru că nu îi mai verifică nimeni).
Verificările sunt sumare, uneori formale, nu cred că există o verificare riguroasă, în urma căreia un profesor să fie declarat inapt. Cred că ar trebui să existe o verificare un pic mai serioasă. Se poate forma în continuare un profesor. Sistemul îl ține acolo, pentru că un titular foarte greu iese din învățământul românesc, adică trebuie să facă ceva foarte grav ca să poți să-l dai afară”, a afirmat Silvia Mușătoiu, conform euronews.ro.
Amintim că sindicatele din educație susțin titularizarea în forma actuală, invocând stabilitatea postului și siguranța oferită cadrelor didactice în fața unor eventuale abuzuri sau decizii ale conducerii unităților de învățământ.
Foto: © Wavebreakmedia Ltd | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
„
34 comments
Profesorii sunt verificați periodic chiar daca sunt titulari de către directori, inspectori, comisii etc. Sunt obligați să urmeze diferite cursuri de profesionalizare des. Angajarea direct de către școală deschide calea multor nedreptati sau alegerea profesorilor pe baza relațiilor. Titularizarea pe sistem este mult mai corecta, se bazează mai mult pe merit. infIngerinta politicului exista la nivele multiple în învățământ și generează multiple probleme de sistem.
Despre ce vorbim!?Angajări dirijate ilicit…
Când a obținut titularizarea această doamnă? Eu m-am titularizat în 2007 după susținere examenului de titularizare la nivel națională de mai multe ori. De atunci am fost verificat prin inspecții de mi sa urâtă. Înseamă ce la dumnea ei în școală nu vin inspecții periodice.
Curicullum național a fost modificat de câteva ori. Vrei nu vrei trebuie să te pregătești să fii la curent. Această doamnă înseamnă că nu poate să ocupe postul care îl dorește. A mai fost o perioadă cu titularizare la nivelul inspectoratelor unde a făcut fiecare ce a vrut la nivel de inspectorate.
Acest examen este corect încă. Problema este ca tineri nu se îngrămădesc să între în învățământ.
adica toti profesorii angajati pe perioada determinata, mai rau ca muncitorii necalificati… covrigari ajunsi ciocoi … Jos guvernul de incapabili
NU!CATEGORIC NU!
SE VOR FACE ANGAJARI DOAR PRIN RELATII,DESPRE COMPETENȚA NU SE VA DISCUTA……….
Sindicatele ce fac? A, da, colectează bani din salariile profesorilor și sunt de acord cu tot ce se întâmplă.
Dacă trece nenorocirea asta de propunere, toți incompetenții vor intra în sistem, totul e să cotizeze unde trebuie sau să fie cunoștința/ ruda cuiva bine plasat. Singurii care vor avea de suferit sunt elevii, pentru că nu vor mai avea specialiști la clasă.
Adica cine vrea sa se angajeze va trebui să scoată din buzunar mii de euro sa dea șpaga la directiune scolii, exact cum se fac angajarile din spitale de zeci de ani.
Ca sa nu mai spunem ca ar fi singurul domeniu cu “reconfirmarea” titularizarii. Oare de ce nu se aplica si medicilor, angajatilor din primării etc.?
“iohanis” are încă o catedră rezervată deși nu se va mai întoarce vreodată la catedră!
Despre ce vorbiți degeaba!
Vai de copiii și nepoții noștri!
liber la mizerii….asta se va întâmpla …atunci sa vezi pile și telefoane….chiar așa vrem sa anulam concursuri naționale și oameni titularizati prin concurs?! rușine….
Opriți dezastrul.
Tinerii profesori debutanți și cei care ar dori să se transfere nu mai trebuie sa treacă prin umilințele prin care am trecut noi când s-a mai experimentat această oportunitate pentru ,, politruci, băgători de seamă, necalificați, semidocți cu diplome suspecte ” care au fost promovați in locurile vacante încât rămâneau libere doar câteva posturi și acelea aflate la zeci de km distanță de zonele urbane.
Ajunge cu umilința!
Opriți batjocura!
Încetați cu aceste practici nemernice!
Corect! Dacă societatea aceasta nu ar fi condusă de găștile politice ai putea crede în,,bunele intenții,, ale celor care propun desființarea titularizarii.
Directorii corupți,adica majoritatea ,vor face absolut ce vor dori ei.
Isi vor angaja protejații,vor persecuta in continuare profesorii seriosi si competenti ,dar care nu le platesc ,,taxa de protecție “,vor pretinde si obtine note mari pentru ,,copiii nostri”,adica pilele lor,ivor administra fondurile fraudulos ,iar peste tot acest turn Babel va trona ISJ ul.
