Ministerul Cercetării a schimbat modelul de Contract de finanțare pentru bursele de cercetare „Henri Coandă” prin ordin de ministru, după mai mult de o lună de la publicarea câștigătorilor

400 de vizualizări
Foto: © Kantver - Dreamstime.com
Foto: © Dreamstime.com
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a schimbat modelul de Contract de finanțare pentru bursele de cercetare „Henri Coandă” prin ordin de ministru, publicat în Monitorul Oficial, după mai mult de o lună de la publicarea câștigătorilor.

Lista finală a solicitărilor admise pentru finanțare din programul burselor de cercetare “Henri Coandă” a fost publicată de minister pe 12 iunie 2023, conform calendarului modificat, dar nu este trecută data pentru contractare.

Modificările din noul ordin privind bursele de cercetare „Henri Coandă”:

  • La anexa nr. 1, articolul 7 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 7. — (1) Durata unei burse de cercetare acordate prin prezentul program este de maximum 12 luni.

(2) Fiecare bursă de cercetare corespunde unui proiect de cercetare sau inovare a cărui durată coincide cu durata bursei solicitate.

(3) Fiecare proiect corespunzător bursei de cercetare se evaluează individual pentru acordarea finanțării.

(4) Pe parcursul implementării contractului încheiat între autoritatea contractantă și beneficiar în calitate de contractant, precum și la finalul perioadei contractuale au loc activități de verificare pe baza rapoartelor depuse de beneficiar (organizația- gazdă).

(5) La finalizarea bursei de cercetare, în baza rapoartelor transmise de către contractor, autoritatea contractantă va efectua evaluarea și verificarea financiară finală și va elabora un raport anual de evaluare.”

Anterior, Articolul 7 avea următorul conținut:

„(1) Durata unei burse de cercetare acordate prin prezentul program este de maximum 12 luni.

(2) Fiecare bursă de cercetare corespunde unui proiect de cercetare sau inovare a cărui durată coincide cu durata bursei solicitate.

(3) Fiecare proiect corespunzător bursei de cercetare se evaluează individual pentru acordarea finanțării. La sfârșitul contractului se depune un raport final de evaluare.” 

  • La anexa nr. 1, articolul 15 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Art. 15. — (1) Pentru fiecare solicitare admisă la finanțare se încheie un contract de finanțare între MCID și organizația-gazdă. (2) Modelul contractului de finanțare este prevăzut în anexa nr. 1.3, care face parte integrantă din prezentele norme metodologice. (3) Monitorizarea se efectuează de personalul MCID din direcția de specialitate responsabilă de implementarea PNCDI 2022—2027. În acest scop se va elabora și implementa o Procedură de monitorizare și evaluare a Programului «Henri Coandă» pentru bursele de cercetare contractate.”
Varianta din ordinul anterior

„Articolul 15. (1) Pentru fiecare solicitare admisă la finanțare se încheie un contract de finanțare între MCID și organizația-gazdă.

(2) Modelul contractului de finanțare este prevăzut în anexa nr. 1.3, care face parte integrantă din prezentele norme metodologice.

(3) Monitorizarea se efectuează de personalul MCID din Direcția politici și strategia CDI, inovare și transfer tehnologic.” 

  • Modificarea cea mai importantă este legată de contractul de finanțare:

„La anexa nr. 1, anexa nr. 1.3 se modifică și se înlocuiește cu anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.”

Practic, se schimbă Modelul de Contract de finanțare pentru bursele de cercetare prin Programul „Henri Coandă”.

DOCUMENT Ordinul pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului cercetării, inovării și digitalizării nr. 20.319/2023 privind aprobarea normelor metodologice de acordare a finanțării burselor de cercetare, a tipurilor de cheltuieli eligibile, precum și a modelelor documentelor necesare depunerii, contractării și monitorizării burselor de cercetare, respectiv a premiilor prin Programul „Henri Coandă”:

Foto: © KantverDreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Cum a fost direcționat dosarul premierului Nicolae Ciucă prin metoda ”coperta” către judecătorul Marius Iosif, care s-a pensionat imediat după ce a anulat sesizările de plagiat / Plus: Până anul trecut, Iosif și purtătorul de cuvânt al Guvernului au fost colegi în masonerie

O scăpare a unui funcționar din cadrul Curții de Apel București constituie un indiciu solid, care arată că dosarul în care premierul Nicolae Ciucă a solicitat anularea sesizărilor de plagiat…
Vezi articolul

Competiție de proiecte de cercetare pentru cercetătorii ucraineni refugiați, propusă de asociația cercetătorilor Ad Astra / “O sumă de 4 milioane de euro pe an ar trebui să fie cu totul acoperitoare”

Asociația cercetătorilor români Ad Astra a propus, printr-un apel lansat la începutul săptămânii, “lansarea urgentă a unei competiții de proiecte de cercetare pentru cercetătorii ucraineni refugiați”, proiecte care să se…
Vezi articolul

Guvernul anunţă că acordă vouchere pentru calculatoare copiilor din familii fără posibilităţi, ca să sprijine învăţarea online “în această perioadă”. Dar bonurile de 200 de euro pot fi primite abia în toamnă

UPDATE Ionel Dancă, șeful cancelariei prim-ministrului, a revenit cu următoarea precizare, pentru Edupedu.ro: “sensul intenționat al afirmației mele a fost de a sprijini dezvoltarea învățământului online în condițiile în care…
Vezi articolul

Limitarea la strict două mandate pentru rectorii universităţilor, indiferent dacă au fost întrerupte sau nu, votată în unanimitate de Comisia de Învăţământ din Camera Deputaţilor

Comisia de Învățământ a Camerei Deputaților a votat marţi, în unanimitate, un raport favorabil pentru propunerea legislativă de a limita mandatele rectorilor la maximum două, indiferent de întreruperi. Anunţul a…
Vezi articolul

Reluarea cursurilor cu prezență fizică pentru toate școlile, fără scenarii diferențiate, posibilă doar cu teste rapide non-invazive și alte trei condiții îndeplinite, susține Cîmpeanu. Apel public către Vlad Voiculescu să facă el licitația pentru aceste teste, după ce îi pasase responsabilitatea

“Mizăm foarte mult pe sprijinul Ministerului Sănătății pentru implicare în vederea asigurării unei protecții sanitare corespunzătoare în școlile din România”, potrivit unui apel public făcut de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu,…
Vezi articolul