Polonia investește peste 200 de milioane de euro într-un program multianual de încurajare a lecturii. Sprijin considerabil pentru biblioteci, în special pentru cele școlare

654 de vizualizări
Foto: Wavebreakmedia Ltd | Dreamstime.com
Peste 200 milioane de euro vor fi alocați, în Polonia, într-un program de patru ani destinat promovării obiceiurilor de lectură la nivel național. Banii – cea mai mare alocare de acest fel, potrivit autorităților poloneze – vor fi cheltuiți în bună măsură pe resursele bibliotecilor, cele școlare având un rol central, potrivit unei informări făcute de autoritățile poloneze prin platforma Eurydice a Comisiei Europene.

Proiectul, intitulat Programul Național de Dezvoltare a Lecturii (NPRCz) 2.0 pentru 2021-2025, include între altele:

  • o subvenție pentru activarea comunităților noi și / sau locale;
  • o campanie națională de promovare a obiectivelor programului;
  • conectarea a aproximativ 500 de biblioteci la o platformă națională;
  • noi conținuturi disponibile prin Biblioteca Națională;
  • acțiuni pentru o mai bună înțelegere a nevoilor cititorilor și așteptărilor bibliotecarului și îmbunătățirea competențelor acestuia.

NPRCz 2.0 este o extensie a programului anterior, implementat în perioada 2016-2020 și este cea mai mare și una dintre cele mai importante – în ceea ce privește amploarea, impactul căutat și bugetul – dintre programele naționale multianuale.

Potrivit prezentării Eurydice, programul NPRCz 2.0 își propune să creeze condiții pentru dezvoltarea și creșterea cititorilor în Polonia prin modelarea și promovarea atitudinilor pro-lectură și consolidarea rolului publicului, precum și bibliotecile pedagogice și școlare (ca centre locale ale vieții sociale) care constituie un centru de acces la cultură și cunoaștere.

Cu un buget total de 1,08 miliarde zloți, programul este finanțat în proporție de 59% din fonduri publice – reprezentând o creștere de aproape 40% a subvențiilor de stat în raport cu programul anterior. Restul de 41% provin din investiții private.

NPRCz 2.0 include patru domenii prioritare de sprijin:

  • Prioritatea 1 – Îmbunătățirea ofertei de biblioteci publice
  • Prioritatea 2 – Investiții în infrastructura bibliotecilor publice
  • Prioritatea 3 – Achiziționarea de noi publicații pentru bibliotecile preșcolare, școlare și pedagogice
  • Prioritatea 4 – Program de subvenționare pentru biblioteci, promovarea lecturii.

Ministerul Culturii, Patrimoniului Național și Sportului este responsabil de coordonarea priorităților 1, 2 și 4, implementate de instituțiile sale subordonate: Biblioteca Națională (Prioritatea 1), Institutul Cărții (Prioritatea 2) și Centrul Național al Culturii (Prioritatea 4) , acționând în același timp cu Unitatea de Evaluare și Monitorizare a Programului. Coordonarea lucrărilor cu privire la Prioritatea 3 se încadrează în competențele Ministerului Educației și Științei.

Impactul estimat este că, rezultat din achiziționarea de cărți noi – în cadrul priorităților 1 și 3 – și NPRCz 2.0, peste 500 de milioane zloți vor ajunge pe piața editorială (inclusiv fonduri publice și private).

Foto: Wavebreakmedia Ltd | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comentariu
  1. E un proiect interesant și necesar cum am putea afla mai multe detalii pentru a participa și care sunt condițiile de participare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Anunțarea câștigătorului licitației Bibliotecii Școlare Virtuale, amânată încă o dată la 2 ani, 2 luni și 12 zile de la semnarea proiectului. Ministru Cîmpeanu spunea că pe 1 noiembrie ar fi trebuit să fie finalizată licitația

Licitația Bibliotecii școlare virtuale încă nu s-a finalizat, anunțarea firmei câștigătoare fiind din nou amânată. Luni, Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) ar fi urmat să comunice câștigătorul, dar lucrul…
Vezi articolul