DANS Pregătirile României pentru cel mai mare proiect de cercetare a sistemelor Fluviu-Deltă-Mare din Europa

564 de vizualizări
Centrul Internaţional de Studii Avansate pentru Sisteme Fluviu – Mare ( DANUBIUS-RI ) va fi una dintre cele mai mari infrastructuri de cercetare din lume și cea mai mare de acest fel din Europa. Vorbim despre o infrastructură dedicată cercetărilor interdisciplinare din domeniul științelor vieții și mediului, potrivit portalului oficial. O atenţie specială este acordată mediilor de tranziţie (delte, estuare), încă insuficient cunoscute şi înţelese în detaliu.

Rezultatele ştiinţifice vor fundamenta soluţii de management integrat al acestor sisteme în ansamblul lor, dar vor însemna și răspunsuri pentru problemele create de poluare, de inundații, de impactul omului asupra acestor medii, mai arată planurile proiectului.

Coordonaţi de România, cercetători din 16 ţări europene au fost implicaţi activ în dezvoltarea proiectului. DANUBIUS-RI va aduce împreună într-o abordare interdisciplinară cercetarea din diferite sectoare de mediu a sistemelor fluviu-mare. Proiectul va contribui la dezvoltarea capacităţilor de cercetare de vârf la nivelul întregii Europe.

Până la desfășurarea efectivă a proiectului DANUBIUS-RI, România trebuie să își pregătească baza de cercetare, centrul de date și celelalte elemente, pe care statele partenere le au deja și care la noi trebuie construite de la zero. Astfel că prin proiectul DANS sunt de fapt elaborate acţiunile pentru pregătirea participării naţionale la proiectul DANUBIUS-RI, adică Studiul de Fezabilitate și Proiectele Tehnice pentru componentele româneşti – Hub-ul de la Murighiol, Supersite-ul Delta Dunării, Centrul de Date de la Galați.

Hub-ul este în construcție la Murighiol, în Delta Dunării. Acolo va fi de fapt creierul întregului proiect, de acolo va fi coordonată întreaga rețea DANUBIUS-RI. VA fi conectat în permanență și va oferi suport strategic, evaluare științifică Centrului De DateBiroului de transfert tehnologicNodurilor și Supersite-urilor, făcând apoi și diseminarea rezultatelor cercetărilor.

Proiectul DANS este finanțat de Ministerul Cercetării și Inovării.

Costurile estimate pentru întregul proiect DANUBIUS-RI sunt, potrivit informatiilor oficiale, de 300 de milioane de euro. Faza pregătitoare înseamnă învestiții de 2 milioane de euro pe an, construcția – 222 de milioane de euro, iar operarea 28 de milioane de euro pe an.

