UPDATE Premierul Ciucă anunță o întâlnire duminică, la guvern, cu sindicatele din Educație, în contextul grevei generale din școli, anunțată pentru luni, după ce șeful PSD, Marcel Ciolacu, ar fi suspendat negocierile pentru noul guvern până la „rezolvarea solicitărilor sindicatelor”

6.498 de vizualizări
Foto: Kiss Gábor │ Gönczy Tamás │Bethlendi Tamás │Biró István
Întâlnire duminică, la Palatul Victoria, anunțată de Nicolae Ciucă pentru ora 14:00, cu sindicatele din Educație, după ce inițial era anunțată pentru ora 12:00 „Am convocat o întâlnire cu sindicatele, la Guvern, pentru discuții”, a scris Ciucă pe Facebook. Reprezentanții sindicatelor au confirmat pentru Edupedu.ro că au primit invitație de la Guvern și că vor merge duminică, la prânz, la Palatul Victoria.

Replica vine pe fondul unei suspendări a negocierilor pentru noul guvern, conform surselor G4Media.ro, după anunțul liderului PSD Marcel Ciolacu, care a scris, tot pe Facebook, că prioritare în acesrt moment ar trebui să fie „rezolvarea problemelor sindicatelor”, care au declanșat greva profesorilor, și cele legate de reforma pesniilor speciale.

Nicolae Ciucă: „Partidul Național Liberal a susținut încă de la început că principala preocupare a coaliției trebuie să fie soluționarea problemelor cetățenilor.

De altfel, PNL a semnalat foarte clar că există riscul îndepărtării agendei politice de cea a cetățenilor, în contextul temei privind rotativa la guvernare. Acesta a fost și motivul pentru care PNL a cerut respectarea Protocolului și evitarea unor discuții pe funcții și persoane, pentru a nu ne îndepărta de la adevăratele probleme ale românilor.

Soluția pentru revendicările sindicatelor din educație este în legea salarizării unitare. În consecință, PNL reiterează că Ministerul Muncii are toată susținerea coaliției pentru a realiza legea salarizării unitare și reforma pensiilor speciale, într-un timp cât mai scurt. PNL dorește ca revendicările profesorilor să fie soluționate de urgență, ca și problema pensiilor speciale.

În același timp, tranziția la guvernare trebuie să se producă rapid, fără sincope, pentru a menține stabilitatea și echilibrul guvernării. Doar cu seriozitate si responsabilitate putem depăși acest moment și asigura o guvernare funcțională pe mai departe.

Mâine, la ora 12:00, am convocat o întâlnire cu sindicatele, la Guvern, pentru discuții”

Guvernul a anunțat apoi că întâlnirea a fost programată pentru ora 14:00.

Mesajul lui Ciucă a venit la 3 ore după ce Marcel Ciolacu a scris sâmbătă dimineața că „de când am intrat la guvernare prioritatea noastră a fost stabilitatea țării și buna guvernare, astfel încât românii și economia româneasca să treacă mai ușor peste multiplele crize cu care ne confruntăm.

Este clar că în acest moment agenda românilor nu mai coincide cu agenda politică, iar eu am promis că niciodată nu am să pun interesele politice mai presus de intereselor românilor.

De aceea, cred că, în acest moment, prioritatea tuturor decidenților politici trebuie să fie rezolvarea solicitărilor sindicatelor, dar și restanța majoră privind reforma pensiilor speciale. Până la rezolvarea acestor două priorități, orice negociere privind viitorul Cabinet trebuie suspendată.

Coaliția are datoria să se reunească în primul rând pentru urgențele românilor, iar programul de guvernare viitor este obligatoriu să prevadă soluțiile sustenabile și un termen clar pentru noua lege a salarizării.”


15 comments
  1. Buna ziua. Sunt de 33 de ani prof de matematică. Ani de zile imi era mai mare dragul să merg la servici, să lucrez cu elevi dornici să învețe.
    De când a intrat politica în școli, totul a început să se degradeze, încet dar cu pași siguri.
    Astăzi, mi-a dispărut entuziasmul, mă simt umilită și bătaia de joc a guvernanților :
    n-au bani pentru nimic, decât pentru ei / au nevoie de limuzine, au nevoie de pensii speciale ? Mă întreb de ce ? Ce au făcut ei special pentru poporul de rând ?
    Pe pensionari îi lasă să aibă o viață mizerabilă după atâția ani de muncă, pentru elevi promit decontarea navetei (deși legea spune că transportul la elevi este gratuit !) dar bineânțeles, după ce personalul din școli au făcut zeci de calcule, numeroase documente, vine surpriza obișnuită : n-au bani. Au îndatorat țara pe zeci de ani (bani care vor fi plătiți de proștii de rând și copii acestora) pentru a se îmbogății ei, etc.
    Aș putea scrie zeci de pagini, dar mă opresc ! Sper că am scris esențialul !
    Ce fel de țară am ajuns, în care nu se respectă legea, sau se aplică doar pentru unii ?
    CHIAR NIMENI NU POATE FACE ORDINE, să ne recăpătăm demnitatea și dragostea pentru meseria care ne-am ales-o ? Treziți-vă, poporul PLÂNGE cu lacrimi de crocodil ! LE-AU AJUNS UMILINȚELE ! Eu voi sta în grevă până când îmi voi recăpăta DEMNITATEA, chiar dacă am rate la bănci și alte obligații financiare și nu-mi va fi ușor !

