Profesorii ar primi încă 4% în plus la salariu luna viitoare, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență publicat miercuri seara de Ministerul Muncii

23.429 de vizualizări
Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com
Majorarea salarială prevăzută de proiectul de ordonanță de urgență pus în dezbatere miercuri seara vizează toate categoriile de personal plătit din fonduri publice, inclusiv cadrele didactice. Practic, actul propus introduce o nouă excepție de la Legea salarizării 153/2017, lege neaplicată în ultimii 3 ani pentru personalul din învățământ, excepție prin care în loc să fie acordată creșterea salarială conform grilei prevăzute, pentru anul 2022, este acordat un procent de 25% din diferența între salariul prevăzut în grilă și cel din decembrie 2021.

Creșterea este de circa 4% din salariul de bază, fiind similară cu cea din ianuarie 2022.

Alineatul propus prevede:

„Prin excepţie de la prevederile alin.(1) și prin derogare de la prevederile art. 38 alin.(4) și alin. (41) lit.c) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, începând cu luna august 2022, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie și indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021″, se arată în documentul oficial.

Documentul poate fi descărcat de aici:

În mod paradoxal, unul dintre motivele pentru care este justificată urgența adoptării este faptul că pentru toți bugetarii nu au fost date majorări în ultimii doi ani, cu excepția celor din sănătate și a profesorilor și personalului din învățământ, care au primit doar cei 4% la începutul anului.

„Având în vedere faptul că drepturilor salariale ale personalului din sectorul bugetar nu au fost majorate în ultimii doi ani ca urmare a măsurilor fiscal-bugetare adoptate în contextul economic actual, cu excepția personalului care ocupă funcţiile prevăzute în anexa nr. II “Familia ocupaţională de funcţii bugetare «Sănătate şi asistenţă socială»” la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, precum și a personalului didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ care au beneficiat de la începutul anului 2022 de o pătrime din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021”, justifică autorii proiectului.

4% înseamnă aproximativ 40-50 de lei, potrivit calculelor sindicatelor.

Vezi aici ce salarii de bază ar fi primit profesorii, dacă era respectat calendarul de creștere din grila prevăzută de Legea salarizării 153/2017.

Conform legii în vigoare, profesorii ar fi trebuit să primească încă din 2020 o creștere de 16% pentru a ajunge la grila prevăzută de lege pentru anul 2022. Cu creșterea primită în ianuarie 2022, de 4 puncte procentuale, ar mai fi 12% creștere până la grilă, spunea ministrul Educației în ianuarie 2022, când lăsa să se înțeleagă că acești bani ar putea fi acordați la această rectificare bugetară, condiționând asta de încasările la buget.

Discuțiile pe aplicarea legii salarizării au fost blocate din ianuarie, când premierul Ciucă califica salarizarea angajaților din Educație ca fiind „la un nivel inacceptabil” și spunea că „se impun a fi luate, cât mai rapid, măsuri”. Atunci, la întâlnirea cu sindicatele, Guvernul a decis să înființeze „un grup de lucru” format din reprezentanți ai Guvernului și federațiilor sindicale reprezentative care va fi coordonat de ministrul Educației. Sindicatele au protestat, au ieșit în stradă la finalul anului școlar, după care au anunțat că reiau „în toamnă” protestele. Întrebați zilele trecute ce planuri au dacă nu primesc majorările promise de Guvern, liderii sindicali au vorbit despre „boicotarea începutului de an școlar”.

Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


20 comments
  1. Salariile cadrelor didactice au rămas ca pe timpul comunismului, adică cele mai mici din sectorul bugetar. Așa că nu trebuie să mire pe nimeni că alegi cariera didactica doar daca nu găsești un job corespunzători studiilor universitare. Desigur există și excepții. Cei de la putere au aceeași mentalitate fata de cadrele didactice ca și înaintașii lor de dinainte de anul 1990. Multi dintre ei au fost certați cu cartea, au obținut bacalaureatul la 30 – 40 de ani, unii prin frauda, iar fabricile de diplome create de ei au fost folosite pentru a colecționa diplome de licență, master și doctorat.

  2. Nu sindicatele si mistrul sunt de vina pentru salariile mici din invatamant. Atata timp cat sunt cadre didactice care sunt dispuse să lucreze si sa mai faca si o calitate minima pe un salariu de 2000-3000 de lei, vor fi salarii mici.
    Decât sa te faci profesor, mai bine te faci:
    – infirmier, peste 4000 lei ( sursa, de cautat grila de salarizare);
    – asistent medical, peste 4500 lei( sursa, de cautat grila de salarizare);
    – medic, peste 8000 lei ( sursa, de cautat grila de salarizare);
    – consultant vanzari la Dedeman, peste 4500 lei ( sursa, de cautat comunicate de presa Dedeman);
    – etc.

  3. O altă bătaie de joc…La nesfârșit…Despre ce vorbim? Hai să spunem lucrurilor pe nume: cel mai mare salariu posibil în preuniversitar,fără dirigenție sau altele…este 4000 de lei…Nu atinge salariul cel mai mic dintr-un spital…respectiv infirmier…de exemplu. Nu am avut niciodată o problemă că s-au mărit salariile în sănătate…dar în educație este o maaare bătaie de joc. Tristețe și furie…asta simte toată lumea.

