Ministrul Deca invocă posibilitatea ca legea salarizării să nu fie gata până la 1 ianuarie: “Trebuie să găsim o soluție chiar și pe actuala legislație, pentru ca profesorii să primească ceea ce li s-a promis” / În greva generală, guvernul a insistat că nu e posibilă creșterea salariilor cadrelor didactice fără Legea salarizării

2.281 de vizualizări
Foto: gov.ro
“Chiar dacă noua lege a salarizării să zicem că nu este gata până la 1 ianuarie, (…) trebuie să găsim o soluție chiar și pe actuala legislație, pentru ca profesorii să primească ceea ce li s-a promis”, a spus ministrul Educației, Ligia Deca, într-un interviu acordat miercuri postului Euronews. Ea ridică astfel posibilitatea să nu fie adoptată în timp util legea pe baza căreia salariile profesorilor ar trebui să crească de la începutul noului an. Dar spune că există discuții tehnice și că trei variante de grile au fost trimise la Banca Mondială pentru a stabili impactul bugetar.

Întrebată dacă este bătută în cuie creșterea salariilor profesorilor de la 1 ianuarie, Ligia Deca nu a oferit un răspuns categoric, ci doar a făcut trimitere la deciziile ce au dus la încetarea grevei generale a profesorilor. Ea a spus că “voi face tot ceea ce ține de mine pentru ca acest angajament (politic al coaliției de guvernare – n.red.) să se respecte)”. 

Potrivit Ligiei Deca, au început discuțiile pe grila de salarizare între reprezentanții profesorilor și Ministerul Muncii și “acum se va trece la găsirea unei soluții legale’. Dar, când a venit vorba despre Legea salarizării, ea a invocat posibilitatea ca aceasta să nu fie adoptată în timp util: “Eu cred că o promisiune făcută trebuie respectată sau, măcar, dacă există dificultăți, trebuie demarate discuțiile pentru a vedea care ar fi un nou interval de timp. Eu cred că, chiar dacă noua lege a salarizării să zicem că nu este gata până la 1 ianuarie, deși eu cred în continuare că trebuie să avem un astfel de act normativ, trebuie să găsim o soluție chiar și pe actuala legislație, pentru ca profesorii să primească ceea ce li s-a promis.”

Întrebată dacă există semnale că va fi gata noua Lege a salarizării până la 1 ianuarie, Ligia Deca spune că “se lucrează la acest lucru” și că, potrivit ultimelor discuții, “trei variante de grile discutate împreună cu noi și cu reprezentanții cadrelor didactice au fost trimise la Banca Mondială pentru impact bugetar, urmând să se finalizeze și discuția politică”.

Amintim că, în timpul grevei profesorilor, reprezentanții guvernului au insistat că majorările salariale trebuie făcute neapărat prin legea salarizării, ei respingând opțiunea unor majorări pentru diverse categorii de angajați din sectorul public.

 • Pe 2 octombrie, întrebat dacă noua lege a salarizării va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024, premierul Marcel Ciolacu a declarat că „lucrez cu materialul clientului și încerc să-mi fac prioritățile în funcție și de necesitățile reale și urgențele reale”. Marcel Ciolacu a spus atunci că prioritatea Ministerului Muncii este legea pensiilor: „Și cred că prioritatea 1 a Ministerului Muncii trebuie să fie în acest moment legea pensiilor, urmând, pe urmă, să începem și pașii cu legea salarizării. Asta nu înseamnă că proiectele sunt abandonate, se lucrează în paralel, cum de altfel lucrăm și acum la legea cu pensiile speciale.”
 • Pe 30 septembrie, șeful guvernului declara că “am promis profesorilor măriri de salarii, o să ne ținem de cuvânt”.

CONTEXT. Pe 7 iunie, ministrul Muncii de atunci declara de la pupitrul Guvernului României că termenul dat de coaliție pentru draftul legii salarizării este data de 15 iulie: „Până pe data de 15 iulie am termen de la coaliție să finalizez draftul legii salarizării, astfel încât în perioada 15 iulie – 1 septembrie să continuăm discuțiile cu sindicatele, ca la 1 septembrie propunerea administrativă să treacă de Guvern și să fie depusă în Parlament.”

