Populația școlară a scăzut cu 64 de mii de elevi și studenți în doi ani, echivalentul unui oraș cât Alba Iulia. Numărul profesorilor este în ușoară creștere

3.364 de vizualizări
Foto: Freepik.com
Numărul elevilor și studenților scade de la an la an. Populatia școlară s-a redus cu 64 de mii de persoane între 2015 și 2017, în timp ce numărul cadrelor didactice a crescut cu 400 de persoane între 2016 şi 2017, asta după ce cu un an înainte statistica marchează o reducere de 1.600 de profesori. Asta arată cel mai recent raport INS, potrivit căruia cele mai mari creșteri ale numărului cadrelor didactice sunt în creșe și grădinițe, în învăţământul primar și gimnazial și în cel profesional. Asta în timp ce la liceu sunt mai puţin profesori.

În 2015 erau înregistrați în şcolile, facultățile, creşele şi grădinițele din România 3,6 milioane de elevi. Numărul acestora a scăzut cu 45 de mii în 2016 şi cu încă 20 de mii până în 2017, până la 3,57 milioane elevi şi studenţi, potrivit sursei citate.


“Resursele umane cuprinse în sistemul naţional de educaţie au înregistrat în ultimii ani o evoluţie oscilantă, care nu a fost însă corelată cu evoluţia populaţiei şcolare în aceeaşi perioadă”, notează raportul INS. Asta pentru că în timp ce numărul elevilor s-a redus cu 64 de mii de persoane în doi ani, echivalentul populaţiei unui oraş ca Alba Iulia, numărul profesorilor a consemnat o scădere, după care o nouă creştere uşoară.

“În anul şcolar/ universitar 2017/2018, numărul mediu de copii, elevi şi studenţi ce au revenit la un cadru didactic a fost de 15. În anul universitar 2017/2018, numărul de studenţi ce revin unui cadru didactic a crescut la acelaşi nivel comparativ cu anul 2016/2017 (21 studenţi)”, mai arată raportul.


Cea mai mare creştere este la creşe şi grădiniţe (+524), urmată de cea din primar şi gimnazial (+470) şi cea din învăţământul profesional (+425). Scăderi se pot observa la licee (-685) şi în învăţământul superior (-352). România avea în 2017 236 de mii de profesori în sistemul de învăţământ, potrivit acestor date.

Citeşte şi:

FOTO: Background photo created by freepik – www.freepik.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Lixandru, Ministerul Educației, despre organizarea probelor scrise de la BAC 2025 în timpul cursurilor: Inspectoratele școlare pot comasa elevi din mai multe clase, ca să nu fie afectate multe școli de lipsa profesorilor, iar elevii care nu dau examene pot veni după amiaza la școală

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, a propus câteva soluții pentru gestionarea probelor scrise de la Bac 2025, care se vor susține pentru prima oară în istoria recentă,…
Vezi articolul

Curriculum decis și la nivel local, cu 50% mai multă practică la firme și o jumătate de zi pe săptămână în care copiii de gimnaziu sunt vizitați de antreprenori în școli. Reforma liceului profesional din Franța, în discuții naționale și contestată de sindicatele profesorilor

De la începutul anului școlar 2023-2024, învățământul profesional din Franța va suferi modificări în cadrul unei reforme-obiectiv a președinției și Ministerului Educației din Republică. După reforma liceelor teoretice (sau „generale”,…
Vezi articolul

Poliția Română publică date despre „un studiu” în care aproape un sfert din copiii participanți susțin că li s-au spart conturile de socializare sau de e-mail, fără să spună câți copii au participat sau alte detalii despre cercetare care să o facă relevantă

Poliția Română publică date despre „un studiu” în care aproape un sfert din copiii participanți susțin că li s-au spart conturile de socializare sau de e-mail. Instituția susține că cercetarea…
Vezi articolul

”Ne-au spus că vrem transport gratuit ca să mergem la plajă. Și din alocația forfetară să punem bani de benzină sau să închiriem un autobuz”, susține lidera elevilor din Constanța/ Secretar de stat: ”Dacă statul îi plătește naveta și nu o condiționează de școală merge la păcănele, ce-i așa complicat?”

Mai multe asociații de elevi din țară cer retragerea proiectului de OUG cu privire la transportul elevilor, pus în consultare publică de Ministerul Educației, argumentând că alocația forfetară pentru transport…
Vezi articolul