Proba de competențe digitale are loc pe 19, 20 și 21 iunie, la prânz, și durează 90 de minute. Miercuri a început și proba de competențe de comunicare în limba maternă de la Bacalaureat 2024 – modele de subiecte

19.326 de vizualizări
Foto: © Lightpoet | Dreamstime.com
Evaluarea competențelor digitale este proba D a Bacalaureatului 2024 și are loc în zilele de 19, 20 și 21 iunie 2024, conform calendarului examenului. Proba de evaluare a competențelor digitale se desfășoară în laboratoarele de informatică din unitățile de învățământ liceal și este, preponderent, o probă de natură practică.

Potrivit datelor Ministerului Educației, peste 134.000 de candidaţi, dintre care 119.000 din promoţia curentă şi 15.000 din seriile anterioare, sunt aşteptaţi să susţină examenul în această sesiune.

Examenele se susțin în intervalul orar 13:00 – 14:30.

Subiectul are următoarea structură:

 • Fișa A – cu conexiune funcțională la Internet, cu durata de 15 minute;
 • Fișa B – după întreruperea conexiunii la Internet, cu durata de 75 minute.

Aici este modelul de subiect oferit de Ministerul Educației pentru acest Bacalaureat:

Ce se întâmplă înaintea probei de examen:

Comisia de bacalaureat de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, organizată la nivelul unității de învățământ liceal, asigură, înaintea probei de evaluare a competențelor digitale, pregătirea laboratoarelor de informatică și a calculatoarelor pentru buna desfășurare a acesteia. Comisia se va asigura că toate calculatoarele au softul necesar pentru rezolvarea subiectelor, în conformitate cu programa de bacalaureat pentru proba de evaluare a competențelor digitale, că există conectare la internet pentru fiecare calculator etc., conform Ghidului profesorului pentru Bacalaureat – auxiliar didactic avizat de Ministerul Educației.

Totodată, la pregătirea calculatoarelor se va avea în vedere ca, în timpul probei, candidații să nu poată comunica între ei prin calculator și ca toate calculatoarele să aibă aceeași informație pentru toți candidații. Sălile în care se desfășoară proba de evaluare a competențelor digitale vor fi pregătite de comisia de bacalaureat din unitatea de învățământ liceal și în sensul respectării prevederilor din metodologie.

Desfășurarea probei:

Candidații sunt repartizați în săli, în ordine alfabetică, câte unul la calculator, conform planificării făcute de comisia de bacalaureat pentru evaluarea competențelor, organizată la nivelul unității de învățământ. Asistenții verifică documentul de identitate al fiecărui candidat aflat în sală. Înainte de aducerea subiectelor în săli, asistenții vor explica elevilor modul de desfășurare a probei și modul de completare a datelor personale pe foaia tipizată. La finalul probei, în funcție de procedurile stabilite de Centrul Național de Evaluare și Examinare, candidații vor preda asistenților foile pe care au rezolvat subiectul sau vor furniza comisiei un folder în care vor memora produsele software obținute prin rezolvarea subiectelor propuse, precum și un fișier în care vor nota răspunsuri la eventualele întrebări conținute în subiecte. Acestea constituie documente de examen.

Evaluarea probei:

Evaluarea se face conform baremului transmis de Centrul Național de Evaluare și Examinare. Fiecare examinator acordă un punctaj exprimat printr-un număr întreg cuprins între 0 și 100. Punctajul final al fiecărui candidat se calculează ca medie aritmetică a punctajelor celor doi examinatori, rotunjită în favoarea candidatului, la numărul întreg imediat superior. Punctajul final obținut se transformă în nivel de competență digitală astfel:

PunctajNivel de competență digitală
0 – 19
20 – 30utilizator începător
31 – 55utilizator de nivel mediu
56 – 74utilizator avansat
75 – 100utilizator experimentat

Tot pe 19 iunie, dar dimineața de la ora 9:00, începe și proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale.

Aceasta este similară cu cea de la competențele în limba română, susținută de toți elevii înscriși la Bac, probă care continuă și astăzi, 19 iunie.

Un lucru specific acestei probe de limba maternă, conform metodologiei, este că la examenul oral de limba și literatura maghiară candidații pot folosi culegeri de texte. Iar pentru a preveni eventuale fraude, acestea vor fi verificate înainte de începerea examenului de către comisia de examinare.

Modele de subiecte pentru Bacalaureat 2024 proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă.

Calendarul examenului național de Bacalaureat 2024, Sesiunea iunie – iulie 2024:

3 – 7 iunie 2024: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

7 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

 • 17 – 19 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
 • 19 – 20 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
 • 19 – 21 iunie 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
 • 25 – 27 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
 • 1 iulie 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
 • 2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
 • 4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
 • 5 iulie 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00

9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor

12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale

Foto: © Lightpoet | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


5 comments
 1. În deciziile elaborate de ISJ, pentru competentele examenului de bacalaureat, nu exista persoana de contact!

  De ce?

  Deci proba C nu v-a avea persoanele de contact in centre!

 2. Bună ziua!
  Ministerul Educației știe că mai sunt COLEGII NAȚIONALE, dar și licee, unde în 19 iunie 2024 calculatoarele și internetul nu funcționează în parametrii normali? (…) Ce fac acei elevi care întâmpină asemenea situații? 🤔

 3. cum poate sa ramana deca in functie dupa ce a dat peste cap calendarul examenelor. au ajuns competentele sa se dea pa canicula, de la ora 13? nu a ramas nimic bun din pandemie si anume echivalarea competentelor. asa in continuare risipa de bani si timp. nu mai vorbim de cata hartie si timp se consuma decand cu scanarea . cine o tine in brate pe aceasta incompetenta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BAC 2023 – sesiunea specială. Lista documentelor pentru înscrierea candidaților, potrivit Ministerului Educației. Înscrierea elevilor se face în zilele de 11 și 12 mai, la Colegiul Național Mihai Viteazul din Ploiești – document

Pentru sesiunea specială a examenului de Bacalaureat 2023, înscrierile sunt în perioada 11-12 mai și au loc în Prahova. În vederea înscrierii, elevii olimpici vor prezenta mai multe documente Comisiei Județene…
Vezi articolul

INFOGRAFIC Plata profesorilor la examenele de Evaluarea Națională și Bacalaureat 2024. Creșterea sumelor acordate variază de la 5 lei, la 379 de lei și apar funcții noi, în contextul corectării digitalizate – surse

Profesorii vor fi plătiți mai mult pentru participarea la Evaluarea Națională și Bacalaureat 2024, creșterea variind în funcție de responsabilități, de la 5 lei, la 379 de lei, conform unui…
Vezi articolul