Delegația Consorțiului Universitaria, din care fac parte cele mai mari universități din România, primită la Cotroceni. Implementarea PNRR și a Planului Național de Cercetare, pe agenda discuțiilor

844 de vizualizări
Sursă foto: presidency.ro
Președintele României, Klaus Iohannis, a primit joi, la Cotroceni, o delegație a Consorțiului „Universitaria”, formată din: prof. univ. dr. Marian Preda – Rectorul Universității din București, prof. univ. dr. Daniel David – Rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Marilen Pirtea – Rectorul Universității de Vest din Timișoara și prof. univ. dr. Nicolae Istudor – Rectorul Academiei de Studii Economice din București, se arată într-un comunicatd e presă al Administrației Prezidențiale.

Întâlnirea a avut loc în contextul organizării reuniunii anuale a Consorțiului „Universitaria”, găzduite, în acest an, de către Universitatea din București. Totodată, evenimentul răspunde direcțiilor de acțiune deschise cu ocazia lansării, la începutul anului 2022, de către Comisia Europeană, a Strategiei Europene pentru Universități, transmite Administrația Prezidențială.

Printre subiectele abordate au fost implementarea Planului Național de Relansare și Reziliență, precum și a Planului Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare, lansat în dezbatere publică de către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

În cadrul discuțiilor, au fost abordate și alte teme ca modalitățile de stimulare a procesului de internaționalizare a învățământului superior, prin prisma sprijinului acordat universităților care sunt angrenate în proiecte europene și cu caracter internațional.

De asemenea, au fost explorate o serie de variante de consolidare a cooperării între universități românești și alte instituții de cercetare-dezvoltare-inovare din țară și din afara granițelor.

Un subiect important abordat de către reprezentanții Consorțiului „Universitaria” a vizat nevoia susținerii diversificării misiunilor universităților românești, pentru a răspunde nevoilor diferite ale societății, precum și pentru stimularea excelenței în îndeplinirea obiectivelor asociate acestor misiuni de către fiecare instituție de învățământ superior în parte.

În contextul asumării de către Guvernul României a elaborării unui nou cadru legal privind implementarea viziunii proiectului „România Educată”, a fost subliniat rolul mediului academic în reforma educației, precum și în creșterea calității formării inițiale și continue a cadrelor didactice, mai spune Administrația Prezidențială.


1 comment
  1. Din pacate pentru el, Consortiul Universitaria, cel din forma lui initiala incepe sa isi dilueze rolul si sa isi moduleze vocea… De pilda pe pagina web a unei universitati mediocre (www.ugal.ro), zguduita de scandaluri de delapidare investigate de parchet, conducerea suferinda de alte merite, afirma, nici mai mult, nici mai putin ca: “Consorțiul este alcătuit din rectorii, prorectorii și președinții de Senat din nouă instituții de învățământ superior din România”. Adica nu de niste universitati, ci din noi, cei care sunt azi la butoanele universitatilor neclasificate, fara pic de merite stiintifice si academice, care au reusit sa ii abureasca pe membrii fondatori ai consortiului. Consortiu de altfel, promitator la infiintarea lui…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Eurobarometru: România, pe ultimul loc în Uniunea Europeană la cunoștințe financiare. În același sondaj peste jumătate dintre români cred că știu foarte multe lucruri despre bani, fiind pe primul loc în Europa la auto-percepție / Care au fost cele 12 întrebări

Unul din doi români crede despre el că știe foarte multe sau mai multe lucruri despre bani decât media adulților din țara sa, potrivit celui mai recent Eurobatometru – sondaj…
Vezi articolul

DOCUMENTE Creșterea cu 25% din salariul minim a tuturor salariilor de bază pentru personalul din învățământul preuniversitar, inițiativă legislativă a grupului USR pentru Educație, depusă la Parlament / Senatorul Ștefan Pălărie: Salariul unui debutant ar urma să crească de la 1985 lei la 2715 lei. Nu poți face reforme cu burta goală

USR a depus miercuri, la Parlament, o inițiativă legislativă care propune creșterea cu 25% din salariul minim a tuturor salariilor de bază pentru personalul din învățământul preuniversitar, începând din anul…
Vezi articolul

“Așa cum Europa ne ține în anticamera Schengen din 2011, la fel Guvernele României și parlamentarii români amână aplicarea, tot din 2011”, a bugetului de 6% din PIB pentru Educație – Federația sindicală “Spiru Haret” cere parlamentului să majoreze bugetul alocat învățământului

“Doamnelor și domnilor politicieni, nu mai acuzați Austria și politicienii de la Viena pentru poziția avută (în privința includerii României în Schengen – n. red.). Nu au făcut decât să…
Vezi articolul