Profesorii contrazic guvernanții. Regula salarizării debutantului cu salariul mediu pe economie sau chiar grila de salarizare negociată cu Ministerul Educației pot fi într-o ordonanţă de urgenţă, spune Marius Nistor, FSE: “S-au dus vremurile când Guvernul negocia strict cu liderii de sindicat, negocierea se poartă direct cu cei care sunt în cancelarii”

5.703 vizualizări
Marius Nistor / Foto: Agerpres Foto
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educație (FSE), Marius Nistor, a spus într-o intervenție la Digi24, că solicitarea sindicaliştilor privind creşterea salariului debutanţilor în învăţământ nu se regăseşte în textul ordonanţei Guvernului, ci doar în nota de fundamentare, iar profesorii aflaţi în grevă nu vor să înceteze conflictul de muncă deoarece nu au nicio garanţie privind creşterea salariilor şi investiţiile în Educaţie. ”Într-un fel sau altul ne vom întoarce la catedră, dar problema aceasta va rămâne”, a arătat el, conform G4Media.ro.

”Din partea colegilor din teritoriu nu se acceptă conţinutul respectiv, creşterile salariale nu sunt cele aşteptate de colegii noştri. Pe de altă parte, vorbim de ceea ce ne dorim cu toţii, acea grilă de salarizare negociată cu Ministerul Educaţiei, făcută la solicitarea prim-ministrului încă din luna ianuarie, cum se crede că va fi pusă în aplicare atâta vreme cât au scos din Legea învăţământului preuniversitar acea prevedere că salariul debutantului cu studii superioare trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie şi atâta vreme cât nu apare în textul ordonanţei, apare doar într-o notă de fundamentare care nu are niciun fel de valoare juridică.

Colegii noştrii nu pot crede că nişte politicieni care au prorogat nişte articole de lege care vizatu finanţarea sistemului de învăţământ, care au blocat aplicarea unor legi favorabile salariatilor, vor ţine cont de o nouă de fundamentare fără niciun fel de valoare”, a declarat Marius Nistor, duminică, la Digi 24, citat de news.ro.

Nistor a cerut ca Ministerul Justiţiei să se implice.

Citește mai mult pe G4Media.ro.
Citește și:
BREAKING Greva profesorilor continuă – anunță cele două sindicate din preuniversitar: „Această grevă nu este doar pentru salarii” / „Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase! Schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională”
Sindicatele din Educație cer Guvernului Ciucă să introducă într-un act normativ prevederea promisă de Deca potrivit căreia salariul profesorului debutant este cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie
Asociația Elevilor din Constanța cere demisia ministrei Educației, renunţarea la proiectul România Educată şi acordarea a 6% din PIB pentru educație: „Greva nu mai este doar bătălia profesorilor, ci şi a elevilor”
BREAKING Sindicatele acuză purtătorul de cuvânt al Guvernului că a dat informații incorecte într-un comunicat oficial: Sindicatele nu au fost de acord cu eșalonarea creșterilor salariale pe 3 ani, prin noua lege a salarizării
Capcanele întinse de Guvernul Ciucă profesorilor, după ce în ultimii doi ani miniștrii Educației au promovat intens creșterea salariului debutantului la nivelul salariului mediu pe economie din anul bugetar încheiat

