Primăria Cluj-Napoca investește 20% din impozitele și taxele locale pentru dotarea școlilor și activități educaționale, a anunțat Emil Boc

1.348 de vizualizări
La Cluj-Napoca 20% din impozitele și taxele locale sunt investite anual în școli, a anunțat primarul Emil Boc la conferința pe teme de educație SuperTeach. Boc a declarat, potrivit unui mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, că banii pentru modernizarea sistemului de învățământ sunt alocați în fiecare an. La nivelul țării finanțarea suplimentară a Educației de către primării și autorități locale a fost calculată de Curtea de Conturi în 2016 la doar 0,6% din totalul finanțării anuale, adică 21 de lei per elev.

”Lumea este deja digitală, la fel ca și copiii noștri, dar sistemele noastre de educație încă nu”, a mai spus Boc.

”Am participat astăzi la deschiderea celei de a 17-a ediții a conferinței ”SuperTeach” – eveniment care a reunit la Cluj profesori din întreaga țară. Cu această ocazie, am subliniat importanța competențelor digitale pentru sistemul nostru educațional și pentru slujbele viitorului.

Cu privire la această temă, Comisarul European pentru Economie digitală și societate digitală, Mariya Gabriel a punctat următoarele: „43% din populația Uniunii Europene are un nivel scăzut de educație digitală, iar 17% este complet lipsită de competențe digitale – ceea ce duce la un risc serios de excluziune.

După cum indică studiile, eforturilor noastre ar trebui să se concentreze asupra profesorilor, care sunt dornici să își îmbunătățească competențele digitale și să folosească tehnologia în sprijinul activităților lor. Dacă reușim să îmbunătățim capacitatea digitală și încrederea în sine a profesorilor în acest domeniu, acest lucru îi va ajuta să transmită tinerilor competențele digitale de care au nevoie atât pentru viața profesională cât și pentru participarea la viața societății”, a scris Emil Boc pe Facebook.

Anunțul finanțării cu 20% din impozitele locale anuale a învățământului din Cluj-Napoca de către Primărie vine în contextul în care există o subfinanţare cronică a Educaţiei şi şcolilor româneşti din partea autorităților locale în România. Acest lucru este reflectat în cel mai recent Raport de audit al performanței privind finanțarea învățământului preuniversitar, în perioada 2014-2016, făcut de Curtea de Conturi. În anul 2016, primăriile și consiliile județene au contribuit la finanțarea școlilor cu suma de 65.087.355 lei, sumă care reprezintă un procent de doar 0,60 % din finanțarea de bază efectuată de la bugetul de stat.

Suma de 65 de milioane de lei, cât au alocat primăriile şi consiliile judeţene din bugetele proprii pentru finanţarea de bază a şcolilor din localităţile sau judeţele lor, raportata la cele 3 milioane de elevi, înseamnă o alocare de aproximativ 21 de lei pe an, pentru fiecare elev. Restul finanţării a fost asigurată din Bugetul Central.

În București, de exemplu, raportul Curții de Conturi arăta că în 2016 finanțarea totală din partea autorităților locale pentru școli a fost de doar 4 milioane de lei, adică 0,5% din finanțarea de la bugetul central, sub media națională de 0,6%.

SuperTeach este un eveniment inițiat și organizat de Romanian Business Leaders, Grupul Educativa și Institutul Dezvoltării Personale, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca.

FOTO: Facebook.com/Emil Boc


3 comments
 1. In 2018 primaria Cluj a cheltuit 1.9% din bugetul total pentru investitii in scoli si crese ceea ce e cam 10% din totalul impozitelor si taxelor locale. Nu mai preluati toate basmele politicienilor. Am analizat executia bugetara oficiala, descarcata de pe site-ul ANAF.

 2. Cat este finantarea per elev la Cluj?

  Cat reprezinta cei 20% promisi de Primaria Cluj?

  Cum vor fi alocati si in corelare cu ce criterii de performanta?

  Va rugam aduceti aceste precizari, altfel articolul este doar un material de reclama ieftina.

  Multumim.

  1. Vedeti aici primele orase la cheltuiala per copil. Clujul nu e in top 10. Executia bugetara pe 2018 si recensamantul din 2011. Taxele locale sunt doar o parte mica a bugetului local total, cam 20% din buget. Bugetul e in mare parte format din cote defalcate din impozitul pe profit si TVA. Deci Boc promite 20% din 20%, adica 4%. Ma indoiesc ca a dat atata.
   Nume Oras cheltuiala pe elev
   SECTORUL 1 AL MUNICIPIULUI BUCURESTI 2268
   SECTORUL 3 AL MUNICIPIULUI BUCURESTI 1759
   SECTORUL 2 AL MUNICIPIULUI BUCURESTI 1299
   SECTORUL 4 AL MUNICIPIULUI BUCURESTI 966
   MUNICIPIUL TULCEA 958
   SECTOR 5 907
   SECTORUL 6 AL MUNICIPIULUI BUCURESTI 830
   MUNICIPIUL SLATINA 826
   MUNICIPIUL BRASOV 820
   MUNICIPIUL SUCEAVA 811
   MUNICIPIUL GALATI 799
   MUNICIPIUL CLUJ-NAPOCA 785

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

USR o cheamă pe Ligia Deca în Parlament, pe 1 martie, la Ora Guvernului, ca să dea explicații privind legile Educației. Până acum, Ligia Deca nu a răspuns niciunei invitații a opoziției: “Doamna Deca trebuie să clarifice încotro are de gând să ducă învăţământul românesc”

USR a depus o solicitare ca ministrul Educaţiei, Ligia Deca, să vină la „Ora Guvernului” în plenul din 1 martie al Senatului, de la ora 11:30, pentru a oferi explicaţii…
Vezi articolul

Important pentru orice școala digitală: soluții de protecție împotriva daunelor accidentale și garanție de pâna la 5 ani, prezentate la SMARTEdu 2023 Oradea, evenimentul anului în educația digitală – 5 iulie 2023 (P)

Lenovo cuprinde în portofoliul său soluții de protecție împotriva daunelor accidentale și garanție de pâna la 5 ani și le va prezenta în cadrul celui mai important eveniment dedicat educației…
Vezi articolul

Lista celor peste 270 de școli de aplicație pentru practica pedagogică, publicată în Monitorul Oficial / Până pe 1 octombrie, inspectoratele școlare vor transmite Ministerului Educației situația centralizată a consorțiilor școlare înființate

Lista școlilor de aplicație pentru anul școlar 2023-2024 a fost publicată în Monitorul Oficial. Concret, ordinul ministrului educației nr. 5.041 din 10 iulie 2023 a aprobat componența rețelei naționale a…
Vezi articolul