O profesoară care predă la clasele de gimnaziu în localitatea Dărmănești, județul Suceava, este vizată de o anchetă coordonată de polițiști și procurori, după ce ar fi depus mai multe documente falsificate la dosarul pentru obținerea gradației de merit, sesiunea 2024, scrie presa locală, care citează un comunicat transmis de Inspectoratul General de Poliție (IGPR).
„S-a stabilit faptul că un cadru didactic al unei unități de învățământ ar fi depus la dosarul pentru obținerea gradației de merit […] mai multe înscrisuri (adeverințe, diplome, certificate etc.) ce par a fi emise atât de instituții publice (școli, grădinițe), cât și de asociații/ organizații/ societăți comerciale cu obiect de activitate în învățământ, cunoscând că nu au fost emise de respectivele entități. De asemenea, persoana a declarat în fals în fața funcționarilor publici din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Suceava că toate înscrisurile depuse la dosar certifică activitățile desfășurate de aceasta”, se arată în comunicatul IGPR, citat de MonitoruldeSuceava.ro, NewsBucovina.ro și SvNews.ro.
„În urma evaluării actelor dosarului, candidata ar fi obținut fără drept, în baza actelor despre care se bănuiește că au fost falsificate, gradația de merit”.
- Gradația de merit reprezintă un bonus salarial de 25% acordat timp de 5 ani la salariul de bază al profesorului și este obținută în baza unui dosar ce atestă activitatea profesională a acestuia, conform legislației în vigoare.
Percheziții pentru strângerea de probe
Pentru a aduna probele necesare în cauză, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava au solicitat și obținut de la un magistrat emiterea a două mandate de percheziție.
Acestea au fost puse în executare vineri, 6 iunie, de către polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice – Biroul de Investigare a Criminalității din Mediul de Afaceri. În urma descinderilor, au fost ridicate mai multe probe relevante în dosar.
- Perchezițiile fac parte din a doua etapă din cadrul operațiunii JUPITER, la nivelul județului Suceava, care a presupus „punerea în executare, în perioada 3-6 iunie 2025, de către polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice a 26 de percheziții, în dosare penale vizând infracțiuni pe linie economică”.
Ancheta beneficiază și de sprijinul Poliției municipiului Suceava și al Poliției Rurale Dărmănești. În prezent, a fost deschis un dosar penal care vizează trei infracțiuni: fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.
Foto: © Bacho12345 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
6 comments
Teoretic și practic, aceste acte sunt verificate de inspectori.
ooooo…..cum nu vine control pe gradații???? ce surprize ar fi in tara….dar nu va veni….tanti asta o fi picat că a dat o careva in gât dar câți sunt așa….
Dacă ar lua TOATE dosarele de gradație la verificat, nu veți vedea profesori să le plângă de milă. Cei care le-au obținut pe muncă adevărată se vor bucura, cei care le-au falsificat merită dați afară și nu se va lupta nimeni pentru ei.
Din păcate, mă tem că aici sunt doar niște polițe de plătit. Dacă se aveau bine, falsificatorul cu acuzatorii/informatorii poliției, nu afla nimeni, hoț neprins, negustor cinstit.
Dacă un corp de control ar verifica prin sondaj (doar vizual) dosarele de gradație, (mai ales cele peste 145 de puncte), din fiecare județ, in fiecare an ar ploua cu dosare penale.
De ce nu face asta?
De frică.
80% dintre dosare sunt dirijate politic (membrii de partid, afini, amante, combinații)
Ar fi dezastru la partide si concubinele lor.
Adeverințe false se dau de ani de zile, se fac copii unde se șterge un nume și se trece altul, tot felul de sinecuri de prin CA care au acces la actele din secretariat își fac rost de hartii din timp, adică fură chiar de la colegi. Umblareții prin proiecte care pleacă însoțitori pe mii euro, mai primesc și gradații pe plimbări, unde elevii pleacă și nu se țin orele din orar, taie frunza la câini, mănâncă se distrează pe euro finanțați prin proiecte, în special cei de la tehnologic, admiși cu medii de 2 și 3 la LICEU, chipurile să vadă cum e la alții, de parcă Romania ar fi jungla Amazonului, cu tradițiile ei și capetele de valoare pe care le-a dat. Profesorii însoțitori deja sunt platiți prin proiecte și primesc și salariile pe orele din norma, ținute de alții cât ei sunt plecați, deci nu mai e necesar a treia plata, pe 5 ani pentru aceleași activități plătite deja de 2 ori. Dar desființați odată gradațiile de merit, prorogați plata celor “câstigate” aiurea, în loc sa vă legați de norma didactică a celor anărâți care dau examen anual și nu au post liber, că șed gradații de 70 ani. Și mă rog de ce se aprobă de ISJ uri seraluri în fiecare an?? Chiar la tehnologic unde sunt normate module tehnice cu sute de ore de practica comasata…De parcă adulții de 45+ care au deja servicii poate bănoase, vin la practica sau chiar la ore. Profesorii au în normă obligatoriu seral și evident că nu le convine zi, du-te vino, consuma benzina sau stai 4 ore cu ferestre și mai aștepți și seralul, de la 13 la 16, încă 3 ore, aiurea, la 60 grade in cancelarie. De ce se aprobă sute de clase la zi la liceu tehnologic unde chiar nu mai este resursă umană la modulele tehnice, calificată, la multe specializări…Sau poate septuagenarii pe tehnica din 70 fără perfecționări de un sfert de secol sunt calificați. Eu am mai zis: faceți scoli de ucenici pentru candidații ce medii de 2, aduceți ingineri antreprenori tineri, pe metodologie simplificată, pe câte 1 modul, contract de profesor atașat, avantaje pentru firmele care asigură practica, că pe 4 ani module pedagogice și examen titularizare nu mai vine nimeni. Cei din 85-90 titularii de pe vremea întreprinderilor sunt acum de 65+++. Și, da, unii stau, de ce nu??? Salarii maxime in grilă
Probabil ca nu era cu ei ca prin liceele din București fură astia la bani pe ore nefăcute de nu se poate…și asta de ani de zile.Ore de la zi nefăcute, seral care nu vine etc.Sute și sute de ore ,zeci de milioane.Duceți-vă în control la liceele tehnologice și veți vedea cum inspectorii și metodistii dau startul.Ei sunt tartorii pentru ca ei știu tot ce mișcă,asa cum intr-o școală directorii știu și câți dumicati ai înghițit la masă ,că este mereu unul care nu are ce face și își găsește de lucru.Sa mai vorbim și despre personalul auxiliar,mulți băgați pe pile,fără examen și care taie frunza la câini?Care sprijină pereții și chiar nu au ce face de atâta bine așa că asculta pe la uși la ore,sta pe la geamuri,bârfesc profesorii cu părinții și copii si afla informatii pe care apoi le toarna la directori,împart o țigară cu elevii și apoi ridica filosofic din umeri ca dacă mă-sa și tac-su așa ii învață el/ea ce poate face?
Personalul auxiliar chiar ar trebui evaluat după performanță,după munca prestată. Ar trebui condica electronică și la ei și task-uri zilnice cum noi avem de semnat în dreptul orelor asa și ei.Multi stau fără niciun rost. Sute de milioane aruncate fără rost,asa degeaba.
Nu se mai poate cu atâția oameni care stau și doar papă banii.Răul trebuie tăiat de la rădăcina. E bine ca vine AI.Multi din personalul auxiliar inutil ar trebui sa plece și sa muncească pe bune nu sa facă spionaj,sa bage râcă și sa ia banii degeaba.