Planuri-cadru 2025, profil pedagogic, educație timpurie. În disciplinele de specialitate, didactica predării coboară în clasa a X-a, iar pentru elevi reprezintă un avantaj, spune Carmen Tică, directoarea Colegiului Național Pedagogic „Elena Cuza” / Exemplu de orar realizat de elevi

9.179 de vizualizări
Carmen Tică / Foto: captură MEC/ Facebook.com/ Euronews România
Directoarea Colegiului Național Pedagogic „Elena Cuza” din București, Carmen Tică, spune că le-a prezentat elevilor de clasa a XII-a propunerile din noile planuri cadru iar aceștia au spus că răspund nevoilor lor de formare, în special pe curriculum de specialitate pe specializarea educator – puericultor. „Pentru elevi reprezintă un avantaj faptul că didactica predării se mută mai devreme, la clasa a X-a, în loc de a XI-a, când deja încep să facă practică. Își doresc să existe feedback”, spune directoarea Colegiului.

Directoarea Colegiului Național Pedagogic „Elena Cuza” din București, Carmen Tică, spune că le-a arătat elevilor de clasa a XII-a propunerile Ministerului Educației privind noile planuri cadru de liceu, pe specializarea educator puericultor, iar aceștia au spus că planurile „răspund nevoilor lor de formare, în special pe curriculum de specialitate pe formarea specializării educator – puericultor”. În noile planuri cadru apar la curriculum de specialitate discipline noi: pedagogie digitală, educație media, sau intervenții timpurii pentru educația copiilor cu CES. Toate disciplinele le găsiți mai jos în articol.

„Elevii de clasa a XII-a din Colegiul Național Pedagogic Elena Cuza din București au constatat că acel curriculum de specialitate răspunde nevoilor lor de formare și chiar și-au dorit ca acea specializare separată pentru antepreșcolari și preșcolari, deci pentru educația timpurie și pentru învățământ primar să fi fost și o opțiune pentru ei”, spune directoarea.

Carmen Tică a mai precizat că elevii își doresc să primească feedback după orele de practică și apreciază faptul că didactica pedagogică se va face mai devreme, din clasa a X-a, și nu a XI-a, cum se întâmplă în prezent și că vor fi câte 5 ore de practică la clasele XI-XII.

Orar propus de elevii de clasa a XII-a – trunchiul comun e albastru, curriculum de specialitate, portocaliu și disciplinele pe care le au la alegere din acel CDEOȘ, cu verde.

Foto: Orar propus de elevii de la Colegiul Național Elena Cuza din București pentru specializarea pedagogie educație timpurie
Discursul integral al directoarei Colegiului Național Pedagogic, „Elena Cuza” din București, despre planurile cadru

„Mă numesc Carmen Tică sunt directorul Colegiului Național Elena Cuza, care specializează elevii, școlarizează elevi la filiera vocațională, specializările acum educator puericultor și învățător educatoare. (…) Mă voi referi strict la specializare nouă: pedagogie, educație timpurie și pedagogie învățământ primar

Aș porni puțin altfel. Vin aici în fața dumneavoastră, în calitate de director. Dar mesajul meu este mesajul elevilor. Mesajul profesorilor care, din păcate, s-a focusat pe număr de ore, pe discipline unde există, unde nu există, fiecare disciplină are un punct de vedere și aceste puncte de vedere ajung la minister. Eu efectiv m-am dus în clasă la copii care sunt acum în clasa a XII-a și le-am arătat ce se va întâmpla.

Să știți că au întâmpinat cu extrem de mult entuziasm acest lucru, cu câteva lucruri foarte clar punctate și am putea să ne uităm cum au gândit un orar l-au colorat, astfel încât să fie trunchiul comun cu albastru, curriculum de specialitate cu portocaliu și disciplinele pe care le au la alegere din acel CDEOȘ, cu verde. Au constatat că acel curriculum de specialitate răspunde nevoilor lor de formare și chiar și-au dorit ca acea specializare separată pentru antepreșcolari și preșcolari, deci pentru educația timpurie și pentru învățământ primar să fi fost și o opțiune pentru ei. De asemenea, au constatat un lucru: disciplinele de specialitate didactici ale predării disciplinelor coboară în clasa a X-a. Pentru ei reprezintă un avantaj. De regulă mergeau în clasa a XI-a și abia atunci începea când deja ei predau, începea și predarea acestor didactici. Coborând în clasa a X-a vor avea timp să pregătească acest lucru.

În clasele a IX-a și a X-a Ministerul propune 3 ore de practică pedagogică, la educația timpurie. La clasele a XI-a și a XII-a, 5 ore și lucrul acesta este o dorință și a lor de a exista acea oră de feedback, adică am desfășurat practica pedagogică, am predat, dar împreună cu profesorul de pedagogie trebuie să am un feedback, să știu cum am făcut. De regulă intrau la alte ore și nu exista această înțelegere, o finalitate a lucrurilor. De asemenea au văzut foarte multe discipline noi, discipline pe care le-au văzut și în oferta de la studii de licență: ȘTIAM. Vrem să ne jucăm și noi cu roboții. În învățământul primar avem laboratoarele smart. De asemenea, există o serie de discipline noi management-ul emoțiilor, sunt multe CDEOȘ-uri pe care noi deja le folosim. Sunt cele din proiectul PROF.

