Daniel David (UBB), întrebat despre acuzațiile de plagiat la adresa premierului: “Ce poate să facă un rector este să vorbească nu despre o persoană anume, ci să vorbească corect despre principii” / “Oricând găsești o problemă de integritate academică”, “și dacă a fost în urmă cu 20 de ani trebuie să o corectezi”

1.845 de vizualizări
De ce spun elevii că nu vor la școală, fizic
Daniel David / Foto: Universitatea “Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca
“Ce poată să facă un rector este să vorbească nu despre o persoană anume, ci să vorbească corect despre principii, să le scoată în față”, afirmă, într-un interviu acordat Europa Liberă România, Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, întrebat fiind în legătură acuzațiile de plagiat aduse premierului României.

La insistențele reporterului, el a spus că “nu mă pot duce pe acuzații, ci pe mecanisme obiective și transparente, asta trebuie făcut, care se aplică la oricine, de la președinte la ultimul om care scrie ceva în zona academică”.

Pe de altă parte, el a arătat, separat, că “oricând găsești o problemă de integritate academică, nu numai pentru că se află, dar și de dragul a aduce claritate în mediul academic, trebuie corectat. Și dacă a fost în urmă cu 20 de ani, trebuie să o corectezi“.

Amintim că premierul Nicolae Ciucă a fost acuzat de plagiat în teza sa de doctorat, susținută acum aproape 20 de ani (2003), încă de la începutul acestui an, dar procedurile de verificare a acuzațiilor au fost blocate pe căi multiple. Cel mai recent, instituția-cheie în analizarea plagiatelor, CNATDCU, este desființată în proiectul Legii educației.

În același interviu pentru Europa Liberă România, Daniel David s-a pronunțat, în schimb, pe tema plagiatelor, a doctoratelor și a CNATDCU, după cum Edupedu.ro a semnalat aici.

Daniel David, întrebat de reporterul Europa Liberă în legătură cu acuzațiile de plagiat la adresa premierului:

“Europa Liberă: Cât de ingrată este pentru un rector situația în care România are un premier acuzat de plagiat?

Daniel David: Ce poată să facă un rector este să vorbească nu despre o persoană anume, ci să vorbească corect despre principii, să le scoată în față, să nu se teamă să vorbească despre aceste principii, care după aceea se aplică la oricine intră în sfera definită de aceste principii.

Europa Liberă: Vorbeați de impactul negativ de imagine dacă mediul universitar își ia tot trecutul la puricat… Dar nu e un impact cel puțin la fel de mare că avem un premier acuzat de plagiat?

Daniel David: Ori de câte ori discutăm despre astfel de situații fără să scoatem în față principii este o problemă. Noi trebuie să venim să spunem: principiul de integritate academică este fundamental, principiile trebuie să fie transparente, rapide, obiective și oricine intră în suspiciune trebuie să urmeze aceste mecanisme.

Asta poate să facă un rector, că altfel eu mă iau și spun că ăla este acuzat de plagiat, da, dar este acuzat, nu înseamnă că e și adevărat, nu pot să mă comport ca și cum e adevărat. Apare altul care e acuzat de plagiat.

Nu mă pot duce pe acuzații, ci pe mecanisme obiective și transparente, asta trebuie făcut, care se aplică la oricine, de la președinte la ultimul om care scrie ceva în zona academică.” (Vezi interviul integral)


1 comentariu
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Două mari universități americane plănuiesc să solicite centre proprii de vaccinare, din toamnă. Vaccinarea ar deveni obligatorie pentru cei peste un milion de studenți și angajați, dacă vor să revină fizic în campusuri

California State University (Universitatea de Stat din California) și University of California (Universitatea California) plănuiesc să le ceară studenților și angajaților să fie vaccinați împotriva COVID-19 dacă vor să se…
Vezi articolul

Ministrul Educației, despre modelul hibrid: Nu știu să răspund de ce, în același condiții, elevilor de a IV-a li se permite să participe fizic efective întregi, iar cei de clasa a VIII-a să aibă efective înjumătățite

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a afirmat luni că nu înțelege diferența pentru care elevii de clasa a IV-a dintr-o școală pot participa la ore față în față cu toată clasa,…
Vezi articolul

DOCUMENT Motivarea judecătorilor: Mircea Beuran a fost înregistrat în timp ce recunoștea că ar fi primit 10.000 de euro pentru a truca un concurs la Universitatea de Medicină / Tribunalul a invocat exodul medicilor nemulțumiți de pilele din sistemul de sănătate

Mircea Beuran a fost înregistrat atât de denunțătoare, cât și de procurori în dosarul instrumentat de DNA privind o presupusă luare de mită, arată motivarea judecătorilor care au decis arestul…
Vezi articolul

UPDATE Solidarizare fără precedent a Facultăților de Drept de la Cluj, Iași, Sibiu, Timișoara și Craiova cu decizia Universității din București de a-i exmatricula pe cei 45 de studenți “care au fraudat mai multe examene”

Gest de solidarizare fără precedent făcut de Facultățile de Drept din trei mari centre universitare, cu decizia de astăzi a Universității din București de a exmatricula 45 de studenți de…
Vezi articolul