Prima bursă din sud-estul Europei acordată unui refugiat, la Universitatea de Vest din Timișoara

135 de vizualizări
Marilen Pirtea / Foto: Facebook.com
Prima bursă din sud-estul Europei pentru un refugiat a fost acordată de Universitatea de Vest din Timișoara. Rectorul Marilen Pirtea și reprezentantul special al UNCHR în România, Nisreen Rubain, au semnat, vineri, un protocol care vizează susţinerea în parteneriat a proiectelor celor două instituţii, prima beneficiară fiind o tânără din Afganistan care va primi o bursă de la universitatea timişoreană, unde este studentă în anul III, la Informatică. Bursa înseamnă cazare gratuită şi o bursă de 600 de lei lunar din veniturile universității, transmite Agerpres.

Basim Farishto, tânăra bursieră refugiată, a declarat, pentru Agerpres că a “venit aici în urmă cu cinci ani, am început studiile la Informatică, dar am fost nevoită să le întrerup un an, pentru că situaţia materială ne-a fost foarte grea şi trebuia să-mi caut ceva de lucru ca să o întreţin. Am lucrat orice. Între timp m-am căsătorit, vom vedea cum ne vom descurca (financiar, n.r.). Cel mai greu mi-a fost să învăţ limba română. E grea. După terminarea studiilor mi-aş dori să devin programator“.

Tânăra refugiată a povestit că “în Afganistan erau condiţii grele” și a venit în România, unde erau deja mama şi bunica ei, iar pe cei doi fraţi mai mici, care sunt şi ei în Timişoara, ar dori să-i atragă tot spre studii universitare la UVT, relatează agenția de presă.

Este un eveniment foarte important pentru UVT şi pentru Timişoara. Înregistrăm o premieră naţională şi chiar din sud-estul Europei. Este un acord de colaborare prin care vom oferi o bursă unui refugiat ales de UNCHR, care a optat pentru UVT. Noi am pus la dispoziţie două burse, dar până acum a fost selectat un singur student. Bursa înseamnă cazare gratuită o cameră integrală pentru studentă şi soţul ei (care nu este student, n.r.) într-un cămin studenţesc şi o bursă din veniturile proprii ale UVT, echivalentul unei burse sociale de 600 de lei lunar. De asemenea, vom ajuta studenta de ceea ce va mai fi nevoie pe parcursul anului universitar“, a declarat rectorul Marilen Pirtea, în conferinţa de presă, potrivit agenției de presă.

Pirtea a afirmat că speră ca acest exemplu să fie urmat de celelalte universităţi din România, pentru a da o şansă unor studenţi care vin în România, din anumite zone în care contextul economico-social nu permite în acest moment urmarea studiilor acolo.

Nisreen Rubain, reprezentanta Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNCHR) în România, a explicat că “puteau să se înscrie în acest program şi elevi, viitori studenţi care aveau liceul terminat şi, conform acordului, ei trebuia să deţină statutul de refugiat în România“. UVT a avut în anul universitar precedent 11 studenţi cu statut de refugiat, din Afganistan, Irak, Siria şi Nigeria, cărora li s-au adăugat alţii cinci după admiterea din acest an.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Alianța universităților tehnice face apel la creșterea locurilor bugetate și la majorarea finanțării pe student în domeniul ingineriei, în condițiile în care aceste instituții au deja printre cele mai mari finanțări publice

Universitățile tehnice din România solicită autorităților, printr-o rezoluție adoptată la Cluj-Napoca, să crească numărul de locuri bugetate alocate lor și să majoreze finanțarea pe student “pentru toate specializările din domeniul…
Vezi articolul

Proiectul de lege a învățământului universitar a fost aprobat de comisia de învățământ a Camerei Deputaților: Erorile materiale de citare apar ca excepții la normele de etică universitară, au fost introduse amenzi pentru persoanele care cumpără sau vând lucrări de licență, masterat, doctorat

Deputații din Comisia de Învățământ au aprobat marți proiectul de lege a învățământului universitar, cu modificările discutate și dezbătute în două zile, joi, 27 aprilie și marți, 2 mai. Urmează…
Vezi articolul

Alianța Organizațiilor Studențești: Dizolvarea CNATDCU nu își regăsește raționamentul în sistemul educațional românesc / Întâlnim regulat universități cazuri de plagiat în formă continuată, unde nu se pedepsește sub nicio formă conduita necinstită

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) “nu dorește anestezierea mecanismelor de verificare de la nivel național și solicită rigurozitate și coerență în deciziile care gravitează în jurul acestui…
Vezi articolul