Ligia Deca, după discuțiile de la Guvern cu sindicatele din Educație: Voi face tot ceea ce ține de mine pentru ca angajamentele privind creșterea salariilor în învățământ să fie respectate

3.265 de vizualizări
Foto: gov.ro
Ministra Educației spune, după întâlnirea de luni cu sindicatele din Educație de la Guvern, că “voi face tot ceea ce ține de mine pentru ca angajamentele privind creșterea salariilor în învățământ să fie respectate”. Amintim, deocamdată nu există o poziție oficială din partea liderilor sindicali FSLI și FSE care au participat la discuții. Un comunicat al Guvernului însă preciza doar că s-a discutat despre programe sociale și investiții în Educație dar și despre demararea unor acțiuni privind “eliminarea inechităţilor salariale pentru personalul din învăţământ”. Nici un cuvânt despre noua lege a salarizării, pe baza căreia de la 1 ianuarie 2014, angajații din sistemul de învățământ ar trebui să primească majorările salariale promise prin ordonanță de urgență, pentru încetarea grevei generale care a avut loc în luna mai a acestui an.

Într-o postare de Facebook, Ligia Deca, a scris că cel mai important moment al zilei de luni a fost întâlnirea de la Guvern cu reprezentanții sindicatelor, în care a reconfirmat împreună cu membrii executivului, angajamentele luate. A făcut referire la primele de carieră didactică și de carieră personală pe care le vor primi angajații din sistemul de Învățământ la finalul anului (n. red banii provin din Fondul de rezervă deși ar fi trebuit să vină din fonduri europene). Ligia Deca a spus și că se vor relua discuțiile pentru a rezolva inechitățile privind salarizarea directorilor.

Legat de legea salarizării care ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024 și pe baza căreia profesorii ar trebui să primească majorările salariale promise în luna mai prin OUG, ministra Educației a spus că: “Voi face tot ceea ce ține de mine pentru ca angajamentele privind creșterea salariilor în învățământ să fie respectate”.

Mesajul integral postat de Ligia Deca

“Cel mai important moment de astăzi – întâlnirea de la Guvern cu reprezentanții sindicatelor, în care am reconfirmat, împreună cu membrii executivului, angajamentele luate: în această lună se vor acorda prima de carieră didactică în valoare de 1500 de lei pentru cadrele didactice și personalul didactic auxiliar și prima de carieră profesională pentru personalul nedidactic, în valoare de 500 de lei.

Așa cum am spus, voi face tot posibilul pentru îndreptarea inechităților în salarizarea directorilor. Am stabilit astăzi că vom relua, la Ministerul Educației, discuțiile cu reprezentanții federațiilor sindicale pentru a identifica #împreună mijloacele concrete în vederea rezolvării cât mai rapide a acestei inechități. De asemenea, voi face tot ceea ce ține de mine pentru ca angajamentele privind creșterea salariilor în învățământ să fie respectate”.

Informații de context

La discuțiile de luni ar fi trebuit să se discute despre legea salarizării, care este esențială pentru ca profesorii să primească majorările salariale promise de guvern prin ordonanță de urgență în luna mai.

În cea mai recentă întâlnire a sindicatelor cu premierul Ciolacu pe tema salarizării a avut loc pe 4 septembrie, liderii sindicali spuneau că: “în cursul lunii septembrie se vor finaliza discuțiile cu Guvernul României privind salarizarea personalului din învățământ”.

Legea salarizării nu este gata nici în ziua publicării acestui articol, 16 octombrie 2023, iar mai mult, pe 12 octombrie, sindicatele din poliție au declarat după discuții cu ministrul Muncii că viitoarea lege a salarizării va intra în vigoare “cel mai devreme după 1 ianuarie 2025” .

Amintim că draftul noii legi a salarizării ar fi trebuit să fie gata până pe 15 iulie. Noua lege a salarizării este condiție esențială pentru majorările salariale ale profesorilor de la 1 ianuarie 2024.

Pe 11 septembrie, la TVR Plus, Ligia Deca nu a putut spune clar dacă garantează că profesorii, personalul nedidactic și cel auxiliar vor primi majorările salariale de la 1 ianuarie 2024 promise prin O.U.G. nr. 57/2023.

La începutul lunii august, Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii, a declarat pentru Edupedu.ro că draftul de lege se află în analiză.

Pe 22 iunie, Ligia Deca declara că „se va merge pe trei scenarii de grile, una dintre aceste grile fiind cea lucrată deja la Ministerul Educației, împreună cu federațiile sindicale, la sfârșitul anului trecut, începutul acestui an.”

