Populația școlară a scăzut cu 64 de mii de elevi și studenți în doi ani, echivalentul unui oraș cât Alba Iulia. Numărul profesorilor este în ușoară creștere

3.371 de vizualizări
Foto: Freepik.com
Numărul elevilor și studenților scade de la an la an. Populatia școlară s-a redus cu 64 de mii de persoane între 2015 și 2017, în timp ce numărul cadrelor didactice a crescut cu 400 de persoane între 2016 şi 2017, asta după ce cu un an înainte statistica marchează o reducere de 1.600 de profesori. Asta arată cel mai recent raport INS, potrivit căruia cele mai mari creșteri ale numărului cadrelor didactice sunt în creșe și grădinițe, în învăţământul primar și gimnazial și în cel profesional. Asta în timp ce la liceu sunt mai puţin profesori.

În 2015 erau înregistrați în şcolile, facultățile, creşele şi grădinițele din România 3,6 milioane de elevi. Numărul acestora a scăzut cu 45 de mii în 2016 şi cu încă 20 de mii până în 2017, până la 3,57 milioane elevi şi studenţi, potrivit sursei citate.


„Resursele umane cuprinse în sistemul naţional de educaţie au înregistrat în ultimii ani o evoluţie oscilantă, care nu a fost însă corelată cu evoluţia populaţiei şcolare în aceeaşi perioadă”, notează raportul INS. Asta pentru că în timp ce numărul elevilor s-a redus cu 64 de mii de persoane în doi ani, echivalentul populaţiei unui oraş ca Alba Iulia, numărul profesorilor a consemnat o scădere, după care o nouă creştere uşoară.

„În anul şcolar/ universitar 2017/2018, numărul mediu de copii, elevi şi studenţi ce au revenit la un cadru didactic a fost de 15. În anul universitar 2017/2018, numărul de studenţi ce revin unui cadru didactic a crescut la acelaşi nivel comparativ cu anul 2016/2017 (21 studenţi)”, mai arată raportul.


Cea mai mare creştere este la creşe şi grădiniţe (+524), urmată de cea din primar şi gimnazial (+470) şi cea din învăţământul profesional (+425). Scăderi se pot observa la licee (-685) şi în învăţământul superior (-352). România avea în 2017 236 de mii de profesori în sistemul de învăţământ, potrivit acestor date.

Citeşte şi:

FOTO: Background photo created by freepik – www.freepik.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Director de școală-pilot: Cred că în fiecare școală din România profesorii sunt foarte speriați când aud de schimbare. Nu ne-a ieșit în primul an pilotarea, dar ne-a ieșit în al doilea / Exemplu de orar pe 6 module pentru clasa a V-a

„Cred că în fiecare școală din România profesorii sunt foarte speriați când aud de schimbare. Să nu-i scoți din zona lor de confort, cum fac ei este foarte bine. La…
Vezi articolul
Învățământul primar

„Redeschiderea școlilor este benefică fiului meu pentru că așa reușește să-și vadă prietenii, este mai fericit acum”, spune o mamă din Danemarca, unde şcolile s-au deschis pe 15 aprilie. Ce se întâmplă în Olanda şi Italia

În majoritatea claselor băncile au fost în așa fel aranjate încât copiii să fie la o distanță sigură unii de ceilalți în Danemarca ţară care a deschis școlile pe 15…
Vezi articolul

Aproape 60% dintre elevii de clasa a VIII-a din județul Ilfov nu au luat nota 5 la proba de matematică la simularea Evaluării Naționale 2024 / Inspectoratul școlar promite un plan de măsuri după ce va identifica „greșelile tipice și gradul de reușită pe fiecare item”

Aproape 60% dintre elevii de clasa a VIII-a din județul Ilfov, care au susținut simularea Evaluării Naționale nu au reușit să ia nota 5 la matematică, potrivit rezultatelor publicate de…
Vezi articolul

Poliția britanică avertizează că influenceri precum Andrew Tate propagă printre băieți misoginismul extrem într-un mod „terifiant” și îi radicalizează pe tineri, la fel cum teroriștii atrag adepți online. Frații Tate au fost trimiși în judecată în România pentru viol și trafic de persoane

Poliția britanică avertizează că influenceri online precum Andrew Tate radicalizează băieții în direcția misoginiei extreme într-un mod „terifiant”, transmite BBC. Maggie Blyth, ofițer superior de poliție, a declarat că tinerii…
Vezi articolul

O nouă scrisoare a profesorilor de la Colegiul „Gheorghe Șincai” către președintele Iohannis, după discuțiile cu ministrul Cîmpeanu: Nu credem că proiectul de țară România educată este în mâinile potrivite

O parte dintre profesorii de la Colegiul „Gheorghe Șincai” din București i-au adresat o nouă scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis, după ce nu au primit niciun răspuns la cea din…
Vezi articolul