Procedura de administrare a testelor Covid-19 pentru elevi e încă așteptată, la o săptămână după reluarea școlii după vacanța forțată – Ministrul Cîmpeanu: nefolosirea lor “ar fi un dezastru”

1.099 de vizualizări
Foto: © Najmi Arif Norkaman | Dreamstime.com
Ministerul Educației așteaptă de la Ministerul Sănătății o procedură pentru administrarea testelor noninvazive Covid-19 în școli, nefolosirea lor riscându-se “un dezastru”, a spus vineri ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, citat de Agerpres. Declarațiile vin după ce a trecut deja prima săptămână de școală, după vacanța forțată, urmând ca în perioada imediat următoare testele să ajungă în școli, conform declarațiilor făcute în ultima săptămână de Sorin Cîmpeanu.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a abilitat abia joi Ministerul Sănătății să elaboreze o astfel de procedură, după cum a scris Edupedu.ro, în condițiile în care sindicatele din învățământ afirmaseră că testele nu pot fi administrate de personalul școlar, din cauza riscului de contaminare – detalii.

  • Pe de altă parte, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a afirmat că testele de salivă vor fi prelevate de cadrele didactice, în școlile unde nu există personal medical, o procedură fiind în curs de pregătire – detalii.

Vineri, Sorin Cîmpeanu a declarat la Parlament, citat de Agerpres, că “testarea de către personal medical în școli ar bloca în prima clipă acest proces de screening”. Potrivit ministrului interimar:

  • “Susţinem total testarea gratuită în şcoli, atât pentru elevi, preşcolari, personal didactic, nedidactic şi didactic auxiliar. (…) Personal specializat înseamnă personal medical. Ştiţi foarte bine că în România avem deficit de personal medical în general, cu atât mai mult în şcoli. Deci, testarea de către personal medical în şcoli ar bloca în prima clipă acest proces de screening atât de necesar pentru siguranţa sanitară în şcoli. Exclusă posibilitatea. Am solicitat Ministerului Sănătăţii şi aşteptăm procedura de administrare a acestor teste”.
  • “Am solicitat elaborarea acestei proceduri la nivelul Ministerului Sănătăţii. Trebuie să o avem la timp, înainte de venirea testelor în şcoli, pentru că ar fi un dezastru să avem testele în şcoli şi să nu ştim cum să le folosim”.

Foto: © Najmi Arif Norkaman | Dreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cursurile online vor fi monitorizate de minister, iar profesorii vor avea ghiduri de predare pe net, după ce ministrul „a agreat” aceasta „necesitate” cu partenerii educaționali la o lună de la închiderea școlilor

Cursurile făcute în mediul online vor fi monitorizate de minister, iar profesorii vor avea ghiduri de predare pe internet, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Documentul, de tip proces-verbal, enumeră…
Vezi articolul