Pe 7 iunie, ministrul Muncii spunea că termenul dat de coaliție pentru draftul legii salarizării este data de 15 iulie: „Până pe data de 15 iulie am termen de la coaliție să finalizez draftul legii salarizării, astfel încât în perioada 15 iulie – 1 septembrie să continuăm discuțiile cu sindicatele, ca la 1 septembrie propunerea administrativă să treacă de Guvern și să fie depusă în Parlament.”

Marius Budăi spunea pe 1 iunie că „așa cum s-a decis, și coaliția, și dl. prim-ministru, astăzi vom continua discuțiile cu sindicatele pentru noua grilă de salarizare, bineînțeles, cu sindicatele din educație, în primul rând, după care urmează celelalte sindicate”. 

Budăi a declarat că de la 1 ianuarie 2024 un profesor debutant va avea un salariu net de 4.600 de lei. Declarația a fost făcută după ședința în care Executivul a adoptat ordonanța de urgență prin care au fost acceptate cererile sindicatelor.

Ce majorări prevede Ordonanța de urgență

Conform Ordonanței de urgență nr 57/2023, Guvernul trebuie să crească salariile de bază din Învățământ cu 1.300 de lei brut din luna iunie pentru cadrele didactice și didactice auxiliare și cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic.

De asemenea, ordonanța prevede că, de la 1 ianuarie, salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie, precum și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă.

„Art. III – (2) Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.

(3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024.”

Pe 15 iunie, în discursul său din Parlament, Marcel Ciolacu, președinte PSD, le-a promis profesorilor și angajaților din învățământ că va livra “la milimetru” ce a promis împreună cu Nicolae Ciucă, fost premier:

„Când vine vorba de educație, speranța nu va fi o opțiune pentru mine, ca prim-ministru. Voi livra la milimetru ce am promis împreună cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, iar cea mai mare garanție, dincolo de orice ordonanțe sau legi, este aceea că fac parte din partidul care a livrat deja și medicilor ce a promis. Sunt pregătit să discut oriunde și oricât cu profesorii pentru a găsi împreună soluțiile corecte”, a declarat Marcel Ciolacu.

Citește și:

Elefantul din cameră, noua lege a salarizării, nu ar fi existat în discuțiile cu sindicatele din Educație de la Guvern. De la Palatul Victoria anunțul oficial este că Marcel Ciolacu și liderii FSE și FSLI au vorbit despre programe sociale și investiții în educație 
Sindicatele din Învățământ discută luni cu premierul Ciolacu. Salarizarea profesorilor va fi subiectul întâlnirii – surse / Ligia Deca, în urmă cu 2 săptămâni: Dacă există dificultăți, trebuie demarate discuțiile pentru a vedea care ar fi un nou interval de timp

Rezultatele discuției dintre sindicatele profesorilor și premierul Ciolacu, după ce Guvernul le-a mințit că legea salarizării va fi gata pe 15 iulie și pe 1 septembrie depusă în Parlament: Salariile din Educație vor fi majorate de la 1 ianuarie 2024

Ligia Deca, despre salariile directorilor de școli: Este o anomalie, pe care trebuie să o corectăm în grila de salarizare din învățământ / Îi rog să rămână în responsabilitățile pe care le exercită, pentru că mă aștept ca în timp relativ scurt să avem o soluție

7 comments
  1. As avea și eu o întrebare, cu tichetele educaționale ce putem face noi ce să cumparăm noi ieșim la pensie școala nu ne mai trebuie, putem să cumpărăm și altceva? cum putem sa le folosim?

  2. Să mai spună cineva că doar englezii se pricep la umor negru.Asigurarea doamnei Deca are aceeași valoare ca o bancnotă de 4 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Programa disciplinei „Istoria evreilor. Holocaustul”, publicată în Monitorul Oficial. Elevii de clasa a XI-a vor putea face un e-book și audiobook cu conținuturi precum „Povestea unei personalități” / Recomandări pentru profesori

Programa disciplinei „Istoria evreilor. Holocaustul” a fost publicată în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul ministrului educației nr. 5.344 din 9 august 2023. Miercuri, Ligia Deca, ministrul Educației, a anunțat…
Vezi articolul

Felul în care funcționează școala în pandemie, decis pe baza unui algoritm cu mai mulți indicatori, de la vaccinare la mărimea claselor – idee “agreată” de ministrul Educației și un secretar de stat de la Sănătate, spune Consiliul Elevilor

Modul de funcționare a unei unități de învățământ în condiții de pandemie ar putea fi decis pe baza unui algoritm care să țină cont de mai mulți indicatori: ministrul Educației,…
Vezi articolul