Profesoara Mihaela Curcan: Dacă nu avem un feedback constant al competențelor, copiii vor învăța numai pentru proxima situație, adică pentru obținerea unei note la un examen

1.863 de vizualizări
Foto: Mihaela Curcan / captură TVR Craiova – Facebook
Mihaela Curcan, profesoară de geografie la Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova, a vorbit, la TVR Craiova, despre necesitatea unui feedback în evaluarea competențelor. „Introducem discipline noi, introducem conținuturi noi, alegem noi și noi competențe, competențe care să răspundă cerințelor de pe piața muncii de la momentul acesta. Dar aceste competențe trebuie evaluate.”

Mihaela Curcan mai spune că nu-i învață pe elevi numai pentru examenul care urmează să vină în 1-2 ani, ci pentru viață:

„Dumneavoastră vorbiți de analfabetism funcțional, așa este. Avem o rată foarte mare de analfabeți funcțional, dar care este cauza? Vedeți, introducem discipline noi, introducem conținuturi noi, alegem noi și noi competențe, competențe care să răspundă cerințelor de pe piața muncii de la momentul acesta. Dar aceste competențe trebuie evaluate.

Noi trebuie să avem un feedback constant în evaluarea acestor competențe, pentru că, dacă nu avem un feedback constant, copiii vor învăța numai pentru proxima situație, adică pentru obținerea unei note la un examen. Ori dezideratul oricărei societăți, la momentul acesta, o societate care se dorește a fi dezvoltată cu tineri responsabili, cu adulți dezvoltați echilibrat, este învățarea pe tot parcursul vieții. Noi le spunem la școală că noi îi învățăm pentru viață. Încercăm să aducem în discuție elemente din viața de zi cu zi, situații, contexte în care ei pot fi plasați în viața de zi cu zi. Și nu-i învățăm numai pentru examenul ce va să vină peste un an, peste 2 ani”, a declarat profesoara

Profesorul Radu Gologan este de părere că „principala problemă cu Matematica în clasele mai mari provine din felul în care sunt organizate examenele”. Acesta a declarat pentru TVR Info că subiectele de la Evaluarea Națională și de la examenul național de Bacalaureat „verifică nişte reţete”.

„Cred că principala problemă cu Matematica în clasele mai mari provine din felul în care sunt organizate examenele: examenul naţional şi examenul de bacalaureat. Subiectele acestor examene, în loc să trezească sau să verifice intuiţia şi cultura matematică a copiilor, verifică nişte reţete”, a declarat cadrul didactic.

În decembrie 2024, profesorul de matematică Flavian Georgescu a declarat, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că „orele trebuie să fie mult mai practice”. „Evident, copiii au nevoie să înțeleagă practic cum stau lucrurile și la ce le folosesc. Noi nu mai putem veni să fim niște mașini de scris în fața lor”, a precizat acesta.

Citește și:
Profesorul Radu Gologan: Principala problemă cu Matematica în clasele mai mari provine din felul în care sunt organizate examenele naționale. Subiectele acestor examene verifică nişte reţete

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sorin Cîmpeanu despre viitorul an școlar: Ministerul a propus remediale pentru tot anul, pierderile de învățare se pot recupera dacă școala nu mai este întreruptă / Extinderea perioadei de cursuri se va putea face din 2022-2023 / Condițiile începerii școlii

Pierderile de învățare cauzate de pandemie “se pot recupera doar în timp, se pot recupera cu condiția ca școala să nu mai fie întreruptă”, a spus duminică seară, la Digi…
Vezi articolul

Corintul, cel mai mare port al Greciei Antice, ar putea fi cu 500 de ani mai vechi decât credeau inițial arheologii. Bucăți de cărbune brun și urme de poluare cu plumb antic – descoperite de o echipă de la Universitatea Sorbona

În Mediterana antică, Corintul era o putere economică. Construit pe un istm îngust – o fâșie de pământ care leagă două suprafețe de uscat, orașul controla comerțul dintre nordul Greciei…
Vezi articolul

Doi elevi medaliați cu aur la Olimpiada Națională de Matematică: Când nu fac matematică, am o pasiune pentru fizică și aș vrea să o folosesc pentru a descoperi ce se va întâmpla cu lumea / Matematica și fizica definesc universul și tot ce trăiește în el

Dintre cei 94 de concurenți de la clasa a VIII-a, la etapa națională a Olimpiadei de Matematică de la Huși, Robert Isepciuc de la Colegiul Național din Iași și Gabriel…
Vezi articolul