  2. Interesant ! Dar , până duminică , ce-au păzit guvernanții ? Au mizat pe faptul că anunțarea grevei este doar un moft , o bagatelă , că este doar un foc de paie ….Subit s-au trezit ! Tipic , de fapt , tuturor guvernelor postdecembriste . Nu înțeleg pentru ce dracu’ se luptă politicienii să ajungă la guvernare ? Doar pentru avantaje ? Mai luați dracului pulsul Țării ! Altfel sunteți că moară aceea care funcționează în gol , fără niciun rost !

  3. Rugam mult sindicatele sa nu accepte niciun compromis cu privire la revendicari. Altfel nu uitam si nu iertam. Suntem dispusi sa mergem pana la capat. Daca vom ramane uniti si solidari vom reusi. Nu mai trebuie acceptata sau luata de buna nicio promisiune, nicio rezolvare pe termen mediu sau lung. Trebuie sa ne tinem si cu dintii de AICI SI ACUM.

  4. N-am, doamna, cum sa vin de placere la scoala. Cand suntem de serviciu ne tremura chilotii sa nu se bata, sa nu-si crape capul, sa nu scoata cutitul. Suntem doar o simpla fiinta si ei sunt sute, imprastiati care pe afara, prin clase, pe holuri. Nu ne putem taia in bucati. Facem pe paznicii si bonele? De ce? De ce trebuie eu sa suport stres psihic si sa fac de serviciu? Nu ajung nici la toaleta, nu apuc sa ajung in cancelarie ca-si dau in cap fie in urma mea, fie alaturi. Vrem paznici, vrem siguranta, vrem confort psihic sa ne putem face profesia. Nu sa stam mereu cu frica..Daca se intampla ceva mi-am terminat si viata si cariera si libertate. Pentru niste javre care nu lasa elevii sa invete si pe noi sa ne ducem linistiti la ora. Se supara parintii ca mai ridicam tonul. Daca eu in pauza sunt stresat psihic si fac pe bodyguardul, nu mananc, nu merg la baie, am sau nu dreptate sa ma duc cu capul si la ora sa fiu pachet de nervi? Eu sunt profesor, nu paznic, intelegeti. Raspund de siguranta a sute de scolari, desi eu am competente didactice. Nu scrie pe mine nici Politia, nici Jandarmeria ori BGS.

  5. Daca nu rezolva doctor Ciuca duminica merge doamna doctor Deca luni in scoli si incepe arestarile.

    Brusc tuturor le pasa de agenda publica. Cand au votat zilele trecute mizeria de lege Deca le pasa doar de agenda lor.

  6. Cred ca multi nu si-au dat seama inca cat de important este sistemul de educatie dar in pandemie am descopetit cu totii. Dupa sanatate, educatia a fost cea mai mediatiza. Cred ca va amintiti ca educatia tinea prima pagina in fiecare zi, cand se inchidea si deschidea scoli, cand aveam scenarii, cand erau vacante fortate etc. La final am ajuns cu totii la un acord, ca elevii au nevoie sa mearga la scoala iar profesorul are un rol important.
    Profesorii nu mai trebuie sa accepte sa fie platiti la nivel de bona.

    Si in momentul acesta daca vrem sa facem greva nu putem pentru ca ii dam pe toti peste cap. Mai mult, suntem rugati de parinti sa facem o greva scurta. Guvernantii merita o negociere foarte dura din partea noastra dupa ce am ajuns la un minim istoric cu PIB-ul educatiei. Daca parintii vor o greva scurta ar trebui sa fie alaturi de profesori pentru ai forta pe guvernanti sa rezolve aceasta problema.