Cronologia proiectului
 • Ideea creării unui Centru internaţional, modern şi complex, în Delta Dunării s-a născut în anul 1994 şi a fost susţinută de Ministrul Cercetării din acea vreme, Dr. Doru Dumitru Palade.
 • În anul 1995 a fost organizată o reuniune a ministrului Palade cu, Comisarul pentru Știință, Cercetare şi Dezvoltare, Dna. Edith Cresson, la Paris. Dl. Palade a solicitat sprijinul Comisiei Europene pentru realizarea Centrului. Ideea a fost acceptată în principiu, Dna. Cresson arătând că pentru a obține sprijinul CE este necesar să fie întocmit un proiect bine documentat care va putea fi finanţat după o evaluare pozitivă. În urma acestei vizite Ministrul Palade a obţinut de la autorităţile locale de la Murighiol un teren de cca. 15 ha pentru Centrul Internaţional de Cercetări Delta Dunării, teren care a fost dat în administrarea INCD – Științe Biologice.
 • În anul 2006 Consiliul Murighiol reduce suprafaţa la 10 ha. Pe parcurs idea creării unui centru în Delta Dunării s-a dezvoltat astfel încât centrul a devenit ”Centrul International de Studii Avansate pentru Sisteme Fluviu-Mare”.
 • În anul 2006 a fost organizată în Delta Dunării o reuniune internaţională, împreuna cu US Corp of Engineers şi alţi experți internaţionali din Europa, în cursul căreia a fost prezentat şi acceptat conceptul de management integrat al sistemelor fluviu – deltă – mare. Începând cu anul 2006 au avut loc reuniuni internaţionale anuale care au permis structurarea ideii de Centru Internaţional pentru Studii Avansate asupra sistemelor Fluviu – Mare, precum şi la elaborarea Cărţii Albe a Centrului (Program Științific comprehensiv şi multidisciplinar). Reuniunile au fost realizate cu sprijinul financiar şi logistic al Guvernului României şi al Academiei Române. Astfel, versiunea iniţială a proiectului s-a transformat cu ajutorul necondiţionat al unei echipe mari de specialiști români şi internaţionali şi cu sprijinul oficial al Guvernului Român în conceptul actual al proiectului: International Centre for Advanced Studies on River-Sea Systems – DANUBIUS-RI – o infrastructură de cercetare pan-Europeană distribuită care cuprinde 12 sisteme fluviu-mare din Europa şi care va servi la cunoașterea lor mai bună şi prin aceasta va contribui la managementul sustenabil al acestora.
 • În anul 2010 Guvernul României începe finanțarea acțiunilor de implementare a proiectului şi a construcţiei primului modul al Centrului Internaţional de Studii Avansate de la Murighiol (Program Nucleu dedicat realizării Cazului Științific; 2013-2014 – Proiect Sectorial pentru aplicaţia ESFRI).
 • În anul 2013 proiectul DANUBIUS-RI este desemnat Proiect Fanion (Flagship project) al SUERD (Strategia Europeana pentru Regiunea Dunării).
 • În perioada 2013 – 2015 conceptul a continuat să fie dezvoltat prin proiectul DANCERS “DANube macroregion: Capacity building and Excellence in River Systems (basin, delta and sea)“, Comisia Europeană în cadrul Programului Cadru 7. Proiectul şi-a propus să elaboreze o agendă strategică pentru cercetarea în domeniul apei, planurile de dezvoltare pentru o infrastructură de cercetare distribuită în Regiunea Dunării, precum și strategiile de dezvoltare a resursei umane prin propunerea unor planuri de educație dedicate acestui domeniu. Astfel, DANCERS a contribuit la dezvoltarea Priorității 7 “Dezvoltarea economiei bazate pe cunoaștere”.
 • 2014: Guvernul României a declarat proiectul DANUBIUS-RI “Proiect Strategic de prioritate Națională” şi a trimis o scrisoare de angajament la CE și ESFRI (150 mil. Euro).
 • În Martie 2015, sub coordonarea GeoEcoMar, este depusă la ESFRI propunerea DANUBIUS-RI „International Centre for Advanced Studies on River-Sea Systems”, pentru admiterea pe Roadmap-ul ESFRI din 2016. INCDSB fiind partener.
 • 2016: DANUBIUS-RI este inclus în foaia de parcurs a ESFRI (European Strategy Forum on Research Infrastructures) ESFRI Roadmap 2016.
 • 2016: este semnat proiectul HORIZON 2020 DANUBIUS-Preparatory Phase. Proiectul HORIZON 2020 DANUBIUS Preparatory Phase (PP), care are ca scop organizarea entității legale pan-europene DANUBIUS-ERIC. Coordonarea generală a proiectului este asigurată de GEOECOMAR, iar din consorțiu mai fac parte alte 29 de instituții. Din Romania, alături de INCDSB mai fac parte UEFISCDI și ROEDU, INCDSB fiind coordonator al WP7.
 • 2018: a fost semnat proiectul suport „Strategie şi acţiuni pentru pregătirea participării naţionale la proiectul DANUBIUS-RI” – DANS, un proiect suport de management prin care se vor pregăti Studiul de Fezabilitate și Proiectele Tehnice pentru componentele româneşti ale proiectului DANUBIUS-RI (Hub, Supersite-ul Delta Dunării, Centrul de Date).
Articolele din această secțiune sunt susținute de Proiectul DANS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea Oxford a întrerupt studiul clinic pe copii şi adolescenţi pentru serul anti-COVID dezvoltat cu AstraZeneca, în așteptarea mai multor informații despre cazurile de tromboză apărute la adulți

Universitatea Oxford a întrerupt studiul clinic derulat în Marea Britanie pe copii şi adolescenţi pentru serul anti-COVID pe care îl dezvoltă împreună cu AstraZeneca, în aşteptarea mai multor informaţii privind…
Vezi articolul

Croația investește 180 de milioane de euro pentru digitalizare în educație. Cei mai mulți bani – din fonduri europene. Țara are o populație de aproape cinci ori mai mică decât a României și de cinci ori mai puține școli

Un eveniment găzduit, marți, de Comisia Europeană pune în lumină un proiect asumat deja la nivel comunitar drept studiu de caz pentru întărirea componentei digitale în învățământ. Anume, un proiect…
Vezi articolul

Președintele Consiliului Județean Bihor anunță investiții într-o clasă în sistem dual, după modelul şcolii Kronstadt din Braşov: Pe lângă elevi, se vor putea pregăti profesional şi adulții, contracost

Președintele Consiliului Județean Bihor, Pásztor Sándor, a anunțat marți că din toamnă elevii care se specializează în sistem dual ca sudori, la Liceul tehnologic din Cadea, vor putea învăța cu…
Vezi articolul

„Să construim oameni înseamnă să nu lăsăm pentru altă dată, alt buget sau să facă alții”, spune Gabriela Tellman, directoarea uneia dintre cele 23 școli din mediul rural care sunt renovate anul acesta de un ONG cu ajutorul companiilor și persoanelor fizice

Renovarea a 23 de școli din mediul rural în acest an calendaristic este anunțată de Asociația Bookland, un ONG care pledează pentru școli sigure și un proces de învățare-predare care…
Vezi articolul

Reorganizarea sistemului de formare inițială și continuă a cadrelor didactice din învățământul militar, „o prioritate majoră” în noua Strategie Militară a României

Reorganizarea sistemului de formare inițială și continuă a cadrelor didactice este „o prioritate majoră” pentru învățământul vocațional militar, potrivit Strategiei Militare a României, pe care Guvernul vrea să o adopte…
Vezi articolul