Elefantul din cameră, noua lege a salarizării, nu ar fi existat în discuțiile cu sindicatele din Educație de la Guvern. De la Palatul Victoria anunțul oficial este că Marcel Ciolacu și liderii FSE și FSLI au vorbit despre programe sociale și investiții în educație 

13.254 de vizualizări
Sursa: Gov.ro
Discuțiile de la Guvern de luni, 16 octombrie, au fost legate programe sociale și investiții în Educație dar și demararea unor acțiuni privind “eliminarea inechităţilor salariale pentru personalul din învăţământ”, reiese din comunicatul de presă al Guvernului. Nici un cuvânt despre noua lege a salarizării, pe baza căreia de la 1 ianuarie 2014, angajații din sistemul de învățământ ar trebui să primească majorările salariale promise prin ordonanță de urgență, pentru încetarea grevei generale care a avut loc în luna mai a acestui an. Reprezentanții sindicatelor din Educației nu au putut fi contactați până la ora difuzării acestei știri pentru a oferi detalii. Vom reveni cu informații pe acest subiect măsură ce le vom primi.

Premierul Marcel Ciolacu a spus în urma discuțiilor avute cu reprezentanții sindicatelor din Învățământ că Executivul face tot ce și-a asumat în domeniul educaţiei “pentru a ajuta copiii să meargă la şcoală în condiţii cât mai bune şi să oferim tuturor şansa la educaţie. Deopotrivă, suntem preocupaţi să avem cadre didactice motivate, iar în acest sens avem în vedere îndreptarea inechităţilor salariale într-un termen cât mai scurt”, potrivit unui comunicat de presă. Nici o precizare nu e făcută în urma discuțiilor, despre noua lege a salarizării, care este esențială pentru ca profesorii să poată primi majorările salariale promise de la 1 ianuarie 2024.

Premierul Ciolacu spunea pe 3 octombrie când a fost întrebat dacă legea salarizării va fi gata la 1 ianuarie 2024: “lucrez cu materialul clientului și încerc să-mi fac prioritățile în funcție și de necesitățile reale“, subliniind că reforma pensiilor reprezintă o prioritate.

La Guvern s-a discutat luni, când au fost chemate sindicatele, despre “derularea investițiilor din domeniul educaţiei, destinate îmbunătăţirii condiţiilor de învăţământ atât în mediul urban, cât şi în mediul rural” și despre programe de susținere a elevilor și studenților.

“Accentul s-a pus pe programele destinate combaterii abandonului şcolar şi susţinerii celor din medii vulnerabile”, reiese din comunicat.

La Palatul Victoria, sindicatele au mai vorbit și despre eliminarea inechităţilor salariale pentru personalul din învăţământ.

“În ceea ce priveşte eliminarea inechităţilor salariale pentru personalul din învăţământ, din dispoziţia premierului Ciolacu, începând de mâine, (n. red marți 17 octombrie) Ministerul Educaţiei şi sindicatele din domeniu vor lucra pentru identificarea soluţiilor tehnice. Ulterior, acest mecanism de lucru va fi extins cu reprezentanţi ai Ministerelor Muncii şi Finanţelor pentru elaborarea propunerilor de modificare legislativă prin a căror aplicare să fie îndreptate inechităţile salariale din educaţie. Aceste propuneri vor fi analizate, la nivelul Guvernului, cu reprezentanţii sindicatelor din educaţie, la următoarea întrevedere.

Amintim, la început de an școlar au fost zeci de demisii ale directorilor de școli care au semnalat că au salarii mai mici decât unii profesori.

Ligia Deca spunea recent că acest lucru este o anomalie, pe care trebuie să o corectăm în grila de salarizare din învățământ.  

Informații de context

Cea mai recentă întâlnire a sindicatelor cu premierul Ciolacu pe tema salarizării a avut loc pe 4 septembrie. În urma întâlnirii liderii sindicali spuneau că:

  1. în cursul lunii septembrie se vor finaliza discuțiile cu Guvernul României privind salarizarea personalului din învățământ;
  2. în luna octombrie se vor acorda prima de carieră didactică în cuantum de 1500 lei pentru cadrele didactice și didactice auxiliare, respectiv prima de carieră profesională pentru personalul nedidactic în limita sumei de 500 lei;
  3. de la data de 1 ianuarie 2024 se vor majora salariile personalului didactic, personalului didactic auxiliar şi personalului nedidactic din sistemul de învăţământ de stat, conform art. III alin. (3) din O.U.G. nr. 57/2023;
  4. se încearcă rezolvarea cât mai rapidă a problemei majorării salariilor personalului care ocupă funcțiile didactice de conducere și funcțiile didactice auxiliare de conducere, conform propunerilor federațiilor sindicale.

De atunci până în prezent nu a mai avut loc o altă întâlnire a sindicatelor cu premierul. Însă când a fost întrebat dacă noua lege a salarizării va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024, premierul Marcel Ciolacu a declarat că „lucrez cu materialul clientului și încerc să-mi fac prioritățile în funcție și de necesitățile reale și urgențele reale”. Declarația a fost făcută luni, 2 octombrie, după participarea la inaugurarea noului Amfiteatru al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.

