Ministrul Finanțelor anunță o majorare salarială de 4,6 miliarde de lei pentru profesori și vorbește despre un „mecanism de ajustare și de indexare sau majorare a salariilor profesorilor“ care ar urma „să se convină“ în zilele următoare / Bugetul pentru 2024 va fi aprobat de Parlament pe 22 decembrie – deputat

21.495 de vizualizări
Marcel Boloș / Foto: Gov.ro
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a anunţat, luni, că a discutat cu deputaţii liberali liniile mari ale bugetului de stat pe 2024, menţionând că sunt cuprinse şi cheltuielile cu majorarea pensiilor, a salariilor profesorilor, investiţiile pe programul Anghel Saligny şi că vor fi zero creşteri de taxe şi impozite. Boloș a spus că „urmează să se convină asupra mecanismului de ajustare şi de indexare sau majorare a salariilor profesorilor în zilele următoare şi să avem, din acest punct de vedere, o decizie finală“, conform Agerpres.

Întrebat de câţi bani va fi nevoie pentru majorarea salariilor din educaţie, Boloş a spus că este vorba de 4,6 miliarde lei.

„Am discutat liniile mari ale bugetului pentru anul 2024. Prima componentă de buget este cea cu referire la cheltuielile cu pensiile, atât pe componenta de ajustare a acestora cu inflaţia de la 1 ianuarie, cât şi recalcularea de la data de 1 septembrie pentru cuprinderea acestor sume în buget, lucru pe care l-am menţionat în cadrul şedinţei pentru a avea siguranţa sursei de finanţare pentru aceste tipuri de cheltuieli. Deci, banii pentru ceea ce înseamnă atât ajustarea, cât şi recalcularea pensiilor au fost cuprinşi în proiectul de buget pentru anul 2024.

Apoi, al doilea lucru este cel cu privire la drepturile profesorilor şi la ceea ce înseamnă cheltuielile suplimentare ale bugetului de stat, urmând ca să se convină asupra mecanismului de ajustare şi de indexare sau majorare a salariilor profesorilor în zilele următoare şi să avem, din acest punct de vedere, o decizie finală. Aici discutăm de impactul bugetar suplimentar pe care l-au generat şi îl generează revendicările profesorilor pentru majorările salariale”, a afirmat Boloş, după şedinţa grupului parlamentar al PNL.

O creștere a bugetului pentru cheltuielile de personal cu 4,6 miliarde de lei ar înseamna o majorare medie de circa 20% a salariilor personalului din Învățământ. Asta dacă de raportăm la bugetul alocat Ministerului Educației în 2023 pentru acest capitol, de 23 miliarde de lei, la care s-ar adăuga și cele 2,7 miliarde de lei de după creșterea cu 25% a salariilor din Educație de după greva profesorilor.

Sindicatele ar fi stabilit grilele de salarizare cu o creștere de 20% pentru personalul didactic, nedidactic și auxiliar, de la 1 ianuarie, potrivit surselor Edupedu.ro. 

Pe de altă parte, proiectele bugetului de stat şi al asigurărilor sociale pe 2024 vor veni în Parlament în 18 decembrie, estimându-se ca votul final în forul legislativ să fie dat pe 22 decembrie, a precizat, luni, deputatul PNL Florin Roman, după întâlnirea ministrului Finanţelor, Marcel Boloş, scrie tot Agerpres.

Saga salariilor și a promisiunilor

Premierul Marcel Ciolacu le-a promis profesorilor public, când a preluat rotativa: “Ca premier, voi livra la milimetru ce am promis. Acest guvern va face dreptate dascălilor. Este nevoie de criterii de performanță”, spunea atunci.  

La rândul său, Ligia Deca, după discuțiile de la Guvern din octombrie, cu sindicatele din Educație a spus că “voi face tot ceea ce ține de mine pentru ca angajamentele privind creșterea salariilor“.

