BREAKING After school-urile și creșele rămân deschise, anunță premierul. Ludovic Orban: Grădinițele și școlile se închid pentru 30 de zile. În clasele I-IV e un pic mai complicat, dar se vor face “niște recapitulative” când se va reveni în clase

18.193 de vizualizări
Foto: gov.ro
Toate grădinițele și școlile din România vor fi închise de luni, indiferent de incidența cazurilor de coronavirus din localitate, a anunțat premierul Ludovic Orban. “Practic, nu vor fi afectate creșele și after school-urile. Este o măsură temporară, luată într-un moment dificil și care ține cont de nevoia de a apăra sănătatea copiilor”, a susținut șeful Executivului, la Digi 24.

Măsurile “vor fi 30 de zile aplicabile“, a declarat Orban.

“E adevărat că în clasele I-IV e un pic mai complicat, dar avem ordonanța care permite unui părinte să stea acasă cu 75% din venit pe perioada orelor online și, când se va reveni în clase, se vor face niște recapitulative“, a afirmat Ludovic Orban, prezent la emisiunea TV în timp ce ședința de Guvern este în desfășurare la Palatul Victoria, condusă de vicepremierul Raluca Turcan. Premierul a spus în cadrul emisiunii că se va întoarce la ședință.

“Și grădinițele [vor fi închise – N.Red.]. Practic, nu vor fi afectate creșele și after school-urile. Este o măsură temporară, luată într-un moment dificil și care ține cont de nevoia de a apăra sănătatea copiilor”, a susținut șeful executivului.

Oficialul a anunțat că “recomandarea epidemiologilor este ca un set de măsuri să fie aplicabile 14 zile cu 14 zile, deci 30 de zile. Ele vor fi 30 de zile aplicabile. Dar urmărim eficacitatea lor, măsura în care reușesc să oprească numărul de infectări și sper să nu mai fie nevoie de alte măsuri”.

“În Franța, este opțiunea autorităților [să mențină școlile deschise, la un număr mult mai mare de infectări – N.Red.]. În ceea ce ne privește noi, la noi sănătatea părinților și a personalului trebuie pusă pe primul plan. Este clar că tinerii sunt asimptomatici și transmit virusul acasă”, a afirmat Ludovic Orban, întrebat de ce România a luat această măsură care vine pe total contrasens cu celelalte state mari europene.

“Măsura închiderii școlilor este luată din 2 motive:

  • un motiv este legat de siguranța copiilor,
  • al doilea este legat de faptul că foarte mulți copii, în special adolescenți, chiar și dacă contractează virusul, sunt asimptomatici și ei devin purtători ai virusului și îl transmit fie către alți colegi, care pot să îl transmită către părinți și bunici și să asigure răspândirea virsului”, a susținut șeful executivului.

După ședința de guvern prezidată de Klaus Iohannis, care a anunțat în debutul acesteia că toate școlile trebuie închise, premierul Orban a afirmat că “sunt măsuri care sunt luate ținând cont de situația efectivă în care ne găsim și pe baza unor evaluări făcute de specialiști privind incidența cazurilor, unde sunt activitățile cu cele mai mari îmbolnăviri”.

“Dintre țările UE, România e pe locul 17 ca nivel de infectare. (…) Chiar dacă România nu este printre țările cel mai afectate, suntem efectiv obligați să luăm aceste măsuri pentru că altfel riscăm să crească foarte mult numărul infectărilor”, a continuat Orban.

Citește și:
BREAKING Klaus Iohannis: Școlile trebuie să treacă toate în online / Ludovic Orban: Aplicabilitatea acestor decizii va fi de luni
Mircea Miclea, reacție rapidă la anunțul lui Iohannis: Sper ca guvernul să nu ia decizia de închidere a tuturor școlilor din România. Sfidează toate datele științifice
România, a treia țară din Europa care anunță închiderea școlilor, după Cehia și Polonia. Restul statelor mențin deschise școlile, total sau parțial
Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere ca şcolile să rămână deschise: „Trebuie să menţinem şcolile deschise până la capăt, pentru că nu ne permitem o generaţie pierdută”
Reacția elevilor la închiderea intempestivă a tuturor școlilor din România: Profundă iresponsabilitate. Dezaprobăm hotărârea


2 comments
  1. Poate ma luminează si pe mine cineva, ce rost au after school-urile , dacă scolile si gradinitele sunt inchise. Adică, după ce copiii au terminat lectiile in mediu online , se duc la after school…?!. Sau sunt dusi la after school de dimineata si acolo maninca si fac lectii online , dar nu se imbolnavesc , numai la scoală…?1 Undeva este o fractură logică in aceste masuri …

  2. Gradinitele sunt online!!!!
    Atentie!!!!!!!! ..sunt online …nu inchise; ca daca erau inchise educatorii nu si meritau banii…
    Asa online, n ai ce sa mai zici!!!!
    Dar, concret….cu ce i ajuta pe copii sau parinti gradinita online???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Jandarmeria București, în campanie de imagine, se mândrește cu un jandarm “după care se dau în vânt femeile și bărbații”, cu “un corp perfect tonifiat” și fostă gardă de corp a unui laureat Nobel

Jandarmeria București, în plină campanie de refacere a imaginii după violențele împotriva manifestanților pașnici de la mitingul din 10 august, publică pe pagina sa de Facebook portretul unui jandarm “model”.…
Vezi articolul

DOCUMENT Trecerea claselor în online este decisă de Consiliul de Administrație al școlii, doar închiderea școlii are nevoie de avizul CJSU, potrivit Ministerului Educației. Instrucțiune către școli care prevede testarea elevilor în a 8-a zi, fie la școală, fie la DSP

Trecerea claselor sau grupelor de copii, în online, este decisă de Consiliul de Administrație al școlii și doar închiderea întregii unități de învățământ are nevoie de avizul Comitetului Județean pentru…
Vezi articolul

Bursele pentru elevii navetiști de la sate și bursele de studiu trebuie să fie reintroduse în școli, solicită World Vision România: „Acestea asigurau o formă de sprijin pentru zeci de mii de copii din familii dezavantajate” / Organizația a cerut Ministerului Educației reanalizarea cotei de 30% per clasă pentru bursa de merit

Reintroducerea burselor pentru elevii navetiști din mediul rural, reintroducerea burselor de studiu și reanalizarea cotei de 30% per clasă pentru bursa de merit sunt cele trei solicitări făcute Ministerului Educației…
Vezi articolul
ce-a vrut să spună autorul

Ce se întâmplă în creier când citim? Cititul stimulează dezvoltarea limbajului / Să încetăm să îl vedem ca pe ceva ce îl pregătește pe copil pentru școală. E mai mult de atât, spun cercetătorii în neuroștiințe cognitive Simina Pițur și Andrei Miu

Ce se întâmplă în creier atunci când învățăm să citim? Dar cu cei care nu învață să citească? Cercetătorii în neuroștiințe cognitive Simina Pițur și Andrei Miu vorbesc despre mecanismele…
Vezi articolul