Pe 12 iunie, în ziua suspendării grevei generale și în ultima zi a Guvernului Ciucă, alături de ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Muncii, Marius Budăi, declara din nou: “Noi suntem în construcția Legii salarizării, construcție care este asumată a fi terminată în prima etapă, până în 15 iulie, urmând dezbaterile cu cei interesați, cu partenerii sociali, în perioada 15 iulie – 1 septembrie, după care aprobarea în Guvern ca proiect de act normativ, trimiterea în Parlament și acolo, bineînțeles, alte dezbateri, așa cum știm de obicei”.

Însă legea salarizării unitare din sistemul public nu era finalizată la 15 iulie. Conform surselor Edupedu.ro, nici măcar grilele pentru sectorul învățământ nu sunt gata, deși Guvernul Ciucă și Guvernul Ciolacu le-au promis profesorilor public, în mai multe rânduri, că la data de 15 iulie grilele de salarizare vor fi gata, la fel și legea salarizării.

Răspunsurile Ligiei Deca pe tema salarizării, la Euronews – 4 octombrie 2023:

Întrebare: Cresc salariile de la 1 ianuarie anul viitor pentru profesori? E bătut în cuie?

Ligia Deca (râzând): Există un act normativ în vigoare, care spune că de la 1 ianuarie profesorii vor primi 50% din creșterea salarială pe noua grilă. Este și un angajament politic al coaliției, iar eu voi face tot ceea ce ține de mine pentru că acest angajament să se respecte. Au reînceput discuțiile cu privire la grila de salarizare, au existat discuții tehnice între reprezentanții profesorilor și Ministerul Muncii și acum se va trece la găsirea unei soluții legale. Pentru că, până la urmă, pentru a putea da această creștere trebuie să existe o nouă grilă de salarizare pentru sectorul educației. 

Întrebare: Și dacă nu o să fie această grilă de salarizare?

Ligia Deca: Eu cred că o promisiune făcută trebuie respectată sau, măcar, dacă există dificultăți, trebuie demarate discuțiile pentru a vedea care ar fi un nou interval de timp. Eu cred că, chiar dacă noua lege a salarizării să zicem că nu este gata până la 1 ianuarie, deși eu cred în continuare că trebuie să avem un astfel de act normativ, trebuie să găsim o soluție chiar și pe actuala legislație, pentru ca profesorii să primească ceea ce li s-a promis. 

Întrebare: Grila, legea respectivă trebuie făcută la Ministerul de Finanțe? 

Ligia Deca: Grila se face la Ministerul Muncii. Ministerul Muncii este cel care inițiază modificări pe legea salarizării publice, pe legea salarizării unitare, iar inclusiv ordonanța de urgență care a dat măririle post-protestul din vară a fost inițiată de către Ministerul Muncii. Sigur, și avizele de la toate ministerele…

Întrebare: Și sunt semnale semnal că va fi gata până la 1 ianuarie legea? 

Ligia Deca: Din promisiunile pe care dna. ministru al Muncii le-a făcut, înțeleg că se lucrează la acest lucru. Ultima discuție – am înțeles că cele trei variante de grile discutate împreună cu noi și cu reprezentanții cadrelor didactice au fost trimise la Banca Mondială pentru impact bugetar, urmând să se finalizeze și discuția politică. 

Citește și:
Ligia Deca a evitat să spună că garantează majorările salariale pentru angajații din sistemul de învățământ de la 1 ianuarie 2024, în cazul în care legea salarizării nu va fi gata până atunci
Marcel Ciolacu, despre noua lege a salarizării care nu e gata cu 3 luni înainte de a intra în vigoare: Lucrez cu materialul clientului și încerc să-mi fac prioritățile în funcție și de necesitățile reale
Rezultatele discuției dintre sindicatele profesorilor și premierul Ciolacu, după ce Guvernul le-a mințit că legea salarizării va fi gata pe 15 iulie și pe 1 septembrie depusă în Parlament: Salariile din Educație vor fi majorate de la 1 ianuarie 2024
Legea salarizării unitare din sistemul public nu este finalizată la 15 iulie, potrivit surselor Edupedu.ro. Conform acestora, nici măcar grilele pentru sectorul învățământ nu sunt gata, deși Guvernul Ciucă și Guvernul Ciolacu le-au promis profesorilor public, în mai multe rânduri, că la data de 15 iulie grilele de salarizare vor fi gata, la fel și legea salarizării.

