Primarul Capitalei, Nicușor Dan, și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, au discutat cu rectorii universităților de stat și private pentru “dezvoltarea Bucureștiului ca important centru academic”. Pe lista discuțiilor: terenuri sau clădiri pentru cursuri, festival și muzeu al universităților

397 de vizualizări
Sorin Costreie, Sorin Cîmpeanu și Nicusor Dan / Foto: Facebook.com/Nicusor Dan
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, şi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, au discutat luni pe tema colaborării pentru dezvoltarea Bucureştiului ca important centru academic, transmite Agerpres. Cei doi oficiali s-au întâlnit, la sediul Arcub, cu rectorii universităţilor de stat şi private din Capitală, potrivit unui comunicat al Municipalităţii.

Nicuşor Dan a declarat că este în interesul Primăriei Capitalei să definească Bucureştiul ca un puternic pol universitar, atât în ţară, cât şi în Europa de Sud-Est, oraşul fiind în prezent gazdă a peste 300.000 de studenţi.

“Avem o miză importantă, aceea ca Bucureştiul să se definească astfel pe harta globală şi să atragă cât mai mulţi studenţi din ţară sau din străinătate. Ştiu că există un necesar de spaţii pentru dezvoltarea infrastructurii educaţionale în Bucureşti şi sunt deschis să soluţionăm această problemă, acolo unde acest lucru este posibil. Urmează implementarea proiectelor dezvoltate prin PNRR şi vreau să vă asigur că o să facem tot ce ţine de noi pentru a vă sprijini. În acest sens, vă asigur că universităţile vor avea prioritate în tot ceea ce înseamnă autorizaţii, certificate sau documentaţii de urbanism”, a declarat Nicuşor Dan.

Întâlnirea rectorilor universităților bucureștene cu ministrul Educației și cu primarul Capitalei / Foto: Facebook.com/Nicusor Dan

“Am asigurat universitățile bucureștene că autorizațiile și documentațiile de urbanism de care au nevoie vor fi tratate cu prioritate, fiindcă infrastructura educațională trebuie să se dezvolte în continuare, iar proiectele pe care mediul universitar le va lansa prin PNRR vor avea sprijinul primăriei”, a afirmat primarul Capitalei.

Acesta şi-a exprimat dorinţa ca Primăria Capitalei să facă parte din asociaţia universităţilor, sprijinind astfel promovarea Bucureştiului ca centru academic.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că “Bucureştiul este cel mai mare centru universitar al ţării, urmat de Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara şi alte centre universitare. Aproape jumătate dintre studenţii României învaţă în centrul universitar Bucureşti. Prin noua strategie europeană, universităţile sunt recunoscute drept un motor al schimbării şi al dezvoltării din perspectiva tranziţiei către verde, a digitalizării sau a susţinerii competitivităţii. Şi, într-adevăr, pentru dezvoltare, avem nevoie de sprijin din partea Primăriei Generale. Iar faptul că astăzi suntem aici împreună ne dă speranţă că se poate să dezvoltăm un mecanism de susţinere a mediului universitar”.

Mihnea Costoiu, Marian Preda si Viorel Jinga la întâlnirea cu primarul Capitalei și ministrul Educației / Foto: Facebook.com/Nicusor Dan

În cadrul întâlnirii au fost abordate probleme punctuale precum: punerea la dispoziţie a anumitor terenuri sau clădiri pentru desfăşurarea orelor de curs sau pentru înfiinţarea unor noi cămine, colaborarea în vederea organizării unui festival al universităţilor, includerea anumitor săli sau clădiri ale universităţilor în circuite turistice, înfiinţarea unui muzeu al universităţilor sau iniţierea unor campanii de promovare pe mijloacele de transport în comun.

Potrivit Agerpres, rectorii universităţilor şi-au exprimat disponibilitatea de a colabora cu Primăria Capitalei cu privire la planificarea urbană, fluidizarea circulaţiei, reabilitarea anumitor tramvaie, producerea de energie verde sau amenajarea în comun a anumitor spaţii verzi sau spaţii publice, cum ar fi zona fântânii de la Universitate.

Foto: Facebook.com/Nicusor Dan

La eveniment au mai fost prezenţi Valentin-Sorin Costreie, consilier de stat la Cancelaria Prim-ministrului, administratorul public al Municipiului Bucureşti, Diana Punga, dar şi specialişti din cadrul unor departamente din Primăria Capitalei precum Cultură-Învăţământ-Turism, Urbanism sau Administraţia Străzilor Bucureşti.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Olimpiadele pot fi organizate direct din faza județeană, iar pentru participarea la națională a fost eliminat pragul de cel puțin 40% din punctajul maxim / Profesorii nu mai sunt plătiți la fel ca la bac

Inspectoratele școlare pot decide ca în anul școlar 2021-2022 să organizeze direct etapa județeană a unei olimpiade naționale, potrivit Ordinului ce modifică și completează metodologia de organizare și desfășurare a…
Vezi articolul