Profesoară din Bistrița-Năsăud, fost deputat USR – pe cale să devină inspector în cadrul Inspectoratului Școlar Județean, instituție pe care o dorea desființată. Explicațiile ei pentru presa locală

7.462 de vizualizări
Cristina Iurișniți, prezentă ca parlamentar la lansarea “România Educată”, în 2018 / Foto: Facebook.com – Cristina Iurișniți
Profesoara Cristina Iurișniți, fost deputat din partea USR Bistrița-Năsăud, urmează să preia din 1 septembrie poziția de inspector de limbi moderne, în cadrul Inspectoratului Școlar Județean bistrițean, după cum a relatat Timp Online. Sursa amintește că aceasta, pe când era membru în Parlament, cerea desființarea ISJ, instituție pe care o considera “structură anacronică și retrogradă, politizată excesiv”. Cristina Iurișniți este citată de Bistrițeanul spunând că numirea nu e oficială, și că, în urmă cu doi ani, a susținut ca ISJ-urile să fie depolitizate, iar ea acum nu deține funcție politică și are un CV consistent.

Publicația Timp Online face trimitere la declarații făcute în 2018 de Cristina Iurișniți, în calitate de deputat care a participat la lansarea proiectului “România Educată”:

“Câteva din propunerile noastre: 

1. Desființarea ISJ – urilor care sunt o structură anacronică și retrogradă, politizată excesiv in ultimii ani, care nu aduce o ameliorare sau o valoare adăugată  în sistemul educațional.

Concomitent propunem: desființarea CCD-urilor (Casa Corpului Didactic) și a CJRAE (Centre județene de asistență educațională) cu atribuții care se suprapun. Aceste entități vor putea fi cu succes înlocuite de Centre Regionale de Resurse didactice și pedagogice, unde echipe de specialiști vor coordona persoane resursă din școli, metodiști, psihologi școlari, profesorii mentori. Rolul lor va fi de consiliere, furnizori de programe de formare continuă si de atragere de finanțare pentru proiecte de dezvoltare profesională.”

Mesajul de atunci al Cristinei Iurișniți, pe Facebook:

Pe de altă parte, profesoara a declarat acum pentru Bistrițeanul.ro că:

Deocamdată este doar o propunere. Nu este nimic oficial încă. Am susținut acum doi ani că Inspectoratele Școlare ar trebui să fie depolitizate. Că ar avea nevoie de o schimbare de paradigmă și că rolul lor ar trebui să fie de îndrumare, nu de control. Că inspectorii nu ar trebui numiți politic, fără să aibă competențe în domeniu.

Pe de altă parte, eu nu dețin acum nicio funcție politică. Iar CV-ul meu profesional este  consistent. Cred că sunt singurul profesor din județ cu un master didactic în ingineria formării, obținut în Franța în 2016, înainte să fi intrat în viața politică. (…)

“Am susținut în cei 4 ani de activitate parlamentară 2016-2020, promovarea cadrelor didactice competente și cu experiență în funcțiile de conducere. Am susținut meritocrația, depolitizarea si inclusiv desființarea inspectoratelor școlare județene. Principiul a fost susținut, cel puțin declarativ, și de președintele Iohannis în proiectul România Educată.

Dar acest lucru nu se poate face peste noapte pentru că ar crea mult haos în sistem.

E nevoie de o strategie clară și de consens la nivel decizional guvernamental.

Prin urmare, dacă pot să ajut fie și pentru o anumita perioadă cu experiența acumulată în peste 25 de ani de învățământ – o voi face cu profesionalism așa cum am dus la capăt fiecare proiect demarat în folosul comunității, pentru copiii și tinerii noștri. În momentul de față sunt profesor la Colegiul Național Andrei Mureșanu Bistrița și nu dețin nicio funcție politică. (…)” – declarațiile complete aici.


3 comments
  1. Pai daca nu mai e deputat e bun si jobul de inspector, pana la urma cine vrea sa ramana la galere adica sa predea la clasa, toti se vor sefi, bine ca nu s-au desfiintat inspectoratele ca ramanea fara oportunitati, as vrea sa-i vad ca se duc la privat pe jumate leafa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii și copiii de grădiniță intră în vacanță peste o săptămână, la finalul primului modul. Al doilea modul începe pe 31 octombrie / Structura completă a anului școlar 2022-2023

Elevii și copiii de grădiniță sunt în vacanță în perioada 22 octombrie – 30 octombrie, potrivit structurii anului școlar 2022-2023. Înainte, intrau într-o vacanță de o săptămână doar copiii de…
Vezi articolul

Ligia Deca: Vom solicita ca fiecare școală cu o medie a rezultatelor sub 7 la simularea Evaluării Naționale să aibă un plan dedicat de intervenţie. Planul de intervenție va fi monitorizat prin inspecții, potrivit ministrului Educației

Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat, pentru Euronews România, că școlile cu o medie a rezultatelor sub 7 la simularea Evaluării Naționale 2024 vor avea un plan dedicat de intervenție.…
Vezi articolul