Daniel David (UBB), întrebat despre acuzațiile de plagiat la adresa premierului: “Ce poate să facă un rector este să vorbească nu despre o persoană anume, ci să vorbească corect despre principii” / “Oricând găsești o problemă de integritate academică”, “și dacă a fost în urmă cu 20 de ani trebuie să o corectezi”

1.920 de vizualizări
De ce spun elevii că nu vor la școală, fizic
Daniel David / Foto: Universitatea “Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca
“Ce poată să facă un rector este să vorbească nu despre o persoană anume, ci să vorbească corect despre principii, să le scoată în față”, afirmă, într-un interviu acordat Europa Liberă România, Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, întrebat fiind în legătură acuzațiile de plagiat aduse premierului României.

La insistențele reporterului, el a spus că “nu mă pot duce pe acuzații, ci pe mecanisme obiective și transparente, asta trebuie făcut, care se aplică la oricine, de la președinte la ultimul om care scrie ceva în zona academică”.

Pe de altă parte, el a arătat, separat, că “oricând găsești o problemă de integritate academică, nu numai pentru că se află, dar și de dragul a aduce claritate în mediul academic, trebuie corectat. Și dacă a fost în urmă cu 20 de ani, trebuie să o corectezi“.

Amintim că premierul Nicolae Ciucă a fost acuzat de plagiat în teza sa de doctorat, susținută acum aproape 20 de ani (2003), încă de la începutul acestui an, dar procedurile de verificare a acuzațiilor au fost blocate pe căi multiple. Cel mai recent, instituția-cheie în analizarea plagiatelor, CNATDCU, este desființată în proiectul Legii educației.

În același interviu pentru Europa Liberă România, Daniel David s-a pronunțat, în schimb, pe tema plagiatelor, a doctoratelor și a CNATDCU, după cum Edupedu.ro a semnalat aici.

Daniel David, întrebat de reporterul Europa Liberă în legătură cu acuzațiile de plagiat la adresa premierului:

“Europa Liberă: Cât de ingrată este pentru un rector situația în care România are un premier acuzat de plagiat?

Daniel David: Ce poată să facă un rector este să vorbească nu despre o persoană anume, ci să vorbească corect despre principii, să le scoată în față, să nu se teamă să vorbească despre aceste principii, care după aceea se aplică la oricine intră în sfera definită de aceste principii.

Europa Liberă: Vorbeați de impactul negativ de imagine dacă mediul universitar își ia tot trecutul la puricat… Dar nu e un impact cel puțin la fel de mare că avem un premier acuzat de plagiat?

Daniel David: Ori de câte ori discutăm despre astfel de situații fără să scoatem în față principii este o problemă. Noi trebuie să venim să spunem: principiul de integritate academică este fundamental, principiile trebuie să fie transparente, rapide, obiective și oricine intră în suspiciune trebuie să urmeze aceste mecanisme.

Asta poate să facă un rector, că altfel eu mă iau și spun că ăla este acuzat de plagiat, da, dar este acuzat, nu înseamnă că e și adevărat, nu pot să mă comport ca și cum e adevărat. Apare altul care e acuzat de plagiat.

Nu mă pot duce pe acuzații, ci pe mecanisme obiective și transparente, asta trebuie făcut, care se aplică la oricine, de la președinte la ultimul om care scrie ceva în zona academică.” (Vezi interviul integral)


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

LISTĂ Manualele școlare pentru clasele I-VIII din care pot alege învățătorii și profesorii pentru noul an școlar, trimisă de CNPEE în teritoriu. Inspectoratele pot comanda cărțile până pe 25 iulie

Învățătorii și profesorii de gimnaziu își pot alege manualele cu care să lucreze în anul școlar 2023-2024, după ce o listă cu acestea a fost trimisă de Centrul Național de…
Vezi articolul

Imediat după proba de Matematică de la Evaluarea Națională începe ultima lecție de „Educație la înălțime”, în direct de la Dăbuleni: Deșertificarea și efectele schimbărilor climatice. Profesorii se pot înscrie printr-un formular

Ultima lecție din proiectul național „Educație la înălțime” din acest an școlar va fi transmisă în direct pentru mii de copii din Dăbuleni, județul Dolj, joi, 24 iunie, de la…
Vezi articolul
Sprin Ion - Inspecțiile pentru Titularizare

Sorin Ion, secretar de stat: Acele grile de salarizare pe care sindicatele le solicită acum pentru a intra în vigoare într-un termen mai scurt au fost asumate de către Ministerul Educației / Prelungirea anului școlar ar pune probleme aproape de nerezolvat atât pentru elevi, cât și pentru profesori

„Acele grile de salarizare pe care sindicatele le solicită acum pentru a intra în vigoare într-un termen mai scurt au fost asumate de către Ministerul Educației”, a declarat Sorin Ion,…
Vezi articolul

Sistem de monitorizare a prezenței la școală a elevilor și asistență la orele profesorilor, printre cele 13 măsuri trimise de Ligia Deca, după ce în premieră au fost făcute rapoartele de cercetare cu neparticiparea copiilor la Evaluarea Națională și BAC

Ministrul Educației, Ligia Deca, a transmis inspectoratelor școlare, printr-o scrisoare, 13 măsuri pentru susținerea școlilor și liceelor cu rate mari de neparticipare la Evaluarea Națională și la examenul național de…
Vezi articolul