    1. Sper, sincer, ca nu sunteti cadru didactic… “se inchidea si deschidea scoli” si “ai forta pe” sunt niste greseli nepermise nici portarului de la scoala…

  7. Cei mai importanti pentru parinti sunt copiii, daca ne dorim binele lor ar trebui ca ei sa primeasca cea mai buna educatie. Profesorii ar trebuie sa lupte pentru salarii dar si pentru o scoala moderna in care siguranta elevilor sa fie prioritara. Daca profesorii nu vin cu drag la scoala nu vom avea o educatie de calitate. Guvernul este nevoit sa gaseasca solutii pentru ca educatia a fost mereu lasata la urma.

  8. Poate dl. premier Ciuca își aduce aminte și de faptul că actuala lege a salarizării nu a fost aplicată nici de guvernul dânsului și nici de “guvernul meu”! Deci, ideea cu legea salarizării să o spună altcuiva nu reprezentanților sindicatelor dacă se dorește cu adevărat suspendarea grevei cadrelor didactice. Ipocrizia este soră bună cu minciuna!

  9. Bună ziua. 1) Parlamentul României ar trebui convocat intr-o sesiune speciala, pentru a legifera aceasta solutie; 2) Poate ca ar trebui gasite și alte surse?

  10. dacă se cedează usor ca în celelalte situații vor rămâne doar liderii de sindicat, fără sindicaliști
    cam acesta e curentul (fără plată de data aceasta) în rândul cadrelor didactice

      1. in adevar , realitatea este ca daca nu ai cu ce plati apa, o sa te duci nespalat la scoala si vor rade elevii de profesor, daca nu ai cu ce plati lumina, nu o sa poti pregati acele lectii extraordinare pentru elevi, daca nu ai suficienti bani sa platesti internetul , nu o sa ai nici competente digitale, ce laptop nici nu te apropii de suma respectiva sa il cumperi, daca nu ai bani sa platesti caldura, o sa stai in frig si nu vei mai face dardaind de frig nici o lectie extraordinara, ci doar exact cum se fac acum de apare analfabetismul functional; daca nu iti ajung banii sa cumperi carti si caiete , articole de papetarie pentru tine, nu mai creezi lectia aceea mult eficienta pentru elevi si atractiva, ci o lectie saracuta, ca ti s-a terminat rezerva la stilou sau hartia de xerox si nu ai avut pe ce sa mai scrii schema lectiei etc
        Asta este realitatea.

        1. Subscriu. Si dacă mai stai, de ani de zile, si in chirie, si mai ai si o mama bolnava de cancer si o bunica maternă care trebuie operata si sa poarte cârje toată viața…n-o comment. Doamne, ai mila de noi.

        2. Corect. Nu stiti de cate ori inaintea mancarii sau hainelor am pus pe primul loc sa platesc curentul. Daca nu am curent ma fac si de ras si nu-mi pot indeplini obligatiile de serviciu. Pentru un profesor cand cade curentul sau internetul e cataclism. Pierde si comunicarea cu scoala si nici nu poate afla, nici executa sarcinile de lucru. Te mai faci si de rahat ca iti taie curentul pentru neplata. Tot ce spuneti este adevarat. Acasa incerc zeci de variante ca stiu ca scoala nu are hartie tus. Caut solutii, imi bat capul. Nu uitati ca la clasa pregatitoare lucram pe resursele profesorului, nu exista manuale ori caiete de lucru. Exemplele pot continua, dar ati atins dumneavoastra mult prea bine subiectul ca sa mai insist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Orban, despre solicitarea lui Cioloș: Să ceri demisia ministrului Educației cu o zi înainte de începerea școlii mi se pare o politizare dramatică a subiectului, cu atât mai mult cu cât dna Monica Anisie a fost secretar de stat în mandatul său

“Începerea anului școlar este o necesitate. Și așa 4 luni de zile, din cauza pandemiei, din cauza stării de urgență cursurile au fost online, într-o adaptare care practic a generat…
Vezi articolul

Reacția Consiliului Elevilor la regulile pentru începerea școlii: Nu normele sanitare de bază trebuie adaptate în funcție de infrastructură, ci invers / După trei luni de analiză, Guvernul este tot nepregătit

Autoritățile locale asigură resursele pentru începerea anului școlar, dar nu au rol în procesul de suspendare sau reluare a școlilor, arată Consiliul Național al Elevilor (CNE) într-o poziție pe tema…
Vezi articolul

Sesiunea specială a examenului de BAC 2023 continuă pentru cei 163 de candidați, susține șefa Inspectoratului Școlar Prahova: Dacă au fost colegi care au intrat în grevă, au fost modificate comisiile

Sesiunea specială a examenului de Bacalaureat 2023 continuă cu evaluarea competențelor de limbă străină, după cum a declarat pentru Edupedu.ro șefa Inspectoratului Școlar Județean Prahova, Ilona Rizea: „Totul se desfășoară…
Vezi articolul