În ultimele luni, ministra Ligia Deca a vorbit despre soluțiile care se caută pentru ca profesorii și restul personalului din educație să primească ce li s-a promis în OUG 57/2023, după greva de luna mai, fără să dea un răspuns clar cum vor fi acordate majorările salariale având în vedere că legea salarizării nu este gata.

Pe 5 octombrie, ministrul Deca invoca posibilitatea ca legea salarizării să nu fie gata până la 1 ianuarie: “Trebuie să găsim o soluție chiar și pe actuala legislație, pentru ca profesorii să primească ceea ce li s-a promis”, spunea Deca. 

Pe 28 septembrie, la TVR ministra Ligia Deca, a evitat să spună că garantează că va avea loc creșterea de salarii de la 1 ianuarie 2024, așa cum a promis Guvernul, chiar și în lipsa unei noi legi a salarizării.

Pe 17 octombrie, Ligia Deca a spus într-un interviu la Europa Liberă că Guvernul caută o soluție tehnică care să prevadă creșterea salariilor în educație de la 1 ianuarie 2024, chiar și în lipsa legii salarizării. “Acum, care va fi această variantă, vom vedea”, spunea Deca.

Pe 4 noiembrie, Ligia Deca și-a schimbat discursul despre creșterile salariale promise angajaților din Educație la 1 ianuarie 2024, spunând că acum se discută, în funcţie de proiecţia de buget pentru anul următor, care vor fi creşterile posibile. Ministra spunea recent că „vom face toate demersurile ca, chiar și în cazul în care nu avem o lege a salarizării, profesorii să beneficieze de ceea ce li s-a promis”.

Ce majorări prevede promisiunea Guvernului prin OUG nr 57/2023

Promisiunea asumată de Guvern prin OUG nr. 57/2023 prevede o “creștere cu 50% din salariile în plată, din diferența între actualul salariu în plată și ce va exista pe noua grilă de salarii de la 1 ianuarie 2024″, spunea Ligia Deca.

În urma grevei din generale a profesorilor din luna mai, Guvernul a promis majorări salariale de la 1 ianuarie 2024.

(2) Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.

(3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Despre legea salarizării

Fostul ministru al muncii Marius Budăi, promitea că la 1 septembrie va ajunge în Parlament ceea ce nu s-a întâmplat. „Până pe data de 15 iulie am termen de la coaliție să finalizez draftul legii salarizării, astfel încât în perioada 15 iulie – 1 septembrie să continuăm discuțiile cu sindicatele, ca la 1 septembrie propunerea administrativă să treacă de Guvern și să fie depusă în Parlament”, spunea Marius Budăi.

Pe 16 octombrie sindicatele au fost chemate la Guvern pentru discuții privind aplicarea majărilor salariale. Simion Hăncescu presedinte FSLI, după întâlnirea cu premierul Ciolacu și mai mulți miniștri a spus că “legea salarizării nu se face în 2023, trebuie să găsim soluții pentru Educație de la 1 ianuarie. Încă nu avem soluții clare“.  

Amintim, Guvernul nu susține creșterea salariilor profesorilor de la 1 ianuarie 2024 printr-o inițiativă legislativă în Parlament, pentru că aceasta “are caracter discriminatoriu” față de alți bugetari.


16 comments
  1. Eu din câte îmi amintesc, greva din luna mai ,era pentru nevoile celor de la nedidactic, ca până la urmă, Hop ,profesorul săracul ,și-a spus cel mai mult oful.
    Nu trebuie să judecăm pe nimeni, dar,….de fiecare dată, cam așa se întâmplă…..dați semnătură pentru grevă, nedidactic, să fie cât mai multe semnături,și la urmă cei din nedidactic ,o iau prin gură.

  2. parca domnul asta a zis ca debutantul va porni de la 45 sau 43. anunta o sumă bombastica dar cand colo marirea e 20 la suta . nici inflația nu o compensează deci marirea propriu-zisa e cu minus.
    Da chiar ca tre sa mergem anual la psihiatru ..