    1. Vorbești prostii legat de valoarea salariilor infirmierelor care se ridica la circa 2500-2700 lei. Comparând munca unei infirmiere cu munca unui profesor constatam ca acestea lucreaza nopțile, sâmbetele și duminicile și în sărbători legale, ceea ce în învățământ nu se intampla. Legat de importanta învățământului în societate sunt deacord ca este cel mai important factor. Dar calitatea activităților unui profesor, moralitatea și devotamentul acestuia în prezent lasă de dorit, asa ca eu consider ca aveți un salariu bun.

      1. Dar calitatea actului medical ,cum este?
        Sunt fost pacient oncologic si pot sa vorbesc despre munca infirmierelor si nu numai…
        Cat despre faptul ca ati comparat munca unei infirmiere cu cea a unui profesor nu vreau sa comentez, se vede ca habar nu aveti despre munca unui profesor.
        Vad ca anii de scoala, examenele, gradele didactice nu conteaza pentru dumneavoastra.

  4. Sindicatele trebuie sa inteleaga ca nu se poate trai cu salariile din educatie, suntem dusi cu zaharelul de 2 ani de zile. Alte sindicate isi cer drepturile noi ne uitam la ce promisiuni fanteziste face Campeanu. Greva sau demisia!

    1. Ești oricând liberă să pleci daca nu îți convine salariul.
      Nu o sa îți ducă lipsă absolut nimeni.

  5. Atât dau….. atât ar trebui să primească .4%din reformă .Păi dacă ar da la profesori de unde să mai mărească pensiile speciale?

  6. Este eronat crestere de 4% din salariul de baza. Asta ar insemna ca un profesor sa primeasca un salariu net de 1000 lei, la majorarea de 40 lei primita in ianuarie.

    Nu se da nimic procentual din salariul de baza!

  7. Un profesor cu grad didactic definitiv și până în 5 ani vechime ia acum in mână aproximativ 2500 lei. Cu acești bani nu poți să îți întemeiezi o familie, nu poți să ai și să crești copii.
    În învățământ exista excepția castei cu gradații de merit, de regulă directorii, inspectorii și prietenii acestora, care primesc un spor de 25% la salariu pentru 5 ani, pe bibliorafturi de hârtii ce nu au legătură cu activitatea concretă la clasa in cea mai mare parte a lor. In plus, persoanele respective se înțepenesc in poziția de gradați de merit, de multe ori pe toată durata carierei, nemaifiind alții merituoși că ei!

    1. Dosarele pentru gradatiile de merit se fac in photoshop sau prin trucuri de copiator. Daca secretariatul stampileaza si directorul semneaza, documentul e “oficial”. Directorii nu semneaza pentru oricine. Trebuie sa fie colegi de mare increxere ca sa o faca. Nu lipsesc nici pilele de prin inspectoratul scolar. Asa e peste tot. Nu poti acumula cinstit 75p. Daca ai face-o, nu ai mai avea timp sa-ti onorezi orele normale de curs la clase. Totusi, majoritatea gradatiilor se dau cu punctaje de minim 95p. Nimeni nu stie cand si-au scris cartile, articolele si studiile stiintifice ori cand au fost la cel putin 25 de cursuri in 4 ani, atata vreme cat sunt mai tot timpul prin scoala, pe la nunti, botezuri, cumetrii sau concedii in afara tarii. De un lucru sunt absolut sigur. Colegii din scoala mea care iau astfel de gradatii nu citesc, intr-un an intreg, nici macar prefata unei carti. Au in schimb o minunata si perpetua activitate pe Facebook. Sper sa imi publicati comentariul.

    2. Nu chiar pe toată durata carierei. Se mai schimbă guvernul, se mai rotesc beneficiarii gradațiilor. Însă, cine nu lipește afișe în campaniile electorale sau nu are o pilă serioasă în inspectorat nu are acces la fericita castă a merituoșilor gradați.
      Să nu vorbesc cu păcat, cu siguranță există și profesori care merită să primească banii ăia. Dar sunt foarte puțini.

  8. :)”potrivit unui proiect de ordonanță de urgență publicat joi seara” – suntem abia joi dimineața. Proiectul a fost publicat miercuri (ieri) seara.

