Primăria Oradea a dat în judecată Ministerul Educației și pe cel de Finanțe pentru decontarea transportului elevilor

2.570 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Primăria municipiului Oradea a acționat în instanță Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Educației pentru nerepartizarea sumelor pentru decontarea cheltuielilor de transport ale elevilor, care, potrivit legii, beneficiază de transport gratuit, transmite Agerpres.

Este o situaţie care trenează deja de peste un an. Mai bine de zece ani era foarte clar finanţat prin coplată, adică 50% plăteau părinţii şi 50% suporta bugetul local. În 2019, a fost o decizie a guvernului de a suporta, de la bugetul de stat, integral, transportul elevilor, lucru care a degrevat în primă fază bugetul local. Timp de şase luni decontările au venit cu întârziere şi au venit pe o filieră greoaie, prin Inspectoratul Şcolar, ca şcolile să plătească operatorii de transport. Iar în noiembrie 2019, sumele prevăzute nu au mai venit defel. Până în vara lui 2020, am forţat operatorul de transport să se descurce cu fondurile, dar evident că era vorba, la nivel de an, de zece milioane de lei. Şi atunci a trebuit să intervenim, am suportat din costurile noastre, din bugetul local şi am acţionat în instanţă Ministerul de Finanţe şi Ministerul Educaţiei“, a declarat, vineri, în conferinţă de presă, directorul economic Eduard Florea.

Acesta a adăugat că administraţia locală a fost nevoită să acţioneze în instanţă şi Direcţia pentru Sănătate Publică (DSP) Bihor, pentru nedecontarea, din anul 2019, a unor cheltuieli de carantină.

E vorba despre acele perioade când persoane venite din străinătate erau carantinate obligatoriu şi noi, înţelegând într-o formă prevederile legale, am decontat şi partea de diurnă, DSP-ul a considerat că nu.  Avem o primă sentinţă favorabilă municipiului, urmează apelul sau recursul. Nu e o sumă mare, 130.000 de lei, dar e o chestie de principiu pentru că ambele suntem instituţii publice şi ar trebui să avem o relaţie corectă în privinţa decontărilor“, a precizat Eduard Florea. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cristian Hatu, președintele Centrului de Evaluare și Analize Educaționale: Profesorii pot forma competențe care sunt verificate în testarea PISA, dar evaluarea de la noi nu măsoară așa ceva / Vin foarte puțini profesori de fizică noi în sistem, în 5 ani o să fie un colaps

„La gimnaziu, sunt manuale de fizică făcute de oameni cu experiență cu învățarea prin investigație. Profesorii pot forma competențe care sunt verificate în testarea PISA, dar evaluarea de la noi…
Vezi articolul

Creșterea temperaturii globale cu 1,5 grade Celsius până la potențiale consecințe climatice ireversibile va putea fi atinsă până în 2029, din cauza emisiilor de carbon, mai devreme decât se așteptau cercetătorii – studiu

Emisiile de combustibili fosili amenință un prag climatic cheie mai rapid decât se credea până acum. Cercetătorii spun că lumea ar putea să depășească limita de 1,5C până în 2029,…
Vezi articolul

Consiliul Naţional al Elevilor solicită o procedură de urgenţă pentru înscrierea elevilor la examenul de bacalaureat și concretizarea propunerilor profesorilor cât mai urgent posibil

Consiliul Naţional al Elevilor solicită Guvernului României și Ministerul Educaţiei o procedură de urgenţă pentru înscrierea elevilor la examenul de bacalaureat și concretizarea tuturor propunerilor venite din partea profesorilor cât…
Vezi articolul

Principalele direcții europene stabilite și pentru educație în următorul deceniu – digitalizarea, mediul, redresarea post-pandemie și promovarea valorilor comune – pilonii măsurilor legislative dorite de instituțiile UE în 2022

Digitalizarea, agenda de mediu și valorile europene, principalele domenii pe care autoritățile comunitare le au în vedere inclusiv pentru dezvoltarea educației în acest deceniu, sunt prioritățile legislative ale Uniunii Europene…
Vezi articolul