De ce nu -si fac ei scoli particulare ,fara subvenții de la stat?
Ferească Sfântul! Mai mult de jumătate dintre directori sunt numiți politic ,unii au picat examenul de 3 ori și totuși au fost numiți politic.Majoritatea au gradații de merit , își iau ore la plata cu ora și nu le fac. Atâta timp cât directorul este și el un profesor angajat la stat ca și colegii lui , nu are niciun drept să hotărască el pe cine angajează în școală. Să – și facă școală privată pe banii lui și atunci poate să hotărască ce pile își angajează și dacă profesorii din școala lui vor fi : soția, fiii, nepoții, finii, amantele,etc.
Eu sunt hotarat sa-mi dau demisia daca aceasta farsa se concretizeaza. Vorbind cu alti colegi de-ai mei, am constatat acelasi lucru: nu vor sa ramana. Au muncit mult, au grade inca de amortizat, au rate, vor credite, vor stabilitate, au dau o viata examene ca sa se linisteasca odata si sa-si faca meseria. Nu vom sta aplecati si cu mana intinsa la directori numiti politic.
Este cel mai rău lucru ,care se poate întâmpla în învățământ! De exemplu :un profesor care are rezultate la olimpiade și concursuri cu elevii ,dar nu este agreat de către director ,cu această lege sau pilotare , va fi dat afară .,,Felicitări guvernaților ,, loviți iar în învățământ!
Ca o completare, daca nu le convine nota 5, sa interzica predarea la nota sub 7 la titularizare, dar este jalnic avand in vedere ce “culti” avem in Parlament si drept prim-ministru…domnul covrigar care nu-si gaseste diploma de bac…
Vai, sunteti foarte inteligenti! Se va promova la maximum coruptia si in sistemul de invatamant. Am trait-o pe propria-mi piele cand am vrut sa ma mut acasa prin pretransfer, iar nenorocita de inspectoare numita de PNL mi-a amenintat cateva cunostinte din orasul meu din sistem ca daca voi indrazni sa fac contestatie la punctajul meu scazut pe nedrept cu 20 de puncte de prietenele ei din comisia care mi-a evaluat dosarul (dosarul a fost plasat strategic in mana acelor 2 persoane din comisie care erau mana dreapta a inspectoarei si din acelasi partid), le va arde rau prin diverse mijloace si pe mine la fel daca voi reusi sa ma mut prin pretransfer. Uite asa am ramas unde am fost la inceput, in chirie, si cu salariul “minunat” din invatamant, departe de familie, pentru ca doamna inspector PNL corupta era sustinuta si de un minister tot din PNL si de un sot la fel de corupt cu legaturi in sistem…Deci, abia astept sa plec din sistem daca se aplica lucrul acesta. Deja la mine la unitate directoarea si-a angajat 3 rude pe diferite posturi ca nu a fost incorsetata de titularizare si a putut pune si necalificate, dar fara titularizare…inseamna ca tot salariul meu se transforma in plase carate in portbagajul directorului. Sa nu uitam ca multi sunt fara concurs si, deci, numiți de inspectorat care e pus si acela politic, iar domnul Ciolan mananca mult c*cat ca de obicei si habar nu are din bula lui de la universitate ce se intampla aici in preuniversitar. Domnul Ciolan sa se rezume la invatamantul universitar unde a activat mereu si nu la cel preuniversitar unde nu are o zi de predare…sa ne spuna si noua cum a obtinut functia pe care o are ca nu e un simplu profesor universitar din moment ce minunatele lui studii de cercetare se bazeaza pe “eu cred”…
Pai chiar dacă sunt angajații inspectoratelor….tot directorul decide dacă te primește sau nu în școală respectiva,deci tot la mana directorului ești și acum și îți impune condițiile pe care le dorește!
Si uite asa directorii vor angaja pe cine vor ei, favoritisme si nepotisme!
Prof.dau titularizare,definitivat,gradul 2 care tine 3 ani,cu inspectii si examen scris si oral.Gradul 1,cu inspectii,validare lucrare la nivel universitar,lucrare experimentala in fata comisiei universitare.Cei care scriu articolele astea,nu stiu?
mai sa fie… ii doare atat de tare, incat sunt dispusi sa faca din orice marsavie lege… dar daca le sarim in cap, oare ce li se va intampla?
Oare cineva se gândește că se va încuraja corupția? La un moment dat, aveam un director corupt și “prost”. La o disciplină oarecare a venit o domnișoară care se titularizase cu nota 10, era deșteaptă și bună profesoară însă dir îi făcea zile fripte deorece “luase postul prietenei”, prietenă care avusese la examenul de titularizare o notă de 3 și care era o catastrofă la clasă, amantă de profesie. Acesta este doar un exemplu, am văzut în timp multe asemenea exemple și titularizări la nivelul școlii. Să nu uităm că oamenii sunt subiectivi. Cum să renunți la un sistem obiectiv de examene?
Cumva medicii și avocații sunt reconfirmați odată la 5ani? Să se anuleze titularizarea cu art 253 !
Perfect! Să înceapă cumetriile. Învățământul rămăsese singurul domeniu unde angajările, ca titular, se făceau pe merit, prin concurs. A mai fost acum 10-15 ani angajări la nivel de școală cu examen în școală și s-a angajat cine trebuia, examenul fiind înaintea titularizării. Și
o întrebare medicii, angajații din administrație, armată și alte instituții, vor fi și ei testați și reconfirmați în funcții din 4 în 4 ani? Sau în învăţământ suntem mai proști și trebuie să ne testați?
Nota de trecere e 5,nu 7.Cu 5 acum 10-15 ani aveți și profesori titulari în sistem.
Am dat titularizarea acum20 de ani. Peste 7 trebuia sa fie. Ce 5 debitezi acolo? De cel putin 20 e peste 7. Peste 5 suplinitorii calificati.
Da, va fi un dezastru total…lovitura de gratie a învățământului românesc. În anii 1999 și 2000 a fost asa ceva la așa-zisele zisele școli bune. Candidați care obțineau la concursurile de titularizare organizate de inspectoratele școlare, nota 3, obțineau a doua zi, la concursurile organizate de școlile respective, nota 9…așa de bine a mers traba, încât reclamațiile curgeau fluviu, încât ministerul a anulat angajarea profesorilor de către scoli. Dacă se va face asta, primii profesori angajați, vor fi cei care obțin note sub 3 la titularizare actuale, și vor fi pilele primarilor, politicienilor locali etc. Din acest motiv, doresc ei ” descentralizarea ” pentru a-si angaja odraslele extrem de incompetente… Se uită că mentalitatea colectivă românească nu este cea occidentală, ci cea de tip fanariot: corupție, nepotisme, trafic de Influență etc…
Acum să vezi șmecherii… Probabil că profesorii cu rezultate foarte bune la examenele naționale vor fi scoși pe tușă lăsând loc altora pe care directorul îi consideră “mai potriviți”…
Schema asta a mai avut loc o dată, prin 2012, cu ”școlile reprezentative”, și toți șmecherii și-au plasat pilele în școlile căutate de prin reședințe de județ.
Hai s-o mai facem o dată, că doar a mers bine atunci, nu?
Vai de voi.
poate când directorii nu vor fi aserviți politic și când inspectorii nu vor fi numiți și vor da concurs sau …când s o desființa isj urile….altfel,e doar în încurajarea pilelor pe fata
De acord, dar dupa o “curatenie” generala in tot sistemul de invatamant. Cine are curajul s-o faca? Ministrul propus? Nu cred…
Abilitarile si doctoratele au trecut la universitati. Rezultatele? Se vor vedea in curand… foarte multi conducatori de doctorat si multi, foarte multi doctori de carton.
Directorii vor face angajări numai pe pile și relații și va fi un dezastru. Ei fac mofturi și acum cînd vin cu repartiție și se poarta urit dar sa fii la mana lor va fi tragic pt învățământ. Se știe, nu ai relații nu te angajezi la stat.
Oare de ce mulți tineri se titularizează în școli private și după un an se lămuresc
și pleacă prin transfer în orice școală publică, acceptând chiar și câte 3-4 școli doar să plece de la “patronii” școlilor care îi țin în ședințe fără rost și îi obliga la compromisuri (note mari etc). Tot așa se va întâmpla și prin titularizarea de către școli. În multe cazuri, există directori numiți politic sau pe criterii de “găști” și aceștia au propriile legi. În acest caz, mulți profesori buni vor părăsi sistemul. Am plecat dintr-o școală în care directorul făcea legea și reușea angajarea unor suplinitori “prieteni” care nu aveau nici cele mai elementare competențe de profesori.
Să vină pilele și relații! De parcă nu au făcut toate relele pe care le puteau face cu legea în mână: condiții specifice la pretransfer, titularizare cu 253 numai pe pile, acum transformată în “viabilitatea postului” o altă gargară pentru pilele și relațiile directorilor, membrilor de partid și isj-urilor. Învățământul era singurul cu o procedura de angajare total transparentă, nu era perfectă, dar perfectibilă. Dezastru! Dacă așa ceva intra în in vigoare, va fi un dezastru total, noi, cei angajați prin muncă, cu examene date an de an, vom fi la mâna unor nulități numite politic.