Că e vorba de educație digitală, că e vorba de strategii metacognitive, ele devin acum oficial și (n. red elevii) au capacitatea aceasta și maturitatea de a alege conform profilului lor. Deci un orar rezultat din consultarea copiilor mi-a dat foarte mare încredere că vom putea și noi, profesorii, să depășim această discuție legată de numărul de ore și practic, pentru că noi nu specializăm doar la filiera aceasta vocațională, am regăsit foarte multe lucruri pe care noi le facem neoficial, nu sunt în CDEOȘ. Noi avem club de robotică, avem club de lectură, avem o stație de radio, avem Booktrailer, copiii lucrează și fac filme pornind de la cărți. Toate acestea vor căpăta o formă oficială. Va exista un profesor care acum va fi plătit pentru activitatea pe care o desfășoară, iar copiii care se organizau singuri și erau doar îndrumați, iată că vor căpăta acest CDEOS care este a lor”.

Ce prevăd noile planuri cadru propuse de Ministerul Educației și Cercetării pentru specializarea pedagogie Educație timpurie

La profilul pedagogic, specializarea Educație Timpurie, Ministerul Educației propune câte trei ore de practică în curriculum de specialitate pentru clasele IX-X, la fel cum este și în prezent și câte 5 ore pentru clasele XI-XII.

La curriculum la decizia elevului, CDEOȘ, minimum de ore este 3 pe săptămână și maximum 5. Dar fiecare școală poate decide să suplimenteze în limita orelor rămase, se menționează în proiect.

Distribuția orelor în curriculum de specialitate

  • Comunicare în limba română
  • Didactica activităților de comunicare
  • Didactica activităților de matematică și științe
  • Științe ale naturii
  • ȘTIAM în educația timpurie
  • Sănătate, nutriție, motricitate la copilul mic
  • Pedagogie
  • Psihologie
  • Psihopedagogia jocului și elemente de educație în aer liber
  • Practică pedagogică
  • Didactica activităților din domeniul Om și societate
  • Managementul emoțiilor
  • Drepturile copilului. – Educație incluzivă
  • Intervenții timpurii pentru educația copiilor cu CES
  • Pedagogie digitală și educație media
  • Didactica activităților artistice
  • Didactica activităților psihomotrice
Planurile actuale pentru specializarea Educator / Învățător
Informații de context

În prezent, elevii care termină liceul pedagogic pot urma specializarea educator-puericultor și/sau educator-învățător. Din anul școlar 2025-2026, toate liceele pedagogice vor avea cel puțin o clasă a IX-a cu specializarea de educator-puericultor.

Pe noile planuri cadru specializările vor fi distincte: educație timpurie și învățământ primar.

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică, vineri, 31 ianuarie, noile planuri-cadru pentru liceu. Aceste planuri-cadru vor fi aplicate în forma care va rezulta după dezbatere, conform declarațiilor conducerii Ministerului Educației și Cercetării, din anul școlar 2026-2027. Dacă va fi așa, elevii care sunt acum clasa a VII-a vor fi primii care vor avea orarul făcut pe baza acestor noi planuri-cadru. Aceștia vor fi cei care, atunci când vor ajunge la finalul clasei a XII-a, vor susține primul Bacalaureat modificat pe baza actualei legi a educației.

În prezent, sunt în vigoare planurile-cadru din 2004 și 2009, în funcție de filieră. Reforma curriculară trebuia să fie făcută încă din 2020 pentru tinerii care între timp au terminat liceul în 2024. Reforma a fost însă oprită succesiv de politicieni, sub diverse pretexte, cel mai recent la finalul anului trecut, cu 4 rânduri de alegeri.

Vezi disciplinele pe care ar putea să le studieze elevii care vor să devină învățători, educatori, pedagogi și mediatori școlari, potrivit propunerilor Ministerului Educației

Repere ale revizuirii planurilor-cadru pentru licee pedagogice


1 comment
  1. Grupurile de lucru de la vocațional, pedagogie, au scos ore la anumite discipline, dar au uitat sa introducă pedagogia ca materie obligatorie la bacalaureat. De ce sa aibă răspunderea unui examen? Cum va explicați ca acești elevi,care termina pe profilul pedagogie, dau examenul de bacalaureat la logica, geografie, istorie etc, și nu la pedagogie?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Hotărârile pentru funcționarea Ministerului Educației și a Ministerului Cercetării și Digitalizării au apărut în Monitorul Oficial, după trei luni de la înființare / “România educată”, direcție nouă în ministerul lui Sorin Cîmpeanu, care păstrează și UEFISCDI

Baza legală de funcționare a Ministerului Educației și a Ministerului Cercetării, Inovației și Digitalizării (MCID) a fost adoptată de guvern luni seară, iar după încă 3 zile a fost publicată,…
Vezi articolul

UPDATE Premierul Ciolacu anunță „cea mai mare investiție” în cercetare – investiții de 1,6 miliarde lei în 20 de centre de excelență / Este vorba despre un proiect anunțat inițial de Ministerul Cercetării în august 2023 / Agenda ședinței de guvern a inclus și un memorandum privind participarea României la un consorțiu european

„Lansăm azi cea mai mare investiție făcută vreodată în cercetarea românească. 1,6 miliarde de lei în 20 de centre de excelență în domenii de cercetare de vârf”, a spus miercuri…
Vezi articolul

Condițiile de școală din Ucraina, unde profesorii încearcă să ajute copiii să învețe, în pofida războiului / “Un elev a desenat o casă și apoi a spus: oh, cred că eu nu mai am casă, pentru că au bombardat-o”

Câteva milioane de elevi din Ucraina au reluat, într-o formă sau alta, învățarea încă de la începutul acestei luni, în pofida războiului care macină țara, potrivit The Guardian, care face…
Vezi articolul