Amintim că draftul noii legi a salarizării ar fi trebuit să fie gata până pe 15 iulie. Noua lege a salarizării este condiție esențială pentru majorările salariale ale profesorilor de la 1 ianuarie 2024.

Pe 11 septembrie, la TVR Plus, Ligia Deca nu a putut spune clar dacă garantează că profesorii, personalul nedidactic și cel auxiliar vor primi majorările salariale de la 1 ianuarie 2024 promise prin O.U.G. nr. 57/2023.

Edupedu.ro a scris că pe 12 octombrie, sindicatele din poliție au declarat după discuții cu ministrul Muncii că viitoarea lege a salarizării va intra în vigoare “cel mai devreme după 1 ianuarie 2025” .

La începutul lunii august, Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii, a declarat pentru Edupedu.ro că draftul de lege se află în analiză.

Pe 22 iunie, Ligia Deca declara că „se va merge pe trei scenarii de grile, una dintre aceste grile fiind cea lucrată deja la Ministerul Educației, împreună cu federațiile sindicale, la sfârșitul anului trecut, începutul acestui an.”

Pe 7 iunie, ministrul Muncii spunea că termenul dat de coaliție pentru draftul legii salarizării este data de 15 iulie: „Până pe data de 15 iulie am termen de la coaliție să finalizez draftul legii salarizării, astfel încât în perioada 15 iulie – 1 septembrie să continuăm discuțiile cu sindicatele, ca la 1 septembrie propunerea administrativă să treacă de Guvern și să fie depusă în Parlament.”

Marius Budăi spunea pe 1 iunie că „așa cum s-a decis, și coaliția, și dl. prim-ministru, astăzi vom continua discuțiile cu sindicatele pentru noua grilă de salarizare, bineînțeles, cu sindicatele din educație, în primul rând, după care urmează celelalte sindicate”. 

Budăi a declarat că de la 1 ianuarie 2024 un profesor debutant va avea un salariu net de 4.600 de lei. Declarația a fost făcută după ședința în care Executivul a adoptat ordonanța de urgență prin care au fost acceptate cererile sindicatelor.

Ce majorări prevede Ordonanța de urgență

Conform Ordonanței de urgență nr 57/2023, Guvernul trebuie să crească salariile de bază din Învățământ cu 1.300 de lei brut din luna iunie pentru cadrele didactice și didactice auxiliare și cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic.

De asemenea, ordonanța prevede că, de la 1 ianuarie, salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie, precum și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă.

„Art. III – (2) Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.

(3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024.”

Pe 15 iunie, în discursul său din Parlament, Marcel Ciolacu, președinte PSD, le-a promis profesorilor și angajaților din învățământ că va livra “la milimetru” ce a promis împreună cu Nicolae Ciucă, fost premier:

„Când vine vorba de educație, speranța nu va fi o opțiune pentru mine, ca prim-ministru. Voi livra la milimetru ce am promis împreună cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, iar cea mai mare garanție, dincolo de orice ordonanțe sau legi, este aceea că fac parte din partidul care a livrat deja și medicilor ce a promis. Sunt pregătit să discut oriunde și oricât cu profesorii pentru a găsi împreună soluțiile corecte”, a declarat Marcel Ciolacu.

Citește și:

Sindicatele din Învățământ discută luni cu premierul Ciolacu. Salarizarea profesorilor va fi subiectul întâlnirii – surse / Ligia Deca, în urmă cu 2 săptămâni: Dacă există dificultăți, trebuie demarate discuțiile pentru a vedea care ar fi un nou interval de timp

Rezultatele discuției dintre sindicatele profesorilor și premierul Ciolacu, după ce Guvernul le-a mințit că legea salarizării va fi gata pe 15 iulie și pe 1 septembrie depusă în Parlament: Salariile din Educație vor fi majorate de la 1 ianuarie 2024

6 comments
  1. Va spun eu ce s-a discutat azi. In primul rand s-a amanat aplicarea noii grile de salarizare pentru 1 ianuarie 2025, si nu e clar daca va mai fi in urmatorii 10 ani. Apoi au vorbit despre investitii iar in final sindicalistii s-au angajat sa tina in frau declansarea unei noi posibile greve.
    Acum luati-va la rost liderii din scoli care v-au sapat groapa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Un adolescent din Spania, primul caz clinic din lume de dependență de jocul Fortnite / Din obsesia pentru joc, acesta a respins interacțiunile umane și avea un program de somn foarte decalat, pentru care a fost spitalizat două luni

Un minor spaniol a devenit primul caz cunoscut în lume de spitalizare timp de două luni pentru dependenţă gravă de jocul video Fortnite, după ce adolescentul a început să manifeste…
Vezi articolul

Studenții își vor plăti integral abonamentele pentru transport în București din banii lor, iar apoi reducerea de 90% o vor recupera ca decont de la facultăți, susține Asociația pentru transport București-Ilfov – document

Abonamentele de transport în comun din București rămân la preț întreg pentru studenți în primă fază, chiar dacă potrivit legii aceștia trebuie să le achiziționeze cu 90% reducere. Pentru a…
Vezi articolul