Premierul Nicolae Ciucă: Studiul economic pentru România al OCDE arată angajamentul ferm al țării noastre privind aderarea la organizație

41 de vizualizări
Foto: gov.ro
Documentul “Studiu economic pentru România”, al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, arată angajamentul ferm al ţării noastre în ceea ce priveşte aderarea la OCDE şi reprezintă o radiografie multidimensională a realităţilor socio-economice ale României, oferind factorilor de decizie o serie de recomandări extrem de utile, în vederea implementării acelor măsuri menite să genereze dezvoltare şi bunăstare pe baze inteligente, sustenabile şi incluzive, a declarat, vineri, prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Premierul a salutat, la evenimentul de lansare a studiului “Economic Survey of Romania”, organizat la Palatul Victoria, sosirea la Bucureşti a secretarului general al OCDE, Mathias Cormann, la două zile după votul din cadrul Consiliului OCDE, care a decis deschiderea discuţiilor de aderare cu România şi a mulţumit acestuia pentru tot efortul depus, scrie Agerpres.

“Cunoaştem rolul esenţial în obţinerea deciziei Consiliului OCDE şi vă mulţumim în numele României şi al meu personal”, a spus Ciucă.

Prim-ministrul a menţionat că România a convocat Comitetul interministerial pentru admiterea în OCDE, care a avizat, în şedinţa din 26 ianuarie, asumarea ataşamentului ţării noastre la principiile, valorile şi standardele organizaţiei, aşa cum sunt întărite şi dezvoltate în cele două documente ale OCDE – “Declaraţia privind viziunea OCDE” şi “Declaraţia ministerială a Consiliului din 2021”.

Şeful Executivului a subliniat că, la acest moment, România a aderat la 6 din cele 8 standarde esenţiale pentru aderare: Declaraţia privind Investiţiile; Principiile Guvernării Corporatiste; Principiile pentru Elaborarea Politicilor Internetului; Recomandarea Bunelor Practici în Statistică; Cadrul Inclusiv al BEPS – Erodarea Bazei şi Schimbarea Profitului; Forumul Global al Transparenţei şi Schimbului de Informaţie.

Premierul a arătat că între proiectele pe care România le dezvoltă deja cu OCDE se află şi “Studiu economic pentru România”, care arată angajamentul ferm al ţării noastre în ceea ce priveşte aderarea la organizaţie.

“Studiul reprezintă o radiografie multidimensională a realităţilor socio-economice ale României şi oferă factorilor de decizie o serie de recomandări extrem de utile, în vederea implementării acelor măsuri menite să genereze dezvoltare şi bunăstare pe baze inteligente, sustenabile şi incluzive. Prima parte este dedicată perspectivelor politice cheie, incluzând o prezentare a situaţiei macroeconomice şi a evoluţiilor pe termen mediu, cu o atenţie specială acordată pandemiei şi implicaţiilor sale pentru economie”, a afirmat Ciucă.

Şeful Executivului a menţionat că studiul include mai multe referinţe la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, aprobat în luna septembrie de Comisia Europeană, specificând că acesta se concentrează în mod corect pe domeniile în care investiţiile sunt urgent necesare, mai notează Agerpres.

“Reformele şi investiţiile incluse în plan vor contribui la dezvoltarea şi modernizarea economiei româneşti în domenii precum: sustenabilitatea finanţelor publice, consolidarea administraţiei publice şi rezilienţa sistemului de sănătate, asigurarea coeziunii sociale şi teritoriale, digitalizarea administraţiei publice, şi altele. De altfel, o serie de recomandări din cadrul studiului îşi găsesc răspunsul în măsurile pe care statul român le-a avut în vedere în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, a completat Ciucă.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Rectorul Universității de Agronomie: Am primit vineri solicitarea lui Sorin Cîmpeanu, urmează să o analizăm in integrum, să decidă de la nivelul școlii doctorale și o comisie de specialiști

Solicitarea făcută de Sorin Cîmpeanu pentru analizarea tezei sale de doctorat a ajuns vineri la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) din București, a declarat rectorul interimar Răzvan…
Vezi articolul

VIDEO Rezultatele României la testarea internațională TIMSS 2019, care analizează competențele de matematică și științe ale elevilor, sunt anunțate de Universitatea din București. Dragoș Iliescu: România înregistrează cel mai mare procent de analfabetism științific funcțional din UE

Rezultatele obținute de România la TIMSS 2019 vor fi făcute publice marți, 8 decembrie, de Universitatea din București, instituția care a organizat în țară administrarea acestei testări internaționale. Conferința de…
Vezi articolul