  9. Grevă generală.toata vara ne au bombardat până la exasperare cu această reformă făcută pentru mediocri digitali…pt yohanis pt UE nu pentru profesori și elevi în nici un caz ne cred imbecili.sa facă reformă pt cei 10000de specialiști digitali..noi trebuie sa ne gândim la ce punem pe masă cu ce ne îmbrăcăm cu ce facem naveta că tigaile noastre de mașini abia mai merg avem nevoie de medicamente avem datorii la stat avem copii cu ce ???cu 2500 lei salariu??și din toată reforma am înțeles că dam bani la elevi că sa vina la școală dam tablete mese calde nu ii mai exmatriculăm pe cei violenți nu mai punem note nu ii mai speriem cu catalogul nu mai strigăm la ei că ne da afară, vorbim in șoaptă ,vorba unui elev dom profesor preda mai încet pt că ascult o manea acum ,mă deranjezi gagiule…folosim obligatoriu laptop și alte rahaturi digitale table magnetice etc ..care laptop neica???nu am avut niciodată așa ceva și tel mobil am primit din milă…eu prof de liceu am toată materia toate experientele toate demonstrațiile,formule in cap …vrem laboratoare dotate vrem salarii decente..cu haine cârpite nu ne câștigăm respectul la catedră…și ce ne facem cu elevii care bat cadrele ii înjură scuipa rag că animalele in ora ???le dam bani poate își revin nu???suntem slugile străinilor cunoscuți în Europa drept badantta și culegători de căpșuni sparanghel vidanjori spălătorii de cururi europene etc . Copiii lor needucați veniți din toate grotele României nespălați cu un limbaj obscen tatuați inculți care știu de acasă că dacă nu executa un ordin dat de așa zisul părinte primește niște pari pe spate …și ce mulți sunt… vreți să i educam ???cum ?? majoritatea au retard mintal afecțiuni grave neadaptabili limbaj golănesc ajung la liceu și nu știu să citească sa socotească… digitali așa îi numesc eu!

    1. La personalul nedidactic nu se gandeste nimeni ,o ingrijitoare ia minim pe economie, si face tot intr-o gradinita incepand de la pus masa pana la maturat curtea de zapada chisr bataie de joc.

    2. @condrea: nu îți convine, treaba-i simplă, dă-ți demisia din funcția de profesor și mută-te la privat. Sunt la școli private în București, cu grămada, mult mai bune decât alea de la stat

    3. Stimata doamna, cata dreptate aveti. Simt din furia dumneavoastra disperarea unei intregi tagme. Predau de 15 ani si castig 2700 cu sporuri(noroc ca predau la tara). Nu, nu sunt necalificat. Sunt titular tot de atatia ani. Am luat titularizarea din prima cu 9,30. Multumesc, Romania! Stiam ca pot sa ma bazez pe tine! Atunci cand am nevoie de vreo franghie sa ma spanzur, mereu imi intinzi mana. 🙂

      1. “Cata luciditate atâta drama!”.Dacă în tarile civilizate gradul de fericire al populației se măsoară în numărul persoanelor care își pot satisface nevoile primare(hrana securitate,lo cuinta)la noi tronează gradul de”nefericire”.Profesorii au exersat sărăcia materiala,umilința,tăcerea,răbdarea și mai nou, frustrarea venita din impunerea folosiri unei tehnologii, la care trebuie sa se adapteze cu “mainile goale”,precum țăranii în 1907.Efectele acestei situații sunt catostrofale:cei care se apropie de pensie se târăsc cu demnitate(asa au fost educați dascălii adevarati) , cei tineri și pasionați de anumite forme de cunoaștere ,dezolati,cu sufletele răvășite se îndreaptă spre o zona confortabila din punct de vedere financiar,consoladu-se cu sintagme învatate de la se niori:(“pasiunile sau filosofia nu țin de foame!;”pasiunile se întrețin cu bani”!).
        Și atunci,paradoxal,rostim cu toții momosilabic:poate se va schimba ceva pana la urma !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorul Coach, proiect de schimbare a paradigmei de predare pentru profesori și motivare a elevilor prin instrumente de coaching, în județele Covasna, Harghita și Mureș

Asociația Strategy in Motion, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României și al Serviciului pentru Dezvoltare Comunitară din cadrul Secretariatului General al Guvernului României, lansează proiectul „Profesorul Coach: Schimbarea paradigmei…
Vezi articolul
Scoala Altfel - ce activitati ar trebui sa faca profesorii

DOCUMENT Școlile care nu au făcut programul „Școala Altfel”, să nu îl anuleze sau amâne, ci să-l facă prin telefon – recomandare de la minister. Ce materiale să folosească profesorii: ale altor cadre didactice și inspectori

Printr-o adresă trimisă de ministerul Educației inspectoratelor școlare în prima zi a vacanței de Paște, instituția recomandă organizarea activităților din programul „Școala Altfel” în perioada în care elevii stau acasă,…
Vezi articolul

OFICIAL Profesorii titulari tineri pot candida la funcțiile de directori de școală și de inspectori. Ordonanța de urgență care elimină condiția de apartenență la Corpul național experților în management a intrat în vigoare

Profesorii titulari tineri, care au cel puțin 5 ani vechime în învățământ, pot candida la funcțiile de directori de școală, iar cei care au gradul didactic II, pot candida la…
Vezi articolul

Profesoara Daniela Robotă din Iași, la conferința internațională UNESCO dedicată cadrelor didactice: Profesorii trebuie să aibă credința că ceea ce fac ei contează – aceasta le va forma motivația, reziliența și performanța, dar e nevoie și de recunoaștere externă

“Dacă eu am încredere în mine și în competențele mele, acest lucru va da contur motivației mele, rezilienței mele, va genera performanță”, dar pentru aceasta un profesor are nevoie și…
Vezi articolul