7 comments
 1. “Li s-a promis” de 32 de ani si le-ati dat “decat” minciuni si vorbe goale!!
  De exemplu, un 6% din PIB pentru Educatie, cum OBLIGA Legea Educatiei Nationale, le DATI??!!!!!
  Rusine!!!

 2. Cucoană Deca nu e nicio surpriză pt. noi.
  Tocmai pt ca nu aveam încredere nici in guvern nici in sindicate am cerut acel OUG (nu note de fundamentare si declarații la memorandum si alti cai verzi pe pereți…)

  Ca in februarie 2024 sa vă chemăm in instanță.
  Unde ca de obicei ne vom câștiga drepturile.
  Apoi veți veni si prorogra decizia judecătorească.
  Si ne veți da cu țârâita drepturile salariale.

  Noi am învățat lecția.
  Voi și gașca voastră de politruci, nu.

 3. Intre timp in Ministerul de Finante cresc salariile, in timp ce “specialii” nu numai ca nu renunta la veniturile lor speciale, dar isi cimenteaza si mai bine cumulares salariilor cu pensiile – toate speciale.
  Pt anumiti bugetari este POSIBIL pt educatie ramane IMPOSIBIL!

  In invatamant profesorii trebuie sa lucreze pt ca “au vocatie si daruire,” nu pt ca au nevoie de bani pt un trai decent.

 4. Care e “imposibilitatea” de fapt?!
  Este imposibil ca ministra Deca si guvernul, toti rupti de realitate si, mai ales, total dezinteresati de educatie si de “Romania educata,” sa se tina de cuvant – onorarea cuvantului dat de ei este ceva IMPOSIBIL.

  Se repeta situatia din 2018 (si nu numai). S-au dat profesorilor iar PROMISIUNI GOALE, MINCIUNI “educationale”(??).
  Ce sunt sindicatele din invatamant?
  Ce fac liderii sindicatelor din invatamant? Ei sustin, ca de obicei, promisiunile (Vai!🤔🙃) “imposibile” ale politicienilor .

  Ce Deja Vu 😜🤩 am avut asta vara cand i-am vazut si auzit la tv pe liderii sindicatelor din invatamant cum spuneau ca “greva profesorilor se SUSPENDA,” dupa ce initial declarasera ca “suspendarea grevei nu e legal POSIBILA!”😄🙃
  Au “suspendat-o,” se justificau ei, pt a nu mai “incurca” examenele copiilor… bla-bla!!🤑

  Iata cum ministra Deca, straina de cauza “Romaniei (ne)educate,” articuleaza inca o palma pe chipul prafuit, zdrentuit si tot mai dezarticulat al invatamantului romanesc, pt ca aceasta “imposibilitate” nu afecteaza doar angajatii din invatamant, nu e doar inca o lovitura la adresa profesorilor (azi, de ziua lor Internationala, 5 octombrie), ci e inca o lovitura grea data invatamantului romanesc, elevilor de azi si de maine si o lovitura si in moalele capului Romaniei viitoare.

 5. Mulțumim, Nistor, Hăncescu și Hadăr!

  Noi toți știam (drept care am cerut să continuăm greva), dar voi, pe persoană fizică fiecare, ați semnat pentru încheierea grevei și ați spus că atât se poate obține și că aveți încredere în promisiunile lor!

  Dați-vă demisiile, incompetenților!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Concursurile pentru posturile de inspectori școlari și de directori să fie organizate în acest an, iar elevii să fie observatori în comisiile de concurs, solicită Consiliul Național al Elevilor

Concursurile pentru posturile de inspectori școlari și de directori trebuie să fie organizate în acest an, potrivit unei solicitări publice a Consiliului Național al Elevilor primită de Edupedu.ro. Reprezentanții elevilor…
Vezi articolul

Aproape 500 de credite pentru studenți, date în 2022, anunță Gabriela Firea, care spune că au fost făcute modificări în programele Student Invest și Family Start: Vor putea aplica pentru credite și medicii rezidenți / Se va putea cumpăra orice tip de autoturism, nu doar cu 7 locuri

„Vor crește sumele acordate în programele de creditare Student Invest și Family Start și vârsta solicitanților, extindem categoriilor persoanelor eligibile cu medicii rezidenți, acordăm posibilitatea achiziției oricărui tip de autoturism,…
Vezi articolul