Daniel David (UBB), întrebat despre acuzațiile de plagiat la adresa premierului: “Ce poate să facă un rector este să vorbească nu despre o persoană anume, ci să vorbească corect despre principii” / “Oricând găsești o problemă de integritate academică”, “și dacă a fost în urmă cu 20 de ani trebuie să o corectezi”

1.908 vizualizări
De ce spun elevii că nu vor la școală, fizic
Daniel David / Foto: Universitatea “Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca
“Ce poată să facă un rector este să vorbească nu despre o persoană anume, ci să vorbească corect despre principii, să le scoată în față”, afirmă, într-un interviu acordat Europa Liberă România, Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, întrebat fiind în legătură acuzațiile de plagiat aduse premierului României.

La insistențele reporterului, el a spus că “nu mă pot duce pe acuzații, ci pe mecanisme obiective și transparente, asta trebuie făcut, care se aplică la oricine, de la președinte la ultimul om care scrie ceva în zona academică”.

Pe de altă parte, el a arătat, separat, că “oricând găsești o problemă de integritate academică, nu numai pentru că se află, dar și de dragul a aduce claritate în mediul academic, trebuie corectat. Și dacă a fost în urmă cu 20 de ani, trebuie să o corectezi“.

Amintim că premierul Nicolae Ciucă a fost acuzat de plagiat în teza sa de doctorat, susținută acum aproape 20 de ani (2003), încă de la începutul acestui an, dar procedurile de verificare a acuzațiilor au fost blocate pe căi multiple. Cel mai recent, instituția-cheie în analizarea plagiatelor, CNATDCU, este desființată în proiectul Legii educației.

În același interviu pentru Europa Liberă România, Daniel David s-a pronunțat, în schimb, pe tema plagiatelor, a doctoratelor și a CNATDCU, după cum Edupedu.ro a semnalat aici.

Daniel David, întrebat de reporterul Europa Liberă în legătură cu acuzațiile de plagiat la adresa premierului:

“Europa Liberă: Cât de ingrată este pentru un rector situația în care România are un premier acuzat de plagiat?

Daniel David: Ce poată să facă un rector este să vorbească nu despre o persoană anume, ci să vorbească corect despre principii, să le scoată în față, să nu se teamă să vorbească despre aceste principii, care după aceea se aplică la oricine intră în sfera definită de aceste principii.

Europa Liberă: Vorbeați de impactul negativ de imagine dacă mediul universitar își ia tot trecutul la puricat… Dar nu e un impact cel puțin la fel de mare că avem un premier acuzat de plagiat?

Daniel David: Ori de câte ori discutăm despre astfel de situații fără să scoatem în față principii este o problemă. Noi trebuie să venim să spunem: principiul de integritate academică este fundamental, principiile trebuie să fie transparente, rapide, obiective și oricine intră în suspiciune trebuie să urmeze aceste mecanisme.

Asta poate să facă un rector, că altfel eu mă iau și spun că ăla este acuzat de plagiat, da, dar este acuzat, nu înseamnă că e și adevărat, nu pot să mă comport ca și cum e adevărat. Apare altul care e acuzat de plagiat.

Nu mă pot duce pe acuzații, ci pe mecanisme obiective și transparente, asta trebuie făcut, care se aplică la oricine, de la președinte la ultimul om care scrie ceva în zona academică.” (Vezi interviul integral)


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Vacanța de două săptămâni începe pe 23 octombrie, anunță ministrul Educației: Vom avea consultări pe modificarea structurii anului școlar, astfel încât perioada de cursuri să nu fie diminuată / Mai mult de două săptămâni nu vor putea fi compensate

„Vom avea consultări cu reprezentanții elevilor și cu reprezentanții profesorilor pentru a vedea care este maniera optimă de modificare a structurii anului școlar, astfel încât perioada de cursuri să nu…
Vezi articolul

Salvați Copiii: ”Fenomenul mamelor minore este unul cronicizat în România, fiind afectate în principal fetele cu acces îngreunat la educaţie şi sănătate”/ Președintele Klaus Iohannis a promulgat recent legea prin care elevii de clasa a VIII-a vor face la ore educație pentru sănătate doar cu acordul părinților

Peste 700 de adolescente din judeţul Iaşi au devenit mame în anul 2020, potrivit organizaţiei Salvaţi Copiii, în timp ce în România unul din zece nou-născuţi provine din mame adolescente,…
Vezi articolul

Profesorii din România vor participa la TALIS 2024, anunță Ligia Deca, după adoptarea în Guvern a deciziei. Vor fi colectate “informații directe” privind dezvoltarea profesională, convingerile și atitudinile cadrelor didactice

România va participa la studiul internațional TALIS 2024, după cum a anunțat astăzi Ligia Deca. „Decizia a fost adoptată în ședința de astăzi a Guvernului și constituie un pas important…
Vezi articolul