4 comments
  1. Nimeni nu contestă importanţa muncii celor care lucrează în sistemul de învăţământ. De ce? Pentru că: “Educația oferă fiecărui individ oportunitatea de a acumula cunoștințele și de a își dezvolta atitudinile și abilitățile necesare pentru a deveni un cetățean informat și activ, care contribuie la propășirea comunității sale și a națiunii.”
    ( https://www.edu.ro/sites/default/files/Educatia%20ne%20uneste%20-%20Viziune%20asupra%20viitorului%20educatiei%20in%20Roma%CC%82nia.pdf )
    Dar iată cum se vede situaţia dintr-o importantă societate comercială a României, privată, cu domeniul de activitate în industrie. Ingineri cu experienţă, cel puţin 25 ani, au salariu net sub 4000 lei (nu există nici un spor suplimentar privind condiţiile de munca, deşi pot apărea oricând situaţii extrem de periculoase). Mulţi salariaţi specialişti in diverse domenii (mecanic, electric, automatizare, chimie) cumulează pensia cu salariu din cauza lipsei tinerilor care să le ia locul. Din acest punct de vedere sistemul de învăţământ din România nu-şi face datoria.. Exemplul pe care îl dau în aceste zile cadrele didactice tinerilor este dăunător întregii economii naţionale. Ce vor face profesorii dacă elevii din diferite clase nu ar vrea să se mai prezinte la ore dacă nu li se va preda decât ceea ce ar vrea ei să înveţe? Ar aplica pedepse sau ar schimba programa .Ce vor face absolvenţii, de orice nivel de învăţământ, dacă nu li se vor satisface cererile salariale exagerate la angajarea în mediul privat (după exemplul primit de la profesorii lor)? Ar pleca din ţară sau ar căuta un loc de muncă la stat, deoarece majoritatea firmelor private din România nu pot oferi nici măcar salariile actuale din sistemul bugetar. De ce? Pentru cei care nu înteleg, pot afla răspunsul de la colegii lor care predau materiile de specialitate din domeniul financiar.

  2. Eu am o nelamurire: domnul Marius Nistor este lider de sindicat de cand stiu eu ca exista sindicate in invatamant… Din cate spune si dansul, cu gura lui, guvernul nu le-a rezolvat niciodata solicitarile, profesorilor. Prin urmare dansul, ca lider de sindicat, nu a reusit sa obtina nimic pentru membrii sai. De ce este in continuare lider? Un manager care nu-si face treaba este dat afara. Exceptie facand situatia in care este si patron, atunci avand tot dreptul sa-si bata joc de firma proprie. Este cumva domnul Marius Nistor patron la sindicat, de nu poate nimeni sa-i spuna sa lase locul altuia mai capabil? Intreb doar, de ce e atat de valoros incat sa ramana la conducere, desi nu obtine rezultate?

    1. Vedeti ca profesorii de mate / romană /biologie / chimie etc.. care si-au umplut buzunarele cu cel putin 10.000 Ron pe luna și care așteaptă sa plece în concedii care în grecia, care în Turcia etc.. și mîine ar sparge greva ca le stricați concediile.
      Am înțeles ca de copiii nu va pasa, salahori pe șantier fata BAC, asta merita dacă părinții lor ca prostii au rămas în România ,
      dar chiar nu va pasa de colegii dumneavoastră care au cheltuit mii de euro din meditații muncite cu greu pentru concedii?
      In concluzie: aceasta este greva profesorilor de sport, religie, psihologie etc.. care nu au avut șansa de meditații.
      De aceea, cred ca revendicarea care v-ar ajuta cel mai mult este următoarea:
      deoarece salariu este relativ, sa zicem ca va da ce cereți acum, dar vine inflația și peste trei ani la fel. Pai de ce sa va chinuiti din nou.

      De aceea cereți următorul lucru:
      La Evaluarea Națională și la BAC sa se susțină probe la TOATE materiile, inclusiv la educație civica, logica. Așa, fiecare profesor va avea garantat cel putin următorul venit: 2 meditații pe zi a cite 3 copii * 80 ron /copil * 20 zile/luna (ca în weekend se odihneste profesorul) = 9.600 Ron, GARANTAT!!!! și bani care se pot fff ușor ajusta cu inflația, de ce sa mai stai la mina lui Ciuca/Ciolacu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cîmpeanu, despre motivele pentru care o parte dintre elevii de clasa a VIII-a nu au fost înscriși la Evaluarea Națională 2022: Am avut mulți elevi care s-au depărtat de școală în acești doi ani de criză sanitară

„Incapacitatea de a promova clasa terminală are legătură și cu faptul că, din păcate, neînțelegând importanța principiului că școlile se închid ultimele și se deschid primele pe timpul crizei sanitare,…
Vezi articolul