Primăria Oradea a dat în judecată Ministerul Educației și pe cel de Finanțe pentru decontarea transportului elevilor

2.570 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Primăria municipiului Oradea a acționat în instanță Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Educației pentru nerepartizarea sumelor pentru decontarea cheltuielilor de transport ale elevilor, care, potrivit legii, beneficiază de transport gratuit, transmite Agerpres.

Este o situaţie care trenează deja de peste un an. Mai bine de zece ani era foarte clar finanţat prin coplată, adică 50% plăteau părinţii şi 50% suporta bugetul local. În 2019, a fost o decizie a guvernului de a suporta, de la bugetul de stat, integral, transportul elevilor, lucru care a degrevat în primă fază bugetul local. Timp de şase luni decontările au venit cu întârziere şi au venit pe o filieră greoaie, prin Inspectoratul Şcolar, ca şcolile să plătească operatorii de transport. Iar în noiembrie 2019, sumele prevăzute nu au mai venit defel. Până în vara lui 2020, am forţat operatorul de transport să se descurce cu fondurile, dar evident că era vorba, la nivel de an, de zece milioane de lei. Şi atunci a trebuit să intervenim, am suportat din costurile noastre, din bugetul local şi am acţionat în instanţă Ministerul de Finanţe şi Ministerul Educaţiei“, a declarat, vineri, în conferinţă de presă, directorul economic Eduard Florea.

Acesta a adăugat că administraţia locală a fost nevoită să acţioneze în instanţă şi Direcţia pentru Sănătate Publică (DSP) Bihor, pentru nedecontarea, din anul 2019, a unor cheltuieli de carantină.

E vorba despre acele perioade când persoane venite din străinătate erau carantinate obligatoriu şi noi, înţelegând într-o formă prevederile legale, am decontat şi partea de diurnă, DSP-ul a considerat că nu.  Avem o primă sentinţă favorabilă municipiului, urmează apelul sau recursul. Nu e o sumă mare, 130.000 de lei, dar e o chestie de principiu pentru că ambele suntem instituţii publice şi ar trebui să avem o relaţie corectă în privinţa decontărilor“, a precizat Eduard Florea. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educaţiei, despre cei 3.456 de elevi din clasa a VIII-a apăruţi în “sistem” între Simulare şi Evaluarea Naţională: “Datele pe care le prezintă MEN sunt de la directorii şcolilor”

Aplicaţia informatică a Ministerului Educaţiei afişa pe 28 iunie 2019 un număr de elevi înscrişi în clasa a VIII-a cu 3.456 mai mare decât cel care figura în aceeaşi aplicaţie…
Vezi articolul

Un elev care ar urma să primească un calificativ „nesatisfăcător” la sport, muzică sau desen, potrivit propunerii din proiectul legii învățământului, ar urma să treacă clasa pentru că acestea „nu vor intra în calculul mediei”, conform ministrului Educației

Calificativele obținute de elevi la Educație Fizică, Muzică și Desen ar urma să nu fie luate în „calculul mediei”, după cum a declarat ministrul Educației, la DCNews.ro. Cîmpeanu a făcut…
Vezi articolul