  3. Cand mi am dus copilul in clasa 1 , mi a spus Dna invațătoare : doamnă , eu am sa fac tot ce mi sta in putere dar stiti , noi lucram cu materialul clientului…
    Intr o clasa unde eram singurii părinți cu studii superioare , ea sa simtit obligata cumva , dar având experiență la oameni , mi a zis o pe șleau..
    Mă inclin în fața dumneaei și acum după 16 ani c- a facut treabă buna dar nici eu nu i am dat pânză de sac..

  4. Dați bani că merită. Rebuturile profesorilor circulă drogați pe străzi, ei iau nota 2 la titularizare, bani pentru ce ? Unde sunt performanțele ??? Voi bugetarii vreți toată ziua doar bani bani bani !!! Mergeți în privat unde primești 200 lei la 5 ani in plus la salariu !!! RUSINE !!!!

    1. Profesorii lucrează cu ce livrează părinții. Nu pretinde școlii să înlocuiască familia. Dacă familia livrează material de slabă calitate, nu poți face din el bici care să și pocnească.

    2. 200 de lei la 5 ani?! Unde lucrezi Mihăiță, tătică? La cărat saci?

      Nu mai da vina pe alții pentru nereușitele tale și caută-ți alt loc de muncă dacă cel actual nu-ți convine.

      P.S. Vezi dacă nu ți-a plăcut școala… Dacă învățai carte, în loc să plimbi sacii pentru patron, te lăfăiai în bani ca profesor.

    3. Mihai,hai că o ziseși ….de ce rebuturile profesorilor?! rolul familiei unde o fi?! Cât despre generalizări,mai ușor…
      in rest, salutam decizia de majorare…

      1. Mai intai sa vedem majorarea care oricum nu se aproprie de salariul mediu net pentru debutant. Liderii de sindicat daca erau responsabili, trebuiau sa negocieze un calendar cand au stopat greva din pix.

    4. Te cam oftici pârâcioasă mică! Ce studii ai măi Armaghedon? Lasă că te vei obișnui si cu oftica ta! Dar șpăgile doctorilor nu te incomodează măi Spartacus?

    5. Tu habar n-ai care e fisa postului unui profesor. Sunt de vina profesorii ptr ca se drogheaza elevii? Noaptea mintii. Habar nu ai pe ce lume traiesti.

    6. Nu , bai Misulica, nu vrem doar bani-bani-bani, mai vrem si masini-masini-masini si vacante-vacante-vacante in care sa ne cheltuim banii-banii-banii aia si sa dam pe o bere aia 200 ai tai! Ca sa ai de ce sa te oftici si sa-ti scapi peste degete sacii de ”cement” de-i cari prin depozitul privat. Asta e, ai baut cerneala, naspa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Asociația Psihologilor din România: Educația sexuală promovează sănătatea fizică și mentală a copiilor și adolescenților și ajută la protecția împotriva bolilor cu transmitere sexuală, sarcinilor nedorite sau abuzului sexual

“Accesul copiilor la informații relevante privind sexualitatea umană, adaptate pentru specificul vârstei, promovează pe termen scurt, mediu și lung sănătatea fizică și mentală a copiilor și a adolescenților. Educația sexuală…
Vezi articolul

Aproape 50 milioane persoane din întreaga lume sunt victime ale sclaviei moderne, dintre care 3,3 milioane sunt copii forțați să muncească și jumătate sunt exploatați sexual, arată un raport pe 2021 al Organizației Internaționale a Muncii

Peste 27 de milioane de persoane aflate în sclavie modernă sunt supuse la muncă forțată și alte 22 de milioane, la căsătorie forțată, arată proiectul „Semnalăm Traficul, Oprim Pericolul –…
Vezi articolul