Plângere penală împotriva lui Sorin Cîmpeanu pentru întârzierea cu o zi a metodologiei decontării transportului elevilor. Cîmpeanu: Îmi asum și îmi cer scuze acelor elevi care, neștiind că sunt în vacanță, au dorit să meargă la școală și nu au putut să deconteze naveta

2.243 de vizualizări
Foto: gov.ro
Asociația Elevilor din Constanța a depus o plângere penală, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și la Administrația Prezidențială, împotriva ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru abuz în serviciu, pentru nepublicarea normelor de aplicare pentru OUG 50/2021. Metodologia trebuia publicată ieri, însă ministerul a întârziat cu o zi, ministrul Cîmpeanu spunând în această dimineață la nu mai puțin de 5 televiziuni că metodologia va fi publicată astăzi. „În vacanță, pe vremea mea elevii nu mergeau la școală, deci nu făceau naveta la școală, deci îmi rămâne să-mi cer scuze și acelor elevi care, neștiind că sunt în vacanță, au dorit să meargă la școală și nu au putut să deconteze naveta pentru a merge la școală din cauza acestei întârzieri”, a spus Cîmpeanu la Digi24, unde a avut prima intervenție prin telefon pe acest subiect, marți dimineață.

Mai jos, intervenția completă:

Cîmpeanu: În primul rând, elevii au dreptate, metodologia trebuia publicată ieri, va fi publicată abia astăzi după consultarea la nivelul comitetului pentru dialog social. Există o zi de întârziere pentru care îmi cer scuze. În al doilea rând, elevii sunt în vacanță. În vacanță, pe vremea mea elevii nu mergeau la școală, deci nu făceau naveta la școală, deci îmi rămâne să-mi cer scuze și acelor elevi care neștiind că sunt în vacanță, au dorit să meargă la școală și nu au putut să deconteze naveta pentru a merge la școală din cauza acestei întârzieri. Al treilea lucru, dreptul de a demola este un drept important, îl susțin.

Aș ruga, însă, elevii ca după ce termină de demolat ce și-au propus să demoleze, dacă vor să vină alături de Ministerul Educației și să facem și ceva construcție în Educație. Sigur, asta dacă nu cumva au prea multe teme de vacanță, pentru că am înțeles, din păcate, în vacanță elevii primesc și teme și vedem ce vedem. Pe scurt, elevii au dreptate, există o zi de întârziere pe care eu mi-o asum. Metodologia va fi publicată astăzi în loc să fie publicată ieri după ce vom avea consultări în comitetul de dialog social inclusiv cu Consiliul Național al Elevilor și alte asociații de elevi care au dreptul să fie consultate.

Moderator: Deci din toamnă nu vor fi probleme odată ce elevii revin la școală și vor avea nevoie de decontarea transportului?

Cîmpeanu: Categoric nu. A fost această zi de întârziere pe care mi-o asum, pentru care îmi cer scuze, dar care nu produce efecte, deoarece elevii sunt în vacanță, iar în vacanță nu fac naveta, deci nu au ce deconta.

Moderator: De ce s-a întâmplat asta domnule ministru? Legal sunt 30 de zile la dispoziție.

Cîmpeanu: Legal sunt 30 de zile, am spus de la bun început că au dreptate, trebuia publicată metodologia în termen de 30 de zile. Având în vedere toate activitățile care s-au precipitat în ultimele zile, s-a produs această întârziere regretabilă pe care mi-o asum.

Metodologia reglementează, însă, doar transportul județean, cel local rămâne o problemă fiindcă multe primării nu au banii de decont în bugetul local, a atras atenția Cîmpeanu la Antena 3.

„Naveta va fi decontată din 13 septembrie, când începe școala. Cât privește gratuitatea totală a transportului, nu pot din poziția de ministru să garantez pentru întreg Parlamentul României, o să garantez că susțin. Din această bâlbâială legislativă care este legea 226, nu se știe cine va deconta transportul local. Naveta va fi decontată de Ministerul Educației, asta este clar, dar transportul local pendulează între a fi decontat de la bugetul de stat și a fi decontat de autoritățile locale.”

Întrebat dacă se rezolvă situația la rectificarea bugetară, Cîmpeanu a răspuns că la asta se lucrează acum. „A fost unul din motivele pentru care am înregistrat această întârziere regretabilă pe care mi-am asumat-o”, a răspuns Cîmpeanu.

Foto: gov.ro


3 comentarii
  1. Dar pentru neplata concediilor profesorilor, neplata evaluărilor naționale, neplata orelor remediate pe când plângere penală? Elevii sunt mai curajoși decât profesorii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Educației: Elevii din clasele primare și gimnaziu, care au ”abateri de la program”, vor sta mai mult la școală din semestrul 2

Elevii din învățământul primar și gimnazial care au ”rămâneri în urmă de la nivelul clasei”, vor face ore suplimentare, în școală. Declarația a fost făcută miercuri, 2 ianuarie, la Antena 3 de…
Vezi articolul