Acuzat de îndemn la referendum în fața studenților, președintele Senatului Universității din Oradea confirmă că e liderul Coaliției pentru Familie Bihor: Mesajul nu conține prozelitism sau propagandă

561 de vizualizări
Acuzat de studenți de propagandă religioasă și îndemn la referendum, Sorin Curilă, președintele Senatului Universității din Oradea, a declarat pentru Edupedu.ro că mesajul transmis în ceremonia de începere a cursurilor “nu conține sub nici o formă prozelitism sau propagandă religioasă”. Curilă a confirmat, pentru Edupedu.ro, că este președintele Coaliției pentru Familie Bihor.
  • Ce declarase Sorin Curilă în fața studenților, cu 5 zile înainte de referendumul pentru redefinirea familiei:Sistemul pe care îl promovăm cuprinde pământul țării, pe care s-au format poporul român și limba română, familia românească, familie tradițională întemeiată prin căsătoria liber consimțită dintre un bărbat și o femeie, așa cum a lăsat-o pe Pământ bunul Dumnezeu, Religia, biserica și Școala românească”.

Sorin Curilă, președintele Senatului Universității din Oradea, a trimis astăzi Edupedu.ro o poziție la acuzațiile lansate de studenți, după ce redacția i-a cerut în urmă cu o zi un punct de vedere. Curilă a confirmat că este președintele Coaliției pentru Familie Bihor.

Citește poziția integrală a lui Sorin Curilă, președintele Senatului Universității din Oradea și al Coaliției pentru Familie Bihor, trimisă Edupedu.ro:

L-ați putea acuza pe Iuliu Maniu de prozelitism?

Carta Universității din Oradea consemnează pe prima pagină că acest așezământ academic s-a dezvoltat în perioada în care regimul la putere a dat profesorilor dreptul de a-și exprima liber credința în Dumnezeu. În regimul ateist-comunist „instituția de învățământ superior orădeană şi-a încetat existența de sine stătătoare, după desființarea prealabilă, de către regimul comunist, în anul 1983, a specializărilor cu caracter didactic”.

E greu de crezut că după numai 30 de ani de libertate în România se creează premisele îngrădirii libertății de expresie, de credință, de conștiință, de inițiativă, tocmai într-un mediu în care ar trebui să predomine unitatea, demnitatea și libertatea de exprimare.

Toate acuzațiile care mi se aduc sunt nedrepte și nefondate.
Mesajul transmis nu conține sub nici o formă prozelitism sau propagandă religioasă. Mesajul se încadrează în totalitate în spiritul și litera actului pedagogic. Orientarea spre valorile menționate în discurs sunt o expresie a datoriei morale și profesionale pe care în calitate de cadre universitare le avem pentru fiecare student care calcă pragul universității tocmai pentru a-și lărgi orizontul cunoașterii și pentru a-și însuși atitudinile și aptitudinile atât de necesare în construirea destinului personal, al carierei profesionale și al aportului pe care fiecare trebuie să și-l aducă în dezvoltarea societății.

Mă întreb sincer preocupat care e profilul, structura societății în care contestatarii mei și-ar dori să trăiască? Care este idealul de societate pentru oamenii care neagă și desființează ideea de „respect faţă de valorile naţionale româneşti”? Dacă nu credem și nu apărarăm valorile națiunii pe care ne pregătim să-o slujim, dacă ne negăm valorile, rădăcinile, trecutul, istoria, ce așteptări legitime mai putem avea de la viitor și de la oameni. Observ cu stupoare cum un mesaj de bun simț și respect față de istoria învățământului românesc și conștiința noastră este interpretat, apoi răstălmăcit ca fiind „propagandă religioasă”. Această rea voință își găsește limitele într-un act de depunere a unei plângeri către Conducerea Universității și Comisia de Etică cu solicitarea de a fi sancționat.

„Dacă privim îndărăt la suferințele îndurate de neamul românesc, dacă ne amintim de sângele vărsat, nu știm cum să mulțumim lui Dumnezeu că ne este dat nouă din generația de acum să trăim aceste timpuri de înălțare. În aceste momente solemne ne vom purta vrednici de timpurile pe care le trăim. Vrednicia națională se judecă după înțelepciunea cu care se aduc hotărâri chemate să croiască soarta noastră”. Spunea distinsul Iuliu Maniu în discursul din Ziua Marii Uniri.

Unde e etica acestui demers?
De când să te adresezi copiilor veniți împreună cu părinții lor la festivitatea de deschidere a anului universitar a devenit un act calomnios dacă menționezi concepte precum: poporul român, pământul țării, limba română, familia românească întemeiată prin căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, biserică, credință, Dumnezeu? Observați, am vorbit unor tineri însoțiți de părinții lor despre familie, le-am vorbit despre biserică și nu despre apartenență religioasă.

Oare contestatarii mei nu l-ar putea acuza pe Iuliu Maniu de prozelitism și propagandă religioasă?
Cu siguranță „vrednicia națională se judecă după înțelepciunea cu care se aduc hotărâri chemate să croiască soarta noastră”.
Oradea, 6.10.2018
prof.univ.dr. Sorin Curilă

Descarcă de aici, în format PDF, poziția trimisă de Sorin Curilă la solicitarea Edupedu.ro

Care au fost declarațiile făcute de președintele Senatului Universității din Oradea, pe 1 octombrie, la ceremonia de deschidere a cursurilor:
  • la universitate, trebuie să se cultive tinerilor respectul față de valorile naționale românești. Astfel, e nevoie să le arătăm tinerilor care sunt reperele poporului român.
  • Sistemul pe care îl promovăm cuprinde pământul țării, pe care s-au format poporul român și limba română, familia românească, familie tradițională întemeiată prin căsătoria liber consimțită dintre un bărbat și o femeie, așa cum a lăsat-o pe Pământ bunul Dumnezeu, Religia, biserica și Școala românească”.

Precizăm că Legea educației prevede, la articolul 7, alin. 1, că “În unitățile, în instituțiile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale sunt interzise activitățile care încalcă normele de moralitate și orice activități care pot pune în pericol sănătatea și integritatea fizică sau psihică a copiilor și a tinerilor, respectiv a personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic, precum și activitățile de natură politică și prozelitismul religios”.

Citește și:

Sursa foto: Facebook Universitatea din Oradea


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Studiu: Peste 500 de mii de copii, elevi și studenți au emigrat din România între 2007 și 2017. Capacitatea guvernului de a produce bunăstare pentru cetățeni contribuie semnificativ la decizia de a migra

Numărul studenților, elevilor și copiilor din grupa de vârstă 0-19 ani care au emigrat din România între 2007 și 2017 este de 484.753 de persoane, potrivit unei lucrări publicate în…
Vezi articolul

Primul centru tehnologic educațional, deschis la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea. Cum arată clasele și ce dotări au profesorii în kitul de predare / Urmează să fie lansate încă trei centre în această vară (P)

Elevii de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea se vor putea bucura de o experiență de învățare interactivă și facilă, odată cu deschiderea primului centru educațional din cadrul programului…
Vezi articolul