DOCUMENT Ministerul Cercetării a pus în dezbatere publică Planul Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare IV, care va avea un buget minim de 60 de miliarde de lei

830 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern privind aprobarea Planului Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare IV (PNCDI IV), se arată într-un comunicat de presă al ministerului. Bugetul PNCDI IV este de minimum 60 miliarde lei. Bugetul estimat este fundamentat pe o creștere graduală anuală a cheltuielilor publice CD cu aproximativ 0,14% din PIB, pentru atingerea țintei stabilite de 1% în 2027.

„PNCDI IV este principalul instrument de implementare a Strategiei Naționale de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă (SNCISI) 2022-2027, prin care se asigură transparent și predictibil finanțarea sistemului național CDI pentru modernizarea, consolidarea excelenței și creșterea relevanței pentru economia și societatea românească. Prin acest document cadru se susțin cercetarea fundamentală și exploratorie, cercetarea-dezvoltarea dedicată Agendei Strategice de Cercetare și sinergii cu domeniile naționale de specializare inteligentă, inovarea, antreprenoriatul de inovare și transferul tehnologic”, precizează Ministerul Dezvoltării în comunicatul de presă.

Ministrul Cercetării Sebastian Burduja spune că „Planul este structurat pe 10 programe de cercetare, inovare și digitalizare”. Este vorba de „idei; resurse umane; organizații de cercetare performante, nucleu,  infrastructuri de cercetare, provocări, parteneriate pentru inovare; cooperare europeană și internațională; cercetare în domenii de interes strategic; știință și societate”, a precizat Burduja.

Potrivit acestuia, ministerul Cercetării urmărește „crearea premiselor pentru asigurarea cadrului pentru investiții în CDI și încurajarea parteneriatelor între actorii publici și cei privați pentru transferarea rezultatelor cercetării către piață”. Burduja mai spune că și-a „setat ca prioritate în mandat colaborarea cu partenerii, iar prin acest plan asigurăm resurse și cadrul legal necesar”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Acuzații grave de imixtiune în subiectele de la Bacalaureat 2024 – Mai mulți profesori ar fi fost aduși la cererea Ligiei Deca să pună presiune pe cei care fac subiectele să scadă dificultatea – surse / Ligia Deca: La nivelul conducerii ministerului nu a existat niciodată o interferență cu procesul firesc de elaborare a subiectelor

Acuzații grave de imixtiune în grupurile de experți care au conceput subiectele de la Bacalaureatul 2024 și de presiune exercitate de conducerea politică a Ministerului Educației, cu scopul ca experții…
Vezi articolul

Scăderile de venituri pentru directorii de școli pot apărea din cauza unor erori ale aplicației de salarizare și din faptul că unii au atins maximul prevăzut de lege pentru salarii, susține liderul sindical Marius Nistor

Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, spune că problemele cu salariile personalului din învățământ, printre care și scăderi de venituri pentru directori, ar putea avea două